Παιδιά, συγνώμη για την παρεμβολή, αλλά την Τρίτη που μας έρχεται περνάω ΚΕΠΑ, με όλη την ανασφάλεια που κρύβει το εγχείρημα αυτό!
ΘΕΑΤΡΙΚΟ 4
- Καλά, δε βαρέθηκες άνθρωπέ μου να γράφεις ιστορίες; Τι θα τις κάνεις;!
- Δε θα τις κάνω τίποτα βρε γυναίκα! Απλά μ΄ αυτές βρίσκω το τρόπο να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.
- Και πιστεύεις ότι τις διαβάζει κανένας;
- Όσο γι΄ αυτό νάσαι σίγουρη! Από τότε που άρχισα να τις δημοσιεύω, γέμισα ελπίδα ότι δεν ήμαστε μόνοι.
- Αλήθεια το πιστεύεις αυτό;!
- Φυσικά! Το θέμα είναι άντε τά ΄πες! Και τώρα τι γίνεται;! Τι νόημα έχει να τα λέμε μεταξύ μας. Πάντα οι ομοιοπαθείς καταλαβαίνονται μεταξύ τους. Στους απέξω πως θα περάσει το μήνυμα;!
- Και άντε πες ότι περνάει. Ποιος σου είπε ότι θα νοιαστούν. Πιστεύεις ότι έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν κάτι αν νοιαστούν; Το πολύ – πολύ, να κουνήσουν το κεφάλι, δήθεν με κατανόηση. Μη σου πω ότι θα τους δώσεις κι΄ ελπίδα!
- Ελπίδα; Τι εννοείς;
- Ναι ελπίδα! Όταν διαπιστώνεις πως υπάρχουν και χειρότερα, πάντα δε λες «άρα εμείς καλά ήμαστε!»
- Και καλά ρε γυναίκα, εμένα περιμένουν για να το διαπιστώσουν!
- Πάντα βλέποντας τη δυστυχία του άλλου, σκέφτεσαι πως δεν θάθελες νάσουν στη θέση του. Άλλωστε αν δεν τη βιώσεις ο ίδιος, δε χαμπαριάζεις!
- Τι να χαμπαριάσεις;
- Ότι αυτό που βλέπεις και δήθεν κατανοείς, θα μπορούσε να σου συμβεί κι΄ εσένα. Όχι απαραίτητα το ίδιο αλλά κάτι παρόμοιο!
- Ε όχι ρε γυναίκα! Αυτό είναι κακόβουλο!
- Ναι! Εμ γι΄ αυτό έπαθες σκλήρυνση! Κάτσε και κατάπινε τα πάντα! Σιγά μη στεναχωρήσεις κανένα!
- Ε τι να κάνω! Έτσι γεννήθηκα! Δεν μπορώ να βλάψω τον άλλον.
- Δε χρειάζεται να βλάψεις κανέναν! Τα δικαιώματά σου ν΄ απαιτείς και να μη δέχεσαι αδιαμαρτύρητα όσα σου επιβάλουν.
- Λες να μην τόχουμε κάνει; Έχω φίλους που μέχρι και ξύλο έχουν φάει στους δρόμους φωνάζοντας και διεκδικώντας τα δικαιώματά μας!
- Δε ξέρω αν με τις πορείες και τις φωνές μπορεί να βγει κάτι. Έχεις δει ποτέ κανένα να κερδίζει κάτι από πορείες και απεργίες; Παλαιότερα μπορεί να έπιαναν τόπο και να έφερναν αποτέλεσμα. Σήμερα, άμα τους πολυζορίσεις σου τραβάνε μια επιστράτευση, καλή ώρα όπως κάνανε στους σκουπιδιάρηδες ή σου ρίχνουν τα ΜΑΤ για να σε διαλύσουν ή σου λένε ότι αυτό που κάνεις είναι αντισυνταγματικό και άντε εσύ να βρεις το δίκιο σου! Λες κι΄ αυτοί είναι οι υπερασπιστές του συντάγματος! Αφού οι ίδιοι πρώτοι το καταπατούν! Ζυμάρι τόχουν κάνει και το πλάθουν ανάλογα με τις απαιτήσεις τους! Βρε δε θυμάσαι πόσοι νόμοι ψηφίστηκαν νύχτα και ίσχυσαν μόνο για την επόμενη μέρα! Μόνο και μόνο για να επωφεληθούν κάποιοι και να κάνουν «νόμιμα» τη δουλειά τους! Μετά καταργούσαν το νόμο και πάπαλα! Εδώ μέχρι και απόφαση δικαστηρίου κατάφεραν ν΄ αναιρέσουν για να μας στείλουν τα μπιλιετάκια με το λογαριασμό της ΔΕΗ! Πάρτο απόφαση! Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και στη πιο «λαμόγικη». Δημοκρατία σου λέει! Έτσι το λέμε τώρα. Χούντα με περιτύλιγμα είναι! Και όπως ξέρεις η μισή αξία ενός δώρου είναι το περιτύλιγμα του! Απορώ πως ο λαός δεν λέει να ξυπνήσει και να τους πάρει φαλάγκι! Αλλά απ΄ ότι φαίνεται είμαστε λαός περιτυλιγμάτων! Πως αλλιώς εξηγείται αυτό που συμβαίνει;!!!!
- Έτσι όπως τα λες, δε βλέπω να γίνεται κάτι! Μας κοίμησε το περιτύλιγμα, μείναμε να το χαζεύουμε και δεν ανοίξαμε να δούμε το δώρο!!! Και καλά αυτοί που έχουν φράγκα και δεν τους νοιάζει το δώρο, οι υπόλοιποι που ψωμολυσσάνε;!!!!
- Κι΄ όμως υπάρχει τρόπος!
- Έλα ρε! Και ποιος είναι;!
- Μη τους πληρώνεις και βλέπουμε αν χορεύουν στο ταψί ή όχι. Όλοι όμως! Όχι οι μισοί να πληρώσουν και να κυνηγάνε τους υπόλοιπους!
- Ωραίο θάτανε αυτό αλλά δε γίνεται στη πράξη. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δε θα θέλουν να μπλέξουν, εμποδίζοντας το έργο των υπολοίπων. Το περιτύλιγμα που λέγαμε;! Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω ρε γυναίκα είναι, τι είδους μυαλά σκέφτονται και βγάζουν τους νόμους, τις εγκυκλίους και δε ξέρω και γω τι άλλο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη περίπτωσή μου. Κάθε δύο χρόνια περνάω επιτροπή για να πάρω παράταση στο επίδομα. Το επίδομα, όπως ξέρεις, είναι περίπου 670€. Άμα μου το κόψουν, εγώ από αντίδραση, θα ξεκινήσω να παίρνω ό,τι φάρμακο κυκλοφορεί, κάτι που κανείς δε μπορεί να μου το αρνηθεί. Φέρε μου λοιπόν ιντερφερόνες, φαμπύρα, μιορέλ, παπαρέλ και δε ξέρω κι΄ εγώ τι άλλο! Πόσο κάνουν όλα αυτά το μήνα; Βάλε 2500 € και λίγα λέω. Βρε ηλίθιε, τώρα που δεν παίρνω κανένα φάρμακο, σου κοστίζω 670 €. Αν μου τα κόψεις θα σου κοστίζω από αντίδραση και μόνο 2500 € και δεν θα παίρνω στην πραγματικότητα τα φάρμακα που θα μου δίνεις! Είσαι λοιπόν χαμένος ή όχι; Θα μου πεις ότι υπάρχουν πολλοί που παίρνουν ούτως ή άλλως φάρμακα. Ωραία. Δεκτόν! Πρέπει σώνει και καλά να τους αυξήσεις! Βοήθα ρε λίγο το κόσμο. Από τους ΑμεΑ πας να κάνεις οικονομία;! Το μόνο θετικό της υπόθεσης, είναι πως με τα φάρμακα που θα παίρνω και δεν θα χρησιμοποιώ, θα βοηθάω συνασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα. Ήθελα νάξερα αν όλα αυτά τάλεγα κατάμουτρα στην επιτροπή τι θα μου κάνανε;! Θα βάζανε αφίσες με τη φωτογραφία μου στα νοσοκομεία, όλης της χώρας μπας και βρω κανένα νευρολόγο και μου γράψει τα φάρμακα;! Ή θα γίνω η αιτία να δημιουργήσουν Τειρεσία στον ΕΟΠΥΥ!!
- Ωραία αυτά που λες και δίκιο έχεις! Αλλά αν σου κόψουν το επίδομα δε πα να πάρεις όσα φάρμακα θέλεις! Εμείς θα πεινάσουμε! Γι΄ αυτό σκύψε το κεφάλι γι΄ ακόμη μία φορά και πάρτους με το καλό, γιατί μη ξεχνάς, μικρό παιδί μεγαλώνουμε!...
H μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που εκπέμπει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι έχεις συμβάλλει κι΄ εσύ σ΄ αυτό.