• Μαγνητικη και σκιαγραφικο

• Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #106339  από Mitsos444
 Δευ Σεπ 22, 2014 8:50 pm
Καλησπέρα. θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με την εξέταση της μαγνητικής.
Είναι απαραίτητο το σκιαγραφικό σε μία εξέταση μαγνητικής για να βρούν ΣΚΠ;;
άλλοι λένε οτι το χορηγούν μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα..

τοτε γιατι όλοι οι γιατροί-νευρολόγοι το συνιστούν απο την αρχή;;
ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 #106348  από sofia13
 Τρί Σεπ 23, 2014 12:53 am
Το σκιαγραφικό δείχνει τις ενεργές εστίες.
Η μαγνητική την ύπαρξη ή όχι της νόσου .
 #106359  από Στάθης
 Τρί Σεπ 23, 2014 1:37 pm
Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) είναι το βασικό εργαλείο των νευρολόγων για να μπορούν να διαγνώσουν και να επιβλέπουν την πορεία της ΣΚΠ σε έναν ασθενή.

Από την Μαγνητική μπορεί κανείς να εντοπίσει τις "πλάκες" δηλαδή της καταστροφές των φλεγμονών στην μυελίνη του νευρικού συστήματος στον εγκεφαλικό, αυχενικό αλλά και θωρακικό κεντρικό νευρικό δίκτυο.

Το σκιαγραφικό, χρησιμοποιείται για να σκιαγραφηθούν αυτές οι πλάκες (καινούργιες και παλιές) ώστε να εντοπίσουμε ποια πλάκα βρίσκεται σε δράση (εν ενεργεία φλεγμονή) και εαν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να χορηγηθεί κάποια θεραπεία (συνήθως κορτιζόνη) για την άμεση καταπολέμηση των φλεγμονών αυτών.

Συνήθως η μαγνητική εξέταση με σκιαγραφικό γίνεται κάθε χρόνο, για να παρακολουθείτε η πορεία της νόσου απεικονιστικά μέσα των αριθμό των πλακών και την σκιαγράφηση των φλεγμονών κτλ.

Αυτό βέβαια που ξεχνάνε οι νευρολόγοι είναι την κλινική εικόνα σε σχέση με την μαγνητική του εκάστοτε ασθενή, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη πονεμένη ιστορία.

Τελειώνοντας, αναφέρω πως το σκιαγραφικό (Gadolinium Contrast Medium) θεωρείται γενικά ασφαλές, αν και οι αυξημένη χορήγηση σκιαγραφικού είναι επικίνδυνη και τοξική για τα νεφρά, και γι' αυτό πρέπει να πίνουμε πολύ νερό τις επόμενες ώρες από την εξέταση.
 #106375  από billios
 Τρί Σεπ 23, 2014 8:42 pm
Στάθης έγραψε:Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) είναι το βασικό εργαλείο των νευρολόγων για να μπορούν να διαγνώσουν και να επιβλέπουν την πορεία της ΣΚΠ σε έναν ασθενή.
-ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ,ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑ ΚΟΡΜΙΑ OFFSIDE,ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ-

Από την Μαγνητική μπορεί κανείς να εντοπίσει τις "πλάκες" δηλαδή της καταστροφές των φλεγμονών στην μυελίνη του νευρικού συστήματος στον εγκεφαλικό, αυχενικό αλλά και θωρακικό κεντρικό νευρικό δίκτυο.

Το σκιαγραφικό, χρησιμοποιείται για να σκιαγραφηθούν αυτές οι πλάκες (καινούργιες και παλιές) ώστε να εντοπίσουμε ποια πλάκα βρίσκεται σε δράση (εν ενεργεία φλεγμονή) και εαν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να χορηγηθεί κάποια θεραπεία (συνήθως κορτιζόνη) για την άμεση καταπολέμηση των φλεγμονών αυτών.

Συνήθως η μαγνητική εξέταση με σκιαγραφικό γίνεται κάθε χρόνο, για να παρακολουθείτε η πορεία της νόσου απεικονιστικά μέσα των αριθμό των πλακών και την σκιαγράφηση των φλεγμονών κτλ.

Αυτό βέβαια που ξεχνάνε οι νευρολόγοι είναι την κλινική εικόνα σε σχέση με την μαγνητική του εκάστοτε ασθενή, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη πονεμένη ιστορία.

Τελειώνοντας, αναφέρω πως το σκιαγραφικό (Gadolinium Contrast Medium) θεωρείται γενικά ασφαλές, αν και οι αυξημένη χορήγηση σκιαγραφικού είναι επικίνδυνη και τοξική για τα νεφρά, και γι' αυτό πρέπει να πίνουμε πολύ νερό τις επόμενες ώρες από την εξέταση.
 #116725  από you can do it
 Κυρ Απρ 24, 2016 11:40 pm
Παιδιά γεια σας, επειδή εγώ με τις εξετάσεις δεν έχω και μεγάλη πείρα, αυτό με το σκιαγραφικό δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Όντως μόνο αν δουν πλάκες το χορηγούν για να δουν αν είναι ενεργές;
Ρωτάω γιατί ένας φίλος που έκανε προχθές μαγνητική έλαβε σκιαγραφικό, μετά από νευρολογικό πρόβλημα.
Θέλω πολύ να μην έχει απομυελίνωση το παιδί!
Δεν έχει πάρει απαντήσεις ακόμα και σίγουρα θα το μάθω θα μου πείτε... αλλά ανησυχώ τώρα λίγο. Ήλπιζα ότι οι πιθανότητες είναι μικρές αλλά από ό,τι καταλαβαίνω είναι μεγάλες (;)
 #117113  από you can do it
 Τρί Μάιος 24, 2016 10:35 pm
you can do it έγραψε:Παιδιά γεια σας, επειδή εγώ με τις εξετάσεις δεν έχω και μεγάλη πείρα, αυτό με το σκιαγραφικό δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Όντως μόνο αν δουν πλάκες το χορηγούν για να δουν αν είναι ενεργές;
Ρωτάω γιατί ένας φίλος που έκανε προχθές μαγνητική έλαβε σκιαγραφικό, μετά από νευρολογικό πρόβλημα.
Θέλω πολύ να μην έχει απομυελίνωση το παιδί!
Δεν έχει πάρει απαντήσεις ακόμα και σίγουρα θα το μάθω θα μου πείτε... αλλά ανησυχώ τώρα λίγο. Ήλπιζα ότι οι πιθανότητες είναι μικρές αλλά από ό,τι καταλαβαίνω είναι μεγάλες (;)
Τέλος καλό όλα καλά. Δεν είναι απαραίτητο να έχει βρεθεί εστία για να χρησιμοποιηθεί σκιαγραφικό.