• Το κάπνισμα επιταχύνει την πρόoδο της ΣΚΠ

  • Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #7354  από butterfly-
 Τετ Ιούλ 22, 2009 11:02 pm
Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) και καπνίζουν παράλληλα, έχουν ταχύτερη εξέλιξη της νόσου.

Ο Δρ Alberto Ascherio από το Harvard της Βοστώνης, μαζί με τους συνεργάτες του, διαπίστωσαν επίσης ότι οι καπνιστές ασθενείς με ΣΚΠ ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν την προοδευτική μορφή της νόσου, όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταθερά, σε σύγκριση με τη μορφή εκείνη της νόσου που παρουσιάζει διαλείπουσες περιόδους συμπτωμάτων.

«Οι περισσότερες από τις δυσμενείς επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στους καπνιστές, φαίνεται να υποστέλλονται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, πράγμα που είναι ενθαρρυντικό.» είπε ο Δρ Ascherio, σε συνέντευξή του.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ιδιαίτερα όταν ασθενούν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Όμως οι έρευνες για το κατά πόσο το κάπνισμα επηρεάζει την πορεία της νόσου, έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Στην τελευταία μελέτη που έγινε, έλαβαν μέρος 1465 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, το 17,5% των οποίων ήταν καπνιστές για περισσότερο από τα τρία τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καπνιστές είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν, απ’ ότι οι μη καπνιστές. Το ποσοστό (2,5) αποδείχθηκε ότι είναι το ίδιο με εκείνους που δεν κάπνιζαν αλλά είχαν εξ αρχής την προοδευτική μορφή της ασθένειας.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι καπνιστές ασθενείς με ΣΚΠ, είχαν περισσότερες αναπηρίες και ατροφικές φθορές στον εγκέφαλό τους. Με τον καιρό, παρουσίασαν ταχύτερη αύξηση του συνόλου των ιστικών βλαβών και έφθασαν σε σημείο ατροφίας του εγκεφάλου.

«Ο μηχανισμός μέσου του οποίου ο καπνός δημιουργεί τέτοιες καταστροφές, δεν είναι ακόμα σαφής. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αρκετές αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, γεγονός που μας κάνει να σκεφτούμε ότι ίσως ο καπνός των τσιγάρων έχει τοξικές επιπτώσεις στο νευρικό μας σύστημα», είπε ο Δρ Ascherio.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, δεν προκαλούν βλάβες μόνο στη γενική τους υγεία, αλλά προάγουν την εξέλιξη της νόσου τους με γοργούς ρυθμούς.

πηγή: disabled
 #7467  από Nick
 Δευ Ιούλ 27, 2009 2:36 pm
Προσπάθησα όσο καλύτερα μπορούσα να μεταφράσω αυτό το άθρο από το About.com σχετικά με το Πώς η ΠΣ επιδεινώνεται με το κάπνισμα.
Το κείμενο προσυπογράφει η Jilie Stachowiak, Ph.D.

«Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το κάπνισμα δεν προκαλεί ΠΣ - όχι τουλάχιστον από μόνο του. Αν πάθαινες ΠΣ μόνο από το κάπνισμα, τότε πολλοί περισσότεροι καπνιστές θα είχαν ΠΣ, και πολλοί λιγότεροι μη καπνιστές δεν θα είχαν.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν αποδείξεις ότι το κάπνισμα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ΠΣ και την εξέλιξή της, ειδικά σε αυτούς που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία. Το κάπνισμα κάνει κάποια συμπτώματα της ΠΣ, όπως τα αναπνευστικά προβλήματα και τα προβλήματα στύσης, να χειροτερεύουν. Αυξάνει τον ήδη αυξημένο κίνδυνο που έχει κάποιος με ΠΣ να εμφανίσει οστεοπόρωση. Οι καπνιστές που έχουν ΠΣ έχουν μεγαλύτερες αναπηρίες, σύμφωαν με το ΕDSS (Expanded Disability Status Scale), και έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου απ' ότι οι μη καπνιστές. Το κάπνισμα έχει συσχετισθεί με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων, όχι μόνο ΠΣ, αλλά και κάποιων μορφών ρευματοειδούς αρθρήτιδας, λύκου και αυτοάνοσων θυροειδικών νοσημάτων (νόσο Grave's και Crohn's).
Εφόσον οι ακριβείς αιτίες και μηχανισμοί της ΠΣ δεν είναι γνωστοί, είναι αδύνατον να πούμε τί είναι αυτό στο κάπνισμα που αυξάνει τον κίνδυνο ή την σοβαρότητα της ασθένειας. Θα μπορούσε να είναι ότι διεγείρει ή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είναι γενετικά ευπαθείς. Θα μπορούσε να είναι ότι κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε συγγεκριμένες μολύνσεις που στέλνουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο "λάθος δρόμο", ίσως ο ιός Epstein-Barr ή κάποια μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού. Θα μπορούσε να είναι (κι αυτή είναι η λιγότερο συμπαθής θεωρία, και αυτή που βρίσκω ενοχλητική) ότι το κάπνισμα έτσι απλά συσχετίζεται με ένα σωρό άλλες συνήθειες και χαρακτιριστικά που είναι οι πραγματικές "αιτίες" της ΠΣ.

