• ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΚΕΠΑ-ΕΡΩΤΗΣΗ-ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ?

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #80999  από popi
 Πέμ Νοέμ 15, 2012 7:33 pm
Θελοντας να κανω χρηση της διαταξης που δινει το δικαιωμα σε συζυγους ατομων με 80% αναπηρια να παρουν προωρη συνταξη εκανα αιτηση στα ΚΕΠΑ τον Μαρτη. Με καλεσαν για εξεταση τον Οκτωβρη και μου ειπαν να τηλεφωνησω στα γραφεια στην Πανορμου μετα απο ενα μηνα για το πορισμα. Ετσι και εκανα, μονο που επρεπε να παει καποιος αλλος εκει-με εξουσιοδοτηση-γιατι στα τηλεφωνα δεν απαντουσε ποτε κανεις. Το αποτελεσμα ηταν να μου δωσουν βαθμο αναπηριας 85% (κοιτα ρε που χαιρομαι κιολας!!!). Ομως ειναι κατι που δεν καταλαβαινω και θα ηθελα, αν καποιος ξερει να μου πει.Κατα λεξη λεει:
" Κατα ιατρικη κριση χρηζει βοηθειας ετερου προσωπου:ΝΑΙ εφ ορου ζωης.
Κατα ιατρικη κριση δικ. εξωιδρυματικο επιδ. : ΝΑΙ εφ ορου ζωης""
Η αιτηση που εκανα εγω αφορουσε στο δικαιωμα συνταξιοδοτησης του αντρα μου. Δεν εκανα αιτηση για επιδομα, νομιζα οτι γινεται ξεχωριστα, αλλωστε ειναι να το κανω του χρονου. Τωρα αυτο τι σημαινει, οτι δε θα χρειαστει να ξαναπερασω επιτροπη του χρονου που ληγει το επιδομα μου? Χμ Too good to be true!!Αν καποιος γνωριζει να μου πει ,θα το εκτιμουσα αφανταστα. Ευχαριστω!
 #81092  από Hristos!
 Σάβ Νοέμ 17, 2012 8:19 pm
Καλησπερα Ποπη.
Πλεον η επιτροπη ειναι μια (τα ΚΕΠΑ) και ετσι η γνωματευση που βγαζουν ειναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ και αφορα τα παντα. Επομενως, ειτε ζητας εσυ κατι ειτε οχι, η αποφαση που βγαινει περιλαμβανει ΟΛΑ οσα κατα την κριση των γιατρων και των διοικητικων (που παρεβρισκονται εκει) δικαιουσαι.
Επομενως δεν θα ξαναχρειαστει να κανεις αιτηση για να ανανεωθει το επιδομα σου. Και απο δω και περα καθε φορα που θα περνας επιτροπης θα βγαινει αποφαση συνολικα για ΟΛΑ.
Αν και απο το "Εφ ορου ζωης" που εγραψες δεν θα χρειαστει να ξαναπερασεις επιτροπη ποτε, εκτος αν σε καποιο σημειο αναφερει διαστημα για το οποιο ισχυει η αναπηρια που εκριναν (αν και με βαση τα λεγομενα σου δεν το νομιζω). Επομενως, ησυχασες μια για παντα, τουλαχιστον απο το θεμα επανεξετασης της καταστασης σου.
:greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
 #81098  από popi
 Σάβ Νοέμ 17, 2012 9:14 pm
Hristos! έγραψε:Καλησπερα Ποπη.
Πλεον η επιτροπη ειναι μια (τα ΚΕΠΑ) και ετσι η γνωματευση που βγαζουν ειναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ και αφορα τα παντα. Επομενως, ειτε ζητας εσυ κατι ειτε οχι, η αποφαση που βγαινει περιλαμβανει ΟΛΑ οσα κατα την κριση των γιατρων και των διοικητικων (που παρεβρισκονται εκει) δικαιουσαι.
Επομενως δεν θα ξαναχρειαστει να κανεις αιτηση για να ανανεωθει το επιδομα σου. Και απο δω και περα καθε φορα που θα περνας επιτροπης θα βγαινει αποφαση συνολικα για ΟΛΑ.
Αν και απο το "Εφ ορου ζωης" που εγραψες δεν θα χρειαστει να ξαναπερασεις επιτροπη ποτε, εκτος αν σε καποιο σημειο αναφερει διαστημα για το οποιο ισχυει η αναπηρια που εκριναν (αν και με βαση τα λεγομενα σου δεν το νομιζω). Επομενως, ησυχασες μια για παντα, τουλαχιστον απο το θεμα επανεξετασης της καταστασης σου.
:greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
Ανακουφιση!!Πολλα, πολλα ευχαριστω Χρηστο!!
 #81101  από Π.Μ79
 Σάβ Νοέμ 17, 2012 9:25 pm
Πόπη, η απόφαση είναι πρωτίστως για σένα και το αναπηρικό επίδομα.
Ναι, κατά πώς λέει, δε θα χρειαστεί να ξαναπεράσεις επιτροπή.

