• Καλησπέρα...

• Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
 #62799  από ΑΝΝΑ59
 Παρ Οκτ 28, 2011 10:21 am
:happy-partydance: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads: ΤΕΛΕΙΑ....!!!! Συνεχισε να χορευεις ,κοπελα μου !!!! ΚΑΙ....με ψηλα τακουνια..... :happy-cheerleadersmileygirl: :happy-cheerleadersmileygirl: :happy-cheerleadersmileygirl:
 #62815  από ΜΑΤΙΝΑ
 Παρ Οκτ 28, 2011 1:46 pm
Ευα μου όπως το είπες είναι!Εν ολίγοις δεν έχω πάρει απάντηση για το αν έχω σκπ ή όχι...Είχα ένα επεισόδιο με ίλιγγο και αστάθεια βάδισης και 2 μήνες μετά το επεισόδιο έκανα και μια mri εγκεφάλου και αυχένα.Στον αυχένα βρέθηκε μια προβολή δίσκου.Στον εγκέφαλο (σου γράφω ακριβώς τα σχόλια) παρατηρούνται πολλαπλές στικτές εστίες υψηλής έντασης σήματος στις Τ1 και Τ2 ακολουθίες κυρίως περικοιλιακά.Εχουν περάσει 5 χρόνια από τότε,έχω κάνει κι άλλες mri.Είναι όλες ίδιες χωρίς κάποια αλλαγή.Οι γιατροί δυσκολεύονται να αποδώσουν κάπου τις εστίες.Εγώ όμως θέλω να ξέρω...Όσο για cd ναι έχω....Σε ευχαριστώ που διάβασες το post μου και περιμένω την γνώμη σου....
 #62834  από maria72
 Παρ Οκτ 28, 2011 8:28 pm
ΜΑΤΙΝΑ έγραψε:Ευα μου όπως το είπες είναι!Εν ολίγοις δεν έχω πάρει απάντηση για το αν έχω σκπ ή όχι...Είχα ένα επεισόδιο με ίλιγγο και αστάθεια βάδισης και 2 μήνες μετά το επεισόδιο έκανα και μια mri εγκεφάλου και αυχένα.Στον αυχένα βρέθηκε μια προβολή δίσκου.Στον εγκέφαλο (σου γράφω ακριβώς τα σχόλια) παρατηρούνται πολλαπλές στικτές εστίες υψηλής έντασης σήματος στις Τ1 και Τ2 ακολουθίες κυρίως περικοιλιακά.Εχουν περάσει 5 χρόνια από τότε,έχω κάνει κι άλλες mri.Είναι όλες ίδιες χωρίς κάποια αλλαγή.Οι γιατροί δυσκολεύονται να αποδώσουν κάπου τις εστίες.Εγώ όμως θέλω να ξέρω...Όσο για cd ναι έχω....Σε ευχαριστώ που διάβασες το post μου και περιμένω την γνώμη σου....
Ματίνα και Εύα παρεμβαίνω γιατι έχω γνώσεις (ελπίζω να μην πειράζει)!?
1ον Στις Τ1 εικόνες οι εστίες ή δεν φαίνονται ή όσο περναει ο καιρός μαυρίζουν, χάνουν σήμα - εστίες χαμηλης έντασης σήματος (μάλον Μιμίκα το έγραψες
έτσι κατά λάθος).
Εστιες λοιπόν υψηλής έντασης σηματος στις Τ2 και FLAIR εικόνες, κυρίως περικοιλιακά .
Μόνο σαν πόρισμα ακούγεται << αδυναμο>> .
2ον αναφέρεις ΑΣΤΑΘΕΙΑ, οπότε θελουμε μια τουλάχιστον εστία στην παρεγκεφαλίδα ή στην γέφυρα -μεσεγκέφαλο. Σίγουρα στα πορίσματα σου δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ? Λες κυρίως περικοιλιακα, μήπως αναφέρει εστίες και κάπου αλλού?
3ον Ένα επεισοδιο πριν 5 χρόνια? ηλικία? τώρα είσαι καλά?MRI χωρίς μεταβολή στα 5 χρόνια?παρακέντηση έκανες?
Συγνώμη για την παρέμβαση . Αν θέλεις μου λες κι άλλα..
