• Ψυχολογική βοήθεια

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #135955  από Tropical
 Κυρ Ιουν 04, 2023 1:46 am
Καλησπέρα , έχω διαγνωστεί με ΣΚΠ και είμαι 23 χρόνων. Ψυχολογικά είμαι χάλια. Λεφτά δεν υπάρχουν για ψυχολόγους . Το μπνο που θέλω άτομα να μιλήσω να γνωρίσω να νιώσω καλύτερα.σας παρακαλώ. Υπάρχει κανείς; :emojis-22: :emojis-22:
 #135957  από Μ.M
 Κυρ Ιουν 04, 2023 11:31 pm
Tropical καλησπέρα!! Θέλεις να πεις δύο λόγια για την κατάστασή σου? Εννοώ πως προέκυψε η διάγνωση...δεν ξέρω αν θα βοηθήσει αυτό που θα σου πω, αλλά να ξέρεις αρχικά πως είσαι απ τους τυχερούς γιατί έχεις διάγνωση!!! Όσο περίεργο κι αν σου φανεί, ναι...είσαι απ τα τυχερά άτομα γιατί ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις! Έχεις μια βάση ό,τι κι αν προκύψει...εγώ ανήκω στην άλλη κατηγορία, που ενώ έχω εμφανή συμπτώματα, ενώ ταλαιπωρούμαι αρκετά και η λειτουργικότητά μου φθίνει με τον καιρό, δεν έχω διάγνωση κ δεν ξέρουμε καν τι έχω να αντιμετωπίσω! Οπότε ορίστε ένα θετικό για εσένα! Δεύτερο θετικό είναι η ηλικία σου...ω Θεέ!!! 23!!!! Αυτή την απίστευτα υπέροχη ηλικία είναι δυνατόν να την φορτώνουμε με καταθλιπτικές καταστάσεις για μια διάγνωση που μπορεί να μην επηρεάσει κ ποτέ τη ζωή σου σε σημαντικό βαθμό??? Ούτε καν....τέτοια λάθη δεν τα κάνουμε...μια φορά ζούμε κ δεν ξέρουμε για πόσο! Δεν ειναι κρίμα να σπαταλάμε το χρόνο μας με καταθλιπτικές, στενάγχωρες και αρνητικές σκέψεις?? Μόνο κακό κάνουν ξεκάθαρα αυτές οι σκέψεις...οκ καταλαβαίνω είναι το σοκ, είναι η πρώτη κρυάδα, είναι το άγνωστο, ειναι λογικό να βιωσεις πολλα και ίσως πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλά δεν τελειώνει η ζωή με μια διάγνωση...αντιθέτως εισαι 23, εχεις να ζησεις τα πιο ομορφα πράγματα τωρα που είσαι σε νεαρη ηλικιά και ταυτοχρονα αρχιζει να "μεστωνει" το μυαλο! Εχεις να μαθεις πολλά ακομη κ να ζησεις καταστάσεις που θα νοσταλγεις απιστευτα με το περας των χρονων!!! Δεν ειναι κριμα να μετανιωνεις στο μελλον για τον χρονο που εχασες με καταθλιπτικες καταστασεις σε μια τοσο ομορφη ηλικια?? Ο χρονος δεν γυρναει πισω....οποτε, αφου εζησες ως ενα βαθμο τις καταθλιπτικες σου φασεις, προσπαθησε να περασεις στο επομενο βημα, της αποδοχης! Δεν ειναι δυνατον μια γνωματευση να ορισει ολοκληρη τη ζωη σου....οκ, εχεις σκληρυνση...ξερεις ποοοοοσα ατομα εχουν σκληρυνση κ για ολη τους σχεδον τη ζωη δεν εχουν καν συμπτωματα??? Πολλοι!!! (Να ναι καλα οι ανθρωποι) Υπαρχουν και περιπτωσεις δυσκολες...