• Εμβόλιο COVID-19 και επιδείνωση της νόσου

• Θέματα που αφορούν την σκλήρυνση κατά πλάκας και τον κόβιντ κορωνοϊό covid εμβόλιο και πολλαπλή σκλήρυνση.
Θέματα που αφορούν την σκλήρυνση κατά πλάκας και τον κόβιντ κορωνοϊό covid εμβόλιο και πολλαπλή σκλήρυνση.
 #133998  από thodoris
 Τετ Ιουν 16, 2021 8:28 am
Καλημέρα,

έχω διαβάσει τα σχετικά Posts και εντόπισα μόνο μια αναφορά στο Forum με υποτροπή μετά από τον εμβολιασμό.
Θα ήταν χρήσιμο να ξέραμε αν μετά τον εμβολιασμό κάποιος/κάποια ένιωσε επιδείνωση της νόσου.

Παρακαλώ αν κάποιος ένιωσε οτι ο εμβολιασμός επιδείνωσε με κάποιο τρόπο την κατάστασή του ας το αναφέρει.

Θόδωρος
 #134120  από thodoris
 Πέμ Ιούλ 01, 2021 2:38 pm
Μιας και δεν υπάρχει κάποια απάντηση στο θέμα αυτό αναφέρω μια σχετική μελέτη που βρήκα.

https://journals.sagepub.com/doi/full/1 ... 5211003476
Μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 25 Ιανουαρίου 2021, 555 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου BNT162b2 (Pfizer–BioNTech) και 435 ασθενείς έλαβαν τη δεύτερη δόση. Υπήρξαν τρεις περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19 μετά την πρώτη δόση. Το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου COVID-19 χαρακτηρίστηκε από πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση και κεφαλαλγία. Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος δραστηριότητας υποτροπής κατά τη μέση παρακολούθηση 20 και 38 ημερών μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, αντίστοιχα. Το ποσοστό ασθενών με οξεία υποτροπή ήταν 2,1% και 1,6% μετά την πρώτη και δεύτερη δόση, αντίστοιχα, παρόμοιο με το ποσοστό σε ασθενείς που δεν εμβολιάστηκαν κατά την αντίστοιχη περίοδο. Ήπια αύξηση του ποσοστού ανεπιθύμητων ενεργειών παρατηρήθηκε σε νεότερους ασθενείς (18–55 ετών), μεταξύ ασθενών με χαμηλότερη αναπηρία (κλίμακα κατάστασης διευρυμένης αναπηρίας (EDSS) ⩽3,0) και σε ασθενείς που έλαβαν ανοσορυθμιστικά φάρμακα.
Αν κάποιος έχει και προσωπική εμπειρία ας μου το αναφέρει παρακαλώ!
Αύριο πρόκειται να γίνει το εμβόλιο της pfizer και ο νευρολόγος είπε οτι δεν έχει κίνδυνο για τη νόσο. Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν με πείθει και τόσο πολύ!!!
 #134121  από Katerina88
 Πέμ Ιούλ 01, 2021 3:10 pm
Θοδωρή καλησπέρα! Έχω κάνει και τις δυο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου εδώ μαι αρκετές μέρες. Λοιπόν, ο πόνος στο χέρι ισχύει στη δική μου περίπτωση ενώ στην πρώτη δόση είχα μια ατονία για ένα 24ωρο. Στη δεύτερη δόση δεν είχα κάτι. Η θεραπεία που ακολουθώ είναι rebif 44mg και με βάση τις οδηγίες του γιατρού δεν έκανα την προβλεπόμενη ένεση την επόμενη μέρα (εμβολιάστηκα Πέμπτη οπότε έχασα την ένεση της Παρασκευής). Όσο αφορά την πιθανότητα υποτροπής, όχι δεν έχω κάτι μετά τον εμβολιασμό μου όλα έχουν κυλήσει ομαλά. Προχώρα όπως έχεις αποφασίσει με τον εμβολιασμό σου πάντα σε συνεννόηση με τον νευρολόγο σου!