• ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ .......

• Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #91331  από papaki
 Παρ Ιουν 07, 2013 11:04 pm
Είναι σύμπτωμα η κατάθλιψή ή μας κουβαλιέται λόγω των δυσκολιών της νόσου????????? :think:

Παντού το διαβάζω σαν σύμπτωμα και αν κρίνω από εμένα νομίζω πως κι εγώ συμφωνώ.

Όπως αναφέρω και στην παρουσίαση της αφεντιάς μου δεν έχω διαγνωστεί ακόμα αλλά έχω πολλά συμπτώματα και κάποιες εστίες όμως το μεγαλύτερο μου πρόβλημα (μέχρι στιγμής φυσικά) είναι η κατάθλιψη.

Έχω πάρει ψυχοφάρμακα κατά καιρούς σε τρεις διαφορετικές φάσεις στη ζωή μου, και προφανώς όχι από μόνη μου αλλά μετά από διάφορες διαγνώσεις και συνταγή γιατρού.

Το ζόρι το μεγάλο είναι στο σήμερα που ήδη είμαι σε αγωγή εδώ και 7 μήνες και ναι υπάρχει κάποια μικρή βελτίωση στη διάθεσή μου αλλά παίρνω 2 ειδών καταθλιπτικά και ηρεμιστικά για να κοιμηθώ γιατί χωρίς αυτά δεν κλείνω μάτι.

Όσο για τα υπόλοιπα συμπτώματα όχι μόνο δεν υποχώρησαν αλλά με τα ζόρια που τραβάω συνεχώς εμφανίζονται και διάφορα άλλα, γιαυτό και ξανακάνω όλο τον κύκλο των εξετάσεων για ΣΚΠ.

Είναι κάποιος που έχει ζήσει είτε από προσωπική εμπειρία ή από ανθρωπο στο περιβάλλον του κάτι παρόμοιο?

Θέλω να συμπληρώσω ότι φυσικά και συμβάλουν οι δυσκολίες της καθημερινότητας που δεν είναι και λίγες (ακριβώς το αντίθετο) όμως θέλω να ξέρω :?:

Αν όντως η κατάθλιψη είναι σύμπτωμα τότε ο λόγος που τη ζω είναι ίσως η ΣΚΠ και όσα ψυχοφάρμακα και να πάρω, θα περάσει?

Αν πάλι είναι αποτέλεσμα της νόσου, τότε εγω τη ζω για τελείως άλλους λόγους γιατί δεν έχω διαγνωστεί ποτέ μου αλλά αντιθετα κάθε φορά που εμφάνιζα καποια συμπτώματα μου χορηγούσαν αντικαταθλιπτικά.

:confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars:

Αν δεν μπορουν αυτοί να βγάλουν άκρη τότε πώς να τη βρω εγώ?

Δεν με νοιαζει, πραγματικά σας το λέω, τί μου συμβαίνει. Είμαι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσω το οτιδήποτε αρκεί να γνωρίζω τί είναι αυτό.

Είναι πολύ αυτό που ζητάω?

Εχω μάθει να πολεμάω και δεν αναφέρομαι μόνο στον τομέα της υγείας μου γιατί εχω ζήσει και διάφορα άλλα, όμως μπορώ να τα καταφέρω πολύ καλύτερα όταν ξέρω τον αντίπαλο.

