• ΔΕΙΤΕ ΚΙ' ΑΥΤΟ .....

• Αναρτήσεις και συζητήσεις άσχετες με την νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Αναρτήσεις και συζητήσεις άσχετες με την νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #96475  από panos59
 Παρ Νοέμ 08, 2013 10:49 am
Μαθήματα ζωής από την Κατερίνα Μπλέτσα!

Η φωτογραφία της δασκάλας από τα Τρίκαλα που σαρώνει στο Facebook! (pic)

Εικόνα

Η Κατερίνα Μπλέτσα είναι μια φοβερή δασκάλα. Γεμάτη ενέργεια, όρεξη για ζωή και αισιόδοξη, εδώ και έξι χρόνια διδάσκει στο τμήμα ένταξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων τους μαθητές που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η ίδια μιλά για την αναπηρία της σε συνέντευξή της: «Όταν ήμουν περίπου 19, ενώ περπατούσα έξω από την πόλη, ήμουν μόνη μου, με σταμάτησε μία κυρία που επέβαινε σε αναπηρικό σκούτερ. Εγώ δεν ήξερα ότι ήταν ανάπηρη. Η κυρία εκείνη μου είπε ότι υπάρχει στα Τρίκαλα ένας σύλλογος για άτομα με κινητική αναπηρία. Πήγα σπίτι μου και έκλαιγα. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος έλεγε ότι είμαι ανάπηρη και έπαθα σοκ. Δεν είχα ακούσει ποτέ μου τη λέξη «ανάπηρη» για τον εαυτό μου. Πήγα σπίτι μου, πήρα την κολλητή μου και έκλαιγα, λέγοντάς της πώς έχουν τα πράγματα», αναφέρει. Και προσθέτει: «Είχα ήδη αρχίσει να πηγαίνω σε γιατρούς και να ψάχνω από τι δημιουργείται αυτή η αστάθεια που είχα».

Εικόνα

Παίρνει μέρος σε διαγωνισμό φωτογραφίας Ειδικών Παθήσεων με την παραπάνω φωτογραφία, έχοντας ως στόχο «να εξοικειωθούν οι άνθρωποι με την εικόνα της αναπηρίας», επισημαίνει. Και τονίζει: «Δεν αξίζει να το βάζουμε κάτω για τίποτα, γιατί όσο κοινότυπο και να ακούγεται, το να έχεις την υγεία σου και να είσαι καλά είναι το σημαντικότερο πράγμα».

Μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, η Κατερίνα έγινε γνωστή.

Εργάζεται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, όντας υπεύθυνη στο τμήμα ένταξης. «Αυτό σημαίνει ότι έχω τους μαθητές του σχολείου που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες, όπως είναι η δυσλεξία, ο αυτισμός, κ.ά.», αναφέρει.

«Η γενικότερη αντιμετώπιση από τους μαθητές είναι η καλύτερη. Δηλαδή, με το που με βλέπουν, σπρώχνονται κυριολεκτικά για το ποιος θα με βοηθήσει να ανέβω στη ράμπα. Μόλις χτυπάει το κουδούνι, έρχονται διάφορα παιδιά να με φιλήσουν ή να με χαιρετήσουν. Με ρωτούν διαρκώς αν χρειάζομαι κάτι. Θεωρώ ότι αν έκανα άλλο επάγγελμα, δεν θα εισέπραττα την ίδια αγάπη. Είναι απερίγραπτο αυτό που μου προσφέρουν οι μαθητές μου».

Στέκεται όμως και στο κράτος, το οποίο, όπως αναφέρει, δεν φροντίζει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Το κράτος δεν μεριμνά για εμάς. Δεν μεριμνά για κανέναν. Στο εξωτερικό δεν συμβαίνει αυτό. Στο εξωτερικό νοιάζονται για εσένα, δεν σε πετούν», καταλήγει.

(μου θυμίζει μια δική μας "ψυχούλα",
μια φιλεναδούλα μας του φόρουμ,
που κάνει τη δική της υπέρβαση,
τη δική της αντίστοιχη "αιμοδοσία ψυχής"!)

τιμή, έπαινοι και πολλά μπράβο
σε όλους όσους,
δίνουν και την ψυχή τους ακόμα!

Δεν είναι πάντα εύκολο...

Για να δίνεις, πρέπει και να διαθέτεις!

Συνημμένα
respect.jpg
respect.jpg (11.97 KiB) Προβλήθηκε 186 φορές
 #96815  από κατερινα 55
 Τετ Νοέμ 20, 2013 8:25 am
Το χωριό του Αλτσχάιμερ !!!!

Εικόνα

Εικόνα

Μόλις περάσεις το μεγάλο κτίριο με τα κόκκινα τούβλα ξεδιπλώνεται ένα μικρό χωριό – με τα δρομάκια του, τα σιντριβάνια του, τα δένδρα του, τα παγκάκια του, τα καφενεία του, τα γυμναστήρια, το θέατρο, το κομμωτήριο και την αίθουσα χορού. Βρίσκεται στην Ολλανδία, 20 χλμ. απ΄ το Άμστερνταμ κι είναι ένα εικονικό χωριό. Οι κάτοικοί του (152 τον αριθμό, που είναι όλοι μιας ηλικίας άνω των 80 ετών) πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή ευρύτερα από γεροντική άνοια.

Με χρηματοδότηση σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος (17.5 εκ. ευρώ) και μια μικρή χορηγία (2 εκ. ευρώ), το χωριό ιδρύθηκε το 2009 και προσφέρει στους «κατοίκους» του μια πλαστή κανονικότητα. Σε ένα χώρο που βρίσκεται υπό διαρκή εποπτεία, οι άνθρωποι κυκλοφορούν, ψωνίζουν, πίνουν ένα ποτήρι κρασί, πάνε για φυσιοθεραπεία, χορό, ή θέατρο, σκαλίζουν τα φυτά τους, μαγειρεύουν αν θέλουν – ζουν μια κανονική ζωή.

Κάπου είκοσι άνετα σπιτάκια φιλοξενούν έξι-εφτά ανθρώπους – το καθένα με διαφορετική διακόσμηση ώστε οι ένοικοι να διατηρούν τη συνέχεια της ζωής τους. Στο «μεγαλοαστικό» σπίτι με τα κρύσταλλα και το τζάκι, υπάρχουν πανεράκια με κρουασάν και ακούγεται κλασική μουσική, ενώ στο «αστικό» υπάρχουν DVD και αναπαυτικοί καναπέδες. Η επιλογή γίνεται ύστερα από μια μακρά συζήτηση που έχει η διεύθυνση του «χωριού» με την οικογένεια του ένοικου, καθώς μάλιστα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα κριτήρια – υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με την τηλεόραση ανοιχτή όλη μέρα και άλλοι που δεν μπορούν να την υποφέρουν. Οι διακρίσεις πρέπει να γίνουν επομένως εγκαίρως, διότι οι συγκεκριμένες παθήσεις που χαρακτηρίζουν τους κατοίκους του χωριού, διακρίνονται από έλλειψη αναστολών και μεγάλη ευθιξία… Οι οικογένειες εξάλλου των ενοίκων είναι ευπρόσδεκτες στο «χωριό», ακριβώς διότι έτσι ενισχύεται η «κανονικότητα» της ζωής που έχει ανάγκη ο ηλικιωμένος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της «Monde», δύο είναι οι βασικές αρχές στη λειτουργία του «χωριού»: Η αίσθηση της ελευθερίας (δεν υπάρχουν ωράρια - ώρα αφύπνισης ή κατάκλισης, ώρα γευμάτων ή ώρα προσωπικής υγιεινής) και το προσωπικό είναι άνθρωποι-πολυεργαλεία. Οι νοσοκόμες είναι ταυτόχρονα και καθαρίστριες ή μαγείρισσες, οι γιατροί μπορεί να ‘ναι μαζί και μπάρμεν, το βέβαιο είναι ότι δεν κυκλοφορεί λευκή στολή στο «χωριό».

Οι κάτοικοι του χωριού υπολογίστηκε ότι αποκτούν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής – κάπου δυόμισι χρόνια και πληρώνουν 2.200 ευρώ τον μήνα, όσο κοστίζει (σημειώνεται) η διαμονή σ΄ έναν οίκο ευγηρίας, μέγα μέρος της καταβολής δε, προέρχεται από τα Ταμεία. Το μεγάλο του πλεονέκτημα όμως είναι ότι προσφέρει ελευθερία στους «κατοίκους» του - «την έλλειψη ελευθερίας ο άνθρωπος τη νιώθει πάντα» σημειώνεται και το «χωριό» (ανάλογο του οποίου διαμορφώνεται ήδη στη Γαλλία) βασίζεται στο δίπτυχο ασφάλεια-ελευθερία. Διότι, σημειώνεται, «πρέπει να σπάσουμε την κουλτούρα του νοσοκομείου και να στραφούμε σε μια λογική συγκεντρωμένων και προστατευμένων κατοικιών».

(Θα μου πείτε, τι σας τα λέω τώρα, αφού σε τούτη τη χώρα και σε τούτη τη συγκυρία, οι παππούδες είναι χρήσιμοι στην οικογένεια ως προσαύξηση στο εισόδημά της, ακόμη και αν είναι ανοϊκοί. Όμως, είμαι βέβαιη, πως ακόμη και τώρα, υπάρχει αγορά για μια τέτοια επιχειρηματική ιδέα και πάντως, είναι ωραία φυγή του μυαλού να βλέπεις πώς αντιμετωπίζουν καλο-οργανωμένες κοινωνίες ανθρώπινα προβλήματα που είναι οικουμενικά, είναι άγρια και στα καθ’ ημάς - στην καλύτερη περίπτωση - αντιμετωπίζονται δια της κατακλίσεως σε ένα δωμάτιο ενός σκοτεινού γηροκομείου).

http://www.protagon.gr-Χριστίνα Πουλίδου
 #96829  από Φαίδρα
 Τετ Νοέμ 20, 2013 1:56 pm
:smile-clapping: :smile-clapping: :smile-clapping: Πολύ ευχάριστη είδηση!!!! :smile-clapping: :smile-clapping: :smile-clapping:
 #97550  από κατερινα 55
 Παρ Δεκ 06, 2013 6:56 pm
Γιατί ποιος είναι τέλειος;

Ένα κατάστημα στη Ζυρίχη αποφάσισε να αντικαταστήσει τις κούκλες στη βιτρίνα με κούκλες που έχουν μορφές ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Η καμπάνια αυτή διοργανώθηκε από την Pro Infirmis για την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Δίπλα λοιπόν στα μανεκέν κούκλες στήθηκαν και κούκλες με τη μορφή ατόμων που έχουν σκολίωση, δεν είναι αρτιμελή κ.α.

#97563  από sofia13
 Παρ Δεκ 06, 2013 11:00 pm
Αρχικά έπαθα πλάκα.
Μετά συνήρθα...και ΕΙΔΑ !!!!!!!!!!!!!!!
 #97896  από panos59
 Κυρ Δεκ 15, 2013 1:52 pm
:o
Freak out!

αν έχετε την υπομονή, αφήστε τες να κυλήσουν,
η μία μετά την άλλη, αυτόματα ...

είναι μια συλλογή από καμμιά 40-αριά απίθανες διαφημίσεις!!!
(είναι από εκείνες που εντυπωσίασαν, και που συζητήθηκαν για πολύν καιρό,
στις χώρες που παίχτηκαν...
είναι πολύ ωραίες αλλά και, ειδικά κάποιες, με ιδιαίτερα μηνύματα να στείλουν...)

khy9-3310k12....
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 28