• Τι είναι αναπηρία;

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #39605  από giannis
 Τρί Σεπ 21, 2010 11:50 am
Με αφορμή τη χθεσινή γενική συνέλευση στον ασφαλιστικό μου οργανισμό κι επειδή σκέφτομαι να παρέμβω εγγράφως προς το Δ.Σ. για μια σειρά εσωτερικών μας θεμάτων με σκοπό να ξεκινήσω μια συζήτηση για αλλαγή σειράς θεσμικών προβλέψεων θα ήθελα τη δική σας άποψη σε ένα θέμα που θα συμπεριλάβω.
Τι είναι αναπηρία για την ασφάλιση (όχι δηλαδή, με την έννοια της καθημερινότητας); Μπορεί το ερώτημα με την πρώτη σκέψη να ακούγεται χαζό ή ανεδαφικό, αλλά:

1. Η αναπηρία για έναν ασφλιστικό οργανισμό είναι η αδυναμία εργασίας.

2. Για κάθε επάγγελμα, για κάθε εργαζόμενο, η αδυναμία εργασίας δεν είναι ίδια.

Συνεπώς η αναπηρία (σε οποιοδήποτε ποσοστό) είναι λάθος να αντιμετωπίζεται αντικειμενικά. Για παράδειγμα, άλλο πράγμα είναι αδυναμία εργασίας για έναν οικοδόμο ή για έναν υδραυλικό και άλλο είναι αδυναμία εργασίας για έναν τηλεφωνητή ή για έναν προγραμματιστή.
Παράλληλα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις της αναπηρίας. Εμείς το γνωρίζουμε, επειδή το βιώνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γνωρίζουν και οι "υγιείς", δεδομένου ότι δεν έχουν προβληματιστεί. Και τους θεσμούς τους διαμορφώνουν συνήθως οι "υγιείς". Δηλαδή, αναπηρία είναι η ακράτεια, αλλά δεν είναι εμφανής, με αποτέλεσμα να δίνεται με πολλή δυσκολία (ή να μην αποδίδεται καν αναπηρία).
Τέλος, υπάρχει συνάρτηση του είδους αναπηρίας σε συνδυασμό με το επάγγελμα. Θέλω να πω ότι αναπηρία (αδυναμία εργασίας, εννοώ πάντα) είναι και η απώλεια πρόσφατης μνήμης για έναν δικηγόρο, αλλά δεν δεν είναι για έναν υδραυλικό. Και φυσικά αυτή η αναπηρία (για τον δικηγόρο) επίσης δεν είναι εμφανής.

Θα ήθελα τη γνώμη σας, μερικές σκέψεις σας, για τα θέματα αυτά (που εγώ τα αντιμετωπίζω ως ένα, ενιαίο). Σας ευχαριστώ.
 #39611  από anni
 Τρί Σεπ 21, 2010 12:26 pm
φιλε gianni τι εννοεις; με μπερδεψες........
θες να βαλεις ποσοστα αναπηριας δηλ.διαφορετικο σε καθε επαγγελμα;
γιατι ναι ειναι διαφορετικα αλλα εκει ειναι που θα γινεται μπαχαλο........
εδω πας στις επιτροπες και αλλο ποσοστο σου δινει ο ενας και αλλο αλλος
φανταζεσαι αν το πιασουν και κατα επαγγελμα........
οι ανθρωποι που δεν μπορουν να ασκησουν το επαγγελμα τους δεν παιρνουν
συνταξη αναπηριας ή κανω λαθος;

εγω ξερω πως οπου και να με βαλεις να δουλεψω τωρα.......το πιο απλο σου βαζω
θα το κανω με δυσκολια.....τι ποσοστο να μου δωσεις;
και για τον υδραυλικο και για τον δικηγορο αλλα και για ολους ειναι προβλημα η απωλεια προσφατης μνημης......γιατι να μην ειναι το ιδιο;και ο υδραυλικος θα αντιμετωπισει προβλημα
στην δουλεια του.......
το να βαλεις διαφορετικα ταμπελακια.......υπαρχουν και πολλα προβληματα οπως λες που δεν ειναι εμφανη........
ποιος θα το κρινει;
 #39618  από giannis
 Τρί Σεπ 21, 2010 1:06 pm
Ok anni. Έχεις δίκιο...

Λοιπόν, κατ'αρχάς ο στόχος μου είναι να ξεκινήσει συζήτηση ακριβώς για τα κριτήρια με τα οποία κρίνουν οι όποιες επιτροπές. Είτε Υγειονομικές, είτε νομαρχιακές, είτε του εκάστοτε ταμείου και για οποιοδήποτε λόγο.

Ακριβώς, όπως λες γίνεται μπάχαλο. Ωστόσο, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και αυτό είναι το ένα θέμα που θέλω να καταδείξω, θεωρώντας ότι το μπάχαλο μπορεί να οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι τα βάζουν όλα σε ένα καζάνι. Λέω πως αν μπορέσουμε να τα διαχωρίσουν στο μυαλό τους είναι καλύτερα για να κατανοήσουν καταστάσεις και αναπηρίες. Όπως επίσης, ίσως έτσι σταματήσουν τα περί "μαϊμού ανάπηρος". (Δεν μιλώ φυσικά για τα εξώφθαλμα, τύπου "τυφλός ταξιτζής").

Ίσως το παράδειγμα με την απώλεια πρόσφατης μνήμης και την αντιδιαστολή δικηγόρου-υδραυλικού να είναι ατυχές και σε μπέρδεψα. Το θέμα είναι περισσότερο να αναδείξουμε ότι υπάρχουν αναπηρίες που δεν φαίνονται, αλλά είναι τραγικές. Φαντάζεσαι έναν πωλητή που τρέχει στους δρόμους και έχει ακράτεια; Είναι αδύνατον να δουλέψει ο άνθρωπος. Άσε που η ψυχολογία του κάθε φορά που θα κάνει ένα ραντεβού είναι στο ναδίρ. Πως να κάνει πωλήσεις;

Αυτά θέλω να αναδείξω, διότι διαπιστώνω ότι η κατανόηση για το αισθάνεται ένας σκληρυντικός είναι μηδενική. Μήπως βρεθεί ένας τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Διότι αυτή τη στιγμή όπως φαίνεται ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. Υπάρχει μια απλή άγνοια. Σκέφτηκα λοιπόν, μήπως, επειδή εμείς είμαστε αυτοδιοικούμενο ταμείο και έχουμε λόγο στη διοίκηση, γίνει μια αρχή από εμάς (λέμε τώρα) και -που ξέρεις- μπορεί να καλυτερεύσει έστω και κατά ένα χιλιοστό η κατάσταση.

Δεν ξέρω αν αυτή τη φορά κατάφερα να αποτυπώσω καλύτερα αυτά που σκέφτομαι. (Καλά τι έχω πάθει και δεν μπορώ να γράψω απλά και κατανοητά αυτά που σκέφτομαι;). :? :shifty:

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας...
 #39637  από Nick
 Τρί Σεπ 21, 2010 3:40 pm
Έχεις απόλυτο δίκιο Γιάννη. Μου θύμισες έναν μ....κα που ήταν παλιά σε επιτροπές, τώρα συνταξιοδοτήθηκε, που όταν του είπα πως ο άντρας μου δυσκολεύεται να εργαστεί στο ελεύθερο επάγγελμα γιατί είναι μονίμως κουρασμένος, δεν μπορεί να οδηγήσει μηχανάκι όπως πριν, ζαλίζεται πολύ ώρα όρθιος, έχει πόνους κλπ, μου είπε, ε, και γιατί δεν ανοίγει ένα περίπτερο?
Δεν τους νοιάζει γενικότερα. Θα τους νοιάξει αν είναι ακριβοδίκαιο?
Το βασικό για μένα που επιτεύχθηκε και πρέπει να τηρείται είναι το 67% ποσοστό που παίρνεις και μόνο με τη διάγνωση της νόσου. Από κει και πέρα με αυτό το 67% πρέπει όλοι μα όλοι να παίρνουν σύνταξη. Ύστερα, ανάλογα με την μεγαλοκαρδία του κάθε μ...κα της επιτροπής, δίνεται το μεγαλύτερο ποσοστό, για να διεκδικήσει ο καθένας περισσότερα χρήματα. Έτσι είναι, χειρότερα θα γίνει, καλύτερα όχι.
 #39638  από giannis
 Τρί Σεπ 21, 2010 3:54 pm
Αυτό που λες, το 67% με τη διάγνωση και μόνο της νόσου, δεν εφαρμόζεται. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Εμένα τουλάχιστον δεν μου το έδωσαν την πρώτη φορά. Όταν το έψαξα (λίγο) η αιτία είναι -όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές εδώ μέσα- ο τρόπος που είναι γραμμένος ο νόμος, ο οποίος λέει "σκλήρυνση κατά πλάκας που προκαλεί αναπηρία". Εκεί λοιπόν, βασίζονται και επειδή υπάρχει η υποτροπιάζουσα και η προϊούσα, σου λέει "έχεις υποτροπιάζουσα και δύσκολα θα μείνεις ανάπηρος". Δεν καταλαβαίνουν ότι αφήνοντας έναν σκληρυντικό στην αγορά εργασίας, τον οδηγούν σταθερά (αργά ή γρήγορα, έχει να κάνει με τον κάθε οργανισμό) στο καροτσάκι. Διότι, όπως επίσης έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, το άγχος (και η δουλειά προκαλεί αρκετό) είναι από τα βασικότερα στοιχεία επιδείνωσης της νόσου.
Έτσι, σκέφτηκα "ας ανοίξω το θέμα"...

ΥΓ: Σ'αυτόν που σας είπε για το περίπτερο, γιατί δεν του απάντησες "και μόλις έρθει το πρώτο πρόστιμο από το Δήμο μεγάλε, να σου το στείλω να το πληρώσεις;". Αυτό δεν καταλαβαίνουν. Ότι το άγχος του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία και η ανασφάλεια όλων μας για το αύριο, στη ΣΚΠ είναι 10 φορές χειρότερα.
 #40713  από LL--MM
 Παρ Οκτ 01, 2010 8:33 pm
67%, κανόνες: :confusion-seeingstars: viewtopic.php?f=24&t=148 :angelic-flying:

Καλό σας κουράγιο, παιδιά...

Η γιαγιά η Κασσάνδρα
 #40913  από LL--MM
 Κυρ Οκτ 03, 2010 8:41 pm
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ: Υπάρχει αλληλεγγύη που θα πήγαζε από την προσωπική εμπειρία κάποιου στελέχους;

http://www.guardian.co.uk/politics/2009 ... an-cameron

Συγγνώμη, παιδιά, δε θα ήθελα να το περάσω αυτό στα αστεία, διότι αφορά την τραγική κατάσταση όχι μόνο του γιού του νυν πρωθυπουργού της Αγγλίας, αλλά και πολλαπλών άλλων ομοπαθών του παιδιών, τα οποία πάσχουν από μια νευρολογική πάθηση κατά πολύ βαρύτερη της δικής μας και που δεν έχουν μπαμπά πρωθυπουργό, τέλος τους αναπήρους όλους γενικά:

Ο γιός του Κάμερον απεβίωσε στις 25 Φεβρουαρίου του 2009 από αυτή(ες) τις παθήσεις του. Δε νομίζω, δυστυχώς, να άλλαξε τίποτα στο πρόγραμμα του κόμματος του μπαμπά (ούτε και άλλου κόμματος, δηλαδή, για να είμαστε και "πολιτικά" δίκαιοι, που να ευνοεί τα καθυστερημένα παιδάκια: βγήκε μια εκπομπή, αυτές τις μέρες στο BBC, αν δεν απατώμαι, όπου μια μαμά παιδιού με σύνδρομο down αναφέρει στον πρωθηπουργό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά...

Ακόμα όχι μεγάλα αποτελέσματα, προφανώς, ο πρωθυπουργός, έστω και "για την ψυχή του παιδιού του", όπως θα λέγαμε ελληνικά... Καμιά φορά μάλιστα, βρίσκουμε την πιό επίπονη μεταχείρηση από συναδέλφους που παραιτήθηκαν "γιατί το επάγγελμά μας δεν είναι για σκληρυντικούς" και αρνούνται να βοηθήσουν σε προσπάθεια κοινή, ή ακόμα και γιατρούς που ενώ είναι (ή όχι, τι μας κόφτει, επί τέλους) διατείνονται ότι είναι σκληρυντικοί οι ίδιοι για να μας ψωνίσουν ώς ασθενείς, ενώ στην πραγματικότητα, βλέποντάς μας, θέλουν να αποστασιοποιηθούν από την αρρώστια που αντιπροσωπεύουμε εμείς στα μάτια τους...

"Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου" που έλεγε και ο Νικος Καζαντζάκης... Εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε...

Η γιαγιά η Κασσάνδρα
 #40967  από LL--MM
 Δευ Οκτ 04, 2010 2:27 pm
Εικόνα

Επειδή ζωή είναι απρόβλεπτη, φάε πρώτα ένα γλυκάκι...
Κερασάκι για την "τούρτα" δε βρήκα, σόρυ, δοκιμάστε τα σμέουρα λοιπόν...

Η γιαγιά η Κασάνδρα