• απορία.

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #62862  από monogramma
 Σάβ Οκτ 29, 2011 12:20 pm
Γεια σας και πάλι .. Έχω μια απορία... Διαβασα αυτές τις μέρες αρκετά για την ασθένεια ώστε να ξέρω τι περίπου γίνεται και τι περιπου θα γίνει και ενημερώθηκα και για τις μορφές της σκπ.. Όμως... εμένα στη διαγνωση μου δεν γράφει από τι μορφή πάσχω. Αν είναι υποτροπιάζουσα ή προϊούσα ή δευτεροπαθώς προϊούσα. Τα συμπτώματα μου ήταν μούδιασμα από τη μέση και κάτω για ένα τρίμηνο πριν 2 χρόνια,αρχικά στο πέλμα, μετα ανέβαινε προς τα πάνω σιγά σιγά. δλδ μπορεί να καταλάβαινα διαφορά μετά από το νυχτερινό ύπνο. έπειτα ήμουν μια χαρά χωρίς κανένα σύμπτωμα για 1,5 χρόνο περίπου (χωρίς αγωγή γιατί δεν ήξερα τι έχω)και τώρα έχω ένα μήνα πάλι μουδιασμένη από τη μέση και κάτω μόνο που μου έχει περάσει πάνω από τα γόνατα και καλυτερεύω πάλι.. Μπορεί κανείς να μου πει?? Γιατί διάβασα ότι αν περνάς στη δευτεροπαθώς προιούσα σου μένουν δεν σου μένουν 15 χρονια εντελώς στα πόδια σου.(αυτό παρεμπιπτόντως ισχύει????)

ευχαριστώ και sorry για το μεγάλο post... :romance-kisscheek: :romance-kisscheek:
 #62868  από maraki12
 Σάβ Οκτ 29, 2011 12:49 pm
Αν επανέρχεσαι εντελώς από τις ώσεις(μουιασματα σε σενα), το έχουν πει υποτροπιάζουσα-διαλειπουσα RR.
Μην τρελαινεσαι απο τωρα για τη δευτεροπαθη. Θα χασεις το χρονο σου να ανησυχεις για κατι που μπορει να μη συμβει (σου το ευχομαι) καθόλου?
Προσπαθησε να ενημερωθεις, να δεις τι θα κάνεις τωρα, στον παρόντα χρόνο.
 #62869  από Νικος
 Σάβ Οκτ 29, 2011 12:55 pm
Η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από ώσεις που ακολουθούντα από μια περίοδο ύφεσης.
Όταν είσαι σε ύφεση τα συμπτώματα εξαφανίζονται εντελώς ή κατά ένα μεγάλο μέρος π.χ. 80-90%
Όταν και αν περάσεις σε δευτερογενή προϊούσα μορφή αυτές οι περίοδοι ύφεσης δεν υπάρχουν πλέον δηλ υπάρχει μια σταθερή επιδείνωση στα συμπτώματα χωρίς να παρατηρείς κάποια καλυτέρευση.
Αναφέρεις ότι τα συμπτώματα κράτησαν ένα τρίμηνο και μετά εξαφανίστηκαν αυτή είναι η ύφεση που χαρακτηρίζει την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή.
Όσο για τα 15 χρόνια όχι δεν ισχύει μπορεί να βγεις εκτός σε 3 μπορεί και να περάσουν 30 και τελικά να πας από καρδιακή προσβολή , αυτή η νόσος είναι πολύ προσωπική για τον καθένα και έχει χίλια πρόσωπα.
 #62871  από monogramma
 Σάβ Οκτ 29, 2011 1:40 pm
σας ευχαριστω πολυ παιδια για τις απαντησεις...κάπως ησύχασα(!) τώρα.......!! να στε καλά!! :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: :romance-kisscheek:
 #62875  από maestro
 Σάβ Οκτ 29, 2011 6:00 pm
monogramma έγραψε:....διάβασα ότι αν περνάς στη δευτεροπαθώς προιούσα σου μένουν δεν σου μένουν 15 χρονια εντελώς στα πόδια σου.(αυτό παρεμπιπτόντως ισχύει????)

ευχαριστώ και sorry για το μεγάλο post... :romance-kisscheek: :romance-kisscheek:
Εγώ μάλλον στη δευτεροπαθώς προϊούσα ανήκω.
Έχω να βιώσω σοβαρή ώση, πάνω από 10 χρόνια (μπορεί και 13).
Η κατάστασή μου τελευταία, χαρακτηρίζεται σταθερή.
Επίσης, δε σας κρύβω, πως έχω την αίσθηση, πως κάποιες ατέλειες που μου είχαν μείνει, παρουσιάζουν κάποια βελτίωση (αντοχή, απόσταση βάδισης κλπ). Τέλος, αυτό που παρατηρώ, είναι, πως, κάθε μέρα δεν είναι ίδια.

