• κρατήσεις παραπληγικού επιδόματος

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #110263  από dimos
 Παρ Μαρ 27, 2015 2:43 pm
Μια ελαφρώς πιο ειδική ερώτηση. Ξέρει κανείς ποιες είναι οι κρατήσεις που γίνονται για τον κλάδο υγείας, σε δικαιούχο που είναι έμμεσα ασφαλισμένος, παραπληγικού επιδόματος;

Σημειωτέων ο έμμεσα ασφαλισμένος καλύπτεται απ'τον κλάδο υγείας του γονέα κτλ, παίρνοντας όμως το εξωιδρυματικό οι κρατήσεις (κλάδου υγείας) γίνονται στον δικαιούχο του εξωιδρυματικού.

Σημ:Σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος δικαιούχος που είναι έμμεσα ασφαλισμένος και παίρνει το εξωιδρυματικό-παραπληγικό επίδομα.
 #110267  από ΑΝΝΑ59
 Παρ Μαρ 27, 2015 6:27 pm
Γεια σου Δημο ! Ειμαι εμμεσα ασφαλισμενη απο τον συζυγο μου , στο ΙΚΑ και παιρνω το εξωιδρυματικο επιδομα . Οι κρατησεις για τον κλαδο υγειας ειναι 4% . Δηλαδη παιρνω περιπου 752 ευρω καθαρα . Καποτε , ρωτησα στο ΙΚΑ γιατι μου κανουν κρατησεις αφου ειμαι εμμεσα ασφαλισμενη ΚΑΙ για υγεια και ο συζυγος μου πληρωνει εισφορες . Η απαντηση .....''αυτες ειναι για σας '' .............
 #110269  από dimos
 Παρ Μαρ 27, 2015 9:13 pm
ΑΝΝΑ59 έγραψε:Γεια σου Δημο ! Ειμαι εμμεσα ασφαλισμενη απο τον συζυγο μου , στο ΙΚΑ και παιρνω το εξωιδρυματικο επιδομα . Οι κρατησεις για τον κλαδο υγειας ειναι 4% . Δηλαδη παιρνω περιπου 752 ευρω καθαρα . Καποτε , ρωτησα στο ΙΚΑ γιατι μου κανουν κρατησεις αφου ειμαι εμμεσα ασφαλισμενη ΚΑΙ για υγεια και ο συζυγος μου πληρωνει εισφορες . Η απαντηση .....''αυτες ειναι για σας '' .............
Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Άννα. Το 4% μου το είπε άλλο ένα παιδί χωρίς να είναι σίγουρο όμως, για αυτό ήθελα μια επιβεβαίωση.
Απλά εγώ φανταζόμουν πως θα σταματούσαν οι κρατήσεις, απ'τον σύζυγο εν προκειμένω, αλλά κρατήσεις στον κλάδο υγείας επί 2, παράδοξο......
Θα το ψάξω κι άλλο όταν έρθει η ώρα για να βρω μια πιο λογική απάντηση απ'αυτήν που σου έδωσαν στο ΙΚΑ, και πάλι σ'ευχαριστώ
 #110271  από ΑΝΝΑ59
 Παρ Μαρ 27, 2015 10:18 pm
Δημο, φυσικα δεν με καλυψε αυτη η απαντηση που μου εδωσαν στο ΙΚΑ . Αφου ιατροφαρμακευτικη και νοσοκομειακη καλυψη , ειχα και πριν αρχισω να παιρνω το επιδομα . Τωρα θα κανουν τις κρατησεις ; Δεν εχω καμια παραπανω παροχη ! Θελω να ξαναρωτησω .....Ομως δεν ειναι ευκολο ...Ειναι γνωστες οι ουρες στο ΙΚΑ.....Πρεπει να εχω ''μεγαλη ορεξη'' για να παω μονο και μονο για μια ερωτηση!
 #110272  από Κώστας
 Σάβ Μαρ 28, 2015 1:56 am
Δεν θυμάμαι ποιος νόμος ή εγκύκλιος το λέει αλλά ο ασφαλισμένος, επιβαρύνεται επιπλέον με 0,25% για την ασφάλιση της/του συζύγου και του κάθε παιδιού. Σύμφωνα με αυτό ο έμμεσα ασφαλισμένος δεν υποχρεούται να