ΝΤΙΑΝΑ έγραψε:Δεν ξέρω πόσες φορές διάβασα όσα έγραψες.Είναι μια προοπτική που κι εγώ σκέφτομαι. Μπορούμε να κάνουμε αναλύσεις επί αναλύσεων. Θέλω όμως να σε ρωτήσω αν παίρνεις βοηθητική αγωγή, συμπληρώματα και αν κάνεις φυσικοθεραπείες.
Βοηθητική αγωγή δεν παίρνω γιατί έχω τη μορφή της νόσου εκείνη που δεν επιδέχεται αγωγής. Κοινώς δεν υπάρχει ακόμη κάποιο φάρμακο για την πρωτογενώς προϊούσα ΣΚΠ.
Συμπληρώματα έπαιρνα για περίπου ένα οκτάμηνο με συμβουλή γιατρού, χωρίς όμως να δω την παραμικρή θετική επίδραση πάνω μου. Τα σταμάτησα μη μπορώντας ν΄ αντέξω και οικονομικά (μηνιαίο κόστος περίπου 500€).
Φυσικοθεραπείες έχω σταματήσει εδώ και καιρό, αλλά θα ξαναρχίσω! Πάντως δύο χρόνια που έκανα σίγουρα αποκόμισα κάποια οφέλη, αλλά ουσιαστική βελτίωση κινητικά δεν είδα (ο φυσικοθεραπευτής ήταν πολύ καλός και εξειδικευμένος στη ΣΚΠ). Ίσως να έπρεπε να κάνω πιο εντατικά (στην αρχή έκανα από μία ώρα δυο φορές την εβδομάδα). Και πάλι όμως ανασταλτικός παράγοντας είναι το οικονομικό.
Κατερίνα, συμφωνώ ότι η ζωή είναι ωραία, αρκεί να μπορείς να τη ζήσεις. Φυσικά "ζω" δεν σημαίνει απαραίτητα κινούμαι. Σημαίνει όμως απαραίτητα διατήρηση του πνεύματος. Όσο λοιπόν και να αποφεύγω να το σκέφτομαι, στο μυαλό μου υπάρχει πάντα η ανασφάλεια πως δυο τρεις εστίες στην παρεγκεφαλίδα θα κάνουν το πνεύμα μου παρελθόν.
H μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που εκπέμπει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι έχεις συμβάλλει κι΄ εσύ σ΄ αυτό.