• Ηρθε η ωρα της κορτιζονης

• Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην καταστολή των ώσεων της ΣΚΠ. Ερωτήματα και συζητήσεις για "Corticosteroids" εδώ.
Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην καταστολή των ώσεων της ΣΚΠ. Ερωτήματα και συζητήσεις για "Corticosteroids" εδώ.
 #13638  από nick1981
 Κυρ Δεκ 20, 2009 3:58 pm
οπως λεει το θεμα ήρθε η ωρα.
εδω κ 2 ημερες βλεπω θολα απο το αριστερο ματι. δεν ειναι εντονο κ το καταλαβαινω μονο οταν κλεισω το αριστερο ματι. το ιδιο (αλλα στο δεξι ματι) επαθα περσι κ περασε μετα απο κανενα διμηνο χωρις θεραπεια.
μιλησα με το γιατρο μου κ μαλλον ειναι οπτικη νευριτιδα. οποτε αυριο να παω να με δει οφθαλμιατρος κ μπορει να κανω ενδοφλεβια κορτιζονη. η αληθεια ειναι πως λιγο φοβαμαι. να σας κανω μια ερωτηση?3 ή 5 μερες ειναι το σχημα της κορτιζονης? κ καθεσαι μεσα, κοιμασαι στο νοσοκομειο, γινεται εισαγωγη κανονικα ή κανεις τον ορό φεύγεις κ μετα την επομενη μερα κ.ο.κ?ειναι κ Χριστουγεννα κ θα εχουμε κοσμο σπιτι όποτε τι θα πουν οι γονεις μου που θα λειπω. Δεν το ξερουν οι συγγενεις κ καλυτερα γιατι θα ειχα υποτροπη καθε μερα αν το ηξεραν
 #13640  από swt
 Κυρ Δεκ 20, 2009 4:53 pm
Nick1981 πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί από τη βαρύτητα του προβλήματός σου. Για παράδειγμα, όταν εγώ είχα ελαφρύ πρόβλημα στην περιφερειακή που εντοπιζόταν μόνο με έλεγχο περιφερειακών οπτικών πεδίων, δεν πήρα τελικά τίποτε και πέρασε μόνο του. Πρόσφατα, που είχα πρόβλημα στην κεντρική όραση και η οφθαλμολογική εξέταση έδειξε ημιανοψία, έκανα ενδοφλέβια κορτιζόνη για 5 ημέρες που συνεχίστηκε με λήψη από το στόμα σταδιακα μειούμενη. Την κορτιζόνη την έκανα στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Αιγινητείου, όπου πήγαινα το πρωί, έκανα την ενδοφλέβια ένεση και μετά έφευγα. Το εξιτήριο βέβαια γράφει πώς έκανα εισαγωγή την πρώτη μέρα θεραπείας και βγήκα την τελευταία.
Ελπίζω αν είναι να πάρεις κορτιζόνη να την πάρεις για τρεις μέρες και να μη χρειαστεί να πάρεις χάπια, ώστε να μη χρειαστεί να κάνεις και δίαιτα για πολύ καιρό.
Περαστικά σου,
Σωτήρης
 #13642  από nick1981
 Κυρ Δεκ 20, 2009 5:01 pm
καλησπερα κ ευχαριστω που απαντησες swt,
ο οπτικος ελεγχος που αναφερεις εγινε απο οφθαλμιατρο λογικα ε?πως ακριβως εγινε αυτος?με μια απλη εξεταση στο ιατρειο ή χρειαστηκε καποιου αλλου ειδους εξεταση?γιατι κ ογιατρος μου ειπε να κανω ελεγχο οπτικου πεδιου , ελεγχο οπτικης οξυτητας κ ελεγχο χρωματων.
κ για να καταλαβω εαν κανω 3ημερο σχημα δεν χρειαζεται μετα χαπια? κ η ενδοφλεβια κορτιζονη ειναι σε μορφη ορου ή ενεση?κ ποση ωρα κραταει ?
sorry για το πρηξιμο
 #13644  από swt
 Κυρ Δεκ 20, 2009 5:18 pm
Η ενδοφλέβια κορτιζόνη γίνεται σε ορό και προσπαθούν να στη χορηγήσουν σε 1,5 ώρα περίπου. Εξαρτάται κι από το πόσο καλά το δέχεται η φλέβα σου. Τώρα για το αν μετά από τριήμερο σχήμα κορτιζόνης δεν χρειάζονται χάπια, οι γνώμες των γιατρών διίστανται. Εγώ πάντως όταν είχα κάνει σχήμα τριών ημερών δεν πήραα χάπια και δεν είχα σύνδρομο στέρησης από την κορτιζόνη.
Ειδικά τα οπτικά πεδία δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να σου τα κάνει ο οφθαλμίατρός σου, γιατί χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα για να τα ελέγξει που μπορεί να μην το έχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναγκαστείς να πας σε ειδικό κέντρο. Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρό που θα σε εξετάσει, θα χρειαστείς μέχρι και 15 λεπτά για κάθε μάτι (ή και λίγο παραπάνω, αν μπορώ βέβαια να εκτιμήσω καλά το χρόνο που πήρε σε μένα).
 #13645  από LL--MM
 Κυρ Δεκ 20, 2009 5:54 pm
Καλησπέρα σε όλους. Μπορείς, σε παρακαλώ Σωτήρη να μου εξηγήσεις σε τι συνίσταται το σύνδρομο στέρησης της κορτιζόνης :?: :shock: Όταν είχα παρει το πενθήμερο σχήμα δε μου έδωσαν χάπια μετα...
 #13646  από litsa
 Κυρ Δεκ 20, 2009 6:22 pm
εμένα στο πανεπιστημιακο της κρήτης μου έκαναν 3ημερο σχήμα ανά ημέρα 4 φορές Χ 250
και μετά χάπια πρεζολόν για 15 μέρες περιπου με σταδιακό κόψιμο για καλύτερα αποτελέσματα.. και γιατί λέει δεν κάνει η κορτιζόνη να κόβεται απότομα..

