• ΙΟΣ Epstein barr

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #49701  από κωστας
 Τρί Μαρ 22, 2011 12:32 pm
Καλησπερα στην παρεα!εχει κανει κανεις ανοσολογικες εξετασεις για τον "υποπτο" αυτον ιο!προχθες πηρα καποιες απαντησεις σε εξετασεις αιματος οι οποιες ηταν θετικες σε αυτον τον ιο!ευρεθεισα τιμη 70 ΘΕΤΙΚΟ<10 αρνητικο!μηπως για αυτον τον λογο με βοηθουν τα αντιβιωτικα ευρεου φασματος που ειχε τυχει να παρω στο παρελθον!Εχει κανεις καμια ιδεα για αντιμετωπιση αυτου του ιου με φυσικες μεθοδους(π.χ καπου διαβασα πρωτογαλα,γαλα καρυδας και ενα αμινοξυ το οποιο δεν θυμαμαι(που μπλεξαμε γ....)!
 #49704  από κωστας
 Τρί Μαρ 22, 2011 1:10 pm
Ναι τα αντισωματα μετρησαν,λοιμώδη μονοπυρήνωση ειχα τελευταια φορα αρχες του 99,15 μερες πριν εκδηλωθουν τα πρωτα συμπτωματα της σκπ!αλλα δυο παιδια απο εδω εχουν αναφερει οτι τους εκδηλωθηκε μετα απο λοιμωδη μονοπυρηνωση...
 #49709  από κωστας
 Τρί Μαρ 22, 2011 2:05 pm
ισως πυροδοτει...εγω ειχα και κληρονομικη προδιαθεση,ειχα και χενφα ισως και καποιο ιο!πολυπαραγοντικη αιτιολογια...
 #49716  από petros
 Τρί Μαρ 22, 2011 2:51 pm
sou έγραψε:Τα αντιβιωτικά είναι έντελώς άχρηστα έναντι των ιών. Εντελώς εντελώς, όμως.

Προφανώς αυτό που μέτρησαν στην εξέταση δεν πρέπει να είναι ιικό φορτίο αλλά αντισώματα. Και αφού έχεις τόσο πολλά αντισώματα, προφανώς τον έχεις "γνωρίσει". Σαν ιός είναι πολύ ύπουλος, προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση και κάποτε είχε εμπλακεί με τη ΣΚΠ (αλλά αποδείχτηκε άσχετος), ενώ έχει σχέση με τη νόσο του Hodgkin.
Να ρωτησω κατι αν γνωριζεις? Οταν εγινε το πρωτο επεισοδιο στην γυναικα μου στις εξετασεις αιματος τα αντισωματα IgM ηταν αυξημενα πανω απο το οριο και τα IgG στο οριο.Εχουν καποιο ρολο η σχεση στην υποτροπη η στην MS γενικα?

Ευχαριστω.
 #49722  από petros
 Τρί Μαρ 22, 2011 4:13 pm
Τις εξετασεις αιματος τις ζητησε ο γιατρος (νευρολογος) και ηταν αυξημενες οι τιμες αυτες που σου ειπα.Δεν τις ειδε παθολογος αλλα ο νευρολογος και ειπε οτι ηταν αυξημενα μαλλον λογω καποια ιωσης που ειχε περασει εκεινο το διαστημα. Ξερω οτι δεν εισαι γιατρος αλλα επειδη αναφερθηκες σε αντισωματα ρωτησα μηπως γνωριζεις κατι περι του θεματος και επειδη την λενε "αυτοανοση" την ms μηπως ειχες ακουσει εσυ η και καποιος αλλος απο τους προλαλλησαντες απο τον γιατρο τους.Εχω διαβασει οτι οι τιμες ανεβαινουν και σε λοιμωξεις κ.λ.π αλλα δεν ξερω αν υπαρχει καποια μελετη που να συνδεει αυτα τα αντισωματα με την υπαρξη ms η καποια ωσης.Θυμαμαι μαλιστα πως στην εξεταση ειχε ζητησει και κατι πυρηνικα αντισωματα anti-ANA νομιζω που αν δεν κανω λαθος συνδεονται με τον Λυκο.
 #49725  από Στάθης
 Τρί Μαρ 22, 2011 5:46 pm
Το 2003 όταν άρχισαν συμτώματα να βλέπω θολά, κάποιοι σπασμοί στα πόδια, τρελή κούραση και ζαλάδα πήγα στο γιατρό και μου έκανε εξετάσεις αίματος.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Δεν μπόρεσα να κάνω πολλά μονάχα πολύ ξεκούραση και καλή διατροφή. Σε περίπου 6 μήνες αρχιζα να νιώθω τελείος καλά.

Το 2004 έκανα την πρώτη μου ώση με διπλωπία, αδυναμία, ιλλίγους και εμετούς. Μπήκα νοσοκομείο και έκανα εξετάσεις.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν σκλήρυνση κατα πλάκας.

Μπορεί κάποιοι να λένε ότι δεν σχετίζονται, αλλά δυστυχώς το ιστορικό μου δείχνει μια σχέση.

Θεωρώ σωστή την παρατήρηση του Κώστα:

Η ΣΚΠ έχει πολυπαραγοντικη αιτιολογια...