Και τότε... :violence-uzi: :violence-uzi: :violence-uzi: :violence-uzi: :violence-uzi: :violence-uzi: :violence-uzi: :violence-uzi: :violence-uzi:
 #91334  από fillcinefil
 Σάβ Ιουν 08, 2013 12:49 am
Επειδή είμαι fun της άποψης ότι η "Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως", παπάκι "copy paste", ότι σου είπαμε στην παρουσίαση. Πάνε κάπου να ξελαμπικάρεις. Απο το άγχος σου νομίζω έφερες όλες αυτές τις εστίες.
Η κατάθλιψη όπως το λέει και η λέξη, είναι το αποτέλεσμα της πίεσης. Είτε πιεζόσουν, γιατί δεν σου πάει καλά η δουλειά, ή γιατί έχεις μιά θανατηφόρα ασθένεια ή γιατί πιστεύεις ότι έχεις ΠΣ το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.
Η κατάθλιψη είναι ένα σύμπτωμα.
wikipedia έγραψε:Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες.
Να σου ξεκαθαρίσω δυό πράγματα :character-oldtimer: .
α) αυτή την στιγμή "πιθανόν", πάσχεις από απομυελινοτική νόσο. Αυτό δεν σε κάνει ασθενή με ΠΣ. Είναι κάτι που ίσως εξελιχθεί σε ΠΣ.
β) έστω ότι κάποια στιγμή, συμβαίνει αυτό. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε θανατική ποινή. Είναι μια ασθένεια όπως όλες, με τα προβλήματά της. Για παράδειγμα θα αναφέρω εμένα. Κοίτα από την παρουσίασή μου, την εξέλιξή μου: viewtopic.php?f=14&t=3842&start=10 μέχρι να γίνει επίσημη διάγνωση πέρασαν πάνω από 15 χρόνια. Και στα υπόλοιπα 15 έχω μιά ήπια εξέλιξη η οποία, μου επιτρέπει ακόμη, να κάνω τα πάντα.
Ποιός λοιπόν ο λόγος να "καταθλίβεσαι"; Βάση στατιστικής είναι ποιό πιθανόν να νοσήσεις από κάποια άλλη ασθένεια, παρά από ΠΣ. Να κάτσεις λοιπόν και να ψυχοπλακώνεσαι, γιατί μπορεί να πάθεις ελονοσία ή ... πανούκλα; Αυτό μου θυμίζει την ιστορία με τον "Γιάννη και το δρεπάνι".
Κάνε τις παραδοχές κάποιων απλών πραγμάτων, και μην επιστρέφεις "κυκλοθυμικά" ξανά και ξανά στα ίδια. Εισπνοή. Εκπνοή.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα και κάποια ευρήματα.
Πιθανολογείτε κάτι. Άν γίνει (όταν γίνει), διάγνωση, δεν θα ντραπεί κανένας να στο πεί. Εσύ ξέρεις, πότε κάτι είναι ύποπτο, και πρέπει να χτυπήσει ο συναγερμός. Ακόμη και τότε θα ζούμε και θα είμαστε εδώ να μοιραστούμε τις εμπειρίες και γνώμες μας.
Μεχρι τότε. Ποιάσε την ζωή απ'τα μαλλιά (όχι την θειά μου την Ζωή), και προχώρα. Ότι κάνεις κάντο καλά, κάντο καλύτερα, κάντο τέλεια. Και μήν ξεχνάς να αναπνέεις και να βλέπεις τι θα κάνεις αύριο. Εισπνοή. Εκπνοή.Μην το σκεύτεσαι και μή φορτώνεσαι. Και στο site, απορίες, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, και μή πολυσυχνάζεις (κυκλοθυμείς). Νομίζω για την περίπτωσή σου, δεν ενδείκνειτε.
Και μήν ξεχνάς. Εισπνοή. Εκπνοή.
 #91360  από papaki
 Σάβ Ιουν 08, 2013 3:43 pm
Επειδή δεν ξέρω πώς λειτουργεί η προσθήκη συνημμένων, θα αντιγράψω κάποια πράγματα.

Φίλε Φιλ, επισυνάπτεις τον ορισμό της κατάθλιψης από το Βικιπαίδεια, αλλά δεν προχωρείς και λίγο παρακάτω όπου αναφέρεται στα αίτια της κατάθλιψης και λέει:

(Αντεγραμμένο και όχι κλεμένο απο Βικιπαίδεια)
Αίτια της κατάθλιψης:
Η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που ενεργούν μόνοι τους ή και συντονισμένα.
Περιβάλλον
Αντίδραση σε καταστάσεις, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η μετακόμιση από ένα σπίτι σε ένα άλλο. Τα μονότονα περιβάλλοντα μπορεί να είναι καταθλιπτικά. Όταν κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει το περιβάλλον του, η κατάσταση αυτή μπορεί να φέρει αισθήματα ανημποριάς. Οικογενειακές διαφωνίες ή οικονομικές δυσκολίες μπορεί να επιφέρουν κατάθλιψη. Άλλα αίτια κατάθλιψης είναι οι κλιματικές συνθήκες, όπως η βροχή ή η συννεφιά, η μοναξιά και το αίσθημα ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν νοιάζονται για εμάς.
Ψυχολογικοί παράγοντες
Μερικές φορές η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από εσωτερικά προβλήματα. Πεσιμιστικές ιδέες ή έλλειψη αυτοσεβασμού μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Ασθένειες και αλλαγές στην ψυχολογία ενός ατόμου που συμβαίνουν στην ψύχωση και την άνοια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Βιολογικοί παράγοντες
Αυτοί ποικίλουν αλλά γενικώς περιλαμβάνουν κληρονομικούς, νευρολογικούς, ορμονικούς και εποχιακούς παράγοντες. Επίσης μπορεί να σχετίζονται με κάποια ασθένεια.

Αυτό που ψάχνω πίστεψε με δεν είναι η ms γιατί την φοβάμαι ή με τρομάζει, ακριβώς το αντίθετο, όπως έχω προαναφέρει είμαι έτοιμη για μάχη

αλλά

δεν μπορώ να παλεψω τους βιολογικους παράγοντες και αυτοι είναι που ψάχνω, σίγουρα όχι αν δεν τους γνωρίζω

ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ

οι προβληματισμοί μου και οι απορίες μου αφορούν αυτό και μόνο.

Δεν μπορώ να βγω από αυτο το λούκι όσο και αν εχω προσπαθήσει με διάφορους τρόπους, είτε φαρμακευτική αγωγή είτε παρέες, βόλτες και τα σχετικά ακόμη και ΕΙΣΠΝΟΗ ΕΚΠΝΟΗ να κάνω πάλι στα ίδια βρίσκομαι.

Ξέρω ακόμη ότι και μόνο η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα ακόμη και ασθένειες και αυτό με αγχώνει, κατάλαβες αυτό φοβάμαι και όχι την ms.

Αν κάτι βιολογικό την προκαλεί και όχι εγω πρέπει να τελειώνω με αυτό. Κουράστηκα, κατ' αρχήν έχω πάψει να είμαι εγω, εχω παραμελήσει τα παιδιά μου, τον εαυτό μου τη δουλεια μου τον άντρα μου, ξαναρχισα να καπνιζω ενω το είχα κομμένο για 5 χρόνια και δεν ξέρω πόσα άλλα ακόμη.

Θέλω να με ξαναβρώ...
 #91364  από fillcinefil
 Σάβ Ιουν 08, 2013 4:25 pm
Ειδικές γνώσεις ψυχολογίας προφανώς και δεν έχω.
Αυτό όμως που καταλαβαίνω είναι ότι έχεις φάει κόλλημα. Πρόσεξε μην οδηγηθείς σε
wikipedia έγραψε:Κλινική Κατάθλιψη
ή όποια μπορεί να σε οδηγήσει σε σοβαρή και επικύνδυνη μορφή. Τι να πώ, Πέσε με τα μούτρα στα παιδιά σου, στον άντρα σου, σε φίλους και οικογένεια. Μην ξεχνάς αυτοί είναι το πάν, για σένα (και για όλους μας), αυτοί θα σε στηρίξουν στα δύσκολα.
Και μήν ξεχνάς. Εισπνοή εκπνοή.
Έ και για να μιλάμε σοβαρά, αν δεν την παλεύεις, ζήτα βοήθεια από ειδικούς. Όταν κάτι πρέπει να γίνει, όσο το αναβάλεις, χειροτερεύει η κατάστασή του. Ζήτα βοήθεια και από εδώ, αν κάποιοι μπορούν να βοηθήσουν με γιατρούς κλπ.

(πολύ) άσχετο ΥΓ
Αυτό που ήθελες να κάνεις είναι η "παράθεση". Το απλό, πατάς Quote από πιό πάνω, και σε βγάζει δύο [.quote][/quote.], εκεί ανάμεσα γράφεις την παράθεση που θες.

Και μήν ξεχνάς. Εισπνοή εκπνοή. Και όχι ψεύτικα, βαθια ο αέρας και εκεί ανάμεσα με ποιό οξυγωνομένο τον εγκέφαλο βλέπεις τα πράγματα καθαρότερα.
 #91365  από Φαίδρα
 Σάβ Ιουν 08, 2013 5:05 pm
Συγνώμη κιόλας αλλά όταν κάποιος έχει κατάθλιψη δεν βοηθάει τη κατάστασή του η εισπνοή και η εκπνοή.
Κι ακόμη κι αν πιστεύω πως οι περισσότεροι συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά αντί για καραμέλες, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε έτσι εύκολα, γιατί δεν πρόκειται για το δικό μας σώμα που γνωρίζουμε κάπως καλύτερα!
Και απ'οτι βλέπουμε το παπάκι παρακολουθείτε ήδη από κάποιον/ους ειδικούς!
Έχει ήδη αναζητήσει βοήθεια και ακολουθεί τις οδηγίες των ιατρών της.
Ανοίγει τη καρδιά της, εκφράζοντας το πως νιώθει και τις αγωνίες της, γιατί αυτό κάνουμε εδώ μέσα. Προβληματιζόμαστε, ενημερωνόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον.
Δεν νομίζω πως άνοιξε το θέμα για να ακούσει για ακόμη μια φορά πως δεν είναι διαγνωσμένη. Το γνωρίζει και μας το είπε εξ'αρχής!

Και στο θέμα μας τώρα, παπάκι δεν γνωρίζω εκ πείρας αν η πάθηση δημιουργεί κατάθλιψη. Εγώ αυτό που είχα πάθει το είχα πάθει μόνο στη γνώση της πάθησης. Και ζήτησα βοήθεια από ειδικούς χωρίς να δεχθώ τα αντικαταθλιπτικά από φόβο οτι δε θα μπορώ να το κόψω μετά.
Είναι πολύ ειλικρινές αυτό που λες "έχω πάψει να είμαι εγώ", έτσι ακριβώς ένιωθα. Όλα μου ακουγόντουσαν μάταια, οποιαδήποτε "συμβουλή" κι αν μου έδιναν. Τι να το κάνεις να βγαίνεις με παρέες αν εσύ δεν αισθάνεσαι καλά μέσα σου; Κάποια στιγμή, απλώς κουράστηκα να αισθάνομαι άσχημα συνεχώς και σιγά σιγά (μου πήρε κανα 5μηνο δηλαδή αφού κουράστηκα να φανταστείς, και είναι διαφορετικό στο καθέναν) άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως η θλίψη υπάρχει αλλά σε πολύ μικρό βαθμό, δεν με παίρνει από κάτω, δεν με επηρεάζει στη καθημερινότητά μου και είμαι πλέον το ίδιο αισιόδοξη και θετική όπως πριν. Γίνεται και αφού θέλεις να βγεις από αυτό το λαβύρινθο μπορείς! :greetings-clappingyellow:
Καλή δύναμη σου εύχομαι και μη διστάζεις να εκφράζεις τις ανησυχίες σου εδώ, οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε τέτοιες άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις.
 #91366  από fillcinefil
 Σάβ Ιουν 08, 2013 7:22 pm
Μήν πεύτετε πάνω μου αλλά το εισπνοή-εκπνοή, τό λέω όχι σαν ειδικός αλλά όπως θα τό'λεγα σε ένα φίλο που βλέπω να "ψυχοπλακώνεται".
Έτσι για να του διώξω τις σκέψεις, και να τον κάνω να αιστανθεί καλύτερα. Δεν θα το καταφέρω πάντα, αλλά θα προσπαθήσω.
Και περί των "ειδικών", δεν θα πρότεινα ούτε φάρμακα ούτε ψυχολογική υποστήριξη, αλλά πάλι τους ειδικούς. Τα άλλα τα κρατάω για μένα.
 #91370  από billios
 Σάβ Ιουν 08, 2013 10:11 pm
α) αυτή την στιγμή "πιθανόν", πάσχεις από απομυελινοτική νόσο. Αυτό δεν σε κάνει ασθενή με ΠΣ. Είναι κάτι που ίσως εξελιχθεί σε ΠΣ.

Στην κατηγορια της απομυελινωτικη νοσου εκτος της σκλυρηνσης καζα μπλανκας [συνηθως] βρισκονται και η εγκάρσια μυελίτιδα, η νόσος Devic και το σύνδρομο Guillain-Barré.