• Cladribine δισκία κατά της ΣΚΠ

  • Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #1219  από thodoris
 Σάβ Ιαν 24, 2009 9:34 pm
Η δια στόματος θεραπευτική αγωγή με την ονομασία Cladribine της Merck Serono μείωσε σημαντικά το ποσοστό υποτροπών κατά την διετή βασική δοκιμή φάσης III.

• Η διετής δοκιμή κατέληξε σε: 58% σχετική μείωση του ετήσιου ποσοστού υποτροπών στην ομάδα της χαμηλής συνολικής δόσης θεραπευτικής αγωγής και 55% σχετική μείωση του ετήσιου ποσοστού υποτροπών στην ομάδα της υψηλής συνολικής δόσης θεραπευτικής αγωγής.
• Η υποβολή αίτησης για αδειοδότηση του Cladribine σε Ευρώπη και Αμερική (EMEA και FDA) είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του 2009.
• Τα δισκία Cladribine είναι η πρώτη από στόματος (υπό έρευνα) θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας που συμπλήρωσε την διετή βασική δοκιμή.

Το κείμενο (στα Αγγλικά) της πλήρους ανακοίνωσης της εταιρείας βρίσκεται στο link που ακολουθεί:
http://www.merckserono.com/corp.merckse ... _34916.pdf

Αρχή επεξεργασίας
Προσθέτω για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν το αγγλικό κείμενο δύο σημαντικά σημεία αυτού:
……
Γενικώς, η συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων γεγονότων ήταν χαμηλή στις ομάδες στις οποίες δόθηκε το cladribine και ήταν συγκρινόμενη με αυτή που παρατηρήθηκε στην ομάδα που δόθηκε το placebo. Η λεμφοπενία (παθολογική μείωση του αριθμού των λεμφοκυττάρων στο αίμα) η οποία και ήταν αναμενόμενη να συμβεί λόγω του μηχανισμού δράσης του φαρμάκου, παρατηρήθηκε πιο συχνά στις ομάδες στις οποίες δόθηκε το cladribine. Τα πλέον συχνά ανεπιθύμητα γεγονότα μετά την λεμφοπενία (παρατηρήθηκαν σε όλες τις ομάδες) ήταν πονοκέφαλοι και nasopharyngitis.
……
Δευτερεύουσες τελικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι υπήρχε μείωση τις δραστηριότητας των πλακών (reduction of lesion activity) όπως μετρήθηκαν από την μαγνητική τομογραφία καθώς επίσης και αναλογία μεταξύ της έλλειψης υποτροπών και εξέλιξη της αναπηρίας. Όλα τα αποτελέσματα της δοκιμής θα παρουσιαστούν σε ερχόμενη επιστημονική συγκέντρωση.
……
Τέλος επεξεργασίας
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος thodoris την Δευ Ιαν 26, 2009 8:15 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
 #1222  από manos81
 Σάβ Ιαν 24, 2009 11:06 pm
na kanoume to stauro mas pedes...yparxei fos sto tounel...h eksodos einai h erxete treno
 #1231  από Παναγιώτα
 Κυρ Ιαν 25, 2009 9:06 pm
doksa to 8eo na leme pou uparxoun tosa farmaka k perimenoume kai alla... to psaxnoun to 8ema den einai kati pou den asxolounte ginontai toses ereunes...kai prepei na elpizoume giati ta kalutera erxontai...mexrh k gia 8erapeia lene!!! ;)
 #16337  από efi
 Δευ Φεβ 01, 2010 5:44 pm
manos81 έγραψε:na kanoume to stauro mas pedes...yparxei fos sto tounel...h eksodos einai h erxete treno
h exodos einai........to trno efyge.....paei allou......
 #34388  από mortal_engine
 Τετ Ιούλ 21, 2010 3:56 pm
Από εργασία με τίτλο "Μεταβολή συνολικού όγκου του εγκεφάλου σε ασθενείς που έλαβαν cladribine" που υπάρχει πλήρης εδώ:
http://www.neurology.org/cgi/content/full/55/11/1714

Η εργασία είναι του 2000, μετά τις προκαταρκτικές έρευνες για το cladribine, αλλά πριν τη μεγάλη έρευνα που οδήγησε στην αδειοδότηση του φαρμάκου. Συμμετείχαν 159 ασθενείς, το 70% με δευτεροπαθώς και το 30% με πρωτοπαθώς προϊούσα ΠΣ. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με λήψη 0.7mg/kg, 2.1mg/kg και placebo, αντίστοιχα. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα:

1. "Η μέτρηση του εγκεφαλικού όγκου είναι ένα αντικειμενικό και αξιόπιστο υποκατάστατο της καταστρεπτικής παθολογικής διαδικασίας στην ΠΣ".

2. "Δείξαμε επίσης ότι ο ρυθμός μείωσης του εγκεφαλικού όγκου δεν επηρεάζεται θετικά σε ασθενείς με προϊούσα ΠΣ από τη θεραπεία τους με cladribine. Αντίθετα, η εξέλιξη της ατροφίας εμφανίστηκε χειρότερη, αν και όχι σημαντικά, σε ασθενείς που έλαβαν την υψηλή δόση cladribine. Αν και αυτό μπορεί να είναι τυχαίο, δείχνει ότι αυξημένες δόσεις της ουσίας ίσως να επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη της ΠΣ".

3. "Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας συμφωνούν με την επίδειξη (από άλλες εργασίες) ότι το cladribine δεν έχει καμία επίδραση στην αναπηρία και τη συγκέντρωση Τ1 εστιών, και περιορίζει την αξία των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων των δύο προκαταρκτικών ερευνών του cladribine σε προϊούσα και με εξάρσεις-υφέσεις ΠΣ..."

4. "Η απόκλιση των αποτελεσμάτων του cladribine σε διαφορετικές MRI-βασιζόμενες μετρικές πιθανόν να οφείλεται στην αδυναμία της ουσίας να τροποποιήσει τους μηχανισμούς που οδηγούν σε καταστροφή των ιστών στην ΠΣ".

5. "Το μάθημα που προκύπτει από την παρούσα εργασία είναι ότι η ικανότητα ενός φαρμάκου να περιορίζει το πλήθος των ορατών με σκιαγραφικό εστιών και τη συσσώρευση των Τ2 εστιών στην ΠΣ δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε ωφέλιμο αποτελεσμα επί των μηχανισμών που οδηγούν σε απώλεια ιστών και τελικά σε μη αναστρέψιμη νευρολογική αναπηρία".
 #34590  από mortal_engine
 Παρ Ιούλ 23, 2010 1:52 am
Κι όμως, το cladribine δεν φαίνεται να τα πάει καλά ούτε με τις λευχαιμίες. Απ' ό,τι είδα ανήκει στη κατηγορία των purine antagonists και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της hairy cell leukemia που αποτελεί μια υποκατηγορία της Chronic Lymphocytic Leukaemia. Σύμφωνα λοιπόν με την ακόλουθη μεταέρευνα για αυτόν τον τύπο λευχαιμίας, http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab004270.html:

"Παρά την αύξηση της συνολικής απόκρισης και των ρυθμών πλήρους ύφεσης και την επέκταση των διαστημάτων χωρίς εξέλιξη, τα purine antagonists δεν κατάφεραν μια διαπιστώσιμη επέκταση του διαστήματος επιβίωσης σε σχέση με τις εναλλακτικές θεραπείες. Επιπλέον, η χρήση τους ενέχει τoν κίνδυνο μολύνσεων βαθμού III/IV και haemolytic anaemia."

Φαίνεται λοιπόν ότι το cladribine ακολουθεί τα χνάρια του fingolimod: Αφού και τα δύο απέτυχαν στην αρχική τους ιατρική στόχευση, αλλά αποδυναμώνουν επιτυχώς το ανοσοποιητικό, ρίχτηκαν στην αγορά των φαρμακων της ΠΣ.

Σαν να πουλά, δηλαδή, ένας ζαχαροπλάστης τις μπαγιάτικες πάστες για αντιηλιακό.
 #34596  από kate2002
 Παρ Ιούλ 23, 2010 8:42 am
μα καλα, δεν εχουν ακουσει ποτε για το "καλαθι απορριματων" αυτοι οι άνθρωποι και τη "διαπιστωμενη" χρησιμοτητα του, πρεπει όοοολα να τα καταπινουν οι "αυτοάνοσοι";
οταν δεν ειχα το προβλημα, δεν ειχα ιδεα και δεν ειχα ενδιαφερθει να μαθω.
τωρα με "πνιγουν" τα νεα ...
 #34608  από κωστας
 Παρ Ιούλ 23, 2010 10:41 am
γιατι γινεται αυτο ρε παιδια?καταλαβαινω οτι θελουν να μας κρατανε συνεχως σε μια θεραπεια και να μην επιδιωκουν την πληρη θεραπεια του ασθενη για να παιρνουμε συνεχως το φαρμακο μας αλλα τουλαχιστον να διατηρουμαστε σε καλη κατασταση!οχι μονο δεν γινετε αυτο αλλα τα φαρμακα τους εχουν και σοβαρες παρενεργειες,μονο στην σκπ γινεται αυτο?στα αλλα αυτοανοσα(εφοσον θεωρησουμε οτι η σκπ ειναι αυτοανοση) τι γινεται εκει ξερει κανεις?οι θεραπειες ειναι ποιο αποτελεσματικες?
 #34617  από kate2002
 Παρ Ιούλ 23, 2010 10:54 am
κωστα, δεν εχω άλλο "αυτοάνοσο", δεν εχω ψαξει πιο κει επομενως... πολυ καλα θα κανουν όμως οσοι "αυτοανοσουν" να ψαχνονται παααρα πολυ καλα.
μετα το πρωτο, δευτερο, τριτο κλπ σοκ, κατα τη διαρκεια του οποιου καταπινεις όοοτι μα όοοοτι σου βαλουν στο στομα αδιαμαρτυρητα, ψαξτο μόνος σου...(κατα το γνωστο : φτιαξτο μόνος σου :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: )