• Living with ms από 12 ετών

• Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
 #93589  από bill.nik
 Πέμ Αύγ 01, 2013 5:16 am
Καλησπέρα (τέτοια ώρα ίσως θα έπρεπε να πω καλημέρα)
Να μπαίνω στο ψητό, είμαι ο Νίκος, 21 χρονών, φοιτητής μαθηματικός και πάσχοντας από ΣΚΠ εδώ και 9 χρόνια.
Το καλοκαίρι του 2004 λοιπόν εμφανίστηκε μούδιασμα, φαγούρα και αδυναμία στο αριστερό χέρι. Πήγα σε παιδίατρο, σε παθολόγο, σε δερματολόγο, σε νευρολόγο, ακόμα και σε ρευματολόγο, αλλά κανείς δεν βρήκε τίποτα (είμαι από μικρή-επαρχιακή πόλη και δεν υπήρχαν αρκετά εξειδικευμένοι γιατροί). Ώσπου πήγα σε παιδονευρολόγο στην Θεσσαλονίκη, έκανα μαγνητική και παρακέντιση, και καταλήξαμε στο ότι πάσχω από Σκλήρυνση
Η υποτροπή υποχώρησε μόνη της και για 2-3 χρόνια δεν είχα τίποτα
Κάπου στο 2007 είχαμε 2ο χτύπημα, στο δεξί μάτι. Έκανα αγωγή με ενδοφλέβεια κορτιζόνη, αλλά τζίφος. Η υποτροπή επηρέασε το κέντρο όρασης του δεξιού ματιού, με αποτέλεσμα μέχρι και τώρα να έχω μόνο περιφερειακή όραση από το δεξί.
1 χρόνο αργότερα είχα και ένα μικρό μούδιασμα στο πόδι το οποίο πέρασε μετά από κορτιζόνη.
Εκεί ξεκίνησα την Ιντερφερόνη β-1α (Avonex)
όλα έβαιναν καλώς, μέχρι το 2012. Το Φθινόπωρο του '12 είχα έντονο μούδιασμα στην πατούσα του δεξιού ποδιού, σε σημείο που δυσκολευόμουν να περπατήσω. Και πάλι κορτιζόνη. Το μούδιασμα έστρωσε αλλά ακόμα έχω δυσκολεία στο περπάτημα όταν έχει ζέστη ή όταν βιάζομαι, περπατάω κάπως σαν μεθυσμένος!
Και ήρθε η Άνοιξη του 2013. Υποτροπή στο αριστερό μάτι αυτή την φορά. Δεν έβλεπα την τύφλα μου (από το σπίτι δεν έβγαινα χωρίς συνοδεία)
Ενδοφλέβεια κορτιζόνη, κλασικά. Ε, κάπως διορθώθηκε η όραση, αλλά δεν έφτασε το επίπεδο που ήταν. Μετά από όλα αυτά σταμάτησα την Ιντερφερόνη και ξεκίνησα τα Gilenya. Τις πρώτες μέρες χρήσης του χαπιού εμφάνισα ένα ακόμα μούδιασμα στο αριστερό πόδι αλλά πέρασε και αυτό με κορτιζόνη
Αυτή ήταν η έως τώρα εμπειρία μου με την Σκλήρυνση
Συμπέρασμα; Χαμογελάτε! Όσο πιο θετικοί είμαστε, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτούμε και δίνουμε στους κοντινούς μας ανθρώπους

Υ.Γ.: Και ιδού η απορια μου. Μπορώ να κάνω κάτι για να διορθώσω περισσότερο την όραση;
 #93597  από Στάθης
 Πέμ Αύγ 01, 2013 12:59 pm
Γεια σου Νίκο :greetings-waveyellow:

"Χαμογελάτε! Όσο πιο θετικοί είμαστε, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτούμε και δίνουμε στους κοντινούς μας ανθρώπους"

:bow-yellow: :bow-yellow: :character-oldtimer: :bow-yellow: :bow-yellow:

Για την όραση και γενικά για την σκλήρυνση, ελπίζω να βρεις αρκετές και πολύτιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν μέσα από το φόρουμ. Εύχομαι γρήγορα περαστικά σε αυτά που αποφάσισαν να σε τσιγκλίσουν λίγο παραπάνω, και προπάντων καλή δύναμη.
 #93599  από maestro
 Πέμ Αύγ 01, 2013 5:05 pm
Γερά και με χαμόγελα, έτσι συνέχισε φίλε και συνοδοιπόρε!!!
 #93600  από Φαίδρα
 Πέμ Αύγ 01, 2013 5:44 pm
Καλησπέρα Νίκο και καλως ήρθες στη παρέα :greetings-waveyellow:

Για την όραση, υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που βοηθάνε το οπτικό νεύρο, την καλύτερη κυκλοφορία στη περιοχή και βοηθάνε και στη προστασία από περαιτέρω εκφυλισμούς. Συνολικά, βοηθώντας την αντιοξείδωση του οπτικού νεύρου, λογικά θα παρατηρήσεις μια βελτίωση στην όραση.
Μην περιμένεις πως η όρασή σου θα επανέλθει 10/10. Αλλά όπως τα αντιοξειδωτικά/αντιφλεγμονώδη βοηθάνε γενικότερα τη καλύτερη λειτουργία του ΚΝΣ, έτσι κάποια σκευάσματα που ειδικεύονται στα μάτια, θα βοηθήσουν αντίστοιχα την όραση.

Εύχομαι όλα καλά απο 'δω και πέρα, όπως είπες με χαμόγελο :-D

ΥΓ. Στάθη με γειά το avatar! Πολύ όμορφο :romance-kisscheek:
 #93601  από Μιμικαμ
 Πέμ Αύγ 01, 2013 8:35 pm
Γειά σου Νίκο :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow: Καλώς ήρθες στην παρέα....εύχομαι ολα καλά, δυνατά και καλό δρόμο.....κι εχεις να κάνεις μεγάλη πορεία ακόμα...πάντα με αισιοδοξία και πολλά χαμόγελα....καλή διαμονή :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek:
 #93607  από fillcinefil
 Παρ Αύγ 02, 2013 3:39 am
Χαιρετώ τον νέο φίλο.
Άσχημα σε χτύπησε, και σε ευαίσθητη ηλικία, αλλά όπως βλέπω, δεν έκανες πίσω. Και στο μαθηματικό πέρασες, και είμαι σίγουρος θα πάς και καλύτερα. Μην (ούτε να το σκευτείς) το βάλεις κάτω. Έχεις μια ζωή μπροστά σου.
Τί είπες χαμογελάτε, και να είμαστε θετικοί; ^2 (^∞ καλύτερα). Να την ...γελάς, να είσαι... "έκ"θετικός, και η δύναμή σας... θα γιγαντωθεί :banana-dreads: :happy-bouncymulticolor:.
 #93608  από bill.nik
 Παρ Αύγ 02, 2013 4:29 am
Αα αυτό θα πει φιλικό περιβάλλον!
Καλώς σας βρήκα λοιπόν!
Φαίδρα αυτά τα σκευάσματα που μπορώ να τα βρω; έχεις κάποιο υπ' όψιν;
Fillcinefil η θετικότητα μας πρέπει να τείνει στο άπειρο! Τίποτα δεν έχει την δύναμη να μας χτυπήσει, απλά να μας ακουμπήσει
 #93634  από βικυ
 Σάβ Αύγ 03, 2013 9:38 am
:text-welcomewave:
 #93635  από litsa
 Σάβ Αύγ 03, 2013 10:58 am
:text-welcomewave: :text-welcomewave: :text-welcomeconfetti:
 #93643  από sofia13
 Σάβ Αύγ 03, 2013 1:33 pm
Καλώς ήρθες στη μεγάλη μας και όμορφη παρέα Νίκο !