• Νέα θεραπεία δίνει ελπίδα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #91540  από teo78
 Τετ Ιουν 12, 2013 8:18 am
http://www.naftemporiki.gr/story/663288

Νέα θεραπεία δίνει ελπίδα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 11:50

Ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους δίνουν οι κλινικές δοκιμές μιας νέας θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ και δείχνουν ότι είναι ασφαλής.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν στο Σικάγο ανέπτυξαν μια θεραπεία που «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζει τη μυελίνη εχθρικά.
Η μυελίνη είναι η ουσία που περιβάλλει τους νευροάξονες που συνδέουν τους νευρώνες με τα πιο απομακρυσμένα σημεία του κεντρικού συστήματος. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας το ανοσοποιητικό επιτίθεται στον οργανισμό επειδή αντιμετωπίζει τη μυελίνη όπως τους ιούς.
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από εννέα ασθενείς και συνδύασαν τα λευκά αιμοσφαίρια με τμήματα της μυελίνης. Στη συνέχεια, τα εισήγαγαν στον οργανισμό των ασθενών, ώστε να γίνει ξανά ανεκ τικός στη μυελίνη.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν επίσης ότι η κλινική δοκιμή δεν είναι μεγάλης εμβέλειας, ώστε η θεραπεία να θεωρείται ήδη ωφέλιμη για όλους τους ασθενείς, ωστόσο κρίνεται ήδη αποτελεσματική και ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Stephen Miller, «δεν επηρεάζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο».
Ο ίδιος τόνισε επίσης στο BBC ότι σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή ασθενών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της πάθησης.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής της νέας θεραπείας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.
 #91599  από Κώστας
 Πέμ Ιουν 13, 2013 2:58 pm
Είναι σίγουρο ότι το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μυελίνη καταστρέφοντας την και ότι δεν επεμβαίνει προσπαθώντας να την γλυτώσει από την καταστροφή;
 #91612  από Κωνσταντίνα
 Πέμ Ιουν 13, 2013 5:48 pm
Κώστας έγραψε:Είναι σίγουρο ότι το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μυελίνη καταστρέφοντας την και ότι δεν επεμβαίνει προσπαθώντας να την γλυτώσει από την καταστροφή;
:shock: :confusion-seeingstars:
 #91622  από Π.Μ79
 Πέμ Ιουν 13, 2013 7:18 pm
Κώστας έγραψε:Είναι σίγουρο ότι το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μυελίνη καταστρέφοντας την και ότι δεν επεμβαίνει προσπαθώντας να την γλυτώσει από την καταστροφή;
Όχι δεν είναι. 130 χρόνια μετά, η νευρολογική κοινότητα, οι ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο για την σκπ, εικάζουν, θεωρούν κλπ.

Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη έρευνα σε όλη τη βιβλιογραφία που να δείχνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτίθενται σε υγιή μυελίνη.
Σε ήδη κατεστραμμένη μυελίνη κάνει πάρτι, αλλά αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε.

Garneas και Barnette το 1985, έκαναν νεκροψία σε κοριτσάκι 15 ετών, η οποία πέθανε όταν μία μεγάλη εστία λόγω σκπ, δημιουργήθηκε στο κέντρο αναπνοής με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.
Τα αποτελέσματα ήταν:

1) Δεν υπήρχε καμία αυξημένη ύπαρξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού στις πληγείσες περιοχές, ούτε γενικά στις περιοχές όπου 'κτυπάει' η σκπ (εγκεφαλικά ημισφαίρια, κοιλίες, νωτιαίο μυελό).

2) Γύρω από την εστία η οποία προκάλεσε το θάνατο, βρέθηκαν περιεστιακά, 2 βουλωμένες φλέβες.

Αυτό μας λέει πολλά και δεν το αναφέρω για να ξεκινήσω κουβέντα για το ccsvi.

Λαμβάνοντας υπόψιν το 1), καταλαβαίνουμε ότι ο όρος 'αυτοάνοσο', δεν στέκει!!!
 #91629  από Κώστας
 Πέμ Ιουν 13, 2013 10:21 pm
Κωνσταντίνα έγραψε:
Κώστας έγραψε:Είναι σίγουρο ότι το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μυελίνη καταστρέφοντας την και ότι δεν επεμβαίνει προσπαθώντας να την γλυτώσει από την καταστροφή;
:shock: :confusion-seeingstars:
Εννοώ απλά ότι το ανοσοποιητικό πάει να κάνει τη δουλειά του και δεν επιτίθεται σε καμία μυελίνη. Αντιθέτως να την υπερασπιστεί προσπαθεί από τον πραγματικό εισβολέα που μέχρι τώρα παραμένει άγνωστος.
 #91630  από Π.Μ79
 Πέμ Ιουν 13, 2013 10:29 pm
Κώστα η δουλειά του ανοσοποιητικού είναι να καθαρίζει αφού γίνει κάτι. Σε καμία περίπτωση δεν ενεργοποιείται για πρόληψη. Οπότε ουσιαστικά οι νευρολόγοι θεωρούν ότι το ανοσοποιητικό μια μέρα ξυπνάει και αποφασίζει να επιτεθεί στη μυελίνη. Πουθενά αλλού, συγκεκριμένα μόνο τη μυελίνη. Ξαναλέω, εκτός του ότι δεν έχει αποδεικτεί ποτέ αυτό, επίσης δε μπορούν να εξηγήσουν πώς καταφέρνει το ανοσοποιητικό να κτυπάει μόνο τη μυελίνη και τίποτα άλλο.
 #91632  από Κώστας
 Πέμ Ιουν 13, 2013 10:38 pm
Συμφωνώ. Αυτό εννοώ κι΄ εγώ ή τουλάχιστον προσπαθώ να εννοήσω. Η ουσία είναι ότι δεν φταίει το ανοσοποιητικό!
 #91662  από Π.Μ79
 Παρ Ιουν 14, 2013 1:45 am
Κώστας έγραψε:Συμφωνώ. Αυτό εννοώ κι΄ εγώ ή τουλάχιστον προσπαθώ να εννοήσω. Η ουσία είναι ότι δεν φταίει το ανοσοποιητικό!
Τότε προς τι η συνταγογράφηση των διαφόρων ανοσοτροποιητικών φαρμάκων? ;)
 #91663  από Κώστας
 Παρ Ιουν 14, 2013 1:53 am
Γιατί πρέπει να ζήσουν κι΄ οι γιατροί και οι φαρμακευτικές. Τώρα αν αυτό μπορεί ν΄ αποβεί εις βάρος μας, μάλλον δεν τους πολυενδιαφέρει. Ο θάνατός σου, η ζωή μου!