Μερικές θεωρίες σχετικά με το πώς το κάπνισμα προκαλεί ζημιές Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Νιτρικό Οξύ: Μια θεωρία είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ΠΣ αυξάνοντας το Νιτρικό οξύ στον οργανισμό. Το κάπνισμα αυξάνει τα επίπεδα ΝΟ στο πλάσμα. Ενώ το ΝΟ είναι ένα σημαντικό και ουσιώδες χημικό στοιχείο μέσα στο σώμα μας, που βοηθάει στη διαστολή των αγγείων, μεταφέροντας οξυγόνο στους ιστούς, και μεταδίδοντας νευρικούς παλμούς, υψηλά επίπεδα είναι νευροτοξικά και έχουν συσχετιτεί με βλάβες των αξόνων σε ασθενείς με ΠΣ. Είναι επίσης δείκτης εγκεφαλονωτιαίου υγρού για την εξέλιξη της ΠΣ, δηλαδή τα επίπεδά της είναι υψηλότερα σε ασθενείς με πιο προοδευτική μορφή της νόσου. Άξονες που έχουν απομυελυνωθεί ή έχουν φλεγμονή είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε βλάβες ή καταστροφή από Νιτρικό οξύ.
Ακρολείνη: Ένα άσχημο χημικό στον καπνό του τσιγάρου είναι η ακρολείνη, που οδηγεί κατευθείαν σε νευροεκφυλισμό. Προκαλεί ερεθισμό πνευμόνων και ματιών, έχει χρησιμοποιηθεί σαν χημικό όπλο κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει συσχετισθεί με ανοσοκαταστολή, που μπορεί να μεταβάλλει τη λειτουργία ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διάτρητος αιματοεγκεφαλικός φραγμός: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η νικοτίνη του τσιγάρου μπορεί να αυξάνει τη διαπερατότητα του αιματοεγκαφαλικού φραγμού με αποτέλεσμα να διαπερνούν ανώμαλα Τ κύτταρα στον εγκέφαλο.
Ευπάθεια στις λοιμώξεις: Το κάπνισμα κάνει τους ανθρώπους πιο ευπαθείς στις λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιούς και βακτήρια, καταστρέφοντας τις προστατευτικές βλενογόνους αλλά και μέσα από γενική ανοσοκαταστολή. Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς πιο φύτρο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκδήλωση ΠΣ, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι μια αναπνευστική λοίμωξη μπορεί να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος αυτού που ξεκινάει τη διαδικασία της ΠΣ σε πολλούς ανθρώπους, διεγείροντας ο ανοσοποιητικό σύστημα με το λάθος τρόπο.
Οι καπνιστές έχουν "περνούν καλύτερα": Μια θεωρία λέει ότι οι καπνιστές έχουν και ένα σωρό άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην εκδήλωση ή επιδείνωση της ΠΣ, όπως η κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ, φτωχή διατροφή, λιγότερη άσκηση, τρόπος ζωής που ελαχιστοποιεί τη ΒΙταμίνη D και τους εκθέτει σε συγκεκριμένους ιούς, κλπ. Αυτό περικλείεται σε αυτό που αναφέρεται ως "παρορμιτική αναζήτιση γνωρισμάτων" ή "επικίνδυνη συμπεριφορά". Αυτή η θεωρία πραγματικά με βρίσκει πολύ σκεπτική.
Το πόρισμα
Υποθέτω ότι αλήθεια δεν θέλω να κάνω κατάλογο με όλους τους λόγους που το κάπνισμα είναι απλώς μια κακή ιδέα, ιδιαίτερα για όσους από εμάς έχουμε ήδη μία χρόνια πάθηση. Οι περισσότεροι από εσάς τους καπνιστές πιθανόν γνωρίζετε πολύ καλά ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία σας, όχι μόνο σε σχέση με την ΠΣ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κόψετε και μια ποικιλία μεθόδων που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε. Σας παραθέτω διαδικτυακούς τόπους. Είμαι σίγουροι ότι θα είσαστε σε καλά χέρια.»

Ελπίζω πέρα από τη ΠΣ όλοι να βρούν τη δύναμη να κόψουν το "ριμάδι" και να ανακαλύψουν και πάλι τη ζωή "χωρίς τσιγάρο", χωρίς αυτή την βρώμικη συνήθεια που το μόνο που προσφέρει είναι "ψυχολογική υποστήριξη" που όμως δεν θεραπεύει την εκάστοτε ανάγκη (ανάγκη για παρέα στη μοναξιά, για ξεκούραση στο διάλειμα από τη δουλειά, για πολυτέλεια, για ομαδικότητα, συμμετοχή, κοινά ενδιαφέροντα με άλλους κλπ), αντίθετα στην ανασφάλειά μας προσθέτει και μια κλινική εικόνα, ενός ανθρώπου που λαχανιάζει, βήχει, φτύνει, κιτρινίζει, μυρίζει και αφήνει πίσω του ένα ντουμάνι ξέροντας ότι είναι βλαπτικός και για τρίτους, για ανθρώπους που αγαπάει και σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε το κακό τους.
Συγχωρέστε με για τις απόψεις μου αυτές, που πολλοί ίσως θεωρήσουν προσβλητικές, αλλά λέω αυτό που αισθάνομαι να έχω αποκομίσει μετά από 13 χρόνια καπνίσματος και έχοντας περάσει 6 χρόνια από τότε που σταμάτησα να καπνίζω. Γιατί δεν μ'αρέσει ο όρος "κόβω". Είναι λέξη παγίδα, που εμπεριέχει βία και υπονοεί κάτι δύσκολο να επιτευχθεί. Δεν χρειάζεται να "κόψεις" κάτι, απλά να σταματήσεις να κάνεις αυτό που κάνεις και να επιστρέψεις στις συνήθειες που είχες την περίοδο εκείνη της ζωής σου που δεν κάπνιζες.