• Κρόκος/Σαφράνι: Προστασία κυττάρων που παράγουν μυελίνη

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #63407  από Εύα
 Δευ Νοέμ 07, 2011 3:42 am
Persian spice saffron holds potential treatment for MS

ΕικόναAn active ingredient in the Persian spice saffron may be used to treat diseases involving neuroinflammation, such as multiple sclerosis, according to Medical researchers at the University of Alberta.

"We found there is a compound in saffron, known as crocin, that exerts a protective effect in brain cell cultures and other models of MS. It prevented damage to cells that make myelin in the brain," said researcher Chris Power of the University.

"Myelin is insulation around nerves. MS is characterized by inflamed brain cells that have lost this protective insulation, which ultimately leads to neurodegeneration," he explained.

Power noted they are not close to a clinical trial stage yet, but the finding is still exciting.

It has been known in the research community for years that crocin protected neurons in certain situations, but Power and his team wanted to delve further into this area.

His team discovered that inflammation and a specific type of cell stress are closely linked and lead to neurodegeneration and inflammation, which cause cells to lose their protective coating - a process known as demyelination.

In experiments conducted by Power and his colleagues, the use of crocin suppressed both inflammation and this specific type of cell stress, resulting in decreased neurological impairment in lab models and cell cultures with MS.

"There are still many questions to be answered about how crocin exerts these neuroprotective effects, but this research highlights a potential treatment role for crocin in diseases involving chronic neuroinflammation - something that had not been recognized until now," noted Power.

The findings have been recently published in the peer-reviewed publication, The Journal of Immunology.

Source: Yahoo News Copyright © 2011 Yahoo India Pvt. Ltd.
http://www.msrc.co.uk/index.cfm/fuseact ... ageid/2479

Original Article Details:
Neuroinflammation and Endoplasmic Reticulum Stress Are Coregulated by Crocin To Prevent Demyelination and Neurodegeneration
J Immunol 2011 187:4788-4799; published ahead of print September 30, 2011
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Εύα την Πέμ Νοέμ 10, 2011 12:33 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #63534  από Vassiliki
 Τρί Νοέμ 08, 2011 11:07 pm
Σε τι δόση όμως ;

Γιατί πολλά από αυτά που κάνουν καλό, σε εμάς τους ασθενείς από ΣΚΠ φέρνουν αποτελέσματα μόνο όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.

Δηλαδή, αρκεί να προσθέτουμε λίγο κρόκο Κοζάνης στο καθημερινό φαγητό μας ;
 #63538  από tom80
 Τρί Νοέμ 08, 2011 11:23 pm
Vassiliki έγραψε:Σε τι δόση όμως ;

Γιατί πολλά από αυτά που κάνουν καλό, σε εμάς τους ασθενείς από ΣΚΠ φέρνουν αποτελέσματα μόνο όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.

Δηλαδή, αρκεί να προσθέτουμε λίγο κρόκο Κοζάνης στο καθημερινό φαγητό μας ;
Πολύ σωστή ερώτηση Vassiliki!!!

Αν δεν ξέρεις την ακριβή δόση η πληροφορία είναι άχρηστη.

Παράλληλα χρειάζεται η γνώση των τρόπων που μπορεί κάποιος να αυξήσει την απορρόφηση του ενεργού συστατικού (κροκίνη εν προκειμένου) π.χ. ο σίδηρος απορροφάται περισσότερο όταν καταναλώνεται με πορτοκάλια (λόγω ασκορβικού οξέος-βιταμίνη C) και αναστέλλεται με την κατανάλωση κρασιού (λόγω ταννίνων).

Με το σαφραν όμως τι γίνεται? Καλά ας βρούμε τη δόση και βλέπουμε!!!
 #63540  από Εύα
 Τρί Νοέμ 08, 2011 11:37 pm
tom80 έγραψε:
Vassiliki έγραψε:Σε τι δόση όμως ;

Γιατί πολλά από αυτά που κάνουν καλό, σε εμάς τους ασθενείς από ΣΚΠ φέρνουν αποτελέσματα μόνο όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.
Βασιλική μου, για να φτάσουμε να μιλήσουμε για "δόση" στην αγορά, σημαίνει πως η ουσία κροκίνη έχει εξαχθεί και μετατραπεί σε φαρμακευτικό σκεύασμα, έτσι ώστε να είναι μετρήσιμη. Το άρθρο δεν αναφέρει πως έχει βγει σκεύασμα στην παραγωγή - μάλλον είναι νωρίς ακόμη.

Δηλαδή, αρκεί να προσθέτουμε λίγο κρόκο Κοζάνης στο καθημερινό φαγητό μας;
Περί κουζίνας ο λόγος, αλλά ο κρόκος Κοζάνης δεν προστίθεται σε ΟΛΑ τα φαγητά, ούτε μπορείς να μασήσεις τα "κλαδάκια" του. Εγώ, ας πούμε, τον χρησιμοποιώ στάνταρ στο ρύζι και σε κάποια κρέατα. Και μέχρι εκεί.
Αν δεν ξέρεις την ακριβή δόση η πληροφορία είναι άχρηστη.
Άχρηστη δεν είναι η πληροφορία, εμπορική εφαρμογή δεν έχει γίνει ακόμη. Είναι όμως ένα ενδιαφέρον "νέο".
Παράλληλα χρειάζεται η γνώση των τρόπων που μπορεί κάποιος να αυξήσει την απορρόφηση του ενεργού συστατικού (κροκίνη εν προκειμένου) π.χ. ο σίδηρος απορροφάται περισσότερο όταν καταναλώνεται με πορτοκάλια (λόγω ασκορβικού οξέος-βιταμίνη C) και αναστέλλεται με την κατανάλωση κρασιού (λόγω ταννίνων).
Υποθέτω ότι οι επιστήμονες που πειραματίστηκαν με την κροκίνη θα μάς πουν και κάτι για το έκδοχο, όταν βγει στην αγορά ως ΣΚΕΥΑΣΜΑ!!!

Με το σαφραν όμως τι γίνεται? Καλά ας βρούμε τη δόση και βλέπουμε!!!
Μέχρι να βρούμε τη δόση, νοστιμίζουμε μ' αυτό το ρύζι μας και μερικά κρεατάκια. ;-)
 #63578  από kate2002
 Τετ Νοέμ 09, 2011 5:48 pm
ο κροκος κοζανης κυκλοφορει και σε μορφη "τσαγιου" σε φακελακι... εγω το αγοραζω πριν μαθω οτι εχω σκ.βγαινει και σε γευσεις...για τη δοση δεν ξερω...
 #63585  από FANTOMAS
 Τετ Νοέμ 09, 2011 8:11 pm
Όπως έχω ξαναπεί ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα βότανα -και όχι μόνο- της Ελληνική υπαίθρου βοηθούν αλλά δεν είναι αυτά και μόνο η λύση στο πρόβλημα μας.
 #63593  από κωστας
 Τετ Νοέμ 09, 2011 11:51 pm
Ειναι ισχυρο αντιοξειδωτικο και σιγουρα μας βοηθαει,αυτο κυκλοφορει απ'οτι εχω δει alance Saffron Extract, http://www.pharmacy4u.gr/balance-saffro ... -4544.html