• Αποτελέσματα μαγνητικής ερώτηση

• Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #63588  από tom80
 Τετ Νοέμ 09, 2011 9:57 pm
Καλησπέρα σε όλους,

Πήρα σήμερα την καινούργια μαγνητική και είναι δράμα!!! Αλλά εγώ είμαι περιέργως καλά!!

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει να μου εξηγήσει

Α) θεωρείται σοβαρό πρόβλημα μια μικρή εστία 3-4 χιλ. η οποία όμως απορροφά σκιαγραφικό
Ήξερα ότι εστίες <4 χιλ. δεν τις αναφέρουν καν. Μάλλον δεν γλιτώνω την κορτιζόνη.

Β) η μαγνητική αναγράφει : «Από τις εικόνες κλασματικής ανισοτροπίας (FA) παρατηρείται ελάττωση αυτής στην περιοχή των βλαβών» ξέρει κανείς τι σημαίνει? Είναι καλό ή κακό?

Ευχαριστώ
 #63589  από maria72
 Τετ Νοέμ 09, 2011 10:40 pm
tom80 έγραψε:
Πήρα σήμερα την καινούργια μαγνητική και είναι δράμα!!! Αλλά εγώ είμαι περιέργως καλά!!

σου εύχομαι να΄σαι πάντα καλά ..και η μαγνητικη ας είναι χάλια ( που να βλεπες την δικια μου...)

Α) θεωρείται σοβαρό πρόβλημα μια μικρή εστία 3-4 χιλ. η οποία όμως απορροφά σκιαγραφικό
Ήξερα ότι εστίες <4 χιλ. δεν τις αναφέρουν καν. Μάλλον δεν γλιτώνω την κορτιζόνη.
οποιαδήποτε εστία προσλαμβανει θεωρείται ενεργός μπορεί δηλ να δώσει συμπτώματα , αλλά αν δεν εχεις ώση δεν χρειάζεται να πάρεις κορτιζόνη.Σκέψου ότι όλες μας οι εστίες κάποτε ήταν ενεργείς , δεν έδωσαν όλες συμπτώματα... ευτυχως ;)
Β) η μαγνητική αναγράφει : «Από τις εικόνες κλασματικής ανισοτροπίας (FA) παρατηρείται ελάττωση αυτής στην περιοχή των βλαβών» ξέρει κανείς τι σημαίνει? Είναι καλό ή κακό?
δεν ειμαι σίγουρη νομίζω ότι εννοει τις ακολουθίες διάχυσης (DW εικόνες).Εαν ναι σημαίνει επίσης ενεργότητα των βλαβών (αλλά πάλι θα μιλούσε για 2,3,4κλπ Δεν μπορει όλες ).Ή εγω κάνω λάθος ή εσύ κάτι γραφεις λάθος .
να το κοιτάξουμε και οι δυο και ξαναγράφουμε .για να μην πω ξαναμιλάμε.
.
:-D

Ευχαριστώ
κι εγω!
 #63591  από tom80
 Τετ Νοέμ 09, 2011 10:51 pm
Μαρία ευχαριστώ για την απάντηση.

Η Μαγνητική στη αρχή αναγράφει:" Ελήφθησαν εικόνες του τανυστή της διάχυσης (DTI) με χαρτογράφηση της κλασματικής ανισοτροπίας (FA)"

Στην τελευταία πρόταση η μαγνητική αναγράφει:
«Από τις εικόνες κλασματικής ανισοτροπίας (FA) παρατηρείται ελάττωση αυτής στην περιοχή των βλαβών»

Είναι καλό ή κακό που μου μειώθηκε η κλασματικής ανισοτροπία δεν ξέρω ?
 #63594  από Εύα
 Πέμ Νοέμ 10, 2011 12:03 am
maria72 έγραψε:
tom80 έγραψε:

σου εύχομαι να΄σαι πάντα καλά ..και η μαγνητικη ας είναι χάλια ( που να βλεπες την δικια μου...)

Αν εννοείς ότι δεν εμφανίζεις "συμπτώματα", σημαίνει ότι οι βλάβες είναι σε περιοχές του εγκεφάλου σου όπου δεν υπάρχουν "κέντρα" που να ρυθμίζουν για την Α ή τη Β άμεσα "αισθητή" από εσένα λειτουργία του σώματός σου.
Παραλληλίζοντας, ναι μεν ένας τομέας της παραγωγής χωλαίνει (ή και πέφτει) αλλά, εάν εσύ "δεν χρησιμοποιείς προϊόντα" απ' αυτόν τον τομέα, δεν αισθάνεσαι και την έλλειψή τους, άρα δεν αντιλαμβάνεσαι και τη βλάβη.
Υπερ-απλουστεύοντας: Βάζεις αλάτι στον καφέ σου; Όχι! Δεν πάει να στερέψουν όλες οι θάλασσες κι όλα τα ορυχεία (βλάβες σε κάποιες περιοχές), δεν σε αφορά! Εσύ ζάχαρη χρειάζεσαι. Ζάχαρη έχεις, διότι οι χώρες καλλιέργειας/επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου μια χαρά δουλεύουν (χωρίς βλάβη οι περιοχές που σε αφορούν). Άρα νόστιμο καφέ θα πίνεις, δηλαδή καλά θα νιώθεις.

οποιαδήποτε εστία προσλαμβανει θεωρείται ενεργός μπορεί δηλ να δώσει συμπτώματα, αλλά αν δεν εχεις ώση δεν χρειάζεται να πάρεις κορτιζόνη. Σκέψου ότι όλες μας οι εστίες κάποτε ήταν ενεργείς, δεν έδωσαν όλες συμπτώματα... ευτυχως ;)

δεν ειμαι σίγουρη νομίζω ότι εννοει τις ακολουθίες διάχυσης (DW εικόνες).Εαν ναι σημαίνει επίσης ενεργότητα των βλαβών (αλλά πάλι θα μιλούσε για 2,3,4κλπ Δεν μπορει όλες ).Ή εγω κάνω λάθος ή εσύ κάτι γραφεις λάθος .
να το κοιτάξουμε και οι δυο και ξαναγράφουμε .για να μην πω ξαναμιλάμε.
.
:-D
Κακό είναι. Ο βαθμός της Κλασματικής Ανισοτροπίας (Fractional Anisotropy) μετράει την Πυκνόητα των Νευρικών Ινών του Εγκεφάλου. Αυτή αυξάνει στην περίπτωση της μυελίνωσης (π.χ. εγκέφαλος βρεφών/παιδιών σε φάση ανάπτυξης). Εσύ εμφανίζεις ελάττωσή της, δηλαδή οι Νευρικές Ίνες του Εγκεφάλου σου γίνονται λιγότερο πυκνές/ανθεκτικές, φαινόμενο που σχετίζεται με διαδικασίες Απο-μυελίνωσης.
Πρακτικά: σε περιοχές που έχουν ήδη εντοπιστεί βλάβες, ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ (γειτονικές) νευρικές ίνες "αδυνατίζουν", σε λίγο θα ξεφλουδίσουν (απομυελίνωση) και ίσως πάνε για σπάσιμο/καταστροφή του νευρώνος. Κοινώς "εξαπλώνεται" η βλάβη, γύρω από τα ήδη γνωστά για την απομυελίνωσή τους σημεία.

Ευχαριστώ
κι εγω!
Καλά να είμαστε!
 #63659  από tom80
 Πέμ Νοέμ 10, 2011 9:06 pm
Τι γλίτωσα τελικά την κορτιζόνη τουλάχιστο προσωρινά
Μου είπε πώς αν δεν δώσει σύμπτωμα η ενεργή εστία δεν θα κάνω κορτιζόνη.

Αν τώρα δώσει σύμπτωμα να πάω στο νοσοκομείο να μου κάνει ένεση κορτιζόνης.

