• Απόρριψη για επίδομα από τον ΟΑΕΕ

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #49334  από lhars
 Δευ Μαρ 14, 2011 1:09 am
Καλησπέρα σας!
Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος έχει συναντήσει ανάλογη περίπτωση.
Πάσχω από ΣΚΠ απο το το 1995 και είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) από το 2003. Τον Ιανουάριο του 2010 πέρασα από επιτροπή και μου έδωσε ποσοστό 75% για να λάβω το εξωιδρυματικό επίδομα. Μετά από ενστάσεις και άπειρο χρόνο πριν από 2-3 εβδομάδες μου ήρθε η απάντηση ότι δε δικαιούμαι το επίδομα με την αιτιολογία ότι "ο κίνδυνος προϋπήρχε της ασφάλισης" σύμφωνα με την εγκύκλιο 42/2009 που βγάλανε :evil: . Δεν είχα προσπαθήσει πιο πριν να πάρω το επίδομα γιατί δόξα το Θεό δεν είχα πρόβλημα και δε θα μου το έδιναν. Από το Νοέμβριο όμως του 2009 είχα επιδείνωση και η θεραπεία άλλαξε από Avonex σε Betaferon μέρα παρα μέρα οπότε και το διεκδίκησα. Αλλά μάταια. Μήπως μπορείτε να με διαφωτίσετε αν αξίζει να καταφύγω στα δικαστήρια ή θα φάω τα μούτρα μου :confusion-seeingstars: ;
Ευχαριστω!
 #49335  από Claire
 Δευ Μαρ 14, 2011 7:57 am
Γεια σου Ihars!
Καταρχάς να σου πω ότι έχω κάποια "κενά"όσον αφορά το κομμάτι των ενστάσεων..οπότε θα ξεκινήσω από το αιτιολογικό της απόφασης το οποίο αναφέρει ως λόγο απόρριψης της αίτησης σου το ότι "ο κίνδυνος προϋπήρχε της ασφάλισης" που σημαίνει ότι όταν επήλθε ο κίνδυνος εσύ δεν είχες υπαχθεί στην ασφάλιση. Ως "κίνδυνος" εν προκειμένω νοείται η αναπηρία -που μάλιστα η Επιτροπή έκρινε ως ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΑ της ασφάλισης-.
Προυπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση ενός minimum ασφάλισης 40 μηνών και η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστικού δεσμού (προϋπάρχουσα, τουλάχιστον, 2ετής εν ενέργεια σχέση ασφάλισης με τον αντίστοιχο φορέα πριν της εμφάνισης της αναπηρίας).
Η ισχύουσα διάταξη του α. 27 §1 περ. 5 δν. 1902/90 ορίζει ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να δικαιωθεί έστω και αν η πάθηση είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση ΕΦΟΣΟΝ όμως η μεταγενέστερη εμφάνιση ή επιδείνωση της ασθενείας φτάνει τουλάχιστον το μισό της κατά περίπτωση αναπηρίας (πχ ΣΕ 702/2005, 1556/2002, 3381/2003 κλπ). Για παράδειγμα, αν με βάση τους βαθμούς αναπηρίας, προϋπήρχε της ασφάλισης ένα 67% μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση πρέπει να υπάρχει μια επιδείνωση 33,3%...Όπως καταλαβαίνεις η ρύθμιση αδικεί τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις για ποικίλους λόγους.. Κάπου έπεσε στην αντίληψη μου ότι το νέο νομοσχέδιο τα αλλάζει κάπως και θα χορηγείται χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις το επίδομα και στις περιπτώσεις προϋπάρχουσας της ασφάλισης αναπηρίας..
Τώρα κάτι τελευταίο, στην περίπτωση σου έκριναν ότι υπήρχε ασφαλιστική αναπηρία πριν την αίτηση σου το 2010... έκαναν την αυθαίρετη- απαράδεκτη θεώρηση ότι ΠΣ=κάποιος βαθμός αναπηρίας ή είχες ξαναπεράσει από ΥΕ και είχαν βρει κάποιο βαθμό αναπηρίας νωρίτερα;
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
 #49341  από geor.gia
 Δευ Μαρ 14, 2011 10:53 am
καλημερα και απο μενα :) . κατα την ταπεινη μου γνωμη δε νομιζω να ειναι κακο να παρεις μια γνωμη / πληροφορηση απο ενα δικηγορο που ασχολειται με τετοια θεματα (συνταξιοδοτικα, επιδοματων κλπ) και μετα να κρινεις και να κινηθεις αναλογως. Καλη επιτυχια :greetings-waveyellow:
 #49352  από lhars
 Δευ Μαρ 14, 2011 4:07 pm
Claire έγραψε:Γεια σου Ihars!