Επειδή βέβαια τα πράγματα περιπλέκονται αχρείαστα καμιά φορά, θα σου έλεγα να πας εσύ η ίδια στο ΙΚΑ στην Πανόρμου και να τα ρωτήσεις όλα στη διευθύντρια εκεί.
Μην ανησυχείς, τα άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται χωρίς προτεραιότητα και τελευταίως δε γκρινιάζει κανείς.

Μην το αφήσεις χωρίς να τα ξεκαθαρίσεις, γιατί ο διάολος έχει ατελείωτα ποδάρια...
 #81129  από Κώστας
 Κυρ Νοέμ 18, 2012 4:00 pm
Όπως τα λένε ο Χρήστος και ο ΠΜ είναι.
Και τώρα το φιλολογικό ερώτημα που όλοι μας ξέρουμε την απάντησή του!
Εφ΄ όσον η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ, ισχύει για κάθε νόμιμη χρήση, γιατί όταν την υποβάλλουμε συμπληρώνουμε κωδικούς με αιτήματα! Προφανώς για να μας αποδώσουν το ποσοστό αναπηρίας ανάλογα με τη "βαρύτητα" των αιτημάτων μας. Όπως και να το κάνουμε δεν είναι το ίδιο να ζητάς μια απλή κάρτα στάθμευσης από ένα επίδομα! Για το πρώτο αίτημα μπορεί κάλλιστα η αναπηρία σου να ξεπερνά το 70%, ενώ για το δεύτερο ίσα που ν΄ αγγίζει το 25%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μήπως η κοινή γνώμη έχει αποπροσανατολιστεί εστιάζοντας στο τεράστιο χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να περάσει κάποιος ΚΕΠΑ και αφήνουμε απ΄ έξω το πραγματικό "ζουμί" που μας καίει ακόμη περισσότερο κι΄ από την πολύμηνη αναμονή μας;!

Κι΄ άλλη μία φιλολογική ερώτηση, που αυτή τη φορά έχει πολύ δύσκολη απάντηση.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος καταθέτει αίτηση στα ΚΕΠΑ με αίτημα τη κάρτα στάθμευσης και παίρνει την απόφαση με ΠΑ 85%. Εφ΄ όσον η απόφαση αυτή θα γράφει επάνω "ισχύει για κάθε νόμιμη χρήση", τι τον εμποδίζει να την χρησιμοποιήσει για να πάρει επίδομα ή να συνταξιοδοτηθεί ή οτιδήποτε άλλο θέλει; Κι΄ αν κάτι τον εμποδίζει τι είναι αυτό; Ό,τι και νάναι δεν θάναι παράνομο κι΄ ίσως αντισυνταγματικό να του αρνηθούν πχ τη χορήγηση ενός επιδόματος τη στιγμή που το ίδιο το δημόσιο έγγραφο που θα κρατάει στα χέρια του, θα γράφει "ισχύει για κάθε νόμιμη χρήση";!!!!!!
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, μόλις βρήκαμε τη λύση στο πρόβλημά μας. Κάντε αίτηση για κάρτα στάθμευσης, πάρτε το γεναιόδωρο ποσοστό αναπηρίας που με ευκολία θα σας δώσουν και μετά κάντε χρήση παντός νομίμου δικαιώματός σας! Ποιος θα βρεθεί να σας πει τι;!!!!
Όποιος είναι δικηγόρος ας βοηθήσει, εγώ μια ιδέα πέταξα!

Υσ. Μήπως το να ζητάει κανείς επίδομα, είναι παράνομη πράξη και δεν εντάσσεται σαν διαδικασία στο "ισχύει για κάθε νόμιμη χρήση" της απόφασης των ΚΕΠΑ;
 #81135  από popi
 Κυρ Νοέμ 18, 2012 6:15 pm
Ευχαριστω παιδια. Π.Μ79, αυτο θα κανω, θα ρωτησω οχι στην Πανορμου, αλλα ισως στην Προνοια Αν Αττικης απο οπου παιρνω το επιδομα και σιγουρα θα σας ενημερωσω. (λυπηθηκα που δεν προλαβα να σε δω στο μολ!!)Κωστα, σωστος για αλλη μια φορα! Μπορει καποιος να απαντησει?
 #81141  από Π.Μ79
 Κυρ Νοέμ 18, 2012 8:08 pm
Κώστα, η απάντηση είναι απλή: :)

Στα ΚΕΠΑ, η απόφαση γράφει το ποσοστό αναπηρίας, καθώς και τις σελίδες και τα εδάφια του ΚΕΒΑ.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής με ΣΚΠ και έχει πρόβλημα στα κάτω άκρα με 67% αναπηρία, η απόφαση γράφει:

ΚΕΒΑ σελ 302 εδάφιο 3.7.1 (Παραπληγία) και σελ 304 εδάφιο 3.7.5 (ΣΚΠ).

