• Παρακέντηση

• Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #110690  από Elisa
 Πέμ Απρ 30, 2015 12:06 pm
Μια καλήμερα από καρδιάς σε όλους.

Ελπίζω κάποιος να μπορέσει να μου δώσει μια"ικανοποιητική" απάντηση στο παρακάτω ερώτημά μου.
"Η εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού δεν ενέδειξε ολιγοκλωνικές ζώνες,βρέθηκε όμως ενδοθηκική παραγωγή IgG, χωρίς διαταραχή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

-Πρώτον,τι σημαίνει αυτό ακριβώς και δεύτερον,"αυτό + κάποιες εστίες που βρέθηκαν στο MRT εγκεφάλου αποδικνύουν 100%ΣΚΠ??

Σας ευχαριστώ θερμά εκ τον προτέρον για το χρόνο και τις άπαντήσεις σας.

Elisa
 #110692  από Στάθης
 Πέμ Απρ 30, 2015 12:19 pm
Ως προς την ενδοθηκική παραγωγή IgG

Η ανάλυση των πρωτεϊνών του εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι χρήσιμη στη διερεύνηση φλεγμονωδών νοσημάτων, όπου λαμβάνει χώρα ενδοθηκική σύνθεση ανοσοσφαιρινών. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι νόσημα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός), πιθανότατα αυτοάνοσης αιτιολογίας, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται έναντι αντιγόνων της μυελίνης ουσίας.

Η νόσος, επομένως, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και απομυελίνωση. Πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, αλλά και από άλλα νοσήματα, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η νευροσύφιλη, η Υποξεία Σκληρυντική Πανεγκεφαλίτιδα, εμφανίζουν συχνά αυξημένες συγκεντρώσεις ανοσοσφαιρινών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, λόγω ενδοθηκικής σύνθεσης.

Ποσοτικά, το γεγονός αυτό μπορεί να αποτυπωθεί με τη βοήθεια του δείκτη IgG, που αποτελεί τον λόγο (IgG ΕΝΥ/ IgG ορού) / (αλβουμίνη ΕΝΥ/ αλβουμίνη ορού). Οι τιμές αναφοράς του λόγου κυμαίνονται από 0,3 έως 0,7. Η τιμή του είναι αυξημένη σε ποσοστό περίπου 70% των πασχόντων από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

-----

Ως προς αν αυτό μαζί με τις εστίες αποδεικνύουν 100% πολλαπλή σκλήρυνση, επειδή δεν γνωρίζω τι σημασία παίζουν η μη ενδείξεις ολιγοκλωνικών ζώνών όπως και η μη διαταραχή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού στην παρακέντηση σου η απάντηση είναι δύσκολη.

Νομίζω ο γιατρός που στην έκανε θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό.
 #110694  από Elisa
 Πέμ Απρ 30, 2015 1:31 pm
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΣΤΑΘΗ.

Μόλις σου έστειλα και προσωπικό μήνυμα :)