 #62838  από billios
 Παρ Οκτ 28, 2011 10:04 pm
Απο τα λιγα που ξερω η μαρια 72 ρωταει ακριβως για την ''ταμπακιερα''.Να προσθεσω μια ερωτηση για το ποιο ειναι το νοσοκομειο που σε διεγνωσε
 #62850  από Εύα
 Σάβ Οκτ 29, 2011 7:53 am
maria72 έγραψε:
ΜΑΤΙΝΑ έγραψε:Ευα μου όπως το είπες είναι! Εν ολίγοις δεν έχω πάρει απάντηση για το αν έχω σκπ ή όχι...Είχα ένα επεισόδιο με ίλιγγο και αστάθεια βάδισης και 2 μήνες μετά το επεισόδιο έκανα και μια mri εγκεφάλου και αυχένα. Στον αυχένα βρέθηκε μια προβολή δίσκου. Στον εγκέφαλο (σου γράφω ακριβώς τα σχόλια) παρατηρούνται πολλαπλές στικτές εστίες υψηλής έντασης σήματος στις Τ1 και Τ2 ακολουθίες κυρίως περικοιλιακά.Εχουν περάσει 5 χρόνια από τότε,έχω κάνει κι άλλες mri.Είναι όλες ίδιες χωρίς κάποια αλλαγή.Οι γιατροί δυσκολεύονται να αποδώσουν κάπου τις εστίες.Εγώ όμως θέλω να ξέρω...Όσο για cd ναι έχω....Σε ευχαριστώ που διάβασες το post μου και περιμένω την γνώμη σου....
Ματίνα και Εύα παρεμβαίνω γιατι έχω γνώσεις (ελπίζω να μην πειράζει)!?
1ον Στις Τ1 εικόνες οι εστίες ή δεν φαίνονται ή όσο περναει ο καιρός μαυρίζουν, χάνουν σήμα - εστίες χαμηλης έντασης σήματος (μάλον Μιμίκα το έγραψες έτσι κατά λάθος).
Εστιες λοιπόν υψηλής έντασης σηματος στις Τ2 και FLAIR εικόνες, κυρίως περικοιλιακά .
Μόνο σαν πόρισμα ακούγεται << αδυναμο>> .
2ον αναφέρεις ΑΣΤΑΘΕΙΑ, οπότε θελουμε μια τουλάχιστον εστία στην παρεγκεφαλίδα ή στην γέφυρα -μεσεγκέφαλο. Σίγουρα στα πορίσματα σου δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ? Λες κυρίως περικοιλιακα, μήπως αναφέρει εστίες και κάπου αλλού?
3ον Ένα επεισοδιο πριν 5 χρόνια? ηλικία? τώρα είσαι καλά?MRI χωρίς μεταβολή στα 5 χρόνια?παρακέντηση έκανες?
Συγνώμη για την παρέμβαση . Αν θέλεις μου λες κι άλλα..
Για να απαντήσω σε 1-1 τα θέματα:
- Η προβολή δίσκου δεν σχετίζεται με τη ΣκΠ. Μπορεί να σού δημιουργεί άλλα προβλήματα αλλά όχι ΣκΠ.
- Όταν έχουμε εστία "υψηλής έντασης σήματος" ή "παθολογικό σήμα" σημαίνει ότι η εστία απομυελίνωσης βρίσκεται σε οξεία φάση (προσλαμβάνει "αρκετό" σκιαγραφικό υγρό MRI και στο φιλμ απεικονίζεται "έντονα λευκή"), άρα ο ασθενής βρίσκεται σε ώση. Μετά, όμως γράφει και η Μαρία72, η έξαρση/ένταση πέφτει, η εστία ηρεμεί και παρά το ότι η φθορά/απομυελύνωση έχει συντελεστεί, το σημείο προσλαμβάνει όλο και λιγότερο σκιαγραφικό υγρό MRI, συνεπώς στο φιλμ απεικονίζεται υπόλευκο-γκρίζο-σκούρο γκρι και μέχρι εκεί. Στη διάγνωση θα γράφουν "χαμηλής έντασης σήμα". Πάντα ένα "χτυπημένο" σημείο θα προσλαμβάνει σκιαγραφικό υγρό MRI αλλά από την ένταση του σήματος και το χρώμα στο φιλμ ξεχωρίζουμε αν πρόκειται για εστία σε οξεία φάση ή (παλιότερη) εστία που έχει μεν φθορά αλλά δεν δίνει συμπτώματα στην ώση τώρα.
