• Δανειστική βιβλιοθήκη

• Αναρτήσεις και συζητήσεις άσχετες με την νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Αναρτήσεις και συζητήσεις άσχετες με την νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #98933  από Κώστας
 Πέμ Ιαν 23, 2014 12:41 pm
pleysh.jpg
pleysh.jpg (349.89 KiB) Προβλήθηκε 158 φορές
Από το λεύκωμα "άλια"
(κείμενα - ποίηση Χριστίνα, φωτογραφία Κώστας)
 #99026  από Κωνσταντίνα
 Σάβ Ιαν 25, 2014 2:54 pm
Κώστας έγραψε:
pleysh.jpg
Από το λεύκωμα "άλια"
.........................................................
Αυτή η ταραχή δεν πρέπει να κοπάσει,
ακόμα κι' αν πρέπει το πλοίο να βυθιστεί...

:smile-clapping: :smile-flower:

Ακόμα κι αν είναι βέβαιη η βύθιση(θάνατος), η ταραχή(δράση) πρέπει να γίνεται!!!
Μόνον αυτή η ταραχή θα σε "ταξιδέψει" σε προορισμούς που θα σου προσφέρουν και χαρούμενες μνήμες....................
Βρήκα το συγκεκριμένο ποίημα, πολύ αληθινό και τολμηρό, ίσως και για κείνον τον "καπετάνιο" που δεν έχει τη σιγουριά της άγκυρας.

Χριστίνα δε σε γνωρίζω, αλλά με τα γραπτά σου μου δείχνεις να γίνομαι δυνατή :smile-flower:
Κώστα, πολύ ταιριάζει η φωτογραφία σου, του πλοίου(ζωή) που μετρά .......δράσεις :smile-flower:

Αυτές είναι οι σκέψεις που μου "γέννησε" η δημοσίευσή σας......... :smile-hi: :smile-hi:
 #99052  από Κώστας
 Σάβ Ιαν 25, 2014 11:24 pm
plwri.jpg
plwri.jpg (45.46 KiB) Προβλήθηκε 128 φορές
Όπου κοιτά η πλώρη.
Εκεί, μας πάνε τα όνειρά μας.
Κι΄ ας είναι τα κουπιά μες τη καρδιά μας.
Εμείς, θα λύσουμε σκοινί,
στο πουθενά!

Από το λεύκωμα "άλια"
 #99076  από Κωνσταντίνα
 Κυρ Ιαν 26, 2014 4:35 pm
Κώστας έγραψε:
plwri.jpg
Όπου κοιτά η πλώρη.
Εκεί, μας πάνε τα όνειρά μας.
Κι΄ ας είναι τα κουπιά μες τη καρδιά μας.
Εμείς, θα λύσουμε σκοινί,
στο πουθενά!

Από το λεύκωμα "άλια"
:smile-clapping: :smile-flower: :smile-clapping: :smile-flower:
Το θέμα είναι να παίρνεις την ευθύνη :smile-yes:
 #99938  από Κώστας
 Τετ Φεβ 19, 2014 12:05 pm
Τι γίνεται βρε παιδιά με τη βιβλιοθήκη, την ξεχάσαμε;!!!

Ένα πολύ μικρό, διηγήμα του Dunsany

O Χάρος

Ο Χάρος έσκυβε μπροστά και τραβούσε το κουπί. Όλα ήταν ενιαία στην κούρασή του.

Δεν ήταν γι αυτόν ένα ζήτημα χρόνων ή αιώνων, αλλά πλατιών πλημμυρών χρόνου, και ενός παλιού βάρους και ενός πόνου στα χέρια που είχε γίνει γι αυτόν μέρος του σχεδίου που οι Θεοί είχαν φτιάξει και ήταν ακερμάτιστο από την Αιωνιότητα.

Αν οι Θεοί του είχαν στείλει έστω έναν αντίθετο άνεμο αυτός θα είχε χωρίσει όλο το χρόνο στη μνήμη του σε δύο ίσα κομμάτια.

Ήταν τόσο γκρίζα όλα πάντοτε εκεί που ήταν που αν κάποια λάμψη διαρκούσε για μια στιγμή στους νεκρούς, στο πρόσωπο ίσως κάποιας βασίλισσας όπως η Κλεοπάτρα, τα μάτια του δε θα μπορούσαν να τη διακρίνουν.

Ήταν παράξενο που οι νεκροί αυτές τις μέρες έφταναν σε τόσο μεγάλους αριθμούς. Έρχονταν κατά χιλιάδες ενώ παλιότερα έρχονταν πενήντα-πενήντα. Δεν ήταν η δουλειά του Χάρου ούτε και η συνήθειά του να σκέφτεται στην γκρίζα ψυχή του γιατί ίσχυαν αυτά τα πράγματα. Ο Χάρος έσκυβε μπροστά και τραβούσε το κουπί.

Τότε πέρασε κάποιος καιρός που δεν ήρθε κανείς. Δεν ήταν συνηθισμένο για τους Θεούς να μη στέλνουν ούτε έναν κάτω, από τη Γη, για τόσο διάστημα. Αλλά οι Θεοί ήξεραν καλύτερα.

