Θέλω αν ξέρει κάποιος να μου διευκρινίσει τι ποσοστό αναπηρίας χρειάζεσαι από τα ΚΕΠΑ για να έχεις τουλάχιστον φαρμακευτική κάλυψη γιατί όπως θα γνωρίζετε το κόστος των φαρμάκων μας δε νοείται να το καλύπτει κάποιος στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε χώρα. Έχω την εντύπωση ότι είναι 67% αλλά τότε τα ποσοστά χαμηλότερα των 67 που τελευταία μου φαίνεται το ΚΕΠΑ μοιράζει αφειδως ποια προνόμια έχουν?? Δηλαδή οι >=67% θα έχουν σύνταξη,ασφάλεια,επίδομα και οι άλλοι ούτε τα φάρμακα τους? Καταλαβαίνω ότι το πνεύμα μπορεί να είναι ότι οι κάτω του 67% θεωρούνται ικανοί για εργασία και άρα έχουν τη δυνατότητα ασφάλισης αλλά δε νομίζω ότι αυτο το σκεπτικό και μάλιστα για ασθενείς ευσταθεί στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας που ζούμε. Ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους.
Ας προσπαθησω να το διευκρινισω οσο περισσοτερο γινεται:
1oν) Αμεσα ασφαλισμενοι: Εχουν πληρη ιατροφαρμακευτικη ασφαλιση βρεξει χιονισει. Οσον αφορα τη νοσο αρκει να υπαρχει μια γνωματευση δημοσιου νοσοκομειου που να βεβαιωνει οτι χρειαζονται το ταδε φαρμακο ή τη δεινα θεραπεια και απο κει και περα το ταμειο ΟΦΕΙΛΕΙ να την παρεχει, ειτε εχει καποιος ποσοστο αναπηριας 67% ειτε οχι.
2ον) Εμεσσα ασφαλισμενοι, οσοι δηλαδη δεν εχουν δικα τους ενσημα και τους παρεχεται ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη απο καποιον δικο τους ή απο τον προνοια. ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ.
Οποιος εχει ποσοστο αναπηριας 67% ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ, δικαιουται πληρη ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη, κατι που (ελπιζω να) εφαρμοζεται καθολικα.
Επισης ΑΡΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ 67% αναπηρια συνολικα και ας εχει μικροτερο ποσοστο στην παραπληγια. Και σε αυτη την περιπτωση δικαιουται πληρη ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη απο το βιβλιαριο του προσωπου που τον ασφαλιζει.
Τωρα για καποιον που εχει ποσοστο αναπηριας μικροτερο του 67%, αρκει να εχει γνωματευση γιατρου δημοσιου νοσοκομειου οτι χρειαζεται να ακολουθει μια συγκεκριμενη αγωγη στα πλαισια μιας παθησης (πχ σκληρυνσης κατα πλακας), οποτε τα φαρμακα και η περιθαλψη για τη συγκεκριμενη ασθενεια παρεχονται δωρεαων μεσω της προνοιας. Επιπλεον του παρεχεται ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη σε δημοσιο νοσοκομειο, μιας και βγαζει προνοιακο βιβλιαριο ασθενειας.
[*] Το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κομφουζιο ειναι με τα ηλικιακα και λοιπά ορια που καθοριζουν μεχρι ποτε καποιος μπορει να εχει εμμεση ασφαλεια απο ετερο προσωπο ως ΜΕΛΟΣ οικογενειας. Εκει ΑΝ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ο κανονας που ακολουθουν τα ταμεια ειναι ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΑΝΑΠΟΔΑ και να μη δινουν σωστα περιθαλψη εκει που πρεπει, με αποτελεσμα να καταφευγουν στην προνοια ασθενεις που δικαουνταν να εχουν περιθαλψη απο καποιο ταμειο. Το μεγαλο κακο πλεον ειναι οτι ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ (και δη το Νουμερο 3) προβλεπει τεραστια μειωση των δαπανων για φαρμακευτικη δαπανη του κρατους και δη σε ανασφαλιστους, οποτε τα πραγματα πλεον γινονται πολυ δυσκολα.
Τα παραπανω που εγραψα μπορειτε να τα δειτε και "επιστημονικα" τεκμηριωμενα στον (χιλιο)τροποποιημενο κανονισμο του ΕΟΠΥΥ, τον οποιο μπορειτε αν εχετε τα κουραγια να διαβασετε αναλυτικα εδω http://www.disabled.gr/lib/images/47981_FEK.PDF, μιας και ρυθμιζει μια μεγαλη γκαμα θεματων, και να ενημερωσετε και μας για οτι χρησιμο ειδατε και μας ξεφυγε. Αλλωστε ΜΟΝΟ ετσι υπαρχει ελπιδα να παμε μπροστα, γιατι αν περιμενουμε απο τους υπαλληλους των ταμειων σωθηκαμε.


Για να σας διευκολυνω συνοψιζω το αρθρο που αναφερεται στην ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη:
Κώδικας: Επιλογή όλων
Άρθρο 3
Υπαγόμενα πρόσωπα – δικαιούχοι
Στις ρυθμίσεις των διατάξεων του παρόντα Κανονισμού υπάγονται οι άμεσα ασφαλισμένοι των Κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών, που εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3918/2011, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στους επί μέρους κανονισμούς αυτών.
Ειδικότερα υπάγονται:
Α. − οι ασφαλιζόμενοι στον κλάδο ασθένειας του Ι.Κ.Α. –Ε.Τ.Α.Μ.