- Η αστάθεια είναι ένα από τα συμπτώματα της ΣκΠ αλλά μπορεί να έχει και άπειρες άλλες αιτίες, ξεκινώντας από πρόβλημα στο λαβύρινθο του αφτιού σου και καταλήγοντας σε κακή ρύθμιση του διαβήτη σου. Συγκεκριμένα για τον εγκέφαλο, προβλήματα με αστάθεια σχετίζονται με την παρεγκεφαλίδα, π.χ. εγκεφαλικό στην παρεγκεφαλίδα: ο ασθενείς μπορεί να μιλάει μια χαρά αλλά, μόλις τον σηκώσεις όρθιο, πηγαίνει σαν μεθυσμένος ή σού πέφτει και κάτω.
- Μέσα στα 5 χρόνια δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις MRI που ακολούθησαν; Δηλαδή εμφανίζονταν ξανά και ξανά οι ίδιες εστίες, στα ίδια σημεία, να δίνουν ΠΑΝΤΑ υψηλής έντασης σήμα; Αυτού μού ακούγεται λίγο "αδύνατο": θα έπρεπε να ήσουν συνέχεια σε ώση, να έχεις τα ίδια συμπτώματα που περιγράφεις. Είχες ίλιγγο και αστάθεια βάδισης για 5 χρόνια συνέχεια; Δεν νομίζω! Ή κάτι δεν σού έχουν γράψει σωστά στις διαγνώσεις των MRIs, ή ο/η Νευρολόγος σου δεν ξέρει να συγκρίνει ή κάτι δεν κατάλαβα από το post σου. Ξεκαθάρισέ μου το λίγο, σε παρακαλώ, γιατί ξύνω κι εγώ το κεφάλι μου.
- Η παρακέντηση ΕγκεφαλοΝωτιαίου Υγρού είναι απαραίτητη στην περίπτωσή σου. Και αφού το θέμα σου τραβάει 5 χρόνια τώρα, εάν έχεις ΣκΠ, έχει προλάβει το σώμα σου να αναπτύξει αντισώματα που θα βρεθούν στο ΕΝΥ. Κοιτάς τις ανοσοσφαιρίνες και τα μονοκλωνικά/ολιγοκλωνικά αντισώματα.
 #62880  από maria72
 Σάβ Οκτ 29, 2011 10:26 pm
Ευα μία μικρή διόρθωση:
εαν μία εστία είναι σε έξαρση (ενεργός),τότε στις Τ1 εικόνες με σκιαγραφικό θα΄χει ποικίλου τύπου πρόσληψη, ειδάλλως ή δεν θα φαίνεται (πάντα στις Τ1) ή θα χει ήπια/μέτρια/έντονα χαμηλής έντασης σημα ανάλογα με την χρονιότητα (προόδο της απομυελίνωσης όπως σωστά εγραψες).
Ακόμα και να΄ναι ενεργός μία έστια στις Τ1 ΧΩΡΙΣ σκιαγραφικο δεν φαίνεται.
Τώρα στις Τ2 εικόνες παλαιες και νέες εστίες(ανενεργείς ή ενεργείς) έχουν υψηλό σήμα .
Επομένως μία έστια μετά απο 5 χρόνια θα΄χε υψηλό Τ2, ποικίλο Τ1(σε καμοία περίπτωση υψηλό-πάντα μιλάω για ms) και δεν θα΄χε πρόσληψη μετά το σκιαγραφικό.Όντως στην Ματίνα κάτι διαφεύγει........ :greetings-waveyellow:
 #62882  από Εύα
 Κυρ Οκτ 30, 2011 12:56 am
maria72 έγραψε:Ευα μία μικρή διόρθωση:
εαν μία εστία είναι σε έξαρση (ενεργός),τότε στις Τ1 εικόνες με σκιαγραφικό θα΄χει ποικίλου τύπου πρόσληψη, ειδάλλως ή δεν θα φαίνεται (πάντα στις Τ1) ή θα χει ήπια/μέτρια/έντονα χαμηλής έντασης σημα ανάλογα με την χρονιότητα (προόδο της απομυελίνωσης όπως σωστά εγραψες).
Ακόμα και να΄ναι ενεργός μία έστια στις Τ1 ΧΩΡΙΣ σκιαγραφικο δεν φαίνεται.
Τώρα στις Τ2 εικόνες παλαιες και νέες εστίες(ανενεργείς ή ενεργείς) έχουν υψηλό σήμα .
Επομένως μία έστια μετά απο 5 χρόνια θα΄χε υψηλό Τ2, ποικίλο Τ1(σε καμοία περίπτωση υψηλό-πάντα μιλάω για ms) και δεν θα΄χε πρόσληψη μετά το σκιαγραφικό.Όντως στην Ματίνα κάτι διαφεύγει........ :greetings-waveyellow:

Καλησπέρα, Μαρία!

