• Βοήθεια Νο...+∞

  • Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #1744  από Lazaros
 Τρί Μαρ 17, 2009 5:37 pm
Γεια σας παιδιά. Είμαι 31 χρονών και εδώ και 1 περίπου χρόνο είμαι σε απόγνωση. Εν συντομία: Το 1999 μετά από κάποιες ελαφριές ενοχλήσεις (αδυναμίες) κάνω MRI εγκεφάλου και βρίσκονται 2 εστίες Τ2, ακολουθούν VEP τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά (όπως και όλες οι άλλες εξετάσεις). Οι γιατροί λένε κλινικά δεν βλέπουμε τπτ και να περιμένουμε. Τα ελαφριά αυτά συμπτώματα εξακολουθούν, μαθαίνω να ζω με αυτά κ΄ μετά από 5 χρόνια (2004) αποφασίζω να το ξανακοιτάξω το θέμα κάνοντας νέα ΜRI…Τίποτα καινούριο (οι ίδιες 2 εστίες αναλοίωτες). Μην ανησυχείς τα λόγια των γιατρών. Εδώ και 1 χρόνο οι ενοχλήσεις έχουν χειροτερέψει: τρομερή αδυναμία, αστάθεια, πόνοι, πρόβλημα στη βάδιση, προβλήματα στην όραση, πολύ μικρή ακράτεια. Κάνω 3η ΜRI τον Άυγουστο-καμιά νέα εστία, τα VEP είναι οκ, κ΄ τον Οκτώβρη MRI αυχένα-θώρακα οι οποίες είναι καθαρές. Έχω πάει σε 3 νευρολόγους μου λένε περίπου τα ίδια «δεν έχεις σκπ, είναι ψυχοσωματικά, κλινικά δεν στοιχειοθετείται τίποτα» και με έχουν πλακώσει στα xanax και στα αντικαταθλιπτικά. Το θέμα είναι ότι δεν βλέπω καμιά βελτίωση, από τα συμπτώματα έχω πρόβλημα στην προσωπική μου ζωή και στη δουλειά μου…Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά δεν ξέρω τι να κάνω…Sorry που σας ζάλισα.
 #1745  από τασος
 Τρί Μαρ 17, 2009 6:16 pm
geia sou lazare,pira tin apofasi na sou apantisw dioti moiazoun ligo oi istories mas an kai egw eutyxws ws twra den exw symptwmata.egw synoptika na sou anaferw...to 2004 mia estia sto aristero vregmatiko...2007 2 esties kai simera 2009 3 esties...o giatros mou kathws kai o idios o Sfaggos sto aigeiniteio mou eipane na papsw na asxoloumai kai apla mia MRI to xrono gia parakolouthisi...tha ithela omws na sou anaferw oti tygxanei na eimai nosileutis kai na eimai mesa ston tomea tis ygeias...upirxan loipon periodoi opou aisthanomoun oti exw ola ta symptwmata kai auto ofeilotan sto oti epsaxna ta panta gia tin astheneia auti kati pou den einai kai poli swsto dioti epireazesai thes den thes...fusika den thelw na se vgalw trello apla thelw na sou deiksw oti i psuxologia paizei polu megalo rolo...osfyonwtiaia ekanes?auta lazare...xarika polu kai euxomai na sou pane ola kala kai panta me kali psuxologia :lol: :lol: :lol:
 #1746  από litsa
 Τρί Μαρ 17, 2009 6:27 pm
Λάζαρε γεια σου! μάλλον πρέπει να αλλάξεις γιατρό, γιατί τα αντικαταθλιπτικά είναι η καραμέλα τους και η εύκολη λύση!
και εμένα η παρακέντηση ήταν καθαρή και οι υπόλοιπες εκτός απο τις μαγνητικές του εγκεφάλου με 2-3 εστίες που παραμένουν αλλά όχι ενεργές - έτσι έχω καταλάβει, και στο θώρακα σε δύο σημεία σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Μου προκαλούσαν μουδιάσματα, παραισθησίες και σπαστικότητα, στη βάδιση, διαταραχές στην ούρηση και :oops: στην αφόδευση :oops: :oops: :oops:
Α! και έχω πάθει ψυχολογικό με τις μακρινές αποστάσεις οδήγησης!
Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνεις και MRI στη μέση δηλ. πιο κάτω από το θώρακα..
γιατρός δεν είμαι, και δεν ξέρω αν εκεί εντοπίζονται εστίες, οπότε καλό είναι να το δεις..
καλή δύναμη και ψυχραιμία.. :D ;)

Να συμπληρώσω Τάσο ότι ναι μπορεί κάποιες φορές να είναι η ιδέα μας, αλλά υπαρχουν και άλλες που δεν είναι, για αυτό χρειάζονται οι επισκέψεις σε ειδικούς. Γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη.. :|
 #1747  από τασος
 Τρί Μαρ 17, 2009 6:45 pm
litsa mallon den epiases to noima tis skepsis mou dustixws...tha ithela na se enimerwsw oti edw kai 2xronia ergazomai se idiwtiki neurologiki kliniki kai pistepse me kserw polu kala auti tin astheneia kai tin polluplokotita tis...Sumfwnw me to na paei kai se allo giatro alla mas anefere oti exei paei idi se 3 pou esy tous amfisvitises stegna...den thelw na kanw ton giatro alla to oti eixate i exete kai oi 2 ta idia symptwmata den simainei oti opwsdipote prokeitai gia SKP kai stous 2...H vasiki idea tis skepsis mou itan oti akoma kai to agxos kai o panikos mporei na prokalesei tetoiou eidous neurologika sumptwmata...kai den to lew ws epistimwn...to lew ws pathwn...giati otan eixa anakalipsei tis esties kai ksupnaga stis 3 ti nuxta kai etrexa sta efimereuonta nosokomeia me moudiasmata ktl ktl molis milaga ligo me ton giatro kai me eksetaze kai den etrexe tipota pernagan ola...katalaves...?oso gia ta antikatathliptika pisteuw pws prepei na psakseis tin dunami mesa sou kai na antimetwpiseis tin opoiadipote duskolia monos sou xwris mastourwxapa...euxaristw pou me akousate... :D
 #1748  από Lazaros
 Τρί Μαρ 17, 2009 6:48 pm
…καταρχήν ευχαριστώ φίλε Τάσο που μπήκες στον κόπο. Απλά είναι λίγο δύσκολο να βλέπεις να μην μπορείς να κάνεις ( ή μάλλον να δυσκολεύεσαι αρκετά) για πράγματα που τα θεωρούσες δεδομένα. Αυτό έχω πάθει, νιώθω ότι κάτι έχει αλλάξει στο σώμα μου. Για παρακέντιση ούτε να ακουσουν δεν ήθελαν οι γιατροί που με εξέτασαν (αναμεσά τους και γνωστός καθηγητής που δούλευε –μιας και το ανέφερες- στο Αιγινήτειο). Οι νευρολόγοι, από την εμπειρία μου μαζί τους, είναι οι άνθρωποι που ξέρουν να πάνε την κουβέντα εκεί που θέλουν. Σε διαβεβαιώνουν ότι δεν έχεις τίποτα, άλλα πάντα αφήνουν και ένα παράθυρο ανοιχτό…( σε μένα αισθάνομαι ότι είναι η παρακέντιση το παράθυρο αυτό, σε σένα ίσως η παρακολούθηση ανά έτος με MRI). Έχεις δίκαιο σε ότι λες για την ψυχολογία…Σε ευχαριστώ και πάλι που απάντησες.
