• Μορφες σκπ

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #129974  από Violetaa
 Παρ Μάιος 04, 2018 2:22 pm
Γεια σας!!! Παιδια εχω μπερδευτει πολυ με τις μορφες σκπ. Μπορει καποιος να μου εξηγησει ποιες ειναι και τι γινεται στην καθεμια? Οταν ενας ανθρωπος εχει πονους που πανε και ερχονται και γενικα ζαλαδες και μουδιασματα που πανε και ερχονται αυτο σημαινει οτι εχει την πρωτοπαθως προοδευτικη ? Δηλαδη η πρωτοπαθως προοδευτικη ειναι μια μορφη που δεν εχει ωσεις και εχει μονο συμπτωματα οπως αυτα που ανέφερα ? Μια ωση δεν θα μπορουσε να ειναι οι πονοι που πανε και ερχονται τα μουδιασματα και οι ζαλαδες που πανε και ερχονται ? Εχω αυτα τα συμπτατα σε γενικες γραμμες εδω και 5 χρονια. Απλα τωρα οι πονοι στον μηρο ειναι πιο εντονοι απ οτι παλια ( αλλα και παλι πανε και ερχονται). Αρα αυτο σημαινει οτι εχω πρωτοπαθως προοδευτικη ? Επισης ειναι αληθεια οτι υπαρχει και καλοηθης μορφη ? Και αν ναι σε ποια κατηγορια απ τις 4 που υπάρχουν για τη σκπ ανήκει????
Ευχαριστω προκαταβολικα!
 #129978  από Violetaa
 Παρ Μάιος 04, 2018 7:34 pm
Κανεις?
 #129979  από Konstantinos
 Παρ Μάιος 04, 2018 9:53 pm
Καλησπέρα Βιολέτα.
Για να φανεί αν έχεις ΣΚΠ ή όχι χρειάζονται μαγνητικές εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού.
Για να φανεί ο τύπος της χρειάζεται παρακέντηση για ολιγοκλωνικές ζώνες και ιστορικό εξέλιξης συμπτωμάτων για τουλάχιστον 1 χρόνο.
Πρέπει επίσης να γίνει αποκλεισμός των άλλων παθήσεων και λοιμώξεων που την προσομοιάζουν, καθώς και νευρολογική εξέταση, ιδανικά από ειδικό στη ΣΚΠ νευρολόγο.
Δεν είναι δυνατό να κάνεις αυτοδιάγνωση και πόσο μάλλον να συζητάς για προοδευτική μορφή, χωρίς τα παραπάνω.
Αν σου έχει μπει για τα καλά η ιδέα ότι κάτι έχεις, κάνε τις μαγνητικές για να φανεί αν υπάρχει κάτι, αλλιώς κάνε την ζωή σου φυσιολογικά και το ξαναβλέπεις αν εμφανιστεί νέο σύμπτωμα.
Σου εύχομαι να μην έχεις απολύτως τίποτε σοβαρό, το οποίο είναι και το πιθανότερο.
 #129980  από Violetaa
 Παρ Μάιος 04, 2018 10:02 pm
Κωνσταντίνε σε ευχαριστω για την απαντηση. Εχεις δικιο απλα εχω αγχωθει αρκετα με τ διαφορα συμπτώματα που εμφανιζω . Υπαρχουν και αλλες παθησεις και λοιμωξεις που μοιάζουν με τα συμπτωματα της σκπ ???
 #129981  από Konstantinos
 Σάβ Μάιος 05, 2018 3:10 am
Υπάρχουν.
Ιδιαίτερα αυτά στο παρακάτω λίνκ.
https://www.nationalmssociety.org/For-P ... -Diagnosis
Η αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συνηθισμένη.
 #129982  από Στάθης
 Σάβ Μάιος 05, 2018 3:55 pm
Γεια σου Βιολέτα.

Η πρωτοπαθως προοδευτικη είναι μια σπάνια μορφή της ΣΚΠ, η οποία συνήθως οδηγεί τον ασθενή σε βαριά αναπηρία πολύ γρήγορα. Δηλαδή ο ασθενής, δεν προλαβαίνει να ρωτήσει καν, "έχω πρωτοπαθώς προοδευτική". Οπότε βγάλε το από το μυαλό σου εντελώς.

