• Ερωτήσεις με το καλησπέρα σας.

• Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
 #82417  από Jane
 Κυρ Δεκ 09, 2012 9:12 pm
Καλησπέρα και καλή δύναμη σε όλους! :greetings-waveyellow:

Ψάχνοντας σχετικά, με έφερε ο δρόμος στη γειτονιά σας και όπως και να 'χει χαίρομαι που σας συναντώ.

Θα ήθελα εάν έχετε την όρεξη, το χρόνο και την υπομονή, να μού απαντήσετε σε 1-2 απορίες.
Σας αναφέρω πώς έχει η κατάσταση και με συγχωρείτε αν σας ζαλίζω με μια από τα ίδια. :oops:

Πριν ένα χρόνο παρουσιάστηκαν έντονα floaters (ιστοί αράχνης) και πόνος στο αριστερό μάτι, καθώς και μια γενική δυσκολία στην όραση (όχι θολούρες ή σκότωμα, αλλά περισσότερο "σύγχυση" και κούραση). Με είδε οφθαλμίατρος, υπήρξε ένα εύρημα στο βυθό, τελείως όμως άσχετο με το οπτικό νεύρο, χωρίς ωστόσο τελικά να ερμηνεύει τα συμπτώματα που επιμένουν μέχρι σήμερα.
Κάποια στιγμή το καλοκαίρι, τελείως αιφνίδια (σημειώνω μόνο ότι είχα κάνει σάουνα την προηγούμενη), μού παρουσιάστηκε μούδιασμα στην αριστερή πλευρά, κυρίως σε χέρι και πρόσωπο, σε σημείο που έχασα για κάποια ώρα την αισθητικότητα τόσο στο πρόσωπο όσο και στα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Η 'κρίση' αυτή πέρασε μετά από 1-2 ώρες, αλλά επανεμφανίστηκε το ίδιο βράδυ. Έκτοτε συνέχισαν να παρουσιάζονται μουδιάσματα κυρίως στα χέρια, άλλοτε πολύ έντονα, άλλοτε λιγότερο, αλλά και στα πόδια, άλλοτε στην κνήμη, άλλοτε στις πατούσες κοκ. Το ίδιο διάστημα αισθανόμουν φριχτά έντονη κόπωση. Ενώ είμαι δραστήριος και υπερκινητικός άνθρωπος, την περίοδο εκείνη, από Αύγουστο μέχρι τέλη Οκτώβρη, σχεδόν δεν μπορούσα να κάνω τα απαραίτητα. Παράλληλα υπήρχε ένας πόνος έντονος περίπου κάτω από το θώρακα δεξιά. Με είδε παθολόγος, με έστειλε για αξονική εγκεφάλου και υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας, καθώς και αιματολογικές. Αξονική και υπέρηχος πεντακάθαρα, οι αιματολογικές δείξανε υψηλό σίδηρο (όχι φερριτίνη, μόνο σίδηρο) και αυξημένα λεμφοκύτταρα, που ο παθολόγος δεν τα έκρινε ως ευρήματα αξιολογήσιμα.
Με βάση τα καλά αποτελέσματα των εξετάσεων και τη σταδιακή υποχώρηση των ενοχλήσεων, αποφάσισα να μη δώσω συνέχεια στο ψάξιμο και απέδωσα σε κρίση άγχους τις διάφορες ενοχλήσεις.
Ωστόσο τα μουδιάσματα συνέχισαν να εμφανίζονται έστω και ηπιότερα, αλλά δεν είναι μόνιμα, έρχονται και παρέρχονται. Παράλληλα παρατήρησα μια δυσκολία συντονισμού των χεριών κυρίως στην πληκτρολόγηση, κάτι σαν αδυναμία, λίγο δύσκολο να το περιγράψω, καθώς και δυσκολίες στη μνήμη, την έκφραση (δε βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις κλπ). Η γενική κόπωση επέμενε, αλλά σε πιο ήπια μορφή, μαζί με κάποιους ιλίγγους και μια ενόχληση που εμφανίστηκε στο δεξί πόδι, την οποία όμως αποδίδω σε καταπόνηση της μέσης και η οποία γρήγορα εξαφανίστηκε τελείως. Από μέσα Νοέμβρη και μέχρι σήμερα έχω ενοχλήσεις μόνο από κάποιους ιλίγγους και μούδιασμα στην περιοχή του αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού. Μουδιάσματα στα χέρια - πόδια είναι πιο σπάνια και όχι τόσο έντονα, η κόπωση έχει βελτιωθεί πολύ, γενικώς οι διάφορες ενοχλήσεις εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Και μετά την πολυλογία :oops: έρχομαι και στις συγκεκριμένες ερωτήσεις και ζητώ τη συμβολή και την κατανόησή σας:
1) Βάσει της προσωπικής σας εμπειρίας, θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση συμπτώματα της ΣΚΠ να έρχονται και να παρέρχονται με τη μορφή που σας περιέγραψα παραπάνω; Για παράδειγμα τα μουδιάσματα αν οφείλονταν στην ασθένεια, δε θα έπρεπε να έχουν μια πιο μόνιμη μορφή;
2) Γνωρίζετε να υπάρχει καμία σύνδεση του αυξημένου ποσοστού λεμφοκυττάρων και σιδήρου με τη ΣΚΠ;
3) Πρόσφατα έκανα οφθαλμολογικό έλεγχο, ο πόνος και τα floaters επιμένουν, ωστόσο ο οφθαλμίατρος δεν είδε κάτι που να δικαιολογεί τα παραπάνω. Αν οφείλονταν τα προβλήματα σε νευρολογικό πρόβλημα, δε θα έπρεπε να το εντοπίσει ο γιατρός στη βυθοσκόπηση ή στην OCT;
4) Last but not least: Θεωρείτε ότι έχει νόημα να επισκεφθώ νευρολόγο ή να τα αφήσω όλα στην τύχη τους και να μην τρώγομαι με τα ρούχα μου;