 #1749  από ΡΙΤΣΑ
 Τρί Μαρ 17, 2009 7:15 pm
Γεια σου Λάζαρε! Λοιπόν πιστεύω καλό είναι να ακούσεις κ αλλου γιατρού γνώμη αλλά να δείχνεις ψύχραιμος για να μη βιαστεί να χαρακτηρίσει με ευκολία τα ενοχλήματά σου..ψυχοσωματικά! Αν κ καλύτερα για σένα φυσικά να είναι απλά ψυχοσωματικά. Αυτό που μου αποτυπώθηκε σαν γνώση από σχολή κ γιατρό είναι η επικέντρωση στην κλινική εικόνα του ασθενούς γιατί πολλές φορές τα εργαστηριακά ευρήματα δε συμβαδίζουν με την κλινική εικόνα.. Έχει συμβεί η μαγνητική μου να δείχνει πιο καλά από ό,τι ήμουν εγώ, σε φάση όπου ήμουν ήδη διαγνωσμένη..Επίσης όταν μου πρωτοεμφανίστηκαν συμπτώματα μέχρι κ οι γονείς μου δυσπιστούσαν, αφού αρχικά διαμαρτυρόμουν για το ότι δε μπορούσα να σφιξω αρκετα δυνατα τη δεξιά μου γάμπα κ είχα αρχίσει να έχω λίγη αστάθεια. Στους άλλους δε φαινόταν τπτ, εγώ όμως έκανα για χρόνια από μικρό παιδι μπαλέτο κ καταλαβαινα τι μου γινόταν κ πού υστερούσα..Μέχρι κ ο πρώτος γιατρός που με είδε, αν κ ξακουστός στην πόλη μου, μου είπε να ηρεμήσω, να μην αγχώνομαι τόσο που θα ξεκινούσα το λύκειο..κτλ Κόντευε να πείσει κ τους γονεις μου, εμένα ποτέ όμως κ ευτυχώς γιατι ψάξαμε κ άλλους γιατρούς. Είχε περάσει κ η μέρα του αγιασμού στο σχολείο, εγώ είχα ήδη επιδεινωθεί..Ευτυχώς βρήκα τον κατάλληλο γιατρό στη Θεσ/νίκη,αυτός με παρακολουθεί 11χρόνια σχεδον μέχρι σήμερα. Έκανα μαγνητική κ ορό κορτιζόνης κ σταδιακά συνήλθα..Αυτό συνηγορούσε υπέρ της διάγνωσης.Μετα απο χρόνια έκανα δεύτερη υποτροπή κ η διάγνωση επαληθεύτηκε. Απλά αν νιώθεις ότι η κατάστασή σου δεν έχει βελτιωθεί / έχει χειροτερέψει,ψάξε το λίγο παραπάνω, αυτό έχω να σου πω.Θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ ψύχραιμο κ λογικό άτομο κ μου είχε φανεί χαζό να αποδώσω τη συμπτωματολογία μου σε αγχος λόγω έναρξης του λυκείου, δεν ήμουν δα κ τόσο αγχώδης για ψιλου-πήδημα..! ( φυσικά μακάρι να είσαι απλά αγχώδης κ να μην έχεις κάτι! ) ;) ( η μαγνητική κ σε απόλυτα υγιείς μπορεί να δείχνει απομυελινωτικές εστίες, αφουγκράσου τον εαυτό σου κ αφου σε εξετάσουν λεπτομερώς πες τι ακριβώς σε ενοχλεί.πχ εγώ δε μπορούσα να σφίξω καλά το δεξιό γαστροκνήμιο..Δεν είμαι νευρολόγος, αλλά έχω δει ασθενείς που έκαναν κ παρακέντηση προκειμένου να βοηθηθεί η διάγνωση,στη γ νευρολογική του ΑΠΘ ενόσω ήμουν φοιτήτρια )
 #1750  από Lazaros
 Τρί Μαρ 17, 2009 7:21 pm
Λίτσα, σε ευχαριστώ και εσένα για το ενδιαφέρον και για τη συμβουλή. Δεν έχω σκοπό προς το παρών να το ψάξω με μαγνητικές ( ούτε τα λεφτά )! Παρόλο που δεν θα ακούσω την συμβουλή σου αισθάνομαι πολύ καλύτερα που 2-3 άνθρωποι με άκουσαν ( με διάβασαν για την ακρίβεια) και είμαι σίγουρος με ψιλοκατάλαβαν. Είναι τόσο μεγάλος ο ρατσισμός για τέτοια θέματα που ούτε στον καλύτερο σου φίλο δεν μπορείς να τα πεις. Τhanx anyway…
litsa έγραψε:Λάζαρε γεια σου! μάλλον πρέπει να αλλάξεις γιατρό, γιατί τα αντικαταθλιπτικά είναι η καραμέλα τους και η εύκολη λύση!