Επειδή εγώ ότι κορτιζόνη έχω πάρει ως τώρα ήταν medrol από το στόμα
Θα ήθελα να ρωτήσω αν στην ένεση κορτιζόνης πρέπει να παραμείνεις στο νοσοκομείο 1-2 μέρες ή μπορείς να κάνεις την ένεση και να φύγεις αμέσως μετά?
 #63660  από ΑΝΝΑ59
 Πέμ Νοέμ 10, 2011 9:36 pm
tom80 έγραψε:Τι γλίτωσα τελικά την κορτιζόνη τουλάχιστο προσωρινά
Μου είπε πώς αν δεν δώσει σύμπτωμα η ενεργή εστία δεν θα κάνω κορτιζόνη.

Αν τώρα δώσει σύμπτωμα να πάω στο νοσοκομείο να μου κάνει ένεση κορτιζόνης.

Επειδή εγώ ότι κορτιζόνη έχω πάρει ως τώρα ήταν medrol από το στόμα
Θα ήθελα να ρωτήσω αν στην ένεση κορτιζόνης πρέπει να παραμείνεις στο νοσοκομείο 1-2 μέρες ή μπορείς να κάνεις την ένεση και να φύγεις αμέσως μετά?
Ευχαριστο αυτο !!! Μακαρι να μη χρειαστεις ενδοφλεβια κορτιζονη ! Προσωπικα,εχω κανει πολλες φορες ! Λοιπον, οταν χρειαζομουν μονο 2γρ. ,πηγαινα στο ''Γ.Γεννηματας'' ,μου εβαζαν τον ορο στη φλεβα και περιμενα μεχρι να τελειωσει, περιπου 3 ωρες ! Μετα...σπιτι ! Οταν χρειαστηκε να κανω, αλλο σχημα,1γρ. επι 3 μερες...πηγα 3 φορες ! Δεν εμεινα μεσα στο νοσοκομειο ! Βεβαια,οταν πρωτοδιαγνωστηκα καθως και δυο φορες που ειχα γερη ωση ,εμεινα μεσα για μια εβδομαδα και εκανα τις εξετασεις μου και την κορτιζονουλα μου ! :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
 #63661  από tom80
 Πέμ Νοέμ 10, 2011 10:32 pm
ΑΝΝΑ59 έγραψε: οιπον, οταν χρειαζομουν μονο 2γρ. ,πηγαινα στο ''Γ.Γεννηματας'' ,μου εβαζαν τον ορο στη φλεβα και περιμενα μεχρι να τελειωσει, περιπου 3 ωρες ! Μετα...σπιτι !
Ανακουφιστικα τώρα, τουλάχιστο δεν θα πρέπει να κάτσω στο νοσοκομειο, 3 ωρίτσες και μετα sweet home!!

Ευχαριστώ ΑΝΝΑ, να είσαι πάντα καλά
 #63663  από ΑΝΝΑ59
 Πέμ Νοέμ 10, 2011 11:13 pm
tom80 έγραψε:
ΑΝΝΑ59 έγραψε: οιπον, οταν χρειαζομουν μονο 2γρ. ,πηγαινα στο ''Γ.Γεννηματας'' ,μου εβαζαν τον ορο στη φλεβα και περιμενα μεχρι να τελειωσει, περιπου 3 ωρες ! Μετα...σπιτι !
Ανακουφιστικα τώρα, τουλάχιστο δεν θα πρέπει να κάτσω στο νοσοκομειο, 3 ωρίτσες και μετα sweet home!!

Ευχαριστώ ΑΝΝΑ, να είσαι πάντα καλά
....κανεις και γνωριμιες περιμενοντας να πεσει η κορτιζονη ! Κουβεντουλα για θεματα σοβαρα , αστειακια...και γελιο...Ολοι εμεις ,βλεπεις, ειμαστε φοβερα τυπακια :happy-bouncymulticolor: Να εισαι καλα :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek:
 #63929  από inikols
 Τετ Νοέμ 16, 2011 11:46 am
To FA(fractional anisotropy) αποτελεί παράμετρο του DTI (Diffusion Tensor Imaging). Χοντρικά, η τεχνική αφορά την ακεραιότητα των νευρικών ινών. Η ελάττωση του FA είναι στοιχείο διαταραχής της ακεραιότητας των νευρικών ινών της περιοχής.