ΥΓ. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχω διαβάσει δεκάδες μελέτες για την διασύνδεση του ιου με την ΣΚΠ αλλά δεν τις χρειάζομαι. Ξέρω ότι υπάρχει.
 #49752  από Claire
 Τρί Μαρ 22, 2011 11:49 pm
petros έγραψε:
Να ρωτησω κατι αν γνωριζεις? Οταν εγινε το πρωτο επεισοδιο στην γυναικα μου στις εξετασεις αιματος τα αντισωματα IgM ηταν αυξημενα πανω απο το οριο και τα IgG στο οριο.Εχουν καποιο ρολο η σχεση στην υποτροπη η στην MS γενικα?

Ευχαριστω.
Πέτρο καταρχάς αντισώματα ΙgΜ και ΙgG έναντι ποιού αντιγόνου; Του Epstein-Barr (EBV) εννοείς;
Κατά τη διάρκεια της οξείας νόσου (λοιμώδης μονοπυρήνωση) παρατηρείται άνοδος και πτώση του αντισώματος ανοσοσφαίρινης Μ (ΙgM) κατά του αντιγόνου κάψας του ΕΒV (VCΑ) και αύξηση των τίτλων ΙgG κατά VCΑ, που παραμένουν εφόρου ζωής. Αντισώματα κατά του πυρηνικού αντιγόνου του ΕΒV (ΕΒΝΑ) εμφανίζονται 3-4 εβδομάδες μετά την έναρξη της νόσου και επίσης παραμένουν στον όρο δια βίου.
Με λίγα λόγια η αύξηση της ΙgΜ υποδηλώνει ενεργό λοίμωξη ενώ η παρουσία ΙgG υποδηλώνει έκθεση στον ιό κάποια στιγμή στη ζωή σου.
Πριν τεθεί η διάγνωση της ms και αφού πληρούνται κάποια κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου(ms), διενεργείται ένας κύκλος εξετάσεων προκειμένου να αποκλειστούν κάποια αλλά νοσήματα. Όπως τα αντιπυρηνικά αντισώματα ΑΝΑ που αναφέρεις (τα οποία δεν απαντώνται μόνο στον ΣΕΛ), μαζί με αρκετές άλλες εξετάσεις που δεν εχει νόημα να αναφερθούν. Αυτα εντελώς εγκυκλοπαιδικά και ελπίζω να σου λύθηκαν οι απορίες. Μπορείς να ρωτήσεις και το γιατρό σας.

Όσον αφορά τη σχέση του ΕΒV με την ms έγιναν κάποιες μελέτες όμως είναι δύσκολη η συσχέτιση του ιού με ms γιατί απαντάται στο 90 με 95% του γενικού πληθυσμού. Δηλαδή 9 στους 10 έχουν εκτεθεί στον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν εκδηλώσει κλινική εικόνα λοιμωδούς μονοπυρήνωσης. Κάθε συσχέτιση του ιού με την ms εν προκειμένω μόνο παρακινδυνευμένη θα μπορούσε να θεωρηθεί. Αντίστοιχα ερευνώνται και άλλοι ιοί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτα, πολλά ερευνώνται. Ο,τι, όμως, βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας ακόμη, καλό είναι να μην παίρνει διαστάσεις στοχεύμενης δημοσιότητας και να υπόκειται στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας, καθώς, μέχρι να αποδειχθεί η συσχέτιση ενός παράγοντα με την ms και η πιθανή θεραπευτική παρέμβαση έναντι αυτού που θα οδηγούσε στην ύφεση ή/και θεραπεία της ms πρέπει να διανυθούν αρκετά στάδια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση μόνο ως παραπληροφόρηση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
 #49756  από petros
 Τετ Μαρ 23, 2011 12:30 am
Καταρχην ευχαριστω για τις κατατοπιστικες απαντησεις. Εχεις δικιο να ρωτας εναντι ποιου αντιγονου αλλα δεν to γνωριζω.η εξεταση εγραφε ανοσοσαιρινες IgM kai IgG και εγω δεν μιλησα με τον γιατρο.Ξεχασα να πω πως σε μια δευτερη ωση που περασε καναμε παλι αιματολογικες και η IgM ηταν παλι αυξημενη.Δεν ηξερα αν ειναι τυχαιο γεγονος η καποια λοιμωξη η ιος που "πυροδοτει" καποια αντισωματα επιφερει και μια ωση.Και στο λεω αυτο γιατι ο δρ της ειπε οτι "περασες" καποια ιωση και ανεβηκαν τα αντισωματα.Για σκπ ουτε λογος.Απλως περιμενουμε και αν γινει κατι αλλο βλεπουμε.Μαλλον ηταν της σχολης δεν σου λεω τιποτα μην πανικοβληθεις.
 #49759  από petros
 Τετ Μαρ 23, 2011 12:35 am
χαχαχα

βασικα με δαιμονιζεις τωρα να σου πω το ονομα του σε ΠΜ μπας και τον ξερεις του λογου του.ΕΙναι ο κλασσικος με το σφυρακι.
 #49760  από Στάθης
 Τετ Μαρ 23, 2011 12:49 am
Σίγουρα υπάρχει κάποια συσχέτιση ώς προς την πυροδότηση, συμφωνό sou αλλά νιώθω ότι ΔΕΝ ήταν το αίτιο της ΣΚΠ.

Η στένωση που βρήκα στην αριστερή σφραγίτιδα μπορώ να πω πιο σίγουρα πως είναι το αίτιο της "πάθησης" παρά η λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Η λοιμώδη μονοπυρήνωση απλά "σαν να" ήταν η σκανδάλη πυροδότησης ενός κύκλου υποτροπών και συμπτωμάτων και εν τέλη στην διάγνωσή μου με ΣΚΠ. Αυτό έζησα.