Εννοείται πως ζητώ μόνο την προσωπική σας γνώμη και όχι καμία διαδικτυακή διάγνωση, επιβεβαίωση ή το αντίθετο.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας.
 #82448  από ΑΝΝΑ59
 Δευ Δεκ 10, 2012 12:19 am
Καλησπερα Jane ! Φυσικα, δεν μπορω να σου πω αν εχεις σκπ ! Δεν ειμαι γιατρος αλλά ακομα κι αν ημουν , δεν θα μπορουσα να κανω διαγνωση εξ αποστασεως ! Αυτο που σου λεω ειναι οτι ....1) Σε μας , τα συμπτωματα ειναι ΜΟΝΙΜΑ και 2) ΝΑΙ !!!!!!! Σταματα να ...τρωγεσαι με τα ρουχα σου αλλά πηγαινε σε νευρολογο !!!!!!!!!! Ευχομαι να μην εχεις κατι σοβαρο και να απαλλαγεις απο ολα τα συμπτωματα , συντομα !!!!!! Ενημερωσε μας , οταν θα εχεις νεα !!!!! :greetings-waveyellow: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek:
 #82449  από ΓιάννηS
 Δευ Δεκ 10, 2012 12:54 am
καλησπέρα Jane! :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
σαφής διάγνωση δεν γίνεται να γίνει ούτε από μας, ούτε και από οθόνη
να ξέρεις ότι, όταν μιλάμε για συμπτώματα, αυτα απαξ και εμφανιστούν μένουν, κάποιες φορές και μετα από κορτιζόνη καποια υπολείμματα. επείσης νομίζω ότι στη βυθοσκόπηση φαίνονται άλλα πράγματα και όχι τα σχετιζόμενα με τη σκπ.
αν είσαι αγχώδης και στρεσαρισμένος άνθρωπος περισσότερους πόντους θα έδινα σε ψυχοσωματικά συμπτώματα....
(με την επιφύλαξη ενός αδαούς πάντα!!!) :techie-studyingbrown:
 #82453  από Jane
 Δευ Δεκ 10, 2012 10:29 am
Καλημέρα παιδιά και ευχαριστώ ειλικρινά για τις απαντήσεις σας και σας εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και πολλή, καλή τύχη και θετική ενέργεια!