δεν διαφωνω...αλλα γιατι να προδικαζεις? Οποτε εγω λεω εφοδιασου με θετικες σκεψεις που μονο καλο μας κανουν, κανε ενα αλμα για την αποδοχη κ προχωρα με καλη διαθεση και γεμιζε τον οργανισμο σου μονο με καλα πραγματα....οπως θετικες σκεψεις, υγιεινη διατροφη, βιταμινες, ιχνοστοιχεια, ασκηση κ ολα καλα θα πανε!!!! Δεν ηρθε το τελος του κοσμου!!!!
 #135958  από Tropical
 Δευ Ιουν 05, 2023 2:13 am
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια..είμαι απογοητευμένος και σοκαρισμένος αλλά προσπαθώ κάθε μέρα να το πολεμήσω ψυχολογικά…φοβάμαι μην δεν μπορώ να ζήσω την παραγωγικότερη ηλικία της ζωής μου όπως είχα φανταστεί…τα όνειρα που έχω κάνει και ποσό θα με περιορίσει αυτή η νόσος στο να τα πραγματοποίησω..στα γράφω και είμαι με δάκρυα στα μάτια …νιώθω νευριασμένος - αδικημένος από την ζωή. Λέω γιατί σε μένα ; Ξέρω υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα στην ζωή αλλά έτσι είμαι δεν μπορώ να το χωνέψω αλήθεια προσπαθώ ..θέλω να ζήσω την ζωή που ονειρεύομαι δεν θέλω να μ περιορίσει τίποτα ..ξέρω ότι παίζει τεράστια ρόλο η ψυχολογία γι αυτό το πολεμάω..εδώ πέρα βρήκα συμπαράσταση από τέτοια μηνύματα π λαμβάνω όπως το δικό σου…μακάρι να πάνε όλα καλά γιατί η ζωή είναι μια και ωραία και θέλω να την ζήσω όσο δεν πάει στο λέω μέσα από την ψυχή μου…. :emojis-16:
 #135960  από Μ.M
 Δευ Ιουν 05, 2023 10:22 am
Ορίστε άλλο ένα θετικό στοιχείο! Απ τη στιγμή που έχεις όρεξη για τη ζωή, που θέλεις να τη ζήσεις όσο δεν πάει, να την απολαύσεις, θέλεις να είσαι παραγωγικός, θέλεις να κάνεις πράγματα, έχεις όνειρα και στόχους για το μέλλον σου, απλά καν' το! Βγάλε απ το μυαλό σου τη διάγνωση, που πιστεύω στροβιλίζει στο μυαλό σου συνέχεια απ το σοκ...(δεν φταις γι αυτο...ειναι μια λογικη αντιδραση...ειναι ένα σοκ στην αρχη, αλλα ξεπερασε το κ πέρνα στην επόμενη φάση- της αποδοχης) κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν για να απασχολείς το μυαλό σου,ώστε να μην σκέφτεσαι συνέχεια την διάγνωση. Άρπαξε τη ζωή απ τα μαλλιά και ζήσ' την όπως την έχεις ονειρευτεί!! Αν τυχόν σου εμφανιστούν εμπόδια απ τη νόσο, βλέπεις τότε τι θα κάνεις...είναι κρίμα να χάνεις όμορφες στιγμές του τώρα για κάτι που μπορεί να γίνει στο μέλλον και αν γίνει και ποτέ....