• ΣΚΠ ΚΑΙ ΙΛΙΓΓΟΣ

• Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #58797  από triton
 Τρί Αύγ 30, 2011 12:18 pm
Καλημέρα σε όλους και εύχομαι το καλοκαίρι που είναι πάντα δύσκολο για μας να πέρασε (περνάει...) καλά.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ώση μέσω ιλίγγου.

Πέρυσι την άνοιξη πέρασα ίλιγγο, ο γιατρός μου με συμβούλεψε να κάνω μαγνητική, η οποία έδειξε νέα εστία στον εγκέφαλο, την οποία όταν είδε ο γιατρός και μου είπε ότι βάσει της θέσης της νέας εστίας ο ίλιγγος δεν προκλήθηκε από την νέα εστία - ώση αλλά από άλλο λόγο, π.χ. λαβύρινθο. Σε ΟΡΛ που πήγα το ίδιο μου είπε ότι βάσει των συμπτωμάτων μου έχω λαβύρινθο και όχι ώση.

Φέτος το καλοκαίρι μου ήρθε ξανά ίλιγγος, πριν 15 μέρες, είμαι 40 χρονών και τα τελευταία δύο χρόνια έχω περάσει 2 ιλίγγους (διαγνώστηκα με ΣΚΠ πριν από 3 χρ'ονια). Τυχαίο? Δεν νομίζω.

Πείτε μου σας παρακαλώ τη γνώμη σας πως μπορώ να προσδιορίσω αν ο ίλιγγος προκηθηκε από την ΣΚΠ ή τυχαία από Λαβύρινθο

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι να μην περάσετε ίλιγγο, είναι πολύ ενοχλητικό.
 #58801  από ahilleas
 Τρί Αύγ 30, 2011 1:41 pm
γεια σου triton.Ειχα κι εγω ενα περιστατικο ιλιγγου,2 χρονια πριν μου γινει η διαγνωση για ΣΚΠ.Οταν το ανεφερα στον γιατρο μου,δε το συνεδεσε με τη παθηση,αλλα με το λαβυρινθο,οπως μου ειχαν πει και οι γιατροι τοτε.
 #58806  από pelopidas
 Τρί Αύγ 30, 2011 4:18 pm
o ιλιγγος πρεπει να ειναι ενα απο τα συμπτωματα της φλεβικης ανεπαρκειας
δεν τον συμπεριλαμβανουν στα περισσοτερα ερωτηματολογια πριν την επεμβαση, αλλα συνηθως ρωτουν για βουητο ή "σφυριγμα"

κι εγω ειχα περιστασιακα και βουητο και σφυριγμα στο αυτι
και περσι ειχα τρομερο ιλιγγο για 40 περιπου ημερες
πηρα κορτιζονη αλλα δεν με βοηθησε, με βοηθησε ομως η κλασσικη δραμαμινη

μετα την επεμβαση, δεν επαθα τιποτα τετοιο
και το σφυριγμα σταματησε

φαινεται οτι η κακη κυκλοφορια του αιματος προσβαλλει τον λαβυρινθο και προκαλει αυτα τα συμπτωματα
 #58807  από maria E
 Τρί Αύγ 30, 2011 4:51 pm
Ειχα κι εγω την τυχη να γνωριστω με τον ιλιγγο πριν 7-8 χρονια....Για καμια δεκαρια μερες πριν ερθει ο ντουβρουντζας, αισθανομουν σαν καποιος να φυσαει μεσα στο αυτι μου διακεκομμενα,δεν μπορω να το πω βουητο ακριβως,σαν ενα ρυθμικο φυσημα,απεριγραπτα εκνευριστικο...

Μετα απο τις δεκα αυτες μερες,ξυπνησα ενα πρωι και μολις σηκωσα το κεφαλι μου ενα χιλιοστο απο το μαξιλαρι.......τα ειδα ολα ....Ολα γυρω μου γυριζουν,που λεει κι ο Σακης,με απιστευτη ταχυτητα,και αμεσως μια επιθυμια να βγει ο,τιδηποτε υπηρχε μεσα στο στομαχι μου....ουφ..τα ξανασκεφτομαι και ανατριχιαζω....
Για να μην πολυλογω,εκανα 3-4 μερες να σηκωθω απο το κρεβατι και περιπου 2 εβδομαδες να βγω απο το σπιτι.Η ζαλη εκανε τουλαχιστον 1 μηνα για να φυγει τελειως.Επαρνα vomex(νομιζω ετσι λεγοταν).

Απο τοτε εχω ξανανιωσει μερικες φορες το φυσημα,κι ο ωριλα μου ειπε να βαζω ορο στη μυτη(αυτο που βαζουν στα μωρακια),και που και που κρατωντας τη μυτη μου να φυσαω για να ξεβουλωνει το συστημα.(πιο επιστημονικα μου τα ειπε αλλα δεν τα θυμαμαι).

