• Μούδιασμα άνω άκρων

• Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #137001  από Ιωάννης Μαλτέζος
 Παρ Ιαν 10, 2025 9:51 am
Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά να έχουμε με λιγότερες υποτροπές.Λοιπον μετράω πολλά χιλιόμετρα με την πάθηση, είμαι τώρα 36 και την έχω ανάληψη από τα 19 μου.Ειχα διάφορες υποτροπές όχι πολύ έντονες και επίμονες αλλά αυτή την φορά με έχει πάρει από κάτω.Εδω και τρία χρόνια καλοκαίρι ήταν θυμάμαι, άλλαξα θεραπεία από betaferon σε mavenclad και το ίδιο καλοκαίρι παθαίνω υποτροπή και μουδιάζουν τα άνω άκρα από τον καρπό μέχρι τα δάχτυλα αλλά μόνο η αφή, ούτε πρόβλημα κίνησης κλπ. Οπότε 3 χρόνια μετά και δεν έχει φύγει ενώ έχω κάνει τα πάντα, να συμπληρώσω ότι είμαι αθλητής μπάσκετ από τα 12 μου και η ΣΚΠ δεν μου στέρησε ποτέ αυτήν την αγάπη μου μέχρι τώρα.Ο γιατρός μου λέει θα περάσει αλλά είναι επίμονω σύμπτωμα.Παιρνω και neurobion και βιταμίνες D, Ω3 κλπ καθώς επίσης μου έχει συνταγογράφηση ο γιατρός μου το lyrica και παίρνω 300 mg την μέρα.Εχει κάποιος να μου πει καμία γνώμη με κανένα παρόμοιο σύμπτωμα η κάτι που έκανε και του πέρασε γιατί κουραστικά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 #137005  από Elianna
 Κυρ Ιαν 12, 2025 6:53 pm
Καλησπέρα Ιωάννη! Σε εμένα πέρασε στα τέσσερα χρόνια, χώρος να καταλάβω πότε τι έγινε και πως πέρασε. Μόλις αποδέχθηκα ότι το έχω για παντα, έφυγε. Σου εύχομαι σύντομα να ανήκει στο παρελθόν και να το ξεχάσεις!
 #137007  από Ιωάννης Μαλτέζος
 Κυρ Ιαν 12, 2025 8:36 pm
Elianna έγραψε: Κυρ Ιαν 12, 2025 6:53 pm Καλησπέρα Ιωάννη! Σε εμένα πέρασε στα τέσσερα χρόνια, χώρος να καταλάβω πότε τι έγινε και πως πέρασε. Μόλις αποδέχθηκα ότι το έχω για παντα, έφυγε. Σου εύχομαι σύντομα να ανήκει στο παρελθόν και να το ξεχάσεις!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, να σου πω την αλήθεια το έχω αποδεχτεί κάπως απλά επειδή είναι στις παλάμες που είναι μέρος του σώματος που το χρησιμοποιούμε ατελείωτες φορές την μέρα μου κάνει μπαμ.Και εσύ στα χέρια το ειχες?Αν έχεις κάποιο τιπς για καλυτέρευση καλοδεχούμενο. :emojis-8:

Την καλησπέρα μου
 #137008  από Elianna
 Τρί Ιαν 14, 2025 7:59 am
Μακάρι να είχα, αλλά είχα δοκιμάσει τα πάντα. Κι εγώ στα χέρια, στο αριστερό ενιωθα κάτι ελαχιστο οταν έκλεινα τα μάτια μου και άγγιζα κατι, στο δεξί τίποτα. Και η δουλειά μου ήθελε κινήσεις με ακρίβεια που με δυσκόλευαν πολυ, άργησα να το συνηθισω. Είναι χάλια το ξέρω, ειδικά που δεν φαίνεται και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη δυσκολία που προκαλεί σε πολλά πράγματα. Λίγη υπομονή ακόμα, και στον Στάθη αν θυμάμαι καλά είχε συμβεί κάτι τέτοιο και είχε επίσης περάσει μετά από χρόνια.
 #137009  από Στάθης
 Τρί Ιαν 14, 2025 3:14 pm
Θυμάμαι Ιωάννη και Elianna πως τα μουδιάσματα ήταν από τα πιο επίμονα συμπτώματα που είχα. Στις πατούσες μου μάλιστα κράτησαν 7 χρόνια. Έφυγαν όμως, σαν από θαύμα μετά την επίλυση του κυκλοφορικού που είχα (ΧΕΝΦΑ), αλλά και την επίμονη άσκηση και Βιταμινοθεραπεία. Άυτό που παρατήρησα επίσης είναι πόσο με βοηθούσε να πατάω πάνω στα βότσαλα στην παραλία, να τσιγλάω δηλαδή τα νεύρα στις πατούσες ! Επίσης είχα μουδιάσματα και στα χέρια αν και όχι τόσο επίμονα. Για τον λόγο αυτό πήρα μια κιθάρα, να προπονώ τα δάκτυλα, ξεκίνησα και το εντατικό κολύμπι, πιλάτες κτλ.

Τι κάνουν χειρότερα τα μουδιάσματα στα άκρα μου? Οι εντάσεις, ο θυμός, η ζέστη και η υπερβολική κόπωση. Έπαιζα ποδόσφαιρο και μπάσκετ, έκανα jogging, τώρα ωρίμασα μετά τα 40 και το γύρισα και σε πιο ειρηνικά και δροσερά αθλήματα όπως η ποδηλασία, το περπάτημα και το κολύμπι, μάλιστα και χειμερινό !