δεν είναι κάτι τρομερό μια διάγνωση, σημασία έχει πως αισθανόμαστε σωματικά! Αν σωματικά είσαι λειτουργικός, μην μασάς καθόλου! Πρόσφερε στον εαυτό σου τα καλύτερα γιατί αυτά θα σε βοηθήσουν να πας παραπέρα, να πετύχεις στόχους, όνειρα και η ικανοποίηση όταν πετυχαίνουμε τα ονειρά μας και τους στόχους μας είναι μια απερίγραπτα όμορφη αίσθηση που σου δίνει τη δύναμη να προχωρήσεις κι άλλο! Όσο ονειρευόμαστε κ έχουμε στόχους, είμαστε ζωντανοί!!!! Κι εσύ είσαι ζωντανός!!! Οπότε ζήσε !!! Μην χάνεις τη ζωή σου για μια διάγνωση που μπορεί να μην σε επηρεάσει και ποτέ!!!
 #135965  από adrCy
 Τρί Ιουν 06, 2023 9:48 am
Δεν έχω χρόνο για να σου γράψω όσα θέλω τώρα αλλά εν συντομία θα σου πω ότι στα 20 μου μπήκα πολυτεχνείο (είμαι από κύπρο και στα 18 παμε στρατό για 2 χρόνια), και στα 21 μου διαγνώστηκα με ΣκΠ. Και φοιτητική ζωή έκανα και το πτυχίο το πήρα στην ώρα του και δουλειά βρήκα αμέσως μετά το πανεπιστήμιο. Τώρα είμαι 31.
Αν υπαρχει θεληση, μπορείς να έχεις μια χαρά παραγωγική ζωη΄. Ναι, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις αλλαγές όπως διατροφή, γυμναστική κλπ αλλά η ΣκΠ δεν πρέπει να σε σταματάει ούτε να σου είναι εμπόδιο για τα όνειρα και τους στόχους σου.
:smile-muscle:
 #135968  από Tropical
 Παρ Ιουν 09, 2023 7:43 pm
Καλησπέρα , έχω μια περίπτωση ενός πολύ κοντινού μου φίλου και ανησυχώ πολύ. Εδώ κ ένα μήνα ξεκίνησε μ κάποια μουδιασματα πόδια κ πρόσωπο και πόνους στα χέρια. Πριν 3 μέρες έκανε μαγνητική εγκεφάλου αφού είχε επισκεφτεί δυο νευρολόγους και η κλινική του εικόνα ήταν μια χαρά κ του είπαν οτι είναι από αγχοσ. Καθόλου ασταθεια και δύναμη στα χέρια - πόδια κανονικά . Πήγε έκανε μαγνητική πριν 5 μέρες κ βγήκαν τα αποτελέσματα σήμερα . Το συμπέρασμα . ΕΞΕΤΑΣΗ αρνητική για ευρήματα προσλαμβάνοντα παθολογικούς χαρακτήρες . Οι εξετάσεις αίματος όλες πολυ καλες εκτός από χαμηλή βιταμίνη d στο 16. Εργάζεται κανονικά κάνει τα αθλήματα του απλά τα συμπτώματα δεν έχουν φύγει ακόμα . Τι μπορεί ν συμβαίνει στην περίπτωση αυτή; Μπορεί να τα δημιουργρι η έλλειψη βιταμίνης d? Συν το άγχος ;;
 #135969  από Tropical
 Παρ Ιουν 09, 2023 7:45 pm
Επίσης να πω όλο αυτό διάστημα στον έναν μήνα τον έχει πάρει πολύ από κάτω κ μπορεί ν οφείλεται και σε αυτό. Εφόσον η μαγνητική είναι καθαρή και η κλινική του εικόνα μια χαρά συνεχίζει χωρίς να δώσει άλλη σημασία ;
 #135972  από Στάθης
 Σάβ Ιουν 10, 2023 12:46 pm
Tropical έγραψε: Παρ Ιουν 09, 2023 7:45 pm Επίσης να πω όλο αυτό διάστημα στον έναν μήνα τον έχει πάρει πολύ από κάτω κ μπορεί ν οφείλεται και σε αυτό. Εφόσον η μαγνητική είναι καθαρή και η κλινική του εικόνα μια χαρά συνεχίζει χωρίς να δώσει άλλη σημασία ;