Απο τοτε δεν εχω ξαναπαθει ιλιγγο.Και οι δυο γιατροι (ωριλα,νευρολογος)μου ειπαν οτι δεν εχει να κανει με την σκληρυνση....ωστοσο,οταν ανακαλυψα το φορουμ,μου εκανε φοβερη εντυπωση οτι πολλα μελη εχουν βιωσει τουλαχιστον 1 περιστατικου ιλιγγου.....τυχαιο?
 #58810  από βικυ
 Τρί Αύγ 30, 2011 5:33 pm
triton καλησπερα.
Πριν ενα μηνα ειχα ιλιγγο,πολυ ισχυρο, ο οποιος ειχε διαρκεια 4 ημερες.
Πηρα vomex και μου περασε.
Μετα ομως ειχα μια αισθηση περιεργη.....σαν να ηπια πολυ το προηγουμενο βραδυ :P και με καποιες συγκεκριμενες κινησεις του κεφαλιου ενοιωθα σαν να "χανομαι"...δεν μπορω να το περιγραψω ακριβως.
Πηγα στον ορθοπεδικο μου ο οποιος ειπε πως ο ιλιγγος οφειλεται στον αυχενα,εχω κηλες,μου εδωσε αντιφλεγμονωδη , vastarel και κολαρο.Μετα απο 2 εβδομαδες ημουν πολυ καλυτερα αλλα οχι "περδικι".Αυτο ομως μεχρι πριν λιγα λεπτα....εκανα αυτο που ειπε παραπανω η maria E:φυσηξα κρατωντας την μυτη μου,με κλειστο στομα!!!!!Ειμαι 90% καλυτερα απο πριν!
:text-thankyouyellow: :text-thankyouyellow: :text-thankyouyellow: maria E :romance-kisscheek:
Υ.Γ.Ειχα μιλησει στο τηλ.με την νευρολογο μου και μου ειπε πως μαλλον προκειται για ιλιγγο που προερχεται απο τον λαβυρινθο.Θα την επισκευθω στα μεσα του μηνα.
 #58820  από maria E
 Τρί Αύγ 30, 2011 8:41 pm
χαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!!

Μ'εκανες και γελασα βικυ! :happy-partydance:

Χαρα μου που βοηθησα! :greetings-waveyellow:
 #58822  από billios
 Τρί Αύγ 30, 2011 10:04 pm
Κατα την περιπλανηση μου στους γιατρους την ημερα της πρωτης βαρβατης ωσης [ιλιγγος-βουιτο κ.α.] περασα πρωτα απο παθολογο ελπιζοντας για υπερκοπωση η' κατι τετοιο,ο δευτερος ηταν ωριλας ελπιζοντας για λαβυρινθο ματαια ομως,ο επομενος ηταν νευρολογος...και καπως ετσι ξεκινησε.Δεν ειχα παρελθον με ιλιγγο η' βουιτα.Πραγματι αρκετα ατομα με ΣΚΠ εχουν βιωσει ιλιγγο-βουιτα και περιγραφονται μαλιστα σαν συμπτωματα της 'αυτοκολητης' μας,μαλλον δεν ειναι τυχαια αυτα, πιθανολογο οτι καπου εχει βαλει 'την εστια' της.
 #58825  από Νικος
 Τρί Αύγ 30, 2011 10:36 pm
Γεια σου trition αυτό που λένε τα κορίτσια λέγεται εξίσωση , το χρησιμοποιούν οι ψαροντουφεκάδες στην ελεύθερη κατάδυση, με το φύσιγμα εξισώνεις την εξωτερική πίεση περιβάλλοντος με την πίεση στο εσωτερικό του αυτιού , έρχεται το τύμπανο στα ίσια του κοινώς, μόνο φρόντισε να μην είσαι κρυωμένος όταν το κάνεις (να μην είναι η μύτη σου βουλωμένη) γιατί θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα απο τα επιθυμητά. Ιλιγγος δεν μου έχει προκύψει είναι δύσκολο από ότι ξέρω να καθοριστεί η αίτια, αν τελικά φταίει τίποτα αυχενικό έχουμε κολάρο σε πολύ καλή κατάσταση ;)
 #58827  από LL--MM
 Τρί Αύγ 30, 2011 10:44 pm
Καλώς όρισες, Τρίτωνα, καλησπέρα σε όλους!
Ειναι κανένας που να "ερωτεύεται το πάτωμα" στη διάρκεια του ιλλίγγου; Γιατί εμένα μου συμβαίνει... και όσο και άν πηγαίνω κατ'ευθείαν, (ή τουλάχιστον, όσο πιό γρήγορα μπορώ, πράγμα που μπορεί να πάρει ώρες, αν δεν είμαι στο σπίτι) στο κρεβάτι μου το πράγμα είναι ενοχλητικό, ιδίως όταν για να πολεμηθεί πίνεις καφέ, οπότε κάνει τρεμούλα...
 #58830  από Μιμικαμ
 Τρί Αύγ 30, 2011 10:49 pm
Κατά την διάρκεια της πολύχρονης παρέας μου με την ms, αρκετές φορές εχω
αισθανθεί αυτό το βουητό, σφύριγμα που περιγράφετε ολοι σας, το οποίο κρατά μερικές
ώρες και εξαφανίζεται.... κυρίως το νιώθω οταν είμαι ξαπλωμένη...

Οσο για τους ιλίγγους, αρκετές φορές με εχουν επισκεφτεί, τελευταία φορά που θυμάμαι,
ηταν πριν περίπου 8 μήνες, καθώς ξύπνησα και προσπάθησα να σηκωθώ απ'το κρεβάτι, γύριζαν
ολα, δεν μπορούσα ουτε καθιστή να καθήσω, με πεταγε κάτω...αχ τωρα που το θυμήθηκα, αρχισα
να βλέπω παλί αστεράκια, μου κράτησε περίπου 4 ημέρες, οταν έκανα μηγνητική, εδειξε ενεργή
εστία στον αυχένα, ο γιατρός μου είπε ο,τι απ'αυτο προέρχεται και μου έδωσε τα vomex,τα οποία
με βοήθησαν αρκετα.....γενικά πάντως ιλίγγους έχω σε τακτά χρονικά διαστήματα, που ευτυχως
είναι μικρής διάρκειας....αυτά...... :romance-kisscheek: :romance-kisscheek: