Μιχάλης έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 08, 2025 10:24 pm
Καλησπέρα και από εμένα,
Είμαι διαγνωσμένος με MS από το 2003. Μέχρι και το 2015 έδινα κανονικά αίμα (σαν αιμοδότης) τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Κάπου εκεί μου ανακοίνωσαν (από το νοσοκομείο Παίδων που έρχονται κάθε χρόνο για αιμοληψία στην δουλειά μου) ότι άλλαξε το πρωτόκολλο και ότι απαγορεύτηκε λόγω της σκλήρυνσης και όχι λόγω των φαρμάκων. Από τότε δεν έχω ξαναδώσει αίμα και θα ήθελα να ξέρω αν ισχύει κάτι διαφορετικό.
Αγαπητέ Μιχάλη,
καταρχάς σε ευχαριστούμε για όλα αυτά τα χρόνια που έδινες αίμα – πραγματικά σεβασμός!
Ναι, σωστά σου είπαν ότι αλλάζει κάτι. Κυρίως επειδή – σε ορισμένες χώρες – το MS θεωρείται χρόνια νόσος που κρύβει μυστικά, κι έτσι συνήθως απαγορεύεται η αιμοδοσία.
Στην Ελλάδα (και γενικώς στον ευρωπαϊκό / Βρετανικό χώρο), ισχύει ενιαία απαγόρευση για χρόνιες ασθένειες όπως η δική μας. Μάλιστα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας EKEA παραδέχεται πως
“χρόνιες (ή ανίατες) ασθένειες δεν επιτρέπουν να είσαι αιμοδότης”.
Στις χώρες του εξωτερικού τα πράγματα ποικίλουν. Στις ΗΠΑ αν είσαι σταθερός, χωρίς εξάρσεις και χωρίς πρόσφατες θεραπείες, μπορείς να δώσεις Άλλες χώρες όπως UK, Αυστραλία, Καναδάς δεν το επιτρέπουν για τους ίδιους λόγους – γιατί δεν γνωρίζουν ακόμη απόλυτα την αιτία του MS.
Οπότε, δυστυχώς, το πρωτόκολλο στην Ελλάδα λέει “όχι” – γιατί δεν ξέρουν ακόμα αν το MS παίζει... και κρυφτό με το αίμα. Στη Ελλάδα είμαστε “όλοι μέσα στο ίδιο καζάνι” με ταμπέλα 'χρόνια ασθενείς' και γι’ αυτό μας κρατάνε μακριά από τον παλμό της αιμοδοσίας.

“Η φύση θεραπεύει, η επιστήμη καθοδηγεί, η πίστη ολοκληρώνει.”