• Με 50 %

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #88013  από Ειρήνη Κοκκίνου
 Τετ Μαρ 27, 2013 4:27 pm
Παιδιά καλησπέρα !!! :)

Δεν ξερω πραγματικά που να ζητήσω βοήθεια για τις τόσες ερωτήσεις που έχω, οπότε είπα μήπως εσείς με ξελασπώσετε πάλι. ;)
Πέρασα από επιτροπή το 2006 με ποσοστό 35%, οπότε φυσικά δεν είχα ποτέ κάποιο οικονομικό βοήθημα από το κράτος. Τα πράγματα έχουν όμως αλλάξει και πέρασα πρόσφατα επιτροπή όπου μου έβγαλαν ποσοστό 50%. Το θέμα είναι ότι είχα δηλώσει για παραπληγικό επίδομα που απαιτεί 67% και άνω για να το δώσουν ( είμαι και κάπως άσχετη με το όλο θέμα ). Οπότε μου είπαν αν θέλω να κάνω ένσταση εντός 10 ημερών να ξαναπεράσω επιτροπή δευτεροβάθμια.

Συγγνώμη υπάρχει λόγος να κάνω ένσταση ???? Ποιά η διαφορά με την πρωτοβάθμια ???? Μπορεί να ανέβει το ποσοστό από τη μια επιτροπή στην άλλη ή τζάμπα η όλη ταλαιπωρία και έξοδα ?

Άλλη ερώτηση που με έβαλε σε σκέψεις : Σε άλλο όροφο στα ΚΕΠΑ και ρωτώντας μου ανέφερε μια υπάλληλος πως να κοιτάξω για αναπηρική σύνταξη. Γίνεται κάτι τέτοιο ? Γίνομαι 35 το Μάιο και έχω δουλέψει περίπου 10 χρόνια ολο και όλο στη ζωή μου. Την ρώτησα αν πρέπει να ξαναπεράσω επιτροπή και μου είπε μάλλον όχι αφού τώρα πέρασα. ( Το μάλλον δεν με έπεισε ). Και άντε πες ότι προχωράω με την αναπηρική σύνταξη που δεν έχω ιδέα τι ποσό βγαίνει, αν θα βγει εντέλει και όλα τα σχετικά, μετά τι ? Νιώθω πως ακόμα έχω θα μπορούσα κάπου να εργαστώ στο μέλλον για λίγες ώρες έστω, αν βγω με αναπηρική θα πρέπει να την κόψω για να εργαστώ? Πώς θα μπορέσω να συμπληρώσω κάποια ένσημα για κανονική σύνταξη ?

Θα μου πείτε όλη η Ελλάδα είναι άνεργη εγώ θα βρω δουλειά και μετά από 2 χρόνια που δεν έχω δουλέψει καθόλου ? :obscene-hanged: Απλά είμαι αισιόδοξη πως δεν έφτασα στο τέλος και πως μέχρι τα 65 θα είμαι άπραγη.
Σαν να μου φαίνεται ότι σας έπρηξα πολύ και τις υπόλοιες ερωτήσεις ίσως κάποια άλλη στιγμή :oops:

Όποιος γνωρίζει και μπορεί να μου λύσει κάποια από αυτές τις απορίες, θα του ήμουν ευγνώμων.
 #88020  από Π.Μ79
 Τετ Μαρ 27, 2013 6:46 pm
Γεια σου Ειρήνη

Ένα ένα λοιπόν!

Ναι, να κάνεις ένσταση και να περάσεις δευτεροβάθμια. Η Β/θμια επιτροπή, επανελέγχει το φάκελό σου, όπως επίσης και σένα βέβαια και αποφασίζει αν η απόφαση της Α/θμιας είναι οκ ή όχι. Τις περισσότερες φορές, συμφωνεί με την Α/θμια, αλλά δε χάνεις και τίποτα.
Δυστυχώς, η ταλαιπωρία δύσκολα σταματά.

Όσον αφορά την σύνταξη.

Άτομα κάτω των 40, δικαιούνται αναπηρική σύνταξη και με 1500 ένσημα. Άρα εσύ που έχεις περισσότερα, δικαιούσαι σίγουρα να πάρεις, αλλά απαιτεί ποσοστό 67% και άνω.

Για κανονική σύνταξη, παίρνεις με 15 χρόνια, δηλαδή περίπου 4500 ένσημα.

Αν πάρεις ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, είτε πάρεις αναπηρική σύνταξη, είτε κανονική, το επίδομα το δικαιούσαι μαζί με την όποια σύνταξη.

Τώρα, με το 50% που πήρες, δεν έχω ιδέα...
 #88080  από Giot
 Πέμ Μαρ 28, 2013 12:57 pm
Ειρήνη γεια σου κι από εμένα, σου εύχομαι τα καλύτερα.
Αυτό που δεν ξέρω είναι τι δικαιούσαι με το 50%.
Εγώ ας πούμε προ ΚΕΠΑ είχα περάσει από Α' βάθμια επιτροπή του ΙΚΑ και μου είχε δώσει ποσοστό 67% μόνο για τον νόμο 2643 που σαν προστατεύομενή του υπάγομαι στα προγράμματα για τις ευπαθείς ομάδες του ΟΑΕΔ. (Μπες και στο σάιτ του ΟΑΕΔ να δεις τα προγράμματα). Δεν αφορούσε όμως ούτε επίδομα ούτε σύνταξη αναπηρίας και γι' αυτό δεν τα δικαιούμουν. Αυτό που ξέρω είναι ότι με 50% υπάγεσαι στο νόμο αλλά καλύτερα είναι να ρωτήσεις στα κεντρικά του ΟΑΕΔ (Σταδίου).
Επίσης αυτό που έμαθα είναι ότι φίλη φίλης που έπαιρνε σύνταξη αναπηρίας προ ΚΕΠΑ πέρασε πρόσφατα από την επιτροπή και της μείωσαν το ποσοστό σε 50%. Τώρα μου είπε ότι παίρνει αναλογία του ποσού της σύνταξης που έπαιρνε. Οπότε ρώτα για όλα αυτά πριν συνεχίσεις. Εάν είχες παραπεμπτικό από το ταμείο ασφάλισής σου ρώτα εκεί αλλιώς στην Πρόνοια.
Ελπίζω να μην σε έμπλεξα περισσότερο.
 #88084  από Κώστας
 Πέμ Μαρ 28, 2013 3:55 pm
Λάβε επίσης υπόψη ότι ό,τι σύνταξη και να καταφέρεις να πάρεις θα πρέπει να διακόψεις οποιαδήποτε εργασιακή σου δραστηριότητα (είτε σαν μισθωτή, είτε σαν ελεύθερη επαγγελματίας. Ζύγισε λοιπόν αν αυτά που παίρνεις εργαζόμενη είναι περισσότερα, δεδομένου ότι μια αναπηρική σύνταξη με δυσκολία και με προϋποθέσεις μπορεί ν΄ αγγίξει τα 500€, ενώ μια πλήρης σύνταξη γήρατος με τα ελάχιστα απιτούμενα ένσημα (15 χρόνια) δεν υπερβαίνει τα 800-900€