και εμένα η παρακέντηση ήταν καθαρή και οι υπόλοιπες εκτός απο τις μαγνητικές του εγκεφάλου με 2-3 εστίες που παραμένουν αλλά όχι ενεργές - έτσι έχω καταλάβει, και στο θώρακα σε δύο σημεία σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Μου προκαλούσαν μουδιάσματα, παραισθησίες και σπαστικότητα, στη βάδιση, διαταραχές στην ούρηση και :oops: στην αφόδευση :oops: :oops: :oops:
Α! και έχω πάθει ψυχολογικό με τις μακρινές αποστάσεις οδήγησης!
Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνεις και MRI στη μέση δηλ. πιο κάτω από το θώρακα..
γιατρός δεν είμαι, και δεν ξέρω αν εκεί εντοπίζονται εστίες, οπότε καλό είναι να το δεις..
καλή δύναμη και ψυχραιμία.. :D ;)

Να συμπληρώσω Τάσο ότι ναι μπορεί κάποιες φορές να είναι η ιδέα μας, αλλά υπαρχουν και άλλες που δεν είναι, για αυτό χρειάζονται οι επισκέψεις σε ειδικούς. Γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη.. :|
 #1751  από Lazaros
 Τρί Μαρ 17, 2009 7:42 pm
Ρίτσα, ευχαριστώ και εσένα για το ενδιαφέρον ( έχω σπουδάσει και εγώ αν και από Αθήνα στο ΑΠΘ).Νομίζω ότι δεν έχει νόημα τελικά να γυρίζεις από γιατρό σε γιατρό ειδικά για νευρολογικά θέματα.Σε βλέπουν με ένα ύφος του στυλ¨Αφού σε παρακολουθεί γιατρός επι 9 χρόνια περιμένεις εμένα να σου κάνω διάγνωση;"Από τη στιγμή που σε αυτήν την αρρώστια καλώς ή κακώς γίνεται πλέον διάγνωση μόνο με τις συγκεκριμένες εξετάσεις θα περιμένω πέρνοντας δυστυχώς ότι φάρμακο με βοηθά έστω και λίγο,π.χ.το xanax με βοηθά αρκετά στο θέμα της μικρής ακράτειας που έχω και πιθανόν να ξανακάνω εξετάσεις μετά από τουλάχιστον 1.5 χρόνο. Σε ευχαριστώ και πάλι.
ΡΙΤΣΑ έγραψε:Γεια σου Λάζαρε! Λοιπόν πιστεύω καλό είναι να ακούσεις κ αλλου γιατρού γνώμη αλλά να δείχνεις ψύχραιμος για να μη βιαστεί να χαρακτηρίσει με ευκολία τα ενοχλήματά σου..ψυχοσωματικά! Αν κ καλύτερα για σένα φυσικά να είναι απλά ψυχοσωματικά. Αυτό που μου αποτυπώθηκε σαν γνώση από σχολή κ γιατρό είναι η επικέντρωση στην κλινική εικόνα του ασθενούς γιατί πολλές φορές τα εργαστηριακά ευρήματα δε συμβαδίζουν με την κλινική εικόνα.. Έχει συμβεί η μαγνητική μου να δείχνει πιο καλά από ό,τι ήμουν εγώ, σε φάση όπου ήμουν ήδη διαγνωσμένη..Επίσης όταν μου πρωτοεμφανίστηκαν συμπτώματα μέχρι κ οι γονείς μου δυσπιστούσαν, αφού αρχικά διαμαρτυρόμουν για το ότι δε μπορούσα να σφιξω αρκετα δυνατα τη δεξιά μου γάμπα κ είχα αρχίσει να έχω λίγη αστάθεια. Στους άλλους δε φαινόταν τπτ, εγώ όμως έκανα για χρόνια από μικρό παιδι μπαλέτο κ καταλαβαινα τι μου γινόταν κ πού υστερούσα..Μέχρι κ ο πρώτος γιατρός που με είδε, αν κ ξακουστός στην πόλη μου, μου είπε να ηρεμήσω, να μην αγχώνομαι τόσο που θα ξεκινούσα το λύκειο..