Τελικά ήρθε ένας άνθρωπος μόνος του. Και η μικρή σκιά κάθισε τρέμοντας σε ένα μοναχικό παγκάκι, και η μεγάλη βάρκα ξεκίνησε την πορεία της. Μόνο ένας επιβάτης: οι Θεοί ήξεραν καλύτερα. Και ο μεγάλος και κουρασμένος Χάρος τράβηξε το κουπί ξανά και ξανά, πίσω από το μικρό, σιωπηλό, τρεμάμενο φάντασμα.

Και ο ήχος του ποταμού ήταν σαν ένας δυνατός αναστεναγμός που η Θλίψη στην αρχή είχε αφήσει ανάμεσα στις αδελφές της, και που δε μπορούσε να αφανιστεί όπως η ηχώ της ανθρώπινης οδύνης που σβήνει στους γήινους λόφους, αλλά ήταν τόσο παλιά όσο ο χρόνος και ο πόνος στα χέρια του Χάρου.

Τότε η βάρκα από το σιγανό, γκρίζο ποτάμι εμφανίστηκε στην όχθη του Άδη και η μικρή, σιωπηλή σκιά, ακόμα τρέμοντας, πάτησε πάνω της, και ο Χάρος γύρισε τη βάρκα για να πάει κουρασμένα πίσω στον κόσμο. Τότε η μικρή σκιά μίλησε, εκείνη που κάποτε ήταν ένας άνθρωπος.

«Είμαι ο τελευταίος» είπε.

Κανείς δεν είχε κάνει τον Χάρο να χαμογελάσει πριν, κανείς πριν δεν τον έκανε να κλάψει.
 #99971  από κατερινα 55
 Τετ Φεβ 19, 2014 8:23 pm
Η πριγκίπισσα Ρούλα

Εικόνα

.....γράφει η Μαρία Κανελλάκη........

“Αν δεν φας το παραμύθι σου, θα έρθει ο δράκος να σε κάνει τας-κεμπάπ!”
“Κι αν το φάω;” ρώτησα μια μέρα.
“Θα έρθει ο πρίγκιπας καβάλα στ’ άσπρο του άλογο, να σε πάρει για πριγκίπισσα στο
παλάτι του!”
“Οκέϊ κατάλαβα! Φλόμωσέ με στο παραμύθι!…”

Για λόγους ασφαλείας, στο λύκειο διάλεξα δέσμη “Σταχτοπούτας” και ήμουν συνεπής στο ραντεβού μου με τον πρίγκιπα. Ήρθε καβάλα σε παπί, ένα βράδυ που είχαμε παραγγείλει πίτσες. Ένας ξανθός, γαλανομάτης άγγελος μου παρέδωσε τις πίτσες κι εγώ την καρδιά μου.
“Πώς σας λένε;” με ρώτησε την ώρα που έφευγε.
“Γρηγορία” του είπα. “Για λόγους συντομίας Ρούλα. Εσάς;”
“Τάκης απ’ το Παναγιώτης” μου απάντησε λάγνα.

Για λόγους συντομίας, πετσοκόψαμε ονόματα, όνειρα και αισθήσεις. Ερωτευτήκαμε, παντρευτήκαμε και γίναμε γονείς, με το χρονόμετρο στο χέρι. Ο επόπτης-μπαμπάς έμεινε ευχαριστημένος απ’ τις επιδόσεις μας κι η μαμά δεν σταμάτησε στιγμή να με συμβουλεύει πώς να γίνω καλή μαγείρισσα, υποδειγματική νοικοκυρά, στοργική μάνα και παραχωρητική σύζυγος. Για λόγους συντομίας, παρέλειψε το κεφάλαιο “Γυναίκα”. Κάτι ροζ όνειρα που είχα εκείνη την εποχή, τσαλακώθηκαν και κιτρίνισαν στο βάθος ενός συρταριού. Για λόγους ευρυθμίας.

Άλλαξα ρόλο από κόρη σε μάνα με επισκληρίδιο αναλγησία, νομίζοντας πως θα γλυτώσω τις οδύνες της μητρότητας. Κανείς δεν μου είχε πει πως το παραμύθι τελείωνε, εκεί ακριβώς που άρχιζε η ζωή. Στο μεταξύ, ο Πρίγκιπας-Τάκης έπιασε δεύτερη δουλειά και τα βράδια γύρναγε σπίτι κατάκοπος. Έτρωγε, γκρίνιαζε και κοιμόταν. Για λόγους πειθαρχίας, δεν παραπονέθηκα ποτέ για τίποτα. Το σιδερωμένο ρούχο, το γυαλισμένο παρκέ και το ζεστό φαί, ήταν οι στόχοι της νιότης μου. Το μικρό κορίτσι που κρυβόταν μέσα μου, μεγάλωσε παρέα με την κόρη μου. Τα βράδια έπαιζα κρυφά με τις κούκλες της. Και τα πρωινά που έλειπε στο σχολείο, στόλιζα τα μαλλιά μου με τα κοκαλάκια της. Ίσως να είναι απ’ τα λίγα κορίτσια που δεν δοκίμασαν ποτέ τις γόβες της μαμάς τους. Απ’ την αλάνθαστη παιδική της διαίσθηση, μου παραχώρησε κι αυτό το παιχνίδι της. Για λόγους ευαισθησίας.