Καταρχάς να σου πω ότι έχω κάποια "κενά"όσον αφορά το κομμάτι των ενστάσεων..οπότε θα ξεκινήσω από το αιτιολογικό της απόφασης το οποίο αναφέρει ως λόγο απόρριψης της αίτησης σου το ότι "ο κίνδυνος προϋπήρχε της ασφάλισης" που σημαίνει ότι όταν επήλθε ο κίνδυνος εσύ δεν είχες υπαχθεί στην ασφάλιση. Ως "κίνδυνος" εν προκειμένω νοείται η αναπηρία -που μάλιστα η Επιτροπή έκρινε ως ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΑ της ασφάλισης-.
Προυπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση ενός minimum ασφάλισης 40 μηνών και η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστικού δεσμού (προϋπάρχουσα, τουλάχιστον, 2ετής εν ενέργεια σχέση ασφάλισης με τον αντίστοιχο φορέα πριν της εμφάνισης της αναπηρίας).
Η ισχύουσα διάταξη του α. 27 §1 περ. 5 δν. 1902/90 ορίζει ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να δικαιωθεί έστω και αν η πάθηση είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση ΕΦΟΣΟΝ όμως η μεταγενέστερη εμφάνιση ή επιδείνωση της ασθενείας φτάνει τουλάχιστον το μισό της κατά περίπτωση αναπηρίας (πχ ΣΕ 702/2005, 1556/2002, 3381/2003 κλπ). Για παράδειγμα, αν με βάση τους βαθμούς αναπηρίας, προϋπήρχε της ασφάλισης ένα 67% μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση πρέπει να υπάρχει μια επιδείνωση 33,3%...Όπως καταλαβαίνεις η ρύθμιση αδικεί τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις για ποικίλους λόγους.. Κάπου έπεσε στην αντίληψη μου ότι το νέο νομοσχέδιο τα αλλάζει κάπως και θα χορηγείται χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις το επίδομα και στις περιπτώσεις προϋπάρχουσας της ασφάλισης αναπηρίας..
Τώρα κάτι τελευταίο, στην περίπτωση σου έκριναν ότι υπήρχε ασφαλιστική αναπηρία πριν την αίτηση σου το 2010... έκαναν την αυθαίρετη- απαράδεκτη θεώρηση ότι ΠΣ=κάποιος βαθμός αναπηρίας ή είχες ξαναπεράσει από ΥΕ και είχαν βρει κάποιο βαθμό αναπηρίας νωρίτερα;
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Υγειονομική επιτροπή πέρασα από το ΙΚΑ το 2000, αλλά από τον ΟΑΕΕ όχι. Τότε το ΙΚΑ μου είχε βγάλει 60%. Έπαιρνα ένα επίδομα από την πρόνοια για 2 χρόνια, αλλά μόλις ασφαλίστηκα το έκοψα. έχει καμία σχέση αυτό; Το εξωιδρυματικό δεν το έχω πάρει ποτέ. Τα ΣΕ που γράφεις τι ακριβώς είναι; Ευχαριστώ και πάλι.
 #49372  από Claire
 Δευ Μαρ 14, 2011 8:31 pm
Είναι κάποια νομολογία που ανέφερα ενδεικτικά. Αποφάσεις δηλαδή που δικαιώνουν ασφαλισμένους που η αναπηρία τους επήλθε πριν την ασφάλιση -ΕΦΟΣΟΝ η μεταγενέστερη της ασφάλισης αναπηρία φτάνει τουλάχιστον το μισό της προϋπάρχουσας αναπηρίας-το επαναλαμβάνω γιατί εχει σημασία.

Από την ασφάλιση του ΙΚΑ πέρασες στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση δηλαδή.
