• Η ΓΕΝΝΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΠ;

  • Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #12167  από butterfly-
 Πέμ Νοέμ 26, 2009 8:59 am
ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά την απόκτηση ενός παιδιού καθώς η γέννα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου τους, αναφέρουν βέλγοι και ολλανδοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 330 γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας επί 18 έτη και ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό «Journal of Νeurology, Νeurosurgery and Ρsychiatry», ότι όσες εξ αυτών απέκτησαν παιδιά παρουσίασαν επιβράδυνση σε ό,τι αφορούσε την εξέλιξη των συμπτωμάτων της ασθένειάς τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που είχαν γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά οποιαδήποτε στιγμή πριν ή και μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης εμφάνιζαν 34% λιγότερες πιθανότητες να φθάσουν σε επίπεδα κατά τα οποία θα είχαν προβλήματα στην κινητικότητα σε σύγκριση με όσες δεν απέκτησαν ποτέ παιδί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες που έγιναν μητέρες μετά την εκδήλωση της σκλήρυνσης αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες «προστασίας» από την επιδείνωση της ασθένειάς τους (39%). Στις γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά σοβαρή επιδείνωση της σκλήρυνσης παρουσιάστηκε έπειτα από 13 ως 15 χρόνια κατά μέσον όρο, ενώ σε όσες απέκτησαν απογόνους έπειτα από 22 ως 23 χρόνια.

Η δρ Μαρία Ντ΄ Ουγκ από το Εθνικό Κέντρο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας του Βελγίου, η οποία συντόνισε τη μελέτη, ανέφερε ότι είναι πιθανό οι ορμόνες που εκλύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να δρουν ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πάντως άλλοι επιστήμονες δέχθηκαν με σκεπτικισμό τα νέα αποτελέσματα υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι μικρού εύρους και δεν μπορούν να προκύψουν από αυτή σαφή συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως η εγκυμοσύνη προκαλεί επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
http://www.tovima.gr/

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr



ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ από τον ίδιο ιστοχώρο


Φαίνεται ότι σε μερικές γυναίκες η τεκνοποίηση μπορεί να προσφέρει εκτός από τη χαρά της μητρότητας και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία τους, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που αποκτούν παιδιά ενδέχεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου τους.

Όπως αναφέρουν οι Βέλγοι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, οι ασθενείς με ένα ή περισσότερα παιδιά είχαν πάνω από 30% λιγότερες πιθανότητες να χρειάζονται μπαστούνι ή άλλο στήριγμα για να βαδίσουν μία απόσταση 100 μέτρων.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια μακροχρόνια φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ενδέχεται να μειώνουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες των οποίων τα παιδιά γεννήθηκαν μετά την έναρξη της νόσου είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να χρειάζονται βοήθεια για να βαδίσουν, σε σύγκριση με τις ασθενείς που δεν είχαν αποκτήσει παιδιά.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι άτεκνες γυναίκες έφθαναν στο στάδιο της νόσου που υπάρχει ανάγκη μπαστουνιού ή άλλου στηρίγματος για τη βάδιση του ασθενή εντός 13 έως 15 ετών από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ οι γυναίκες που είχαν παιδιά έφθαναν στο στάδιο αυτό 22 έως 23 έτη μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η Dr Susan Kohlhaas από την Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MS Society) δήλωσε ότι το μικρό μέγεθος της μελέτης καθιστά δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αλλά ελπίζει ότι περαιτέρω μεγαλύτερες μελέτες θα διασαφηνίσουν την επίδραση της εγκυμοσύνης στις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: Telegraph
http://www.healthview.gr
25-11-2009
 #12263  από LL--MM
 Σάβ Νοέμ 28, 2009 1:35 am
Δηλαδή, τι παραπάνω έχει ο Σβαρτζενεγγερ από σένα, Νικολάρα; Όρμα :!: :!: :!: 8-) (βέβαια, καλά είναι να έχεις και μια Εμμα Τομπσον :P )



Ιωάννα μου, εγώ πιστεύω "τις προηγούμενες μελέτες" δυστυχώς κανένα "καλό" συγκεντρωτικό άρθρο-επιθεώρηση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα. Ελπίζω μόνο να μην πας σε δαύτην του Αχέπα που άλλοτε, είχε "μπλογκ" ότι ήταν, λέει, σαν εμάς, αλλά τώρα το μάζεψε, αρνείται ότι υπήρξε ποτέ ασθενής σκπ κι έγινε και επίκουρη (μάλλον υπήρξε θαυματουργή ίαση, κι εγώ που πίστευα ότι θαύματα δεν υπάρχουν στις μέρες μας :o ). Κρίμα στο ΑΠΘ... :evil:
 #12281  από LL--MM
 Σάβ Νοέμ 28, 2009 8:32 pm
IOANNA Z. έγραψε:Πάντως άλλοι επιστήμονες δέχθηκαν με σκεπτικισμό τα νέα αποτελέσματα υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι μικρού εύρους και δεν μπορούν να προκύψουν από αυτή σαφή συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως η εγκυμοσύνη προκαλεί επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.
Θα κάτσω να τις βρώ, κάποια στιγμή, αλλά το pubmed εκεί είναι, επισκεφτείτε το... Κατά τη γνώμη μου, τα οιστρογόνα που δίνονται, ακόμα και άν δεν είναι τόσο άμεσα τοξικά όσο η κορτιζόνη για την υγεία της λεχώνας, μπορεί να βλάψουν το βρέφος, προκαλλώντας σοβαρώτατες νευρολογικές (τόσο αναπτυξιακές όσο και εκφυλιστικές) βλάβες. Κι εδώ, βρίθει το σάϊτ αυτό με άρθρα-επιθεωρήσεις...

Αν κάποιος έχει άλλα στοιχεία, θα ήμουν προσωπικά πολύ ευγνώμων να τα δημοσίευε... :|

Η γιαγιά η Κασσάνδρα
 #12284  από thodoris
 Σάβ Νοέμ 28, 2009 8:55 pm
LL--MM έγραψε:...Θα κάτσω να τις βρώ, κάποια στιγμή, ...
Προσοχή όμως στη σύγκριση των ερευνών γιατί η συγκεκριμένη αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη επίδραση της γέννησης ...
 #12285  από LL--MM
 Σάβ Νοέμ 28, 2009 9:01 pm
thodoris έγραψε:
LL--MM έγραψε:...Θα κάτσω να τις βρώ, κάποια στιγμή, ...
Προσοχή όμως στη σύγκριση των ερευνών γιατί η συγκεκριμένη αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη επίδραση της γέννησης ...
Μα γι αυτό ακριβως λέω και εγώ ότι επιθεωρητικά άρθρα, δεν υπάρχουν ακόμα άξια λόγου... Eξ άλλου, η λοχεία θεωρείται χρόνος επίφοβος για ώση... :arrow: :arrow: Και φυσικά, ποιά από μας, παιρνοντας κορτιζόνη, θα θηλάσει το παιδάκι της; Όσο για τις νευροδιαβιβαστικές ορμόνες... τα είπαμε :ugeek:

Η γιαγιά η Κασσάνδρα
 #12291  από thodoris
 Κυρ Νοέμ 29, 2009 12:41 am
LL--MM έγραψε:
thodoris έγραψε:
LL--MM έγραψε:...Θα κάτσω να τις βρώ, κάποια στιγμή, ...
Προσοχή όμως στη σύγκριση των ερευνών γιατί η συγκεκριμένη αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη επίδραση της γέννησης ...
Μα γι αυτό ακριβως λέω και εγώ ότι επιθεωρητικά άρθρα, δεν υπάρχουν ακόμα άξια λόγου... Eξ άλλου, η λοχεία θεωρείται χρόνος επίφοβος για ώση... :arrow: :arrow: Και φυσικά, ποιά από μας, παιρνοντας κορτιζόνη, θα θηλάσει το παιδάκι της; Όσο για τις νευροδιαβιβαστικές ορμόνες... τα είπαμε :ugeek:

Η γιαγιά η Κασσάνδρα
Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η είσοδος σε βαθμό αναπηρίας 6 καθυστερεί έως και δέκα χρόνια . Αν αφήσουμε κατά μέρους το γεγονός της γέννησης ενός παιδιού και ότι αυτό συνεπάγεται, τί είναι προτιμότερο, να αποφύγει μια γυναίκα μια πιθανή ώση μετά τη γέννα ή να καθυστερήση την αναπηρία βαθμού 6 ίσως και δέκα χρόνια?

Όσο για την περίοδο της λοχείας από έρευνα που αν θυμάμαι καλά αναφέρεται σε αυτό εδώ το site προκύπτει οτι ο θηλασμός λιγοστεύει τις πιθανότητες εμφάνισης ώσης.
Για όποιον βαριέται να ψάχνει η έρευνα είναι εδώ:
http://www.medpagetoday.com/Neurology/M ... osis/14601
Εκτός αυτού σύμφωνα με την έρευνα αυτή μεταξύ των γυναικών που θήλαζαν αποκλειστικά, κατάφεραν να θηλάσουν κατά μέσο όρο 8,5 μήνες. Τώρα αν τελικά εμφανιστεί ώση και χορηγηθεί κορτιζόνη, δεν νομίζω οτι είναι και το τέλος του κόσμου αν το παιδί τρέφεται με έτοιμη τροφή ή τουλάχιστον απο μόνο του αυτό δεν μου φένεται ικανή συνθήκη για μη απόφαση τεκνοποίησης.
 #12295  από LL--MM
 Κυρ Νοέμ 29, 2009 1:34 am
Είναι όμως και το εύρος της μελέτης που πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν... :(
 #12297  από thodoris
 Κυρ Νοέμ 29, 2009 1:49 am
Συμφωνώ αλλά 330 γυναίκες με παρακολούθηση 18 ετών δεν είναι το μικρότερο δείγμα...
Προφανώς απαιτούνται νέες έρευνες, ωστόσο και αυτή έχει σημασία...