• Σύμπτωμα?

• Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #126663  από Giota23
 Τετ Φεβ 15, 2017 11:33 am
Καλημέρα σε όλους

Ήθελα να ρωτήσω το εξής.
Πολλές φορές οι νευρολόγοι με έχουν ρωτήσει αν αισθάνομαι να με "τσιμπάνε" τα ρούχα μου.
Πάντα έλεγα όχι.
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες όμως, αισθάνομαι αυτή την αίσθηση κάθε μέρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο (λίγο πιο κάτω και δεξιά από τον αυχένα) φορώντας διαφορετική μπλούζα κάθε μέρα.
Είναι αρκετά έντονη η αίσθηση.
Σήμερα δε, που η μπλούζα που φοράω είναι και λίγο πιο χαμηλή από αυτό το σημείο, το αισθάνομαι και πάλι και είναι πάλι έντονο. Σαν να με ακουμπάει ελαφρύ ρεύμα ένα πράγμα αλλά χωρίς να με τινάζει.

Αυτό, θεωρείται σύμπτωμα τώρα? Δεν με ενοχλεί σε κάτι πέρα από την αίσθηση που έχω.
Να μιλήσω με τη νευρολόγο μου? Χρειάζεται?

Ευχαριστώ
Γιώτα
 #126705  από Στάθης
 Πέμ Φεβ 16, 2017 12:48 pm
Giota23 έγραψε:Αυτό, θεωρείται σύμπτωμα τώρα? Δεν με ενοχλεί σε κάτι πέρα από την αίσθηση που έχω.
Να μιλήσω με τη νευρολόγο μου? Χρειάζεται?
Γιώτα
Γεια σου Γιώτα, η συμπτωματολογία της σκλήρυνσης περιέχει πολλά κουφά συμπτώματα, όπως περιγράφεις παραπάνω. Εγώ ας πούμε έχω νιώσει στο παρελθόν συμπτώματα όπως έντονη φαγούρα, καψίματα επικεντρωμένα σε σημεία του σώματος, όπως επίσης και αίσθηση ρεύματος αλλά και μουδιάσματος. Όσο ήμουν νέος στην πάθηση, αυτά τα τύπου συμπτώματα με οδηγούσαν κατευθείαν στον νευρολόγο, με μειονέκτημα την ψυχολογική μου επιβάρυνση, αύξηση φόρτου εργασίας του γιατρού και την λήψη κάποιου φαρμάκου (neurontin, lyrica, medrol αναλόγως την ένταση του συμπτώματος).

Όσο ωρίμαζα στην πάθηση, άρχιζα να διαχειρίζομαι πολύ διαφορετικά τα συμπτώματα που δεν με ενοχλούσαν πέρα από την αίσθησή τους. Άλλαζα λίγο την καθημερινότητά μου με καλύτερη ξεκούραση, λήψη κουρκουμά, καλή ψυχολογία και ως εκ θαύματος όλα αυτού του τύπου τα συμπτώματα έκαναν τον κύκλο τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε σαν να μην υπάρχει, απλά το αποδεχόμαστε και όσο είναι πολύ διαχειρίσιμο, δεν το επιβαρύνουμε με ιατρικές εξετάσεις, πρόσθετα φάρμακα κτλ, αλλά το αφήνουμε να κάνει τον ήπιο κύκλο του αφού σαν ήπιο σύμπτωμα μάλλον προς τα εκεί τείνει. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα ήπιο σύμπτωμα των δύο εβδομάδων να χειροτερέψει 'επικίνδυνα' ξαφνικά, εκτός αν πάθουμε κάποιο ψυχολογικό σοκ, ή στρεσάρουμε πολύ τον οργανισμό μας, οπότε cool, καλή ξεκούραση, καλές ποιοτικές μάσες, ελαφρύ περπάτημα για μεταβολισμό το οποίο βοηθάει πολύ στην επίσπευση του κύκλου του συμπτώματος.

Καλή Δύναμη και γρήγορα περαστικά !!
 #126726  από Giota23
 Πέμ Φεβ 16, 2017 5:26 pm
Στάθη, ευχαριστώ για την απάντηση.

