• ΠΟΤΕ ΤΟ ΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.....

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #4436  από Maria77
 Σάβ Μάιος 23, 2009 11:14 pm
Καλησπέρα σε όλους! Αυτό που έγραψε ο Μάνος είναι πολύ σημαντικό και δεν το γνώριζα μέχρι στιγμής :!: Δηλαδή εάν κάποιες παλιές εστίες προκαλέσουν ένα επεισόδιο αυτό θα υποχωρήσει χωρίς την χορήγηση κορτιζόνης??? Γιαυτό πριν την κορτιζόνη πρέπει να γίνεται νέα μαγνητική για να βλέπουμε εαν υπάρχουν νέες εστίες??
Θα ρωτήσω και εγώ τον γιατρό μου να δώ τί θα μου πει...Το γνωρίζει και κάποιος άλλος αυτό, σας το έχει πει ο γιατρός σας :?:
 #4444  από Μαρ
 Κυρ Μάιος 24, 2009 11:54 am
Από ότι ξέρω η κορτιζόνη βοηθά μόνο στην πιο γρήγορη ύφεση των συμοτωμάτων (το είχα συζητήσει με τον γιατρό μου όταν έκανα μια πολύ ήπια οπτική νευρίτιδα). Όυτε μειώνει τα υπολλειπόμενα συμπτώματα ούτε φυσικά κάνει τίποτα στη νόσο. Αυτό που κάνει είναι να μειώνει τη φλεγμωνώδη αντίδραση (σε νεο επεισόδιο υπάρχει αυτή)
 #4446  από Lena
 Κυρ Μάιος 24, 2009 12:17 pm
ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Σ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΝΟΣ. ΔΕΝ ΚΑΛΑΒΩ ΤΠΤ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΩΣΗ(ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑΤΑ). ΔΗΛ ΠΑΛΙΑ ΕΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙ? ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΠΤΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΠΩΜΑΤΑ Η ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΩΣΗΣ? ΜΙΑ ΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΣΤΙΑ?
 #4447  από ΡΙΤΣΑ
 Κυρ Μάιος 24, 2009 12:36 pm
Απλά θα σημειωσω ότι νέα εστία φλεγμονής μπορεί να εμφανιστεί κ σε θέση παλιας , δηλ να έχουμε νέα φλεγμονή σε παλιά εστία,όχι απαραίτητα σε νέα εντόπιση στον εγκέφαλο.Εξάλλου όταν μια νευρική ίνα εχει υποστεί μια κάποια απομυελίνωση είναι πιο ευάλωτη αν ξαναφλεγμάνει, Κ φυσικα η μυελίνη είναι το περίβλημα του νευράξονα, βλάβη του οποίου δύσκολο- αν όχι αδύνατο σύμφωνα με νέες έρευνες- να αποκατασταθεί.
Ίσως σας μπέρδεψα λίγο, δυστυχώς η ιατρική είναι πολύ πιο περίπλοκη απ'οτι μοιάζει, ειδικά η Νευρολογία,δεδομένου ότι ακόμα δε γνωρίζουμε καν όλες τις φυσιολογικές διεργασίες που συντελούνται στον οργανισμό μας, πόσο μάλλον τiς παθολογικές..Κι εγώ παλιότερα προσπαθούσα να καταλήξω σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα όπως τώρα που γίνεται συζήτηση για τις εστίες, ωστόσο πιο ασφαλές μου φαίνεται να τα συζητάω διεξοδικά με το γιατρό μου, γιατί είπαμε, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Και πιστεύω δεν πειράζει να υπερτιμήσουμε κάποιο σύμπτωμά μας ( δεν εννοώ να πανικοβαλλόμαστε φυσικά), το πρόβλημα θα είναι να το υποτιμήσουμε!!
Α, κ η Μαγνητική δε χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία. Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι! :)
 #4449  από Maria77
 Κυρ Μάιος 24, 2009 4:11 pm
ΡΙΤΣΑ έγραψε:Απλά θα σημειωσω ότι νέα εστία φλεγμονής μπορεί να εμφανιστεί κ σε θέση παλιας , δηλ να έχουμε νέα φλεγμονή σε παλιά εστία,όχι απαραίτητα σε νέα εντόπιση στον εγκέφαλο.
Tελικά αυτό που γράφει η Ρίτσα εδώ έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ανάφερε ο Μάνος, σημαίνει πως μπορεί να έχουμε νέα εστία στη θέση παλιάς οπότε δεν υπάρχει λόγος για νέα μαγνητική πριν την χορήγηση κορτιζόνης (αν κατάλαβα καλά... :roll: )
 #4453  από manos81
 Κυρ Μάιος 24, 2009 5:06 pm
emena mou to eksigise o giatros mou oti oi esties koimounte mexri kapios paragontas na tis ksipnisei kai na arxisoun na vraxikiklonoun...px anxos enas piretos ,igrasia akoma kai ena kauto douz..opote eki thelei diplomatia kai gnosi apo emas na ksexorizoume pano kato an prokite gia neo h palio..an doume kapia simptomata pou den ta exoume ksanasinantisei sto parelthon pithanon na prokite gia neo episodio xoris na apoklisoume ena neo episodio me ta simptomata pou kserame mexri tora...

poliploka ta pragmata pedia....rikste mia voytia voithaei....meta tis 5 h prin tis 11 to proi...einai anazoogonitiki...filia apo kriti
 #4464  από litsa
 Κυρ Μάιος 24, 2009 11:37 pm
Ζέστη παιδιά - ζέστη! εγώ που πάντα κρύωνα!!!
Δεν το αντέχω αυτό!
τι να πω, ούτε να οδηγήσω δεν μπορώ - σκάω!! και μένω σε νησί!
εσείς έτσι νιώθετε τη ζέστη?
με βλέπω να κλείνομαι σε ένα σπίτι και να μην βγαίνω παρά μόνο πρωί πρωί και μετά τις 6...

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 #4471  από Lena
 Δευ Μάιος 25, 2009 1:16 am
Ριτσα σ ευχαριστουμε που προσπαθησεσ να μασ εξηγησεις ομως δυσκολο να καταλαβουμε. Μια τελευταια ερωτηση αν ξερεισ¨ Για τον ασθενη ειναι καλυτερο το νεο επισοδειο να μην ειναι νεα εστια, ετσι? Αν ειναι παλια παλι θεωρειται επισοδειο η συμπτωμα? Αν ξερεις φυσικα...
Οπως και να χει ευχαριστω εκ των προτερων.
 #4544  από LL--MM
 Τρί Μάιος 26, 2009 10:58 am
Η λέξη σύμπτωμα αναφέρεται σε "κλινικό εύρημα", π.χ. δε βλέπεις καθαρά ή μουδιάζεις, πράγμα που μπορεί να οφείλεται και σε τελείως άλλα πράγματα από τη σκπ. Το νέο επεισόδειο μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα ή όχι, πάντως άν υπάρχει ενεργή εστια ή όχι, είναι κάτι που οι καταρτισμένοι θα δουνε στη μαγνητική μας... :x

Στη Μαρια 77: άν υπάρχει φλεγμονή στη θέση της παλιάς εστίας θα φανεί στη μαγνητική, διότι θα "ασπρίσει" με το παραμαγνητικό υλικό, επομένως είναι ώση...

Πολλά φιλιά!