Πρώτα απ' όλα να ζητήσω συγγνώμη για τα δικά μου “βαρύγδουπα”, είναι έξω από τις προθέσεις μου να κάνω οποιαδήποτε κατάχρηση αυτού του φορουμ ή να “επιβαρύνω” οποιονδήποτε συμμετέχει σ' αυτό.
Έθεσα ένα προβληματισμό μου, για κάποιο όρο (κυτταρική αυτοκτονία) που χρησιμοποιείται από κάποιους επιστήμονες (τους περισσότερους) για να χαρακτηρίσουν μια διαδικασία που οδηγεί σε θάνατο (την απόπτωση), θέλοντας να δείξω αυτό που βλέπω, ότι αυτός ο όρος κρύβει μια αντίληψη και προσέγγιση βιολογικών διαδικασίων ίδιας αφετηρίας με την θεωρία της αυτοανοσίας: “επίθεση στο εαυτό”. Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη σε έρευνες που ξεκινούν από αυτή την αφετηρία (αλλά φυσικά αυτός δεν είναι λόγος για να μη γίνονται).
Ας ερευνήσουν ότι θέλουν κι' ότι μπορούν, δεν είπα ότι είναι κακό (μπορεί να αλλάξει η τύχη μας και τυχαία να βρουν κανα φάρμακο για την ΣΚΠ). Το κακό είναι αλλού: η ύπαρξη αγγειακού προβλήματος στην ΣΚΠ είναι γνωστή από τους πρώτους επιστήμονες που παρατήρησαν την αρρώστια παραπάνω από ενάμιση αιώνα κι' αντι να ψάχνουν το προφανές για ενάμιση αιώνα και το πιο λογικά πιθανό, ψάχνουν οτιδήποτε άλλο. Αν το ταβάνι του σπιτιού μου έχει ρωγμές και στάζει όταν βρέχει, δεν θα ψάξω ποιο είναι το καλύτερο αδιάβροχο να φορέσω, να προστατευτώ όταν κάθομαι από κάτω ούτε θα ψάξω να βρώ ουσίες να τις πάρω να κάνουν το σώμα μου ανθεκτικό στην υγρασία, θα προσπαθήσω να φτιάξω το ταβάνι. Ακούγεται απλό, αλλά μπορεί κι' η ΣΚΠ να μην είναι αυτό που μας λένε η πιο μυστήρια κι' αινιγματική αρρώστια, που δεν μπορείς να την πιάσεις πουθενά, μπορεί να είναι πολύ απλή στο μηχανισμό της, αν κατανοηθεί μπορεί πραγματικά να γίνει ζήτημα πενταετίας, η αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Υ.Γ. Σχετικά με το δογματισμό μου.
Δεν μπορεί να προκύψει κανένα ασφαλές συμπέρασμα ούτε καν ένδειξη για αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης κάποιων βλαβών μόνο και μόνο επειδή είναι ίδιες σε ανθρώπους και ποντίκια. Θα πρέπει να είναι ίδιες και οι παθολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν και υπάρχουν αυτές οι βλάβες, για να προκύψει κάποια ένδειξη για τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Όταν επαναλαμβάνεται ένα πείραμα, αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έγινε το αρχικό είναι θέμα τύχης αν θα πετύχει ή θα αποτύχει τη δεύτερη φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται πειράματα αλλά ... αν δεν ψάξουν σ' αυτό που φωνάζει ότι έχει πρόβλημα, στο αγγειακό σύστημα, είναι θέμα τύχης αν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ΣΚΠ.
Αυτό δεν είναι δογματισμός, η ακοή μου είναι που έχει γίνει επιλεκτική...