Το θέμα είναι οτι τα κάνω όλα αυτά.
Και γυμναστική κάνω, και σωστά τρώω, και κουρκουμά παίρνω, και τις απαραίτητες βιταμίνες, και ξεκουράζομαι σωστά κλπ κλπ. Όμως να, και καινούργιες εστίες βρέθηκαν όπως ίσως θυμάσαι, που η αλήθεια είναι οτι με στεναχώρησαν και το θέμα των φαρμάκων με πίεσε αρκετά και η αλήθεια είναι οτι ξαφνικά από το πουθενά τους τελευταίους 2 μήνες άνοιξαν κάτι μέτωπα μαζεμένα που η αλήθεια είναι με στρέσαραν αρκετά και με το που τα τακτοποίησα και χαλάρωσα, κατευθείαν ήρθε το "συμπτωματάκι".

Εσύ πιστεύεις δηλαδή ότι αυτό θα περάσει από μόνο του με τον καιρό; Δεν θα παγιωθεί;
 #126729  από Στάθης
 Πέμ Φεβ 16, 2017 5:40 pm
Giota23 έγραψε:Στάθη, ευχαριστώ για την απάντηση.

Το θέμα είναι οτι τα κάνω όλα αυτά.
Και γυμναστική κάνω, και σωστά τρώω, και κουρκουμά παίρνω, και τις απαραίτητες βιταμίνες, και ξεκουράζομαι σωστά κλπ κλπ. Όμως να, και καινούργιες εστίες βρέθηκαν όπως ίσως θυμάσαι, που η αλήθεια είναι οτι με στεναχώρησαν και το θέμα των φαρμάκων με πίεσε αρκετά και η αλήθεια είναι οτι ξαφνικά από το πουθενά τους τελευταίους 2 μήνες άνοιξαν κάτι μέτωπα μαζεμένα που η αλήθεια είναι με στρέσαραν αρκετά και με το που τα τακτοποίησα και χαλάρωσα, κατευθείαν ήρθε το "συμπτωματάκι".

Εσύ πιστεύεις δηλαδή ότι αυτό θα περάσει από μόνο του με τον καιρό; Δεν θα παγιωθεί;
Για μένα δεν έχει σημασία αν βρέθηκαν καινούργιες εστίες, αλλά η κλινική σου εικόνα. Οι εστίες είναι διαδικασίες του οργανισμού μας, [και ναι έχουμε πολύ πιο σοφό οργανισμό από ότι νομίζουμε], διαδικασίες κάθαρσης του ΚΝΣ, το πιστεύω ακράδαντα από την πρώτη στιγμή που διαγνώστηκα.

Αυτές οι διαδικασίες λοιπόν κάνουν το κύκλο τους, και εάν γίνει σωστά ο κύκλος σε συνάρτηση με την καλή μας ζωή-και το νέο της ηλικίας μας, τότε δύσκολα πολύ δύσκολα επαναλαμβάνεται η ίδιο διαδικασία, αφού επήλθε η κάθαρση εσωτερικά, το βοηθάμε και εμείς εξωτερικά να γίνει σωστά.

Γιαυτό πιστεύω επίσης τα ανοσοτροποιητικά φάρμακα είναι λάθος, γιατί καταστέλλουν την διαδικασία, και περιμένει το ανοσοποιητικό πότε θα δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει την δουλειά του, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά π.χ. από το Rebound Effect του Tysabri, το πιο άγαρμπο φάρμακο καταστολής του ανοσοποιητικού.

Όταν περνάς στρεσογόνες καταστάσεις, να θυμάσαι ότι το ΚΝΣ υποφέρει και κάτι τέτοια συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται για ένα διάστημα. Επίσης αν θυμάμαι καλά έχεις ξεκινήσει και το Aubagio, κάτι που λίγο πολύ αναστατώνει το σώμα σου και το ΚΝΣ (με πρόσθετο στρες) μέχρι να σταθεροποιηθεί το σώμα με το φάρμακο θέλει λίγο καιρό αν βέβαια το σώμα σου το αποδεχτεί, γιατί υπάρχει και άλλη οπτική, να μην το γουστάρει το σώμα σου και να σου στέλνει διάφορα μηνύματα.
 #126730  από Giota23
 Πέμ Φεβ 16, 2017 6:07 pm
Σωστά όλα αυτά που λες.

Θα το παρακολουθήσω λίγο καιρό ακόμα να δω πως πάει.

Σ ευχαριστώ πολύ και πάλι.