Ευκαιρίας δοθείσης να σας αναφέρω την εμπειρία του γυιού μου,μονίμου κατοίκου Σουηδίας εδώ κι έναν χρόνο,με το εκεί σύστημα υγείας.
Η νύφη μου έχει ένα πρόβλημα με το γόνατό της.Πάει στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου,πληρώνει εισιτήριο ίσο με 20 ευρώ,και εξετάζεται από ορθοπεδικό.Ο ορθοπεδικός την στέλνει για αξονική( στο νοσοκομείο).Κάνει την αξονική,βγαίνει έξω από τον θάλαμο και περιμένει.Κάποια στιγμή την ρωτάνε τι περιμένει και τους λέει την αξονική.
-Είναι στο σύστημσ της λένε,πηγαίνετε στον γιατρό σας.
Πάει πάλι στον ορθοπεδικό,δίνει την κάρτα της(μετανάστη)πληκτρολογεί ο γιατρός το νούμερο της κάρτας και βλέπει την αξονική και την γνωμάτευση!!!Της λέει να πάει στο φαρμακείο να πάρει το φάρμακό της.Η Χριστίνα περιμένει την συνταγή.Ο γιατρός της λέει ότι δεν συνταγογραφούν.Η κοπέλα τάχει παίξει.

Λέει και που θα ξέρω τι φάρμακο θα πάρω.Της απαντά ότι το φαρμακείο είναι ενημερωμένο από το σύστημα,και της γράφει σε ένα πρόχειρο χαρτί την ουσία που θα πάρει,παρακεταμόλη ας πούμε,και όχι την εταιρική ονομασία του φαρμάκου.Πάει στο φαρμακείο,ο φαρμακοποιός πληκτρολογεί το νούμερο της κάρτας και βλέπει την ουσία που της χορηγεί ο γιατρός.
Παιδιά ή αυτοί είναι πολύ μπροστά ή εμείς πάαααααρα πολύ πίσω.
- Η αξονική είναι στο σύστημα και σε όποιον γιατρό πάει,μπορεί να δει το ιστορικό της.
-Τα 20 ευρώ καλύπτουν οτιδήποτε χρειαζόταν να κάνει.
-Η συνταγογράφηση γίνεται απ'ευθείας μέσω υπολογιστή.Δεν παίρνεις τίποτε στα χέρια σου.Μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο.
-Τα φάρμακα είναι γενόσημα.