Να σας πω και εγώ πως βιώνω τη σκπ... με μόλις ένα χρόνο διάγνωσης του δεύτερου επεισοδίου με μουδιάσματα και 5 μήνες με επίσημη επιβεβαίωση από άλλο γιατρό..
Στην αρχή δεν πολυκαταλάβαινα .. γιατί δεν μου έλεγαν τίποτα και εγώ δεν ήθελα να το πιστέψω, πάντα έλεγα: ε, αφού δεν το παραδέχονται οι γιατροί και οι εξετάσεις είναι λίγο -πολύ καλές, έ! τι θέλω και το σκέφτομαι..
Το μόνο που ρώτησα τον ακτινοδιαγνώστη πριν μου πει για τις εστίες, ήταν αν είναι αντιμετωπίσιμο ... μου λέει : ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!!!!! για να έχω δικαίωμα να το παλέψω...
Βέβαια, δεν συζητάω ότι εγώ έπρεπε να δώσω κουράγιο στην οικογένεια μου και στους γύρω μου... και αυτοί αφού με έβλεπαν καλά ... έπαιρναν δύναμη και συνεχίζαμε τη ζωή μας κανονικά..
Έτσι όπως μου είπαν οι γιατροί να συνεχίσω τη ζωή μου, την συνέχισα....!
Σκεφτόμουνα την περιπέτεια, ψιλοπρόσεχα αλλά επανήλθα σε αυτά που έκανα και στους ρυθμούς που είχα πριν το πρώτο επεισόδιο... μόνο το ανοικτό πανεπιστήμιο σταμάτησα ... και πρόσεχα λίγο τη ζέστη και τον ήλιο ...
Οι δυνάμεις όμως δεν ήταν οι ίδιες ....δύο μήνες ήμουν καλά και 6 χάλια – πτώμα , πονούσα διάφορα μέρη του σώματος μου κτλ, όταν ξεκουραζόμουνα, επανερχόμουνα..
Στα δύο χρόνια ακριβώς, παθαίνω μετά από ε ν τ ο ν ο άγχος και κόπωση ώση...
και απλά ο γιατρός μου λέει ότι θα ξεκινήσω φάρμακο χωρίς πολλά λόγια και εξηγήσεις ..
με έστειλε και σε ακτινοδιαγνώστη καθηγητή και το επιβεβαίωσε και τηλεφωνικά μου το ανακοίνωσε , όταν τον ρώτησα αν είναι σκπ , μου είπε προφανώς για να μην με «ρίξει» ή επειδή ήταν από το τηλέφωνο ότι όποιος σου το πει θα είναι εξυπνάκιας γιατρός…!
Ούτε εκεί πολυκατάλαβα .....και μάλιστα με βόλευε και μου έδινε ελπίδα η ατάκα του (Δεν ξέρω αν μακροπρόθεσμα ήταν καλό…)
Μάλλον ήμουν αρκετά χαμένη στις σκέψεις μου.. και στο άγνωστο που ερχότανε...
Συνέχισα και αυτή τη φορά να δείχνω δυνατή η μπορεί και να ήμουν, για να περάσει ο καιρός, να δυναμώσει η οικογένεια μου κυρίως, και να εκπαιδευτούν στο ότι κάποια μικρά πραγματάκια – ασήμαντα, και ναι ίσως κάποια άλλα πιο σημαντικά- θα πρέπει να αλλάξουν..
Γιατί ήμουν μια εργαζόμενη μητέρα μια καλή νοικοκυρά όπως λέει και το τραγούδι … οπότε έπρεπε να επαναδιαπραγματευτούν πράγματα και καταστάσεις .. ακόμα και σχέσεις ..
π.χ . να προσέχουν να μην κρυώνουν για να μην κολλάω και εγώ, να τρώμε ίσως πιο υγιεινά, να προσέχουμε τον ήλιο γιατί εγώ δεν θα μπορούσα να πάω καταμεσήμερο ή και απόγευμα εκεί που ήθελαν.. ότι πονάω από τις παρενέργειες και πολλά ακόμα που όλοι λίγο πολύ γνωρίζετε … Ναι μπορεί να φαίνονται γελοία ή ασήμαντα .. εμένα όμως σιγά σιγά με καθήλωναν…
Γιατί ήμουν κάπως επιβαρυμένη και με το πρόβλημα της μέσης και του αυχενικού..- Στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν και αυτά εν μέρει συμπτώματα της σκπ…
Ξεκινάω το ρεμπίφ, έκανα 6 μήνες να φτάσω ολόκληρη τη δόση γιατί ανέβαιναν τα ηπατικά.. και συνέχιζα αρκετά καλά μ ε την ψυχολογία μου… Βέβαια κατά καιρούς όταν είχα απορίες ψυχολογικές επισκεπτόμουν έναν άριστο ψυχίατρο και λυνόταν εκεί το θέμα..