Εννοείται πως δεν ψάχνω 'διαγνώσεις', το ξαναλέω, αυτονότητο αυτό. Και ξέρω ότι το ψάξιμο στο διαδίκτυο μπορεί να σε τρελάνει, αλλά λόγω του ότι οι ενοχλήσεις μου επιμένουν θέλησα μια γνώμη από ανθρώπους που διαθέτουν την εμπειρία, όχι τη θεωρία. :romance-caress:

Άννα59, ευχαριστώ για την απάντηση και δικαιολογημένη η προτροπή σου για επίσκεψη σε νευρολόγο. Δυστυχώς μένω σε περιοχή που για να με δει νευρολόγος πρέπει να κάνω 20 ώρες ταξίδι και να πληρώσω μια περιουσία σε εισιτήρια, διαμονή κλπ και γι'αυτό το 'αποφεύγω' μέχρι σήμερα. :evil:

Ευχαριστώ Γιάννη για τη διευκρίνιση για τη βυθοσκόπηση. :text-thankyouyellow:

Συγνώμη που επανέρχομαι και σας ζαλίζω, αλλά όταν λέτε ότι τα συμπτώματα είναι μόνιμα, εννοείτε ότι παραμένουν σταθερά όλο το 24ωρο, ή ότι έχουν ένα pattern εμφάνισης, δλδ είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή πχ θα επανέλθει το μούδιασμα στο συγκεκριμένο σημείο κλπ, ακόμα και αν για λίγο εξαφανίζεται;
Αυτό είναι που δεν έχω καταφέρει να διευκρινίσω και μετά από συζήτηση που είχα με φίλο που έχει διαγνωστεί με ΣΚΠ εδώ και χρόνια, ο οποίος μού μίλησε για αυτή τη μονιμότητα στην εμφάνιση των ενοχλήσεων, αλλά από την άλλη μού είπε πχ ότι στην αρχή κι εκείνος είχε αυτό το μούδιασμα σε αυχένα-κεφάλι, το οποίο ερχόταν και εξαφανιζόταν και το οποίο σήμερα δεν υπάρχει (υπάρχουν βέβαια άλλα).
Αισθάνθηκα ότι τον φέρνω σε δύσκολη θέση και δε θέλησα να τον ρωτήσω περισσότερα... Ελπίζω να μη φέρνω κι εσάς σε αντίστοιχη θέση, και μόνο αν δεν σας κάνει κόπο και δε σας βαραίνει, θα ήθελα να μού το διευκρινίσετε λίγο αυτό, γιατί νομίζω ότι είναι το βασικότερο για να καταλάβω τι μού γίνεται αυτή τη στιγμή...

Ως προς τα ψυχοσωματικά, ναι κι εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου και γι'αυτό δεν πήρα την απόφαση να προχωρήσω σε νευρολογικό έλεγχο, αλλά από την άλλη ο παθολόγος με διαβεβαιώνει ότι αυτό το εύρος συμπτωμάτων και ειδικά αυτά τα τόσο εκτεταμένα και επίμονα μουδιάσματα με απώλεια αισθητικότητας δεν δικαιολογούνται ως ψυχοσωματικές εκδηλώσεις. :?
Φαντάζομαι ότι μπορεί να κάνει και λάθος βέβαια, δεν έχω άλλωστε και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες της ιατρικής. :oops: :evil:

Και πάλι ευχαριστώ και χαίρομαι που σας γνωρίζω! :romance-kisscheek:
 #82462  από ΓιάννηS
 Δευ Δεκ 10, 2012 11:26 am
Jane καλημέρα! Συνήθως τα ψυχοσωματικά έχουν ένα μοτίβο και άλλοτε πανε κ έρχονται, άλλοτε επιμένουν περισσοτερο. Σε μένα τουλάχιστον 3 συμπτώματα ήρθαν κ έμειναν μέχρι να πάρω την κορτιζονη μου (το τρίτο κοντά μήνα γιατί ήμουν διακοπές κ είχα κανονίσει κ ταξίδι το οποίο δεν ήθελα να χαλασω,έκανα ότι δεν τρέχει τίποτα :) ασε μετά τι άκουσα!!) :violence-hammer:
 #82471  από Π.Μ79
 Δευ Δεκ 10, 2012 4:04 pm
Γεια σου Jane

Νομίζω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να επισκεφθείς ένα νευρολόγο και βέβαια να κάνεις μία μαγνητική εγκεφάλου/αυχένα.
Η αξονική που έκανες, κοιτάει άλλα πράγματα, οπότε δε μπορείς να είσαι σίγουρη.
Οι αξονικές και μαγνητικές γίνονται με προαποφασισμένο τρόπο, δηλαδή πχ υποψιαζόμαστε το τάδε. Τυχαία ευρήματα δεν είναι σπάνια, αλλά για να φανούν, σημαίνει πολλές φορές ότι το πρόβλημα υπάρχει και είναι εμφανέστατο.

