• Το όνειρό μου...ο εφιάλτης μου

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #39206  από Neutralis
 Πέμ Σεπ 16, 2010 10:10 pm
Τα όνειρα δημιουργούνται από τις τυχαίες εκφορτίσεις νευρώνων. Αυτό είναι το συμπέρασμα των δρ. Allan Hobson και δρ. Robert McCarley. Στον ισθμό του εγκεφάλου εντοπίζονται κατά κάποιο τρόπο οι "γεννήτριες ονείρων", μιας και συγκεκριμένοι πυρήνες νευρώνων απενεργοποιούνται κατά τον REM (rapid eye movement). Ο εμπρόσθιος λοβός δραστηριοποιείται όπως και όταν είμαστε ξύπνιοι, όμως με την απενεργοποίηση των προαναφερθέντων πυρήνων, ο εγκέφαλός προσπαθεί να συμβιβάσει τη διαφορετική κατάσταση λειτουργίας και το αποτέλεσμα είναι ένα όνειρο.

Αυτή είναι η μηχανική του ονείρου. Η θεματική του ποικίλλει. Οι ειδικοί λένε πως το όνειρο αντλεί εικόνες από την προηγούμενη ημέρα, συνδυασμένες με μοτίβα της παιδικής ηλικίας. Και πως ο σκοπός του ονείρου είναι πάντα να ικανοποιήσει το υποσυνείδητο: του εκπληρώνει δηλαδή όλες τις επιθυμίες.

Η γλώσσα του ονείρου είναι ένα καμουφλάζ. Χρησιμοποιεί τη σύνταξη της γλώσσας του συνειδητού, δηλαδή
-"μεταφορά": ο πατέρας σου και ο περιπτεράς είναι το ίδιο πρόσωπο στο όνειρο (μηχανισμός συμπύκνωσης).
-"μετωνυμία": νεαρή ονειρεύεται πως χαϊδεύει ένα γατάκι, ενώ στην πραγματικότητα θα γούσταρε άντρα (μηχανισμός μετάθεσης).
- "συμβολισμός": κάποια αντικείμενα εμφανίζονται ξανά και ξανά σε όνειρα, γεγονός που δείχνει ότι αυτά κάτι σημαίνουν για αυτόν που ονειρεύεται.

Το γλωσσικό αυτό καμουφλάζ είναι απαραίτητο, για να μη τρομάξει το συνειδητό από τον όγκο των επιθυμιών του υποσυνειδήτου. Καλά είναι να χρησιμοποιείτε το ίδιο καμουφλάζ και με τον νευρολόγο σας, αφού και αυτός αδυνατεί να κατανοήσει γιατί θέλετε να είστε καλά και δεν παίρνετε το φάρμακο σας - όσοι δεν το θέλετε.

Ήθελα να απαντήσω στον Γιάννη πως η αδυναμία δημιουργίας ονείρου ή και ανάκλησής του μπορεί να είναι συμπτώματα ms, αφού τόσο ο εγκεφαλικός φλοιός (μνήμη), όσο και ο ισθμός (όνειρο) βάλλονται από αυτά τα κύτταρα φονιάδες του ανοσοποιητικού.

Σημείωση για δυνατούς λύτες: η συγγραφέας ηθελημένα σφάλλει κάπου στο κείμενο. Βρείτε πού........
 #39216  από LL--MM
 Πέμ Σεπ 16, 2010 11:24 pm
E,λοιπόν, εγώ έχω διαπιστώσει ότι όταν βλέπω κάποιο/α γιατρό (γενικά γνωστό/ή τον/την οποίο/α έχω υποστεί κάποια στιγμή) στον ύπνο μου, (γενικά είναι κάπως λιγότερο φριχτοί στον ύπνο μου απ' ότι στον ξύπνιο) την επόμενη μέρα κάτι πολύ δυσάρεστο συμβαίνει... Από γρινες στο περιβάλλον μμου μέχρι πτώσεις αεροπλάνων που ανακοινώνονται στα νέα... Πάντως, άμα ο/η γιατρός φεύγει ή κατεβαίνει σκάλες, τελικά επέρχεται επίλυση του όποιου προβλήματος...

Δεν ξέρω τόση ψυχολογία για ν'απαντήσω στο ερώτημα, αλλά μπορείς να ερμηνεύσεις το όνειρο αυτό, να δούμε τι σημαίνει...
 #39220  από Neutralis
 Παρ Σεπ 17, 2010 12:10 am
Ωραία βραδινή άσκηση:

Το ότι βλέπεις γιατρούς γενικά, μπορεί να σημαίνει ότι θέλεις να βγάλεις νόημα με αυτούς - κάτι που στην πραγματικότητα φοβάμαι δε συμβαίνει. Σίγουρα η παρουσία τους δεν έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει την επομένη - δεν υπάρχει προγνωστική αξία στα όνειρα, αν και ο μεταφυσικός Γιούνγκ διαφωνούσε λίγο (αυτός θα σου έλεγε πως, ως έμβιο ον και εσύ, είσαι συγχρονισμένη με τον κύκλο των καταστροφών στη φύση και έτσι, πριν μία τέτοια συμβεί, τη διαισθάνεσαι πως είναι ο καιρός της και βλέπεις στο όνειρο αυτόν που συνδέεται με την έννοια καταστροφή για σένα).