Γιατί οπωσδήποτε υπήρχαν και καλές και δύσκολες στιγμές .. και μέσα σε όλα αυτά, επέλεξα τους φίλους μου και σταμάτησα να ασχολούμαι με άσχετους και λοιπά! Αν και τελικά δεν ξέρω πόσο το κατάφερα..
Αλλά το θέμα είναι ότι μάλλον με επηρέαζαν και ίσως ακόμα , στο βάθος είχα γίνει ευάλωτη! Και ευαίσθητη!
Παθαίνω τον Ιούνιο την μόλυνση με το σπυράκι και από εκεί πέρασα ένα αρκετά δύσκολο καλοκαίρι , λόγω ζέστης αλλά και του φαρμάκου… πράγματι δοκιμάστηκα αρκετά.. Από ένα σημείο και μετά δεν έβγαινα έξω παρά μόνο μετά τις 8-9 το βράδυ.. Θυμάμαι έκανα το εξής που αν το έκανα σε φυσιολογικές συνθήκες θα είχα πάθει το λιγότερο πνευμονία.. έκανα μπάνιο με εντελώς κρύο νερό επί ώρα για να κρυώσω αρκετά και όπως ήταν βρεγμένα τα μαλλιά μου πήγαινα σινεμά σε φουλ κλιματιστικό και εγώ ακόμα ζεσταινόμουν …
Τώρα που νιώθω καλύτερα, νομίζω ότι έχω περάσει ένα σοκ και μόλις τώρα αρχίζω να βγαίνω.. από το τούνελ.. που μπήκα από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.. . Όσο το βίωνα νομίζω ότι δεν καταλάβαινα ούτε ένιωθα ξεκάθαρα.. .
οι γύρω μου= ο σύζυγος και τα παιδιά μου –έχουν πια αποδεχθεί ότι δεν είμαι σούπερ γυναίκα, και κυρίως άρχισα να το αποδέχομαι εγώ για τον εαυτό μου… οι υπόλοιποι με βλέπουν και λυπούνται ή δεν ξέρω και εγώ τι σκέφτονται..
Ίσως δεν έχω συνηθίσει ότι δεν θα είμαι με τόσο κόσμο λόγω δουλειάς , αλλά ελπίζω να το ξεπεράσω και αυτό και να μην δίνω σημασία… μάλλον να μην έχω ενοχές που έχω αρρωστήσει και δεν είμαι πια η επαγγελματίας που ήξεραν .. Έχω απομονωθεί …
Συνεχίζω το ανοικτό πανεπιστήμιο – ίσως κάποτε το τελειώσω- έχω αφήσει τον εαυτό μου να αναπνέει καλύτερα και πιο άνετα.. και κάνω ότι μπορώ και όσο μπορώ … Υπάρχουν στιγμές που μαλώνω τον εαυτό μου γιατί δεν τα καταφέρνω και άλλες που λέω οκ !
Ναι είναι δύσκολα … ναι πρέπει να ξαναμάθω από την αρχή… γιατί αλλιώς προγραμμάτιζα και αλλιώς μου ήρθαν..
ΑΛΛΑ: Τελικά είμαι δυνατή… γιατί έφτασα εδώ που είμαι… (Aν με ρωτούσατε πριν καιρό θα έλεγα ότι είμαι αδύναμη.. και φυσικά και ένα σωρό άλλο καταθλιπικά ίσως και απαισιόδοξα)
Εύχομαι στο εξής να αποδεχθώ και να συνεχίσω να κάνω πράγματα που πολλοί υγιείς δεν θα έκαναν… και εύχομαι σε όλους μας να μην υποκύπτουμε στις δύσκολες στιγμές γιατί πολύ απλά σε λίγο θα είναι μία άλλη μέρα!!! Πιο αισιόδοξη και πιο ωραία !!
«Θεέ μου δώσε μου τη γαλήνη να δέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ ν’ αλλάξω˙
το κουράγιο ν’ αλλάζω τα πράγματα που μπορώ˙
και τη σοφία να γνωρίζω τη διαφορά»