κτλ Κόντευε να πείσει κ τους γονεις μου, εμένα ποτέ όμως κ ευτυχώς γιατι ψάξαμε κ άλλους γιατρούς. Είχε περάσει κ η μέρα του αγιασμού στο σχολείο, εγώ είχα ήδη επιδεινωθεί..Ευτυχώς βρήκα τον κατάλληλο γιατρό στη Θεσ/νίκη,αυτός με παρακολουθεί 11χρόνια σχεδον μέχρι σήμερα. Έκανα μαγνητική κ ορό κορτιζόνης κ σταδιακά συνήλθα..Αυτό συνηγορούσε υπέρ της διάγνωσης.Μετα απο χρόνια έκανα δεύτερη υποτροπή κ η διάγνωση επαληθεύτηκε. Απλά αν νιώθεις ότι η κατάστασή σου δεν έχει βελτιωθεί / έχει χειροτερέψει,ψάξε το λίγο παραπάνω, αυτό έχω να σου πω.Θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ ψύχραιμο κ λογικό άτομο κ μου είχε φανεί χαζό να αποδώσω τη συμπτωματολογία μου σε αγχος λόγω έναρξης του λυκείου, δεν ήμουν δα κ τόσο αγχώδης για ψιλου-πήδημα..! ( φυσικά μακάρι να είσαι απλά αγχώδης κ να μην έχεις κάτι! ) ;) ( η μαγνητική κ σε απόλυτα υγιείς μπορεί να δείχνει απομυελινωτικές εστίες, αφουγκράσου τον εαυτό σου κ αφου σε εξετάσουν λεπτομερώς πες τι ακριβώς σε ενοχλεί.πχ εγώ δε μπορούσα να σφίξω καλά το δεξιό γαστροκνήμιο..Δεν είμαι νευρολόγος, αλλά έχω δει ασθενείς που έκαναν κ παρακέντηση προκειμένου να βοηθηθεί η διάγνωση,στη γ νευρολογική του ΑΠΘ ενόσω ήμουν φοιτήτρια )
 #1752  από ΜΙΜΙΚΑ
 Τρί Μαρ 17, 2009 7:59 pm
Λάζαρε, συμφωνώ με όλους. ΨΑΞΕ. Με την αναμονή και την αμφιβολία για το τι συμβαίνει, λογικό είναι να πάθεις κατάθλιψη. Ετσι με είχαν κι εμένα στην αρχή: ψυχολογικό, ψυχολογικό, ψυχολογικό. Αλλά εγώ που ήξερα το σώμα μου, ένοιωθα έντονα ότι κάτι πάει λάθος και τελικώς διαπιστώθηκε. Δεν σου το εύχομαι, αλλά από τη στιγμή που εσύ νοιώθεις ότι κάτι τρέχει, κατά τη γνώμη μου έτσι είναι. Μπορεί να είναι καμμιά κήλη δίσκου στη μέση π.χ., μπορεί οτιδήποτε (δεν κάνω το γιατρό) αλλά είμαι μαζί σου όταν λες ότι κάτι συμβαίνει. Βρες άλλο γιατρό, εξήγησέ του ότι η ρευστότητα αυτής της κατάστασης σου έχει προκαλέσει αγχώδη κατάθλιψη και ζήτα του έναν ολοκληρωμένο αυτή τη φορά έλεγχο (παράλληλα με τα αντικαταθλιπτικά σου), για να ησυχάσεις πια κι εσύ και -όταν θα έχεις μια ΑΠΑΝΤΗΣΗ- να δεις για πότε περνάει η κατάθλιψη...
Μην απελπίζεσαι και ό,τι χρειαστείς ρώτα μας (τηλέφωνα, γιατρούς κλπ).
ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!!!
 #1755  από litsa
 Τρί Μαρ 17, 2009 8:41 pm
Να ξεκαθαρίσω ούτε γιατρός ούτε πυθία είμαι!
Είμαι υπέρ των φαρμάκων όταν χρειάζονται (αντικαταθλιπτικά κτλ..) και κατά όταν έχουμε πάθει πανικό ή άγχος και μας ''πιάνουν'' όλα! Τότε χρειαζόμαστε ψυχολόγο.
Αυτό προϋποθέτει καταρτισμένους γιατρούς και άλλα πολλά...
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ;) ;) ;) :)