Αν βλέπεις νευρολόγο να κατεβαίνει σκάλα ή να φεύγει, σίγουρα η επιθυμία σου γι αυτόν είναι ανάλογη.

Δες καλύτερα την ταινία inception που παίζει τώρα, λέει πολλά για τα όνειρα.
 #39223  από Neutralis
 Παρ Σεπ 17, 2010 1:12 am
Δεν έχεις άδικο. Οι προγνώσεις τους είναι χειρότερες από εκείνες του millennium.

Αλλά ας ξεκινήσουμε αντίστροφα: αν δεις νευρολόγο στον ξύπνιο σου, betaferon θα πάρεις.
 #39226  από LL--MM
 Παρ Σεπ 17, 2010 1:32 am
Έξοχη ιδέα, Σού. Αν βρείς όμως τους συμπληρωτές του Νέου Καζαμία, να μου τρυπάς τη μύτη... Θα πρέπει να τον ψάχνουμε σε καμιά βιβλιοθήκη του Αιγινήτειου, τροπλοκλειδωμένο...

To να θέλω να βγάλω κάποιο νόημα με αυτά τα όντα είναι εφικτό, Νeutralis. Tο να αποφαίνεσαι ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο βασιζόμενη στο δεδομένο ότι απλά δε μασάω τα λογια μου με δαύτους, είναι παντελώς αυθαίρετο, εξ άλλου τα περιστατικά είναι αυθεντικά... :hand: Αν όμως μου πείς που το βασίζεις, θα μου δώσεις τη δυνατότητα να το σκεφτώ... :think:

Γεγονός είναι ότι η προγνωστική ιδιότητα είναι γεγονός εδώ και χρόνια... Η αλήθεια είναι όμως, ότι βαρυέμαι να πιάσω το ...Γιούγκ, στα καλά του καθουμένου...

Πάντως, το γεγονός ότι δεν απαντάς σε ορισμένα ερωτήματα και ότι βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα, δε χρειάζεται να θυμίζω εδώ ποιανών χαρακτηριστικό είναι... :mrgreen:
 #39230  από Genovefa®
 Παρ Σεπ 17, 2010 8:14 am
Αυτο το Betaferon μονο εμενα τεντωσε ή ειχατε ολοι τις ιδιες παρενεργειες;
Ασε που για να τη συναρμολογησω επρεπε να εχω ΜΒΑ ...

p.s. Μελινακι παλι βολταριζα εχθες :-D
 #39246  από Isolexion
 Παρ Σεπ 17, 2010 10:54 am
H ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ BETAFERON ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ RΕΒΙF44 ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ... :violence-uzi: :violence-uzi: :violence-uzi:
 #39248  από Neutralis
 Παρ Σεπ 17, 2010 11:01 am
Νομίζω παρεξήγησες ακόμη και το χιούμορ του κειμένου, LL-MM. Δεν αυθαιρετώ ποτέ, αυτό θα μπορούσα να το πάρω ως προσβολή. Άλλωστε είπα "φοβάμαι μάλλον πως δε συμβαίνει". Με το ρήμα 'φοβάμαι' και το επίρρημα 'μάλλον' δεν εκφέρεις αυθαιρεσίες.

Και φυσικά δεν κανω προβλέψεις. Ούτε τα όνειρα κάνουν. Είναι σα να λέμε πως το μέλλον υπάρχει ήδη και τα όνειρα το βλέπουν, ενώ καμία φυσική του σύμπαντος δεν εξηγεί πώς υπάρχει το μέλλον.

Είπα τέλος ότι τα όνειρα εκφράζουν μόνο επιθυμίες. Τις επιθυμίες σου δε μπορώ να τις ξέρω καλύτερα από σένα.
 #39249  από LL--MM
 Παρ Σεπ 17, 2010 11:09 am
Neutralis έγραψε:Το ότι βλέπεις γιατρούς γενικά, μπορεί να σημαίνει ότι θέλεις να βγάλεις νόημα με αυτούς - κάτι που στην πραγματικότητα φοβάμαι δε συμβαίνει.
Αμα δε λες γιατί εικάζεις το περιεχόμενο των λεγομένων, ακόμα και, ιδίως, ελλείψει βαβαιότητας, λές ότι θεωρείς πως δε συμβαίνει, είναι καθαρά εικασια αναιτιολόγητη...

Υ.Γ.: Και η ομμοιότητα με την απόφαση του ΕΣΡ, είναι εντυπωσιακή... βλ. φάκελος "σχέσεις"...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος LL--MM την Παρ Σεπ 17, 2010 11:35 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.