Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα σε νευρολόγο του ΙΚΑ που πάει σε επιτροπές για να μου γράψει το betaferon.
Πάνω στην κουβέντα, την ρώτησα γιατί οι επιτροπές είναι τόσο αυστηρές σε άτομα με σκπ και συχνά τους δίνουν ποσοστά κάτω του 67%, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται το επίδομα.
Η απάντησή της είχε και αλήθειες και "υπερβολές" μέσα.
Αλήθειες:
Ανά τα χρόνια, πήγαν πολλοί με πλαστά έγγραφα από νοσοκομεία.
Αρκετοί είχαν επεισόδιο μυελίτιδας, το οποίο γνωστοί τους νευρολόγοι, το αναγράψαν ως σκλήρυνση.
Κάποιοι άλλοι, ώντας μεν με σκπ, αλλά με εισόδημα 2000 ευρώ το μήνα.
Όλοι πάνε εκεί με αναπηρικό καρότσι ενώ δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια προσπάθεια να ξεγελάσουμε την επιτροπή για να πάρουμε το επίδομα για 2-3 χρόνια την πρώτη φορά και όχι για 1 χρόνο που το δίνουν αρχικά.
"Υπερβολές":
Μέσα στα κριτήρια του ποσοστού, λαμβάνουν υπόψην και το επάγγελμα του ασθενούς.
Υπάρχει ΠΑΝΤΑ νευρολόγος στις επιτροπές και αν δεν έχει, φωνάζουν κάποιον να συμμετέχει.
Δεν έχουν καμία ''εντολή'' να απορρίπτουν λόγω οικονομικής κρίσης.
Τελειώνοντας, της ανέφερα ότι το επίδομα ψηφίστηκε για να το παίρνουν τα άτομα με σκπ, άσχετα από την κλινική τους εικόνα, ακριβώς για να δουλεύουν λίγες ώρες και να ζουν αξιοπρεπώς.
Αν δεν το παίρνουμε το επίδομα, θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε (αν μπορούμε κινητικά), πολλές ώρες για να επιβιώσουμε, με τα γνωστά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Μου απήντησε ότι, το επίδομα δεν ψηφίστηκε γι'αυτό το λόγο, αλλά είναι πολλοί οι λόγοι απόρριψης ή έγκρισης.
Μου είπε ότι δεν είχε τόσο πολύ χρόνο να μου αναλύσει και έτσι έφυγα.
Πάγκαλε, έχε χάρη που ο διάολος δεν είναι τόσο δυνατός να σε πάρει και να σε σηκώσει!!!