Τώρα ναι μεν υπάρχουν βασικά χαρακτηριστικά που μπορείς να κατηγοριοποιήσεις στην ΣΚΠ, με την υποτροπιάζουσα-διαλλείπουσα να είναι η πιο συχνή, κατά την άποψή μου και με αυτά που έχω δει, οι μορφές της ΣΚΠ είναι εκατοντάδες-δεκάδες χιλιάδες και γιαυτό λέγεται και πάθηση αποτύπωμα, γιατί ο καθένας ακολουθεί τον δικό το δρόμο σε αυτήν την περιπέτεια.

Με αυτά που περιγράφεις, διαφαίνεται μια αναστάτωση του Νευρικού, αλλά το πηγαινοέρχονται δεν αρμόζει και πολύ σε βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως συμβαίνει στην ΣΚΠ. Μια βλάβη κρατάει μέρες, εβδομάδες, μήνες.

Εύχομαι να βγάλεις το γρηγορότερο άκρη, μην ξεχνάς να προσέχεις τον εαυτός σου τα μέγιστα, με τακτική ξεκούραση, καλή διατροφή-βιταμίνες και καθημερινή άσκηση για να δυναμώσεις, να αντιοξειδωθείς και να ενισχύσεις το μεταβολιμικό σου προφίλ. Καλή Δύναμη !
 #129988  από Violetaa
 Κυρ Μάιος 06, 2018 7:33 pm
Γεια σου Σταθη και σε ευχαριστω για την απαντηση. Στην πρωτοπαθως προοδευτικη εξελισσεται όντως τοσο γρηγορα η ασθενεια; εχω διαβασει οτι οι μορφες της σκπ ειναι 4. Επισης δεν εχω διαβασει πουθενα σε αρθρο ότι υπαρχει η καλοηθης μορφη της νοσου. Τα συμπτωματα που εχω ειναι σαν τα συμπτωματα της σκπ με μονη διαφορα οτι δεν ειναι μονιμα. Δηλαδή πηγαινοερχονται. Τη μια μπορει να ποναω στο ποδι μου και την αλλη να ειμαι μια χαρα σαν να μην εγινε τιποτα. Ενας γιατρος που πηγα μου ειπε απλα να το ξεχασω και να μην το σκεφτομαι αλλο και αν εμφανιστει και κατι αλλο να ξαναπαω. Απλα φοβαμαι μηπως και εξελιχθει και αλλο και ειναι αργα. ( απο την αλλη παλι δεν υπαρχουν φαρμακα που να τη σταματανε . Οποτε.. μαλλον εχει δικιο )
 #129989  από Violetaa
 Κυρ Μάιος 06, 2018 7:34 pm
Konstantinos έγραψε: Σάβ Μάιος 05, 2018 3:10 am Υπάρχουν.
Ιδιαίτερα αυτά στο παρακάτω λίνκ.
https://www.nationalmssociety.org/For-P ... -Diagnosis
Η αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συνηθισμένη.
Σ ευχαριστω για την απαντηση. Τελικα υπαρχουν και αλλες ασθενειες που μοιαζουν με τα συμπτωματα της σκπ
 #130141  από Panagiota
 Σάβ Ιουν 16, 2018 8:17 am
Ο καθε ανθρωπος εχει δικη του πορεια της ασθενειας. Θεωρειται οτι η πιο ηπια ειναι η υποτροπιαζουσα την οποια εχω και ειχα ακριβως τα ιδια συμπτωματα.Πρεπει να απευθυνθεις σε εναν πολυ καλο γιατρο με πειρα και αξιοπιστο διοτι αρχικα με ειχαν διαβεβαιωσει οτι ειναι αναιμια.Πανω απο ολα ομως οχι αγχος δεν κανει καλο γενικοτερα και δν χρειαζεται.Ευχομαι οτι καλυτερο ♡