έπαιρνα ταυτόχρονα και ασβέστιο και ΚΑΘΟΛΟΥ αλατι και ζάχαρη...
θέλει και προσοχή και μετά το πέρας της κορτιζόνης..

αλλά απο ότι κατάλαβα ο καθένας κάνει το ...δικό του σχήμα και δεν έχω καταλάβει
γιατί αλλού κάνουν την κορτιζόνη 1γρ σε μία δόση και αλλού - οπως εγώ 4 φορες Χ 250μλ

...
:shock: :shock: :shock:
ακομα απορώ...!!!!
:( :( :( :( :(

περαστικά ... και να μην νοιάζεσαι για το τι θα σκεφθούν οι άλλοι ...αλλά το τι θα κάνεις εσύ!! :D :mrgreen: :mrgreen: :D :D :D
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος litsa την Κυρ Δεκ 20, 2009 6:48 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #13648  από swt
 Κυρ Δεκ 20, 2009 6:29 pm
Από ότι φαίνεται οι γνώμες των γιατρών διίστανται και για το πενθήμερο σχήμα.
Από τις οδηγίες για το solu-medrol παραθέτω το απόσπασμα που αφορά στο σύνδρομο στέρησης:
Δεν πρέπει να μειώσετε απότομα την δόση του κορτικοστεροειδούς διότι ενδέχεται η αιφνίδια μείωση της δόσης να προκαλέσει «σύνδρομο στέρησης» που χαρακτηρίζεται από οξεία φλοιεπινεφριδική ανεπάρκεια με μυϊκή αδυναμία, υπόταση, υπογλυκαιμία, ναυτία, εμέτους, ανησυχία, μυαλγίες, αρθραλγίες ή υποτροπή των συμπτωμάτων της θεραπευόμενης νόσου.
Το σύνολο των οδηγιών χρήσης
:arrow: http://www.pfizer.gr/media/solu_medrol_powder.pdf
 #13651  από αλεξανδρος1
 Κυρ Δεκ 20, 2009 6:57 pm
Το καλοκαίρι που έκανα ενδοφλέβια κορτιζόνη πήγαινα το πρωί και έφευγα το μεσημέρι για 5 μέρες. Ρώτησε τον γιατρό σου εάν μπορείς να κάνεις και εσύ το ίδιο.
 #13659  από costas
 Κυρ Δεκ 20, 2009 11:00 pm
LL--MM έγραψε:Καλησπέρα σε όλους. Μπορείς, σε παρακαλώ Σωτήρη να μου εξηγήσεις σε τι συνίσταται το σύνδρομο στέρησης της κορτιζόνης :?: :shock: Όταν είχα παρει το πενθήμερο σχήμα δε μου έδωσαν χάπια μετα...

όντως υπάρχουν δύο απόψεις να κόψεις τη κορτιζόνη σταδιακά με χάπια πρεζολόν και άλλοι λένε όχι!!!! Πιστεύω ότι πρέπει να κόβεται σταδιακά με τα χάπια, πάντα έτσι κάνω!!!!!!
 #13671  από makisb
 Δευ Δεκ 21, 2009 10:15 am
Κι εγώ 5θήμερο σχήμα στην αρχή και μετα χάπια Medrol για κανά μήνα για να μην κοπεί απότομα.

Είναι γεγονός ότι όταν έφτασα στο μισό χάπι ανα δεύτερη μέρα (είναι γεγονός ότι την έκοβα ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ), την πρώτη μέρα που δεν πήρα δεν αισθανόμουν και πολύ καλά. Δεν είχα όρεξη για τίποτα εκείνη τη μέρα..