• ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΘΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #84381  από Hristos!
 Σάβ Ιαν 19, 2013 4:05 pm
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΜΟΝΗ έγραψε:Ευχαριστώ πολύ, Χρήστο, για την απάντηση.
Μία άλλη απορία, παιδιά, αν η ίδια η Επιτροπή δεν αποδεκτεί όλες τις γνωματεύσεις, τι κάνουμε? Π.χ. προχθές που πέρασα εγώ δε θεώρησαν σημαντική ούτε τη γνωμάτευση του ψυχιάτρου, όπου ανέφερε το θέμα μου και την αγωγή, ούτε και του ορθοπεδικού, η οποία γνωμάτευση ανέφερε ότι έχω βλάβη Ι1 ρίζας και προβλημα στο γαστροκνημιαίο μυ (ουσιαστικά δε λειτουργεί). Τα θεώρησαν συνηθισμένα προβλήματα. Ίσως βασιστούν μόνο στου νευρολόγου, δηλαδή την σπαστική παραπάρεση? Είναι σωστό όμως αυτό?
Οσα χαρτια γινουν δεκτα κατα τον προελεγχο, δεν μπορει να αγνοηθουν απο την επιτροπη. Αλλωστε στο αποδεικτικο καταθεσης των χαρτιων καταγραφεται στα σχολια ποσες γνωματευσεις κατεθεσες, ποσες ιατρικες εξετασεις, ποσα χαρτια εισαγωγης απο/σε νοσοκομειο κτλ (αναλογα την παθηση). Επομενως, ειναι παρανομο να μην δεχτουν να μελετησουν οποιοδηποτε χαρτι περασε απο προελεγχο και εχεις αποδεικτικο καταθεσης του.
Μπορουν βεβαια να πουν οτι καποιο χαρτι δεν εχει βαρυτητα για αυτο που εξεταζουν, χωρις να μπορεις να πεις τιποτα. Αλλα θα πρεπει να το διαβασουν ειτε πριν μπεις ειτε οσο εισαι μεσα και θα αξιολογησουν οτι ειναι "ασημαντο" για αυτα που αιτησαι. Αλλιως δεν μπορουν να το αγνοησουν. Επισης, μπορει να σου ζητησουν και περαιτερω χαρτια, μιας και μπορουν να πουν οτι οσα ειναι κατατεθιμενα δεν τους ικανοποιουν για να βγαλουν γνωματευση ή/και να απορριψουν την αιτηση σου στην περιπτωση αυτη για να ξεμπερδευουν.

Για να συνοψισω σε αυτα που γραφεις: Αν τα ειδαν τα χαρτια του ψυχιατρου, του ορθοπεδικου κτλ και τα θεωρησαν ελασσονος σημασιας, δεν μπορεις να τους πεις τιποτα. Διοικητικα δηλαδη ειναι σωστοι και καλυμμενοι. Βεβαια δεν ειναι σωστοι ηθικα, αλλα εδω αν αρχισω να γραφω τι θα επρεπε να ισχυει σε αξιολογησεις ασθενων οπως εμεις, θα ακολουθησουν μπινελικια...

Υ.Γ. Επισης μπορεις να εχεις και νεες γνωματευσεις μαζι σου που δεν εχουν κατατεθει εκ των προτερων στο φακελο σου του ΚΕΠΑ, αλλα στο σημειο αυτο ΑΝ θελουν τις δινουν σημασια δεδομενου οτι δεν περασαν προελεγχο. Κοινως εγκειται στον καθε αρμοδιο που εξεταζει, ποσο ανθρωπινα αντιμετωπιζει τις περιπτωσεις που κρινει...
 #84382  από nits
 Σάβ Ιαν 19, 2013 4:32 pm
Κώστας έγραψε:Μια μικρή ένσταση, στο θέμα της υποβολής αίτησης στο ΚΕΠΑ του τόπου κατοικίας.
Αυτό ισχύει τουλάχιστον για όσους ανήκουν στον ΟΑΕΕ, αλλά αν θυμάμαι καλά (θα ψάξω και τον νόμο) και για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ταμείου που ανήκουν.
Ο ΟΑΕΕ λοιπόν έχει εκδώσει την
Εγκύκλιο Αρ. 41/16.9.2011
Νέα διαδικασία διαπίστωσης - βεβαίωσης αναπηρίας

Η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει "Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά και να εξετάζονται από το ΚΕΠΑ της επιλογής τους."