Τα μουδιάσματα είναι ένα επίμονο σύμπτωμα πάρα πολύ συχνό στην ΣΚΠ και όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά για να το τιθασεύσουμε. Το σίγουρο είναι ότι το άγχος και η ζέστη δεν βοηθάει, όπως και το οτιδήποτε υπερβολικό. Θέλει σιγά σιγά μια ωρίμανση μέσο των συνηθειών μας, καλές πρακτικές διατροφής επίσης και πιο ισορροπημένες από ειδικό Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά !
 #137010  από Elianna
 Τρί Ιαν 14, 2025 6:30 pm
Αυτή η κούραση κάνει μεγάλο κακό, αλλά είναι και πειρασμός να μην σταματήσεις ακόμα και όταν ξέρεις ότι θα το πληρώσεις μετά...
 #137027  από Ιωάννης Μαλτέζος
 Κυρ Ιαν 19, 2025 1:50 am
Στάθης έγραψε: Τρί Ιαν 14, 2025 3:14 pm Θυμάμαι Ιωάννη και Elianna πως τα μουδιάσματα ήταν από τα πιο επίμονα συμπτώματα που είχα. Στις πατούσες μου μάλιστα κράτησαν 7 χρόνια. Έφυγαν όμως, σαν από θαύμα μετά την επίλυση του κυκλοφορικού που είχα (ΧΕΝΦΑ), αλλά και την επίμονη άσκηση και Βιταμινοθεραπεία. Άυτό που παρατήρησα επίσης είναι πόσο με βοηθούσε να πατάω πάνω στα βότσαλα στην παραλία, να τσιγλάω δηλαδή τα νεύρα στις πατούσες ! Επίσης είχα μουδιάσματα και στα χέρια αν και όχι τόσο επίμονα. Για τον λόγο αυτό πήρα μια κιθάρα, να προπονώ τα δάκτυλα, ξεκίνησα και το εντατικό κολύμπι, πιλάτες κτλ.

Τι κάνουν χειρότερα τα μουδιάσματα στα άκρα μου? Οι εντάσεις, ο θυμός, η ζέστη και η υπερβολική κόπωση. Έπαιζα ποδόσφαιρο και μπάσκετ, έκανα jogging, τώρα ωρίμασα μετά τα 40 και το γύρισα και σε πιο ειρηνικά και δροσερά αθλήματα όπως η ποδηλασία, το περπάτημα και το κολύμπι, μάλιστα και χειμερινό !

Τα μουδιάσματα είναι ένα επίμονο σύμπτωμα πάρα πολύ συχνό στην ΣΚΠ και όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά για να το τιθασεύσουμε. Το σίγουρο είναι ότι το άγχος και η ζέστη δεν βοηθάει, όπως και το οτιδήποτε υπερβολικό. Θέλει σιγά σιγά μια ωρίμανση μέσο των συνηθειών μας, καλές πρακτικές διατροφής επίσης και πιο ισορροπημένες από ειδικό Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά !

Ευχαριστώ πολύ Στάθη για την απάντηση και καλή χρονιά!!Η αλήθεια είναι ότι κολύμπι έχω αρχίσει και εγώ και σκέφτομαι και για πιλάτες.Βιταμινες παίρνω συνέχεια όπως σύμπλεγμα B, D, ιχθύελαιο σε κάψουλες και βιταμίνες C αναβράζων. Όσο μπορώ ξεκουράζομαι αλλά μου φαίνεται ότι ποτέ δεν είναι αρκετό.Τελος πάντων θα κάνω υπομονή, ούτως η άλλος δεν γίνεται και αλλιώς.Εσυ αν επιτρέπετε τι βιταμίνοθεραπεια έκανες? :emojis-8:
 #137033  από Στάθης
 Τρί Ιαν 21, 2025 10:48 am
Ιωάννης Μαλτέζος έγραψε: Κυρ Ιαν 19, 2025 1:50 am
......Εσυ αν επιτρέπετε τι βιταμίνοθεραπεια έκανες? :emojis-8:
Οι Βιταμίνες που λαμβάνω είναι κομμένες και ραμμένες από ειδικό γενετιστή για την πάθηση, τις αιματολογικές μου και το πως είναι η κλινική μου εικόνα. Αν και μια τέτοια υπηρεσία κοστολογείται ακριβά, αξίζει κανείς αν μπορεί να πάει σε ειδικό για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός βιταμινών που παίρνω είναι Γλουταμίνη, q10, Αντιοξειδωτικά, Βιταμίνη C, Βιταμίνες B, μαγνήσιο, Αμινοξέα κτλ.. όλα πολύ σημαντικά, αλλά πολύ περισσότερο ο συνδυασμός τους. Λέω συνδυασμός, γιατί και βιταμίνες να παίρνουμε, αν δεν πληρούν τον σωστό συνδυασμό, σε σχέση με αυτά που μας λείπουν συν αυτά που μπορεί να απορροφά ο οργανισμός μας, μάλλον δεν κάνουμε τίποτε ή, πολύ πιθανό, τα κάνουμε πολύ χειρότερα.

Η άσκηση είναι βαρόμετρο για την βιταμινοθεραπεία, όπως και η καλή ψυχολογία, η πρωτεύον βάση για όλα !! Υπομονή, διαρκής κίνηση και καλή πνευματική δύναμη !!