Με αυτά αν γράφει, τότε ο δικαιούχος παίρνει το επίδομα συν όλα όσα αιτηθεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που ο ασθενής παίρνει ποσοστό 67%, αλλά από κάτω, δεν αναφέρει το εδάφιο της παραπληγίας ή το νόμο του 81 περί παραπληγίας.

Θα γράφει: ΚΕΒΑ σελ 304 εδάφιο 3.7.5. 67% αναπηρία και στην παραπληγία πχ 50%, οπότε μπορεί να πάρει φοροαπαλλαγές, για ΔΕΗ, ΟΑΕΔ κλπ, αλλά όχι επίδομα.

Στης Πόπης πχ θα γράφει:

85% αναπηρία, ΚΕΒΑ σελ 302 εδάφιο 3.7.1 (Παραπληγία 67%) και σελ 304 εδάφιο 3.7.5 (ΣΚΠ).

Μη ξεχνάμε ότι η σκπ χωρίς συμπτώματα, δίνει μόνο 10% αναπηρία. Τραγικό μεν, αληθινό δε.
 #81152  από Κώστας
 Κυρ Νοέμ 18, 2012 11:10 pm
ΠΜ, έχεις μια μοναδική ικανότητα να γειώνεις - προσγειώνεις τις αβάσιμες προσδοκίες μου! Ναι! Δυστυχώς όπως τα λες είναι!
Κρίμα! κι΄ εγώ νόμιζα πως βρήκα το "παραθυράκι"
Άμα πρόκειται για χρήμα τάχουν σκεφτεί όλα!

Υσ. Δηλαδή αν στην αίτηση δεν συμπεριλάβεις τον κωδικό για παράταση επιδόματος, δεν θα σου χαρακτηρίσουν παραπληγία, άρα το "για κάθε νόμιμη χρήση" πάει περίπατο, μιας κι΄ όταν πας να ζητήσεις πχ επίδομα, θα σου πουν ότι η γνωμάτευση που έχεις δεν σε καλύπτει γιατί δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε σελίδα και παράγραφο του ΚΕΒΑ.
Ωραία!!!!!!
 #81160  από Π.Μ79
 Δευ Νοέμ 19, 2012 9:56 am
Κώστα, το 'για κάθε νόμιμη χρήση', αναφέρεται στο ότι, αν η απόφαση γράφει αυτά που πρέπει, τότε ο ασθενής/δικαιούχος, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει στο ασφαλιστικό του ταμείο, σε διάφορα αιτήματα στα ΚΕΠ, για μοριοδότηση για το δημόσιο κλπ.

Αν η απόφαση δεν γράφει όμως συγκεκριμένα πράγματα, η χρήση πάλι παραμένει η ίδια, αλλά δεν δικαιούμαστε όσα θα έπρεπε.

Συγνώμη για την γείωση/προσγείωση, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να επαναστατήσουμε και μεις και όχι μόνο να περιμένουμε τους συλλόγους (όσο τρέχουν) ή τους παραολυμπιονίκες να απειλούν ότι θα επιστρέψουν τα μετάλλιά τους για να γίνει κάτι.

Δυστυχώς, η Ελλαδάρα καταντάει Ελλαδίτσα...
 #81178  από basilis361
 Δευ Νοέμ 19, 2012 5:32 pm
Για το προβλημα ,πως αναγραφεται το πορισμα της επιτροπης του ΚΕΠΑ ,ειχα και εγω παλιοτερα απορια viewtopic.php?f=24&t=3140&start=60...
η καταληξη ειναι ,οτι εγω ακομα δεν εχω παρει το επιδομα(μιας και το δικαιουμαι) και περιμενω να ξαναπερασει η υποθεση μου απο τα ΚΕΠΑ ,για να γραψουν πανω στο χαρτι ,οτι το δικαιουμαι...δηλαδη το αυτονοητο ,βαση των νομων και των εγκυκλιων που εχουν βγαλει..
περιμενω τωρα ηδη 7 μηνες και εχει ο Θεος ...