Έχεις δίκιο, αλλά δεν έφτασα τόσο βαθιά για να ξεχωρίσω τις Τ1 από τις Τ2/FLAIR τομές και (κατ' εμέ) αν κάνεις MRI με υποψία για ΣκΠ, δεδομένα θα βάλεις σκιαγραφικό, ακόμη και μαζί με κορτιζόνη.
:-)
Ναι, όπως το είπα, όπως συμφώνησες, κάτι "λείπει" από τη διάγνωση της Ματίνας... Συνεπώς θα ήθελα να ξέρω ΠΟΥ έγιναν τα MRIs της. Οι τομογράφοι είναι οι περισσότεροι στο 1.5Τ και τα "προγράμματα" τρέχουν από υπολογιστή. Ποιός ακτινολόγος, όμως, (υπ)έγραψε τις διαγνώσεις των MRIs?
:P
Έτσι, μετά από 5 χρόνια, δεν μένει παρά να κάνει την παρακέντηση. Εγώ έκανα ΕΝΥ την 1η εβδομάδα μέσα στο νοσοκομείο και, παίρνοντας τα αποτελέσματα από το Αιγινήτειο, σιγουρευτήκαμε ότι είναι ΣκΠ.

:violin:

Υ.Γ. Ένα ενδιαφέρον link σχετικά με τους τρόπους διάγνωσης της ΣκΠ που βρήκα, για τη Ματίνα, πάντα, είναι εδώ: http://www.ms-network.gr/greece/msnetwo ... ndex.jsp#0
 #62884  από ΜΑΤΙΝΑ
 Κυρ Οκτ 30, 2011 3:46 am
Αχ κορίτσια!Καταρχήν σας ευχαριστώ που ασχολείστε με την περίπτωση μου.Λοιπόν θα σας γράψω πρώτα κάποιες πληροφορίες και μετά θα σας γράψω ακριβώς το πόρισμα της μαγνητικής.8 μήνες μετά την γέννηση της κόρης μου εμφάνησα αιφνίδια αστάθεια βάδισης και ιλλίγγους.Αστάθεια τρομερή,περπατούσα σαν μεθυσμένη,δεν μπορούσα να σταθώ όρθια.Πήγα σε νευρολόγο του νοσοκομείου που εργάζομαι(251 ΓΝΑ) με εξέτασε διαπίστωσε πως όντως έχω αστάθεια,μου συνέστησε lexotanil(τα οποία δεν πήρα) λέγοντας μου πως είναι συμπτώματα άγχους καθώς είμαι νέα μαμά.Μου συνέστησε όμως να επισκεφτώ και ΩΡΛ για να αποκλείσουμε λαβύρινθο.Πήγα σε ΩΡΛ ο οποίος δεν βρήκε παρουσία λαβύρινθου με εξέτασε και ο ίδιος και μου είπε πως έχω τρομερη αστάθεια και το θέμα μου είναι νευρολογικό.Πέρασαν δυο μήνες τα συμπτωματα είχαν υποχωρήσει αρκετά όταν πίεσα άλλης ειδικότητας ιατρό να μου γράψει mri.Tην έκανα και σας γραφω ακριβώς το πόρισμα¨ Παρατηρούνται πολλαπλές στικτές εστίες υψηλής έντασης σήματος σε Τ2 και flair ακολουθίες οι οποίες εντοπίζονται στην εν τω βάθει λευκή ουσία των μετωπιαίων λοβών και λίγες περικοιλιακά κυρίως στο μετωπιαίο κέρας της δεξιάς πλάγιας κοιλίας και στο ινιακό κέρας της αριστερής πλάγιας κοιλίας .Οι εστίες αυτές δεν έχουν ειδικούς απεικονιστικούς χαρακτήρες και δεν είναι τυπικές απομυελινωτικής νόσου.
Πήρα τα αποτέλεσμα και πήγα κατευθείαν στον νευρολόγο ο οποίος αφού είδε τις εικόνες με εξέτασε και πάλι και πήρε τηλ. τον διευθυντή του μαγνητικού για να του επιβεβαιώσει όσα έγραφε το πόρισμα.Αυτός τα επιβεβαίωσε.Τότε μου έγραψε και έκανα προκλητά δυναμικά,που ήταν φυσιολογικά,και τελικά μου είπε πως κατά 90% δεν είναι σκπ αλλά θα πρέπει ανα εξάμηνο να κάνω mri.Eτσι και έγινε για τα επόμενα 2 χρόνια τα πορίσματα γράφανε εστίες χωρίς μεταβολή απ την προηγούμενη εξέταση.
