• Κληρονομικότητα??η τυχαιο??

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #129455  από georgia1984
 Τρί Ιαν 09, 2018 9:28 pm
Καλησπέρα σε ολους κ καλη χρονια!εχω πολλα χρονιά να επισκεφθώ το φορουμ.λοιπον,εχω σκπ απο το 2005,ειμαι 33 στα 34 κ εχω μια παρα πολλη καλη πορεια.ειχα 2,3 ωσεις(μουδιασμα χεριου κ διπλωπια)που περασαν τελειως.δεν εχω παρει φαρμακα απο το 2010,κ μεσα σε αυτά τα χρόνια εκανα 3παιδια.γεννησα φυσιολογικά χωρις επισκληριδιο,θηλασα κ θηλάζω ακομα....κ ολα τα χρόνια σταθερες μαγνητικες.
Προσφατα διεγνωσθει η μητέρα μου,που ειναι 60 χρονων...εκανε ολες τις εξετάσεις λογω ασταθειας.κ ρωταω....ποσο τυχαιο ρε παιδια????!!!!κοντευω να τρελλαθω....Συγγνώμη για το μεγαλο ποστ κ ευχαριστώ για τυχόν απαντησεις..
 #129457  από Στάθης
 Τετ Ιαν 10, 2018 12:34 am
Καλησπέρα Γεωργία και καλή χρονιά με Υγεία και καλή Δύναμη.

Σύμφωνα με δεκάδες μελέτες, η σκλήρυνση έχει αποδειχτεί ότι το δεν κληρονομείται όπως π.χ. ο καρκίνος ή ο διαβήτης. Υπάρχει βέβαια αυξημένος κίνδυνος σε οικογένειες που έχουν ήδη ένα μέλος με σκλήρυνση επειδή φέρουν μερικά από τα ίδια γονίδια. Ωστόσο, απαιτούνται άλλοι παράγοντες για την ενεργοποίηση της νόσου και, συνολικά, η σκλήρυνση κατά πλάκας εξακολουθεί να θεωρείται σχετικά σπάνια κατάσταση σε σύγκριση με, για παράδειγμα, τον διαβήτη ή τον καρκίνο του μαστού.

Σε μια πρόσφατη μελέτη με περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στη Σουηδία που είχαν γονέα με ΣΚΠ, μόνο 515 (1,2%) είχε επίσης διαγνωστεί με την πάθηση. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου μία στις ογδόντα πιθανότητες ενός γονέα και του παιδιού του να έχουν ΣΚΠ.

Η σκλήρυνση δεν κληρονομείται με την αληθινή έννοια της λέξης και αυτό είναι που πολλοί νευρολόγοι εκτός από τις μελέτες, μας λένε επίσης. Ωστόσο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στις οικογένειες, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικές φορές ακούγονται δύο μέλη της ίδιας οικογένειας να έχουν ταυτοχρόνως σκλήρυνση, όπως δυστυχώς στην περίπτωσή σου (~1.2%...).

Ευχή μου όπως και στην δικιά σου περίπτωση η μητέρα σου να μην έχει ιδιαίτερα προβλήματα.
Καλή συνέχεια Γεωργία με περίσσια δύναμη, κουράγιο και θετικές σκέψεις ότι όλα θα πάνε καλά.
Να σου ζήσουν και τα παιδάκια, πραγματικά μπράβο σου !!!
 #129459  από ΖΩΗ pen
 Τετ Ιαν 10, 2018 1:01 am
Καλησπέρα και καλή χρονιά.
Μην τρελαίνεσαι. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν συνδέουν την ΣΚΠ με κληρονομικότητα. ¨Όλες και όλοι κάποια στιγμή είχαμε αυτό το φόβο αλλά μη στρεσάρεις τον εαυτό σου. Σκέψου τα ποσοστά αυτών των περιπτώσεων δηλαδή που μέσα σε μία οικογένεια υπάρχουν μητέρα ή πατέρας και παιδί με ΣΚΠ. Έχω και εγώ σκλήρυνση χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο άτομο στην οικογένειά μου με ΣΚΠ.
Ξέρω οικογένεια με δύο παιδιά που είχε ο άντρας ΣΚΠ και μετά διαγνώστηκε και η γυναίκα του!. Κολλητική δεν είναιαλλά δυστυχώς τους έτυχε...
Ρώτησε και το γιατρό σου φυσικά που είναι και ο ιδικός να σε κατατοπίσει.
Να είσαι καλά και να χαίρεσαι τα μωρά σου. :smile-flower:
 #129462  από georgia1984
 Τετ Ιαν 10, 2018 10:12 am
Καλημερα!
Ευχαριστώ πολυ που μου απαντησατε...απλα θα πρεπει αποδεχθώ περισσοτερες καταστασεις πλεον...
Να ειστε ολοι καλα!😊😊