• ΣΚΠ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #137342  από MARCHRIS
 Παρ Νοέμ 14, 2025 10:31 pm
Καλησπέρα στην παρέα,
Τέλη Σεπτεμβρίου διεγνώσθη με ΣΚΠ ελάμβανα ενδοφλέβια κορτιζόνη για μια εβδομάδα και μετά ξεκίνησα kesimpta. Γενικά τα συμπτώματα μου υποχωρούσαν σταδιακά. Σήμερα αντιμετωπίζω μια ελαφριά αδυναμία στα πόδια και η αντοχή μου γενικά είναι πεσμένη. Πέρα απ' αυτά όμως κάποιες φορές ξαφνικά ενώ δεν σκέφτομαι κάτι συγκεκριμένο με πιάνει ταχυπαλμία, τρέμω ολόκληρη σαν να φοβάμαι ότι κάτι κακό θα πάθω και σαν να μη μπορώ να πάρω ανάσα, δηλαδή παθαίνω κρίση πανικού. Στο παρελθόν δεν γνώριζα τι είναι κρίση πανικού δεν είχα βρεθεί ποτέ σε τέτοια κατάσταση. Το αντιμετωπίζει και άλλος/ άλλη αυτό το πρόβλημα; Μήπως ήρθε η στιγμή να μιλήσω με ψυχολόγο ή ψυχίατρο που να ειδικεύεται στην ΣΚΠ; Πηγαίνει κανείς σε ειδικό ψυχολόγο λόγω ΣΚΠ;

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. :smile-hi:
 #137344  από Λιάνα
 Κυρ Νοέμ 16, 2025 1:41 am
MARCHRIS έγραψε: Παρ Νοέμ 14, 2025 10:31 pm Καλησπέρα στην παρέα,
Τέλη Σεπτεμβρίου διεγνώσθη με ΣΚΠ ελάμβανα ενδοφλέβια κορτιζόνη για μια εβδομάδα και μετά ξεκίνησα kesimpta. Γενικά τα συμπτώματα μου υποχωρούσαν σταδιακά. Σήμερα αντιμετωπίζω μια ελαφριά αδυναμία στα πόδια και η αντοχή μου γενικά είναι πεσμένη. Πέρα απ' αυτά όμως κάποιες φορές ξαφνικά ενώ δεν σκέφτομαι κάτι συγκεκριμένο με πιάνει ταχυπαλμία, τρέμω ολόκληρη σαν να φοβάμαι ότι κάτι κακό θα πάθω και σαν να μη μπορώ να πάρω ανάσα, δηλαδή παθαίνω κρίση πανικού. Στο παρελθόν δεν γνώριζα τι είναι κρίση πανικού δεν είχα βρεθεί ποτέ σε τέτοια κατάσταση. Το αντιμετωπίζει και άλλος/ άλλη αυτό το πρόβλημα; Μήπως ήρθε η στιγμή να μιλήσω με ψυχολόγο ή ψυχίατρο που να ειδικεύεται στην ΣΚΠ; Πηγαίνει κανείς σε ειδικό ψυχολόγο λόγω ΣΚΠ;

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. :smile-hi:
Καλησπέρα. Αρχικά να σου ευχηθώ καλή επιτυχία με την αγωγή που παίρνεις.
Για τις κρίσεις πανικού, ναι αντιμετώπιζα και εγώ στις αρχές που έφυγαν στην πορεία μετά από ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο. Δεν χρειάστηκε να πάω σε ψυχίατρο. Δεν πήρα κάποια φαρμακευτική ηρεμιστική αγωγή αλλά το ξεπέρασα μέσω των συνεδρίων που έκανα κάθε εβδομάδα για αρκετούς μήνες.

είναι φυσιολογικό να περνας κρισεις πανικού είναι πρόσφατο.

Αυτό που με ηρεμούσε όταν το πάθαινα είναι να παίρνω αναπνοές και να λέω μέσα μου να μην φοβάμαι και ότι θα περάσει και ότι πρέπει να δυναμώσω.

Επίσης, λάμβανα κάποιες παστίλιες φυτικές που εάν θέλεις στείλε μου pm. Είναι παστίλιες ομοιοπαθητικής και πουλιούνται στο φαρμακείο. Θα σε βοηθήσουν και έχουν και ωραία γλυκιά γεύση :)

Ότι χρειαστείς , είμαι εδώ για εσένα.

Φιλικά,
Λιάνα