Μπορεί το άγχος να σακατεύει το σώμα? Μπορεί και βέβαια. Η έλλειψη Βιταμίνης D? Μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο σώμα.

Πες του να... "take it easy". Αφού είναι καλά σε κλινική εικόνα, πιστεύω καλό θα του κάνει να πάρει λίγο Βιταμίνη B-complex, D3, λίγο μαγνήσιο, μπόλικα προβιοτικά και Βιταμίνη "take it easy", "no stress".
 #135974  από Tropical
 Σάβ Ιουν 10, 2023 1:32 pm
Καλησπέρα Στάθη, ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό του είπα και εγώ. Αφού η μαγνητική εγκεφάλου του ήταν καθαρή θεωρώ πως δεν θα πρέπει να αγχώνεται. Εξάλλου αν ήταν κάτι θα το έδειχνε η μαγνητική! Θεωρείς ότι πρέπει να το ψάξει περαιτέρω εφόσον είναι καθαρή η μαγνητική ;
 #135975  από Στάθης
 Σάβ Ιουν 10, 2023 1:57 pm
Tropical έγραψε: Σάβ Ιουν 10, 2023 1:32 pm Καλησπέρα Στάθη, ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό του είπα και εγώ. Αφού η μαγνητική εγκεφάλου του ήταν καθαρή θεωρώ πως δεν θα πρέπει να αγχώνεται. Εξάλλου αν ήταν κάτι θα το έδειχνε η μαγνητική! Θεωρείς ότι πρέπει να το ψάξει περαιτέρω εφόσον είναι καθαρή η μαγνητική ;

Αν θέλει την ταλαιπωρία των μυριάδων εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων και φαρμακευτικού φασισμού.... ας το ψάξει περαιτέρω. Κάτι θα του βρούνε αφού είναι το ταλέντο του συστήματος με βάση/πάτημα όμως, τον δικό μας φόβο.

Σκοπός είναι να γνωρίσουμε καλύτερα των εαυτό μας, να βρούμε ΕΣΩ μας αυτά που μας κάνουν ανισόρροπους, και να πορευτούμε με γνώμονα το ΠΝΕΥΜΑ μας, την ΔΙΑΤΡΟΦΗ μας και την ΑΣΚΗΣΗ μας χωρίς να δίνουμε σημασία σε μαγνητικές και ακτινογραφίες, αλλά με βάση την αίσθηση του ΕΣΩ μας, την δικιά μας ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. Κάποτε ένιωθα σούπερ, μετά από μαγνητική με ευρήματα ο νευρολόγος με έριξε κατευθείαν στα φάρμακα, για τέταρτη φ΄ορά. Αρνήθηκα. Πορεύτηκα με γνώμονα την δύναμη και εμπιστοσύνη στην Αγάπη της ζωής. Μετά από 10 χρόνια όμορφης και ποιοτικής ζωής, δεν το μετανιώνω. Έτσι νομίζω συμβαίνει σε αυτόν που εμπιστεύεται την ΣΟΦΙΑ και ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ του σώματός του πρωτίστως και δευτερευόντως στα ιατρικά εργαλεία που μας παρέχονται.

Δεν είμαστε χαζοκούτια ! Όπως μας χαρακτηρίζουν οι νευρολόγοι με βάση την ορολογία του άγνωστου αιτιατού, του αυτοάνοσου και της ξαφνικής τρέλας του ανοσοποιητικού.

Είμαστε πάνσοφοι συμπαντικοί οργανισμοί, με τρισεκατομμύριοες παράλληλες λειτουργίες σε μοριακό επίπεδο κάθε δευτερόλεπτο. Ας εμπιστευτούμε τα μηνύματα του σώματός μας. Ας πράξουμε προς όφελός του αυτά που μας ζητάει να επιμεληθούμε.

Στην προκειμένη περίπτωση του φίλου, μέσα στην Καρδιά του γνωρίζει για την αστάθεια του. Όπως όλοι μας, αν κάνουμε ορθή, διαλογιστική ενδοσκόπηση στην ψυχή μας, στον Αληθινό μας εαυτό. Είναι ωραία να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, να εργαζόμαστε προς την σωματική κάθαρση και πνευματική ενδυνάμωση του.