ΥΓ
Αυτόν τον καιρό είμαι χωρίς θεραπευτικό σχήμα.
Έχω περάσει από αρκετές γνωστές ενέσιμες θεραπείες(Betaferon, Avonex,Copaxone).
 #62894  από monogramma
 Κυρ Οκτ 30, 2011 5:00 pm
maestro έγραψε: Εγώ μάλλον στη δευτεροπαθώς προϊούσα ανήκω.
Επίσης, δε σας κρύβω, πως έχω την αίσθηση, πως κάποιες ατέλειες που μου είχαν μείνει, παρουσιάζουν κάποια βελτίωση (αντοχή, απόσταση βάδισης κλπ). Τέλος, αυτό που παρατηρώ, είναι, πως, κάθε μέρα δεν είναι ίδια.

ΥΓ
αυτο που μου λες είναι πολύ θετικό!!!!! :) :) χαιρομαι πολύ για σένα!!!!!! :) :) :) :) :)
 #62901  από passenger
 Κυρ Οκτ 30, 2011 6:48 pm
maestro έγραψε:
monogramma έγραψε:....διάβασα ότι αν περνάς στη δευτεροπαθώς προιούσα σου μένουν δεν σου μένουν 15 χρονια εντελώς στα πόδια σου.(αυτό παρεμπιπτόντως ισχύει????)

Εγώ μάλλον στη δευτεροπαθώς προϊούσα ανήκω.

ΥΓ

Maestro παίρνεις κάποιες βιταμίνες , και να ναι ποιες , και πόσο καιρό τις παίρνεις ?
 #62930  από maestro
 Κυρ Οκτ 30, 2011 10:44 pm
passenger έγραψε: Maestro παίρνεις κάποιες βιταμίνες , και αν ναι ποιες , και πόσο καιρό τις παίρνεις ?
Δεν παίρνω κάποια συμπληρώματα συστηματικά.
Τυχαίνει κατά περιόδους(και χωρίς τήρηση καποιας συγκεκριμένης δοσολογίας) να παίρνω κάποια, όπως μουρουνέλαιο σε κάψουλες, σπιρουλίνα, ζεόλιθο, αλλά κι αυτά τελευταία τα έχω κόψει.
Πολύ σημαντικός παράγοντας, πιστεύω, πως είναι η καλή ψυχολογία, την οποία προσπαθώ να μεταδώσω σε όλους, ακόμα και σε αγνώστους, υγιείς και μη.

ΥΓ
Πηγαίνω σε γυμναστήριο από τα εφηβικά μου χρόνια, σταμάτησα για τις σπουδές μου, συνέχισα, ξανασταμάτησα... έχουν γίνει πολλές τέτοιες εναλλαγές μέχρι σήμερα...
Αυτόν τον καιρό, πηγαίνω και πάλι, χωρίς όμως τις υπερβολές που έφτιαγνα παλιότερα.
1 ώρα το πολύ σχεδόν καθημερινά. Η γυμναστική, βοηθάει και στη διάθεση, και αυτό θα σας το πει ο καθένας που γυμνάζεται. Επιπλέον, δυναμώνεις κιόλας. Φυσιοθεραπείες και τέτοια δεν κάνω.
 #62932  από Μιμικαμ
 Κυρ Οκτ 30, 2011 10:59 pm
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Μaestro, σχετικά για την ψυχική ευεξία διάθεση, που προσφέρει
η γυμναστική.....κι εγω, προσπαθώ και το επιδιώκω να πηγαίνω καθημερινά γυμναστήριο....
τα τελευταια οκτώ χρόνια πηγαίνω ανελλιπώς, εχω αισθανθεί μυική ενδυνάμωση, αλλά κυρίως
την ψυχική ευεξία , ανάταση, που δεν την αλλάζω με τίποτα.... :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
 #62974  από maestro
 Δευ Οκτ 31, 2011 4:36 pm
Ξέχασα και τη διατροφή..!
Και εκεί, χωρίς υπερβολές..!
Προσπαθώ και πετυχαίνω να μην τρώω συχνά junk food..!
Μπορώ να πω, πως τυχαίνει κάποιες φορές, αλλά πολύ λίγες μέσα στο χρόνο (<10).
viewtopic.php?f=43&t=2572