Με λέγανε Γρηγορία νομίζω. Είμαι απροσδιορίστου ηλικίας, αφού έχασα το μέτρημα στην πορεία του παραμυθιού. Κάποιοι με φωνάζουν “Μικρομάνα”, κι άλλοι “Μεγαλοκοπέλα”. Ο μπαμπάς συνεχίζει να με φωνάζει “Κορίτσι του”. Κι η μαμά μοιράζεται μαζί μου τα μυστικά της, λες κι είμαστε φίλες. Ο πρίγκιπάς μου έχει παραδώσει το φωτοστέφανο της νιότης του, στην εκατόμβη της σχέσης μας. “Γερνάω” μου είπε προχτές. “Γερνάμε μαζί” του είπα. “Ζήσαμε ένα βολικό παραμύθι. Ίσως να ήταν ασφαλέστερο από μιαν άβολη αλήθεια”…

Η κόρη μου κουλουριάζεται δίπλα μου κάποια βράδια και κοιμάται γαλήνια στην αγκαλιά μου.
Της διηγούμαι ιστορίες με αλήθειες και δράκους.
Τη συμβουλεύω να αποφεύγει δια ροπάλου τα παραμύθια, γιατί έχουν πάρει στο λαιμό τους πολλά κορίτσια.
Και κάποια Σταχτοπούτα που υπήρχε μια φορά κι έναν καιρό, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη σήψη.

http://www.24grammata.com/?p=44553
 #99976  από Κώστας
 Τετ Φεβ 19, 2014 10:43 pm
Πολύ καλό. Κατερίνα ευχαριστούμε!
 #100020  από Κώστας
 Πέμ Φεβ 20, 2014 4:43 pm
Οι νόμοι ισχύουν μόνο για τους φτωχούς…

Αν έχετε την ατυχία να μη σας «περισσεύουν», τότε νάστε σίγουροι πως πάνω σας θα ασκηθεί όλη η αυστηρότητα που προβλέπει ο νόμος για οποιοδήποτε παράπτωμα σας.
Δοκιμάστε να παρανομήσετε, ακόμη και σε κάτι φαινομενικά ασήμαντο και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ.
Σύσσωμος ο Κρατικός μηχανισμός, θα σπεύσει να κατακεραυνώσει την παρανομία σας, επιβάλλοντας σας τις προβλεπόμενες ποινές, μέχρις τελευταίας λεπτομέρειας.
Αν έχετε την ευτυχία; του περίσσιου χρήματος και μαζί του τις «γνωριμίες» που φέρνει, νάστε σίγουροι πως μπορείτε να παρανομείτε όσο θέλετε και μάλιστα με τις ευλογίες του Κράτους, όπως το εκπροσωπούν και το εκφράζουν οι εκάστοτε τοπικές αρχές και ηγεσίες.
Έχετε δει ποτέ κανένα πλούσιο να πληρώνει για παρανομία του;
Το πολύ - πολύ να γίνει λίγος «ντόρος» στα ΜΜΕ για κάποιες μέρες μέχρις ότου η περίπτωση να ξεχαστεί και να πάρει το δρόμο της αρχειοθέτησης της (Τον Τσοχατζόπουλο, τον «θυσιάσανε» για ξεκάρφωμα).
Αντίθετα η τιμωρία είναι υποδειγματική όταν στην παρανομία έχει υποπέσει κάποιος χωρίς γνωριμίες, όχι ιδιαίτερα σημαντικός και κυρίως εύπορος.
Αδιαφορούμε χωρίς να επαναστατούμε, μέχρις ότου προσπαθήσουμε ν΄ αγγίξουμε κι΄ εμείς το μέλι όπως έκανε κι΄ ο «διπλανός μας» και βρεθούμε αντιμέτωποι με την «τυφλή» (εκούσια, για τους πτωχούς και μόνο), δικαιοσύνη ή μας «πνίξει» το δίκιο που δεν βρίσκουμε!
Κι΄ αν σας έχει πνίξει το δίκιο και ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε την επανάστασή σας, φυσικά και να το κάνετε, αφού πρώτα όμως συνειδητοποιήσετε, πως σίγουρα, αφ΄ ενός δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο ετήσιο οικονομικό εισόδημα και αφ΄ ετέρου δεν έχετε τις απαιτούμενες «γνωριμίες».
Δεν είστε, παρά ο μέσος πολίτης αυτής της Χώρας, που πρέπει να υπηρετεί και να σέβεται το νόμο…

(παλιά δημοσίευση από μία τοπική εφημερίδα της Νάξου όπου αρθρογραφούσα)
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 47