Αρχικά ήταν αναμενόμενο ότι θα κοβόταν το επίδομα που έπαιρνες γιατί φάνηκε ότι άλλαξες επάγγελμα..
Τώρα επί της ουσίας από τη στιγμή που προϋπήρχε απόφαση της Επιτροπής του ΙΚΑ για αναπηρία 60% είναι αναμενόμενο με βάση τους ισχύοντες νόμους ότι "η αναπηρία προϋπήρχε της ασφάλισης" όπως και ανέφερε η Επιτροπή εν προκειμένω. Ο μόνος τρόπος να σου χορηγήσουν το επίδομα θα ήταν η επιδείνωση της αναπηρίας σου μετά την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ κατά 30%...μιλάμε δηλαδή για συνολικό ποσοστό 90% (εύχομαι ολόψυχα ποτέ μα ποτέ να μην φτάσεις αυτό το ποσοστό!). Όπως βλέπεις αυτά τα παράλογα απαιτεί η ισχύουσα νομοθεσία...είναι πασιφανής η αδικία προς τους χρόνια πάσχοντες. Αυτό όπως σου είπα διάβασα να διορθώνεται στο νέο νομοσχέδιο.
Επιπλέον οι Επιτροπές αυτές αξιολογούν τα ποσοστά ιατρικής αναπηρίας που πλέον είναι συνήθης πρακτική να ταυτίζεται με την λεγόμενη ασφαλιστική αναπηρία. Κανονικά θα έπρεπε να συνεκτιμάται και το ποσοστό κοινωνικής αναπηρίας-αναπηρίας της εργασίας που θα μπορούσε να προσδώσει επιπλέον ποσοστό αναπηρίας 17%..αυτό εχει μείνει στα χαρτιά ακόμη.
Αν θέλεις μπορείς να συμβουλευτείς και κάποιον εξειδικευμένο σε θέματα αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων για αναλυτικότερη προσέγγιση.
 #49377  από lhars
 Δευ Μαρ 14, 2011 9:15 pm
Ευχαριστώ Claire και παλι για την κατατοπιστικότατη απάντηση. Συγνώμη αλλά απο δική μου παράλειψη δεν ανέφερα ότι δεν ήμουν ποτέ ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Η επιτροπή που πέρασα το 2000 στο ΙΚΑ ήταν μόνο για να μπορέσω να λάβω μέρος σε μια προκήρυξη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η προηγούμενη επιτροπή που πέρασα (νομίζω με 67%) ήταν του δημοσίου για να μπορέσω να σφαλιστώ ως προστατευόμενο μέλος στη μητέρα μου.
Sorry αλλα νομίζω ότι στα έχω μπερδεψει κάπως :?: . Πάντως το μόνο επίδομα που έχω πάρει ποτέ ήταν από την πρόνοια για κανα 2 χρόνια περίπου.
 #49380  από Claire
 Δευ Μαρ 14, 2011 9:53 pm
Δεν υπάρχει πρόβλημα είναι λογικό είναι δύσκολο να γράψεις ένα κείμενο τόσο αναλυτικό. Γι'αυτό μπορείς να επισκεφτείς έναν εξειδικευμένο σε θέματα αναπηρικών συντάξεων.
Πάντως ακόμη και αν το ΙΚΑ δεν ήταν ο προηγούμενος ασφαλιστικός φορέας σου(όπως κατάλαβα εγώ)αλλά το δημόσιο και πάλι η απάντηση δεν αλλάζει. Από τη στιγμή που κάποια Επιτροπή παλαιότερα έκρινε ότι υπήρχε αναπηρία/κίνδυνος-πριν εσύ ασφαλιστείς στον ΟΑΕΕ, θεωρείται πλέον ότι "ο κίνδυνος προϋπήρχε της ασφάλισης"..Σημασία έχει η εμφάνιση της αναπηρίας(που πιστοποιείται από Επιτροπή) ΠΡΙΝ την υπαγωγή σου στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ..για να σου χορηγήσει,λοιπόν, ο νέος ασφαλιστικός φορέας σου (ΟΑΕΕ) επίδομα θα έπρεπε η Επιτροπή του να διαπίστωνε επιδείνωση της αναπηρίας σου σε ποσοστό τουλάχιστον 1/2 σε σχέση με το ποσοστό της προϋπάρχουσας αναπηρίας σου..