− οι ασφαλιζόμενοι στον κλάδο υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.
− οι ασφαλιζόμενοι στον κλάδο υγείας του Ο.Γ.Α.
− οι ασφαλιζόμενοι στον Ο.Π.Α.Δ. και στον Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του Ο.Π.Α.Δ.
− οι ασφαλιζόμενοι στον Οίκο Ναύτη.
− οι ασφαλιζόμενοι του κλάδου υγείας του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.
− οι ασφαλισμένοι του κλάδου υγείας του Ε.Τ.Α.Α. και
του ΚΑΠ−ΔΕΗ.
− οι ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α. Μ.Μ.Ε. από 1/12/2012
− οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Υγείας οποιουδήποτε
άλλου ασφαλιστικού οργανισμού που θα ενταχθεί μελ−
λοντικά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Β. τα μέλη οικογενείας όλων των ανωτέρω ασφαλισμένων προσώπων.
Ως μέλη οικογένειας θεωρούνται:
α. ο/η σύζυγος, εφόσον δεν ασφαλίζεται από δικό του δικαίωμα σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.
β. Τα άγαμα τέκνα (νόμιμα ή τέκνα που έχουν νομιμοποιηθεί, αναγνωρισθεί ή υιοθετηθεί, ή οι πρόγονοι), τα φυσικά τέκνα ασφαλισμένου ή συνταξιούχου λόγω αναπηρίας ή γήρατος, τα ανάδοχα τέκνα την επιμέλεια των οποίων κατέχει με δικαστική πράξη ο ανάδοχος ασφαλισμένος, θεωρούνται μέλη μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και εάν είναι άνεργα ή φοιτητές σε προπτυχιακό μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους ή στην περίπτωση που συνεχίζουν τις σπουδές τους θεωρούνται μέλη για 2 έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους, εφόσον είναι άνεργα, όχι όμως πέρα από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.
γ. Τα τέκνα άμεσα ασφαλισμένων τα οποία έχουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, διατηρούν το δικαίωμα για λήψη παροχών ως μέλη οικογένειας, έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας ή απασχολησιοθεραπείας. Η κατά τα ανωτέρω ανικανότητα κρίνεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές.
δ. Οι φυσικοί ή θετοί γονείς, με τις προϋποθέσεις του άρθρου 48 παρ. 10 του Ν. 3996/2011 (Α΄, 170).
ε. Οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί, καθώς και οι ορφανοί μόνο από πατέρα ή μητέρα αδελφοί ή εγγονοί, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 10 του άρθρου 48 του Ν. 3996/2011.
στ. Τα αδέλφια άμεσα ασφαλισμένων, τα οποία έχουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ύστερα από γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, εφόσον δεν έχουν ίδιο δικαίωμα περίθαλψης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.
ζ. Οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές των άμεσα ασφαλισμένων υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίες είναι άνω των σαράντα (40) ετών, που κατείχαν βιβλιάριο περίθαλψης από το Δημόσιο μέχρι την 13−3−2004, όταν εφαρμόσθηκε η 2/190/0094/28−1−2004 Κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών, διατηρούν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης, εφόσον δεν έχουν ίδιο δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο ασφαλιστικό ταμείο.
η. Ο/η ανασφάλιστος/η διαζευγμένος/η σύζυγος, μπορεί να διατηρήσει το ασφαλιστικό δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος που είχε κατά το χρόνο λύσης του γάμου, στο Δημόσιο ή στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος για παροχές ασθένειας ο άλλος σύζυγος, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
• ο γάμος λύθηκε μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας του
• δεν έχει δικαίωμα ασφάλισης άμεσα ή έμμεσα για παροχές ασθένειας από το Δημόσιο ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο
• υποβάλει την αίτηση διατήρησης του δικαιώματος εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης του διαζυγίου και
• καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο ασθένειας του φορέα που υπάγεται, λόγω της ιδιότητας του διαζευχθέντος συζύγου ως εξής:
1. Οι ασφαλιζόμενοι στον Ο.Π.Α.Δ. καταβάλλουν εισφορά ίση με το 5% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών τακτικού δημοσίου υπαλλήλου, με εισαγωγικό κλιμάκιο του κλάδου ΔΕ χωρίς οικογενειακά βάρη.
2. Οι ασφαλιζόμενοι στον κλάδο ασθένειας ασφαλιστικών οργανισμών ασφάλισης μισθωτών, καταβάλλουν το άθροισμα της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη για τις παροχές σε είδος του κλάδου ασθένειας του ταμείου, που αναλογεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευ του εργάτη.
3. Οι ασφαλιζόμενοι στον κλάδο ασθένειας ασφαλιστικών οργανισμών που ασφαλίζουν αυτοτελώς απασχολούμενους ή ελεύθερους ή ανεξάρτητους επαγγελματίες, καταβάλλουν τις εισφορές που αντιστοιχούν στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ή τη μηνιαία εισφορά όπου δεν προβλέπονται ασφαλιστικές κατηγορίες.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού ως προς τα ασφαλιστέα πρόσωπα ισχύουν οι επιμέρους διατάξεις των Κανονισμών των Κλάδων ή Τομέων Υγείας των Φ.Κ.Α., καθώς και του Ο.Π.Α.Δ., που εντάχθηκαν στο Ε.Ο.Π.Π.Υ.