Konstantinos έγραψε:Επαναμυελίνωση γίνεται εφόσον δεν έχουν καταστραφεί τα κύτταρα που φτιάχνουν την μυελίνη ή με μετανάστευση υπάρχοντων βλαστοκυτάρων και εφόσον δεν έχουν σχηματιστεί μόνιμες ουλές (πλάκες). Βασικά όσο μεγαλύτερη η ηλικία μας, τόσο λιγότερη η ικανότητα για επαναμυελίνωση. Για τον λόγο αυτό έχουμε πολλοί συμπτώματα, πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση, τα οποία περνάνε γρήγορα, αλλά από κάποιο σημείο και μετά δεν περνάνε αλλά μένουν περισσότερο και γίνονται εντονότερα.
Προσθέτω στο παραπάνω και την απίστευτη δυνατότητα του εγκεφάλου να φτιάχνει νέα νευρωνικά δίκτυα από τον εφεδρικό εγκεφαλικό τμήμα ο οποίος υπάρχει και είναι αρκετά μεγάλος σε ποσοστό.
Ο λόγος που υπάρχει είναι για την αποκατάσταση βλαβών του εγκεφάλου με την αναδρομολόγηση του σήματος από παράπλευρα δίκτυα. Για αυτό το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κρατιόμαστε σε εγρήγορση σωματικά (π.χ. άσκηση, φυσιοθεραπείες) με οποιονδήποτε τρόπο κατά τις παλινωδίες της πάθησης. Είναι ο μόνος άμεσος τρόπος ενεργοποίησης των εφεδρικών δικτύων, διότι εμείς στέλνουμε τα μηνύματα στο σώμα για την δημιουργία αυτών.
Όπως αναφέρει και ο Κωνσταντίνος, παίζει σημαντικό ρόλο
η ηλικία, προσθέτω και την
τοξικότητα-οξείδωση αλλά και το
που βρίσκεται η βλάβη.
Μεγάλης ηλικίας άνθρωποι έχουν στην πλειονότητα καταναλώσει και τα βλαστοκύτταρα αλλά και τα εφεδρικά του εγκεφάλου, βέβαια αυτό σχετίζεται πολύ και με την ζωή που κάνει ο καθένας.
Τοξικότητα-οξείδωση σημαίνει π.χ. εάν καπνίζει ένας άνθρωπος η ανεβασμένη τοξικότητα του νευρωνικού ιστού μειώνει την δυναμική ανάπλασης αλλά και δημιουργίας εφεδρικών δικτύων, οι εκατοντάδες μελέτες πάνω στο θέμα (κάπνισμα) το δείχνουν περίτρανα. Εδώ προσθέτω και την προσωπική γνώμη ότι και τα εμπορικά φάρμακα λόγο το ανεβάζουν την τοξικότητα-οξείδωση, δεν βοηθούν ιδιαίτερα προς αυτήν την κατεύθυνση, της πραγματικής θεραπείας (παρά μόνο συντηρούν και αρκετά συχνά μας ταλαιπωρούν με πρόσθετες παρενέργειες τοξικότητας).
Επίσης, το
που βρίσκεται σημαίνει ότι ο εγκέφαλος έχει δυνατότητες ανάπλασης και εφεδρικής δικτύωσης, ο αυχένας και ο θώρακας δυστυχώς μόνο ανάπλασης, γιαυτό π.χ. οι εστίες του αυχένα χρειάζονται εξαρχής πολύ καλή αντιμετώπιση, άμεση κοπή τοξικών συνηθειών, ανέβασμα ποιότητας ζωής, άσκηση, διατροφή κτλ.
Η ενεργοποίησης των εφεδρικών δικτύων μαζί με τα βλαστοκύτταρα έχουμε δύο πολύ δυνατά εργαλεία αποκατάστασης πραγματικής Θεραπείας.

“Η φύση θεραπεύει, η επιστήμη καθοδηγεί, η πίστη ολοκληρώνει.”