Τα ψυχοσωματικά, είναι μία επιστήμη όπου μόνο ένας πολύ καλός και έμπειρος επιστήμονας μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά.
Επειδή σίγουρα θα είναι το πρώτο πράγμα που θα ακούς από τους περισσότερους γιατρούς, τουλάχιστον φρόντισε να δεις τα εργαστηριακή ευρήματα και μετά το ξαναβλέπεις το θέμα.

Στην σκπ, δεν υπάρχουν σταθερά μοτίβα (σωματικά, χρονικά) κλπ. Σίγουρα όμως, τα συμπτώματα για να οδηγήσουν σε διάγνωση (σε συνδυασμό με μαγνητικές και ιστορικό), ή στο να οδηγήσουν στον χαρακτηρισμό 'υποτροπή ή ώση' σε ήδη διεγνωσμένους, είναι αυτά που εξακολουθούν να επιμένουν για τουλάχιστον 48 ώρες.

Δεν μπορεί κανένας εδώ να σου πει θεωρητικά τι μπορεί και τι μπορεί να μην είναι αυτό που έχεις. Ένας πλήρης εργαστηριακός και κλινικός έλεγχος, πιστεύω να σου δώσει κάποιες απαντήσεις.
Όποια και να είναι η απάντηση, φρόντισε να είσαι ψύχραιμη, χαλαρή και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει.
 #82481  από Jane
 Δευ Δεκ 10, 2012 8:17 pm
Ευχαριστώ εκ νέου για τις διευκρινίσεις! Είστε εξαιρετικοί! :bow-yellow:

Το ξαναλέω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καμία σχέση με προσπάθεια δια-δικτύου διάγνωσης, ούτε να προδικάσω, ούτε να αποκλείσω τίποτα επιχειρώ, απλώς να πληροφορηθώ.

Τα συμπτώματα κατά την πρώτη εμφάνισή τους επέμεναν σίγουρα για περισσότερες από 48 ώρες πάντως, εννοώ το μούδιασμα της αριστερής πλευράς, κόπωση φοβερή κλπ. Αλλά αυτό μπορεί να συνδέεται με χίλια δυο υποθέτω, δεν προτρέχω.

Ως προς τα ψυχοσωματικά, ΠΜ79, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η προσέγγισή σου και είμαι το ίδιο επιφυλακτική, τουλάχιστον όταν αποτελούν την εύκολη καραμέλα.

Θα προσπαθήσω να προγραμματίσω έναν έλεγχο για να διερευνήσω όποια ενδεχόμενο.

Υπάρχει η δυνατότητα να μού προτείνετε κάποιον αξιόπιστο -πάντα κατά το δυνατόν- νευρολόγο; Δεν έχω κανέναν υπόψη μου και θα ήθελα μια γνώμη για να δω πώς θα κινηθώ. Με π.μ. αν δε θέλετε να γράψετε εδώ.

Ψύχραιμη είμαι σε κάθε περίπτωση, αλλά ευχαριστώ για την επισήμανση, είναι πάντα ωφέλιμη!

Καλή και αστείρευτη δύναμη σε όλους!
 #82483  από Π.Μ79
 Δευ Δεκ 10, 2012 10:51 pm
Jane έγραψε:Υπάρχει η δυνατότητα να μού προτείνετε κάποιον αξιόπιστο -πάντα κατά το δυνατόν- νευρολόγο; Δεν έχω κανέναν υπόψη μου και θα ήθελα μια γνώμη για να δω πώς θα κινηθώ. Με π.μ. αν δε θέλετε να γράψετε εδώ.
Προσωπικά δεν τους έχω σε καμία εκτίμηση, καθώς δε μπορούν να αποδείξουν αυτά που λένε, δε μπορούν να θεραπεύσουν τίποτα και ας σπούδαζαν τόσα χρόνια.

Πάντως, όσο άχρηστοι και αν είναι, ο καθένας απ'αυτούς (θέλω να πιστεύω), θα καταφέρει να διαβάσει μια μαγνητική...
 #82484  από Φαίδρα
 Δευ Δεκ 10, 2012 10:56 pm
Π.Μ79 έγραψε: Πάντως, όσο άχρηστοι και αν είναι, ο καθένας απ'αυτούς (θέλω να πιστεύω), θα καταφέρει να διαβάσει μια μαγνητική...
Και να μην ξέρουν.. ξέρουν να διαβάζουν τη γνωμάτευση :lol: (το γέλιο μου είναι με δόση πικρίας...)

Μια εξέταση πάντως με το σφυράκι ξέρουν να την κάνουν! (Θέλω να πιστεύω όλοι)