• Παπαρουνα και υγεια!!! :)

  • Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #124326  από Ελιζα
 Τρί Δεκ 27, 2016 12:25 pm
Μαζεψτε την τον Μαιο :) πλυντε τη,φατε την :) :) :) οπως και τις μαργαριτες,τους σπορους απο την τριανταφυλλια,μολοχα,τσουκνιδες κτλ. :)
Δεν ειναι μονο για εμας τους "εξωγηινους" ειναι για ολους μας! Οτι μας δινει η φυση το παιρνουμε :)


Η κουτσουνάδα ή παπαρούνα ή Papaver rhoeas ή μήκων η ροϊάς ή κούκος ή παπαρούνα ή πετεινός ανήκει στην οικογένεια των Παπαβερίδων και είναι ετήσιο φυτό μέχρι 90 εκατοστά καλυμμένο με σκληρές τρίχες. Φύλλα πετροβόλα ή δις πετροβόλα, με λοβούς οδοντωτούς και μεσαίο λοβό μεγαλύτερο/ Άνθη 70-100 χιλ με 4 πέταλα δισκοειδή, σε κόκκινο άλικο χρώμα και συχνά μια μαύρη κηλίδα στη βάση. Ανθήρες με νήματα μαυρομπλέ. Κάψα στρογγυλεμένη στη βάση λεία. Ανθίζει από τον Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνιο.

Χρήσιμα μέρη παπαρούνας

Τα άνθη, οι κάψες και οι σπόροι του

Δραστικές ουσίες παπαρούνας

Οι παπαρούνες περιέχουν αλκαλοειδή με κύρια συστατικά τη ροϊοδίνη και ροϊδινίνη και ελάχιστη ποσότητα παπαβερίνης. Ακόμη ανθοκυανικά γλυκοσίδια, βλεννώδεις ουσίες, γόμμη, ρητίνη, κερί, σίδηρο, μαγγάνιο και οργανικά οξέα.

Ιδιότητες και χρήσεις παπαρούνας

Τα νεαρά φυτά (ρόδακες) ανακατεμένα με άλλα χόρτα του βουνού γίνονται τσιγαριαστά, όπως το σπανάκι και είναι εξαιρετική λιχουδιά.

Έχει αντιβηχικές, μαλακτικές, ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Συστήνεται σε επίμονο βήχα, σε γρίπη, σε κρυολογήματα και εμπύρετες καταστάσεις, γιατί είναι εφιδρωτική, σε διάρροια, σε δυσεντερίες και σε νυχτερινή ενούρηση. Γι΄αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα πέταλά της.

Το σιρόπι από πέταλα της παπαρούνας δίνεται για τόνωση του οργανισμού, για ίκτερο, για πλευρίτιδα, για κολικούς των παιδιών και σαν ηρεμιστικό.
Οι σπόροι συστήνονται για κοιλιακούς πόνους και ακανόνιστα έμμηνα, σε ταχυκαρδίες και αϋπνία.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με παπαρούνες

-Τα πέταλα ανακατεμένα με τσάι 5-10 γραμμάρια ανά λίτρο νερού ή σε σιρόπι 2 κουταλιές της σούπας 3 φορές την ημέρα, σαν αντιβηχικό.

-Τα πέταλα, σε έγχυμα, μια πρέζα σε ένα φλιτζάνι νερό διευκολύνουν τον ύπνο.

-Οι μητέρες σε ανήσυχα και νευρικά παιδιά βάζουν λίγο από το γαλακτώδη χυμό του φυτού στις παιδικές τροφές.

-Οι σπόροι παπαρούνας χρησιμοποιούνται για διακόσμηση ψωμιών, κουλουριών και τσουρεκιών.

Την άνοιξη ολόκληροι αγροί βάφονται κόκκινοι από τις παπαρούνες.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η παπαρούνα φύτρωσε από το αίμα του Χριστού και γι΄αυτό το λόγο δίνει ένα ανεξίτηλο χρώμα.

Σύμφωνα με την μυθολογία το φυτό βλάστησε από το αίμα του λαβωμένου Άδωνη, του αγαπημένου Θεού της Αφροδίτητς που πληγώθηκε, ενώ κυνηγούσε.

Ανακατεμένο, σε μεγάλη ποσότητα με τη φορβή των ζώων μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις ή μετεωρισμό.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές από άνθη παπαρούνας

Έγχυμα: Αφήνετε λίγα λεπτά σε ένα ποτήρι νερό, μια πρέζα ξηρά άνθη παπαρούνας, σουρώνετε και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα. Το έκχυμα της παπαρούνας χρησιμοποιείται και σαν λοσιόν για τον καθαρισμό του προσώπου, γιατί τονώνει το κουρασμένο δέρμα και καταπολεμά τις ρυτίδες. Τα πέταλα ζεστά, όπως σουρώνετε το έκχυμα χρησιμοποιούνται σαν καταπλάσματα για τη θεραπεία των οδοντικών αποστημάτων και για τον πονόδοντο και για τα κουρασμένα μάτια.

Σιρόπι: Το ετοιμάζετε, αφήνοντας σε μισό λίτρο καυτό νερό 50 γραμμάρια άνθη και το χυμό ενός λεμονιού για 4 ώρες. Ακολούθως, σουρώνετε, προσθέτετε ανάλογη ζάχαρη και δένετε σε σιρόπι. Η δοσολογία του είναι 2 κουταλιές της σούπας για τους ενήλικες την ημέρα και 1 κουταλάκι του γλυκού για τα παιδιά.

Ρόφημα τεσσάρων λουλουδιών: Ανακατεύετε ίσα μέρη άνθη από παπαρούνα, χαμαιλεύκη, σκυλόχορτο και μολόχα. Από το μείγμα αυτό βάζετε ένα κουταλάκι του καφέ για κάθε ποτήρι καυτό νερό και το αφήνετε για λίγα λεπτά σκεπασμένο, σουρώνετε και πίνετε 3 φορές την ημέρα.

Ρόφημα επτά λουλουδιών: Αναμειγνύετε ίσα μέρη από άνθη παπαρούνας, χαμαιλεύκης, σκυλόχορτο, μολόχα, δενδρομολόχα, φλώμο και βιολέτα. Από το μείγμα αυτό βάζετε ένα κουταλάκι του καφέ για κάθε ποτήρι καυτό νερό και το αφήνετε για λίγα λεπτά σκεπασμένο, σουρώνετε και πίνετε 3 φορές την ημέρα. Το ρόφημα αυτό βοηθά σε αϋπνίες για ενήλικες και παιδιά, στη νευρικότητα, στο άγχος, στην αγωνία, στους σπασμούς του στομάχου και των εντέρων και γενικά σε ενοχλήσεις που έχουν νευρογενή αιτιολογία.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές από σπόρους παπαρούνας

Έμβρεγμα: Αφήνετε 2 κουταλιές της σούπας σπόρους σε 3 ποτήρια νερό για 10 λεπτά, σορώνετε και πίνετε μια κουταλιά της σούπας κάθε 2 ώρες.

Για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και για την αϋπνία ετοιμάζετε έκχυμα, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του καφέ λειωμένους σπόρους σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή γάλα και το πίνετε μισή ώρα πριν τον ύπνο.

Πηγή: emedi.gr