Ούτε εγώ νομίζω ότι θα ωφεληθείς ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση Rafael αν φύγεις από την επαρχία για να δεις γιατρό. Εγώ θα περίμενα να περάσει λίγος ακόμη καιρός για να πιάσει τόπο - μιας και ανέφερες ότι δεν είναι τόσο εύκολη η μετακίνηση και αισθάνεσαι και καλά - ώστε όταν επισκεφθείς δεύτερο γιατρό, είτε σε δημόσιο ή ιδιωτικά, να μπορούν να σου ξαναγράψουν μαγνητικές και τυχόν άλλες εξετάσεις και τότε να αποφασίσεις αν θα ξεκινήσεις φάρμακα ή όχι, καθώς και ποιο φάρμακο.
Για τα μεμονωμένα περιστατικά έχει χυθεί πολύ μελάνι. Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να αρχίζουν κατευθείαν φάρμακα και άλλοι να τα αρχίζουν όταν θα πληρούνται τα κριτήρια McDonald.
Ας πάρουμε εμένα για παράδειγμα. Από τις τρεις ανενεργές εστίες που έχω, ποιος ξέρει αν τις έκανα όλες μαζί ή σε διαφορετικό χρόνο; Εάν για παράδειγμα μου είχαν κάνει μαγνητική το 2015 και έβρισκαν τις δύο και στη συνέχεια το 2017 την τρίτη, θα με είχαν βάλει σε φάρμακα από τότε. Γιατί λοιπόν το 2019 με αφήνουν χωρίς;
Άλλη σκέψη: Έστω ότι τις έκανα και τις τρεις ταυτόχρονα σε παρελθόντα χρόνο, αργότερα που εμφάνισα τα όποια συμπτώματα, δεν οφείλονταν αυτά σε εστίες? Οπωσδήποτε, γιατί δεν νοούνται συμπτώματα χωρίς απομυελινωτικές βλάβες, απλώς δεν φαίνονται στα 3Τ. Διασπορά στον χρόνο λοιπόν και εδώ. Αλλά με βάση τα "κριτήρια", πρέπει να γίνουν έντονες οι βλάβες για να υπάρξει διάγνωση.
Υπ'όψιν, και στην ίδια μαγνητική αν βρεθεί μία εστία ανενεργή και μία που προσλαμβάνει σκιαγραφικό έχουμε κατευθείαν διασπορά στο χρόνο και στο χώρο, οπότε και διάγνωση - εκτός αν είναι στο οπτικό νεύρο (το τελευταίο μου το είπαν πολύ πρόσφατα, δεν πρόλαβα να ψάξω αν ισχύει και γιατί).
Τελικά πόση σημασία έχουν τα κριτήρια; Μου φαίνεται πιο επιτακτικό να αποφασίσουμε αν θα πάρουμε αγωγή όποτε και όταν βγει η επίσημη διάγνωση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Aguilar την Τετ Σεπ 11, 2019 2:46 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.