Μέχρι που βαρέθηκα να κλείνομαι επί 2 ώρες στον μαγνητικό(καθώς έκανα διπλή) και να μην μου εξηγούν τι μπορεί να είναι αυτές οι εστίες.Πήγα σε άλλον νευρολόγο,με εξέτασε κι αυτός μου είπε πως κλινικά είμαι μια χαρά και ότι τα σημεία που είναι οι εστίες με τα συμπτώματα που είχα δεν έχουν καμία σχέση.ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕ ΟΜΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ.
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει?Γιατί αν και νοσηλεύτρια δεν έχω καθόλου γνώσεις ακτινολογικές.Είναι κακό που θέλω να ξέρω αν έχω κάτι και τι μπορεί να είναι αυτό?
Ξέχασα να σας πω πως την πρώτη μαγνητική την έκανα στα 26 μου και τώρα είμαι 31 και έχω να κάνω εδώ και 3 χρόνια.Ξέρω διάγνωση είναι απίθανο να βγει...αλλά θέλω γνώμες,τις δικές σας,γιατί σας εμπιστεύομαι απόλυτα,σας ''διαβάζω'' κάθε μέρα κι ας μην συμετέχω συχνά σε συζητήσεις,είναι επειδή δεν έχω ακόμα διάγνωση και δεν ξέρω πως να συστηθώ...
Θα περιμένω απόψεις σας!Φιλάκια πολλά και συγγνώμη για το τεράστιο post!
 #62887  από maria72
 Κυρ Οκτ 30, 2011 10:39 am
ΜΑΤΙΝΑ , καλημερα.
καταρχήν μπράβο που δεν πήρες τα lexotanil .....
Τώρα όσον αφορά το πόρισμα: εγώ όπως το έγραψες αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες εστίες οι οποίες δεν είναι τυπικές για ΣΚΠ , αλλά ο ακτινολόγος ΔΕΝ μπορεί να το αποκλείσει (όχι επειδή δεν είναι καλός διαγνώστης ,αλλά επειδή έχεις άτυπη εικόνα δηλ. το mri σου δεν <<φωνάζει>> είμαι το Α , είμαι το Β κ.λ.π).
Δεν έχω τις εικόνες αλλά πολύ πιθανό και να τις είχα να μην μπορούσα να πω κάτι παραπάνω.
Αναφέρεις ότι τα συμπτώματα τα΄χες μετά την γέννα γεγονός που ταιριάζει για ΣΚΠ

Εαν θέλεις να αποκλείσεις την ΣΚΠ θα πρέπει να κάνεις παρακέντηση.
Εαν βγει αρνητική τότε η αιτία είναι άλλη (π.χ τις έχεις από μικρή - τυχαίο εύρημα που γράφουν καμοια φορά οι ακτινολόγοι) ή αλλοιώσεις μικροαγγειοπάθειας..........(έκανες ανοσολογικό έλεγχο?)

Το ότι δεν είχες μεταβόλη έστω επί τρια χρόνια είναι θετικό ότι και να ναι.
Σου ξανατονίζω ότι μπορεί να΄ναι ευρηματά χωρίς σημασία .
Επειδή είμαι καλoπροαίρετη να υποθέσω ότι δεν σου σύστησαν παρακέντηση για να μην ταλαιπωρηθεις , αλλά για να μην χάσουν την πιθανή ΣΚΠ σε έβαζαν καθε 6 μήνες να κάνεις MRI?
 #62888  από billios
 Κυρ Οκτ 30, 2011 11:34 am
Καλημερα ματινα,μιας και εισαι νοσηλευτρια θα μπορεσεις ευκολα να κανεις εξετασεις οι οποιες εκτος των κλασικων ουρων-γενικων-βιοχημικων τιμων θα περιλαμβανουν και πληρη ανοσολογικο ελεγχο [ξερουν αυτοι] για να αποκλειστουν αλλες περιπτωσεις οι οποιες εχουν τα ιδια συμπτωματα οπως σωστα υποθηκε παραπανω.Θα σου παρουν μια 20αρα και μια 10αρα για να στα κανουν αυτα.Ειναι ενα καλο βημα πριν το ΕΝΥ και βεβαια εαν θελεις να το ψαξεις.