άλλωστε εγώ επειδή έμενα Νάξο, όταν έκανα την αίτησή μου για εξέταση στα ΚΕΠΑ, δεν μου ζήτησαν καμία πληροφορία για τον τόπο κατοικίας μου.
Χρίστο σ΄ ευχαριστούμε για την πολύ καλή ενημέρωση.
σωστά Κώστα και στο ικα ισχύει το ίδιο. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΚΕΠΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ.
 #84383  από ΑΝΝΑ59
 Σάβ Ιαν 19, 2013 5:38 pm
Ναι !!!! Το ειχα διαβασει κι εγω .Πηγαινεις σε οποιο ΚΕΠΑ , θελεις . Παντως, δεν νομιζω να ειναι σκοπιμο να παω , τωρα , να ζητησω το φακελο μου και να ξανακανω αιτηση σε αλλο ΚΕΠΑ !!!!!!!!Την επομενη φορα, θα το φροντισω....... :greetings-waveyellow:
 #84384  από Π.Μ79
 Σάβ Ιαν 19, 2013 6:00 pm
Hristos! έγραψε:Αν τα ειδαν τα χαρτια του ψυχιατρου, του ορθοπεδικου κτλ και τα θεωρησαν ελασσονος σημασιας, δεν μπορεις να τους πεις τιποτα. Διοικητικα δηλαδη ειναι σωστοι και καλυμμενοι.
Χρήστο, αυτό δεν ισχύει.

Ένα άτομο το οποίο έχει πχ σκπ με κινητικά προβλήματα, οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας που δεν έχει να κάνει με την σκπ, το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.
Φαντάσου δηλαδή να έχεις και σακαταμένο πόδι ή χέρια ή σπονδυλική στήλη από ατύχημα κλπ. Συνδυασμένο αυτό με νευρολογική παθολογική κίνηση λόγω σκπ, ο ασθενής είναι πολύ χειρότερα και δε δικαιούται κανένας γιατρός να το παραβλέψει.

Όσον αφορά τις γνωματεύσεις για κατάθλιψη κλπ, αυτό δυστυχώς παίρνει πολύ νερό το πράμα και δε μπορεί κανείς να βγάλει άκρη εύκολα.

Ναι, συμφωνώ απόλυτα στο ηθικόν του ζητήματος. Μεγάλη και πονεμένη ιστορία και δε μας φτάνει όλο το διαδίκτυο να το αναλύσουμε.
 #84385  από Hristos!
 Σάβ Ιαν 19, 2013 7:25 pm
Π.Μ79 έγραψε:
Hristos! έγραψε:Αν τα ειδαν τα χαρτια του ψυχιατρου, του ορθοπεδικου κτλ και τα θεωρησαν ελασσονος σημασιας, δεν μπορεις να τους πεις τιποτα. Διοικητικα δηλαδη ειναι σωστοι και καλυμμενοι.
Χρήστο, αυτό δεν ισχύει.

Ένα άτομο το οποίο έχει πχ σκπ με κινητικά προβλήματα, οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας που δεν έχει να κάνει με την σκπ, το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.
Φαντάσου δηλαδή να έχεις και σακαταμένο πόδι ή χέρια ή σπονδυλική στήλη από ατύχημα κλπ. Συνδυασμένο αυτό με νευρολογική παθολογική κίνηση λόγω σκπ, ο ασθενής είναι πολύ χειρότερα και δε δικαιούται κανένας γιατρός να το παραβλέψει.

Όσον αφορά τις γνωματεύσεις για κατάθλιψη κλπ, αυτό δυστυχώς παίρνει πολύ νερό το πράμα και δε μπορεί κανείς να βγάλει άκρη εύκολα.

Ναι, συμφωνώ απόλυτα στο ηθικόν του ζητήματος. Μεγάλη και πονεμένη ιστορία και δε μας φτάνει όλο το διαδίκτυο να το αναλύσουμε.
Καταλαβαινω απολυτα τι λες Παρη και εχεις δικιο ΑΝ ο ασθενης εκτος απο νευρολογικη επιτροπη περασει συμπληρωματικα και ορθοπεδικη επιτροπη για το παραδειγμα που αναφερεις ή επιτροπη ψυχιατρων αν παιρνει αναλογα φαρμακα κτλ. Εκει υποχρεουνται να εξετασουν τις εξετασεις/γνωματευσεις που τους αφορουν και ετσι η συνολικη αναπηρια βγαινει απο ενα τυπο που λαμβανει υποψη του το αποτελεσμα ολων αυτων των επιτροπων.

Η επιτροπη νευρολογων, δυστυχως, δεν υποχρεουται να αξιολογησει τα χαρτια ιατρων αλλης ειδικοτητας περαν της δικης τους. Ειναι νομιμο να μην τα λαβουν υποψη τους, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΗΘΙΚΟ, σε βαθμο μαλιστα εξοργιστικο για αρκετες περιπτωσεις οπως καταλαβαινεις και εσυ. Γι αυτο και αρκετοι νευρολογοι επιτροπων δεν τα αγνοουν αλλα τα λαμβανουν σοβαρα υποψη τους προκειμενου να βγαλουν την αποφαση τους σαν να ηταν και γιατροι αλλης ειδικοτητας και να μη χρειαστει να μας στειλουν ΑμεΑ ανθρωπους να τρεχουμε και σε αλλες επιτροπες. Ωστοσο ο κανονισμος του ΚΕΠΑ δεν τους υποχρεωνει να κανουν κατι τετοιο...
 #84388  από ΑΝΔΡΕΑΣ
 Σάβ Ιαν 19, 2013 8:38 pm
:greetings-waveyellow: γεια σας, όταν κάνεις αίτηση στο κεπα με γνωματεύσεις για περισσότερες από 1 ειδικότητες θα υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός ατόμων για τη σύσταση επιτροπής με τις ανάλογες ειδικότητες. ένας νευρολόγος δε ασχολείται με γνωμάτευση ορθοπεδικού. :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp:
 #84396  από ΑΝΝΑ59
 Σάβ Ιαν 19, 2013 10:44 pm
ΑΝΔΡΕΑΣ έγραψε::greetings-waveyellow: γεια σας, όταν κάνεις αίτηση στο κεπα με γνωματεύσεις για περισσότερες από 1 ειδικότητες θα υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός ατόμων για τη σύσταση επιτροπής με τις ανάλογες ειδικότητες. ένας νευρολόγος δε ασχολείται με γνωμάτευση ορθοπεδικού. :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp: :obscene-smokingpimp:
Οπως ειπα, πριν τις γιορτες , εγινε παρασταση διαμαρτυριας στο γραφειο της διευθυντριας των ΚΕΠΑ , στην Αγιου Κωνσταντινου 8 . Μαζι μας ηταν και μια κοπελα με πολλαπλες αναπηριες , λογω ατυχηματος .Αντιμετωπιζει προβληματα νευρολογικα, ορθοπεδικα, ψυχιατρικα. Νομιζε οτι πρεπει να εξεταστει απο πολλες επιτροπες !!! Η διευθυντρια της ειπε οτι ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ , οπου θα την εξετασει γιατρος μιας ειδικοτητας , αλλά ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ , ΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ !!!!!!!
 #84397  από Π.Μ79
 Σάβ Ιαν 19, 2013 10:49 pm
Ακριβώς όπως το είπε η Άννα είναι παιδιά.

Προσωπικά, επειδή κουβαλάω και άλλα εκτός της σκπ, η ίδια διευθύντρια στην Αγ. Κωνσταντίνου 8, μου είπε το ίδιο πράγμα.

Όταν εξεταστώ από νευρολόγο στην επόμενη επιτροπή, θα ζητήσω και την παρουσία των άλλων γιατρών. Έτσι, αποφεύγεται η περαιτέρω ταλαιπωρία και αναμονή, η οποία ήδη είναι τεράστια.

Επίσης προχθές που την επισκέφθηκα, μου είπε ότι όλα τα άτομα με 67% αναπηρία και άνω (σίγουρα όσοι έχουν 80%), δικαιούνται να αιτούνται να τους δίδεται η απόφαση εφ'όρου ζωής για να σταματήσουν να τρέχουν σε επιτροπές κάθε 2 χρόνια.

Όποιος θέλει να το κάνει, μπορεί να το κάνει άσχετα αν έχει λήξει η προηγούμενη ή όχι.
Ουσιαστικά γίνεται η αίτηση στο ΚΕΠΑ και ο ασθενής περιμένει, περνάει επιτροπή κανονικά, η οποία θα αποφασίσει το ποσοστό αναπηρίας και τη μονιμότητα στη διάρκεια.
 #84414  από Κώστας
 Κυρ Ιαν 20, 2013 1:09 pm
Παιδιά, συγνώμη για την παρεμβολή, αλλά την Τρίτη που μας έρχεται περνάω ΚΕΠΑ, με όλη την ανασφάλεια που κρύβει το εγχείρημα αυτό!

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 4

- Καλά, δε βαρέθηκες άνθρωπέ μου να γράφεις ιστορίες; Τι θα τις κάνεις;!
- Δε θα τις κάνω τίποτα βρε γυναίκα! Απλά μ΄ αυτές βρίσκω το τρόπο να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.
- Και πιστεύεις ότι τις διαβάζει κανένας;
- Όσο γι΄ αυτό νάσαι σίγουρη! Από τότε που άρχισα να τις δημοσιεύω, γέμισα ελπίδα ότι δεν ήμαστε μόνοι.
- Αλήθεια το πιστεύεις αυτό;!
- Φυσικά! Το θέμα είναι άντε τά ΄πες! Και τώρα τι γίνεται;! Τι νόημα έχει να τα λέμε μεταξύ μας. Πάντα οι ομοιοπαθείς καταλαβαίνονται μεταξύ τους. Στους απέξω πως θα περάσει το μήνυμα;!
- Και άντε πες ότι περνάει. Ποιος σου είπε ότι θα νοιαστούν. Πιστεύεις ότι έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν κάτι αν νοιαστούν; Το πολύ – πολύ, να κουνήσουν το κεφάλι, δήθεν με κατανόηση. Μη σου πω ότι θα τους δώσεις κι΄ ελπίδα!
- Ελπίδα; Τι εννοείς;
- Ναι ελπίδα! Όταν διαπιστώνεις πως υπάρχουν και χειρότερα, πάντα δε λες «άρα εμείς καλά ήμαστε!»
- Και καλά ρε γυναίκα, εμένα περιμένουν για να το διαπιστώσουν!
- Πάντα βλέποντας τη δυστυχία του άλλου, σκέφτεσαι πως δεν θάθελες νάσουν στη θέση του. Άλλωστε αν δεν τη βιώσεις ο ίδιος, δε χαμπαριάζεις!
- Τι να χαμπαριάσεις;
- Ότι αυτό που βλέπεις και δήθεν κατανοείς, θα μπορούσε να σου συμβεί κι΄ εσένα. Όχι απαραίτητα το ίδιο αλλά κάτι παρόμοιο!
- Ε όχι ρε γυναίκα! Αυτό είναι κακόβουλο!
- Ναι! Εμ γι΄ αυτό έπαθες σκλήρυνση! Κάτσε και κατάπινε τα πάντα! Σιγά μη στεναχωρήσεις κανένα!
- Ε τι να κάνω! Έτσι γεννήθηκα! Δεν μπορώ να βλάψω τον άλλον.
- Δε χρειάζεται να βλάψεις κανέναν! Τα δικαιώματά σου ν΄ απαιτείς και να μη δέχεσαι αδιαμαρτύρητα όσα σου επιβάλουν.
- Λες να μην τόχουμε κάνει; Έχω φίλους που μέχρι και ξύλο έχουν φάει στους δρόμους φωνάζοντας και διεκδικώντας τα δικαιώματά μας!
- Δε ξέρω αν με τις πορείες και τις φωνές μπορεί να βγει κάτι. Έχεις δει ποτέ κανένα να κερδίζει κάτι από πορείες και απεργίες; Παλαιότερα μπορεί να έπιαναν τόπο και να έφερναν αποτέλεσμα. Σήμερα, άμα τους πολυζορίσεις σου τραβάνε μια επιστράτευση, καλή ώρα όπως κάνανε στους σκουπιδιάρηδες ή σου ρίχνουν τα ΜΑΤ για να σε διαλύσουν ή σου λένε ότι αυτό που κάνεις είναι αντισυνταγματικό και άντε εσύ να βρεις το δίκιο σου! Λες κι΄ αυτοί είναι οι υπερασπιστές του συντάγματος! Αφού οι ίδιοι πρώτοι το καταπατούν! Ζυμάρι τόχουν κάνει και το πλάθουν ανάλογα με τις απαιτήσεις τους! Βρε δε θυμάσαι πόσοι νόμοι ψηφίστηκαν νύχτα και ίσχυσαν μόνο για την επόμενη μέρα! Μόνο και μόνο για να επωφεληθούν κάποιοι και να κάνουν «νόμιμα» τη δουλειά τους! Μετά καταργούσαν το νόμο και πάπαλα! Εδώ μέχρι και απόφαση δικαστηρίου κατάφεραν ν΄ αναιρέσουν για να μας στείλουν τα μπιλιετάκια με το λογαριασμό της ΔΕΗ! Πάρτο απόφαση! Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και στη πιο «λαμόγικη». Δημοκρατία σου λέει! Έτσι το λέμε τώρα. Χούντα με περιτύλιγμα είναι! Και όπως ξέρεις η μισή αξία ενός δώρου είναι το περιτύλιγμα του! Απορώ πως ο λαός δεν λέει να ξυπνήσει και να τους πάρει φαλάγκι! Αλλά απ΄ ότι φαίνεται είμαστε λαός περιτυλιγμάτων! Πως αλλιώς εξηγείται αυτό που συμβαίνει;!!!!
- Έτσι όπως τα λες, δε βλέπω να γίνεται κάτι! Μας κοίμησε το περιτύλιγμα, μείναμε να το χαζεύουμε και δεν ανοίξαμε να δούμε το δώρο!!! Και καλά αυτοί που έχουν φράγκα και δεν τους νοιάζει το δώρο, οι υπόλοιποι που ψωμολυσσάνε;!!!!
- Κι΄ όμως υπάρχει τρόπος!
- Έλα ρε! Και ποιος είναι;!
- Μη τους πληρώνεις και βλέπουμε αν χορεύουν στο ταψί ή όχι. Όλοι όμως! Όχι οι μισοί να πληρώσουν και να κυνηγάνε τους υπόλοιπους!
- Ωραίο θάτανε αυτό αλλά δε γίνεται στη πράξη. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δε θα θέλουν να μπλέξουν, εμποδίζοντας το έργο των υπολοίπων. Το περιτύλιγμα που λέγαμε;! Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω ρε γυναίκα είναι, τι είδους μυαλά σκέφτονται και βγάζουν τους νόμους, τις εγκυκλίους και δε ξέρω και γω τι άλλο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη περίπτωσή μου. Κάθε δύο χρόνια περνάω επιτροπή για να πάρω παράταση στο επίδομα. Το επίδομα, όπως ξέρεις, είναι περίπου 670€. Άμα μου το κόψουν, εγώ από αντίδραση, θα ξεκινήσω να παίρνω ό,τι φάρμακο κυκλοφορεί, κάτι που κανείς δε μπορεί να μου το αρνηθεί. Φέρε μου λοιπόν ιντερφερόνες, φαμπύρα, μιορέλ, παπαρέλ και δε ξέρω κι΄ εγώ τι άλλο! Πόσο κάνουν όλα αυτά το μήνα; Βάλε 2500 € και λίγα λέω. Βρε ηλίθιε, τώρα που δεν παίρνω κανένα φάρμακο, σου κοστίζω 670 €. Αν μου τα κόψεις θα σου κοστίζω από αντίδραση και μόνο 2500 € και δεν θα παίρνω στην πραγματικότητα τα φάρμακα που θα μου δίνεις! Είσαι λοιπόν χαμένος ή όχι; Θα μου πεις ότι υπάρχουν πολλοί που παίρνουν ούτως ή άλλως φάρμακα. Ωραία. Δεκτόν! Πρέπει σώνει και καλά να τους αυξήσεις! Βοήθα ρε λίγο το κόσμο. Από τους ΑμεΑ πας να κάνεις οικονομία;! Το μόνο θετικό της υπόθεσης, είναι πως με τα φάρμακα που θα παίρνω και δεν θα χρησιμοποιώ, θα βοηθάω συνασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα. Ήθελα νάξερα αν όλα αυτά τάλεγα κατάμουτρα στην επιτροπή τι θα μου κάνανε;! Θα βάζανε αφίσες με τη φωτογραφία μου στα νοσοκομεία, όλης της χώρας μπας και βρω κανένα νευρολόγο και μου γράψει τα φάρμακα;! Ή θα γίνω η αιτία να δημιουργήσουν Τειρεσία στον ΕΟΠΥΥ!!
- Ωραία αυτά που λες και δίκιο έχεις! Αλλά αν σου κόψουν το επίδομα δε πα να πάρεις όσα φάρμακα θέλεις! Εμείς θα πεινάσουμε! Γι΄ αυτό σκύψε το κεφάλι γι΄ ακόμη μία φορά και πάρτους με το καλό, γιατί μη ξεχνάς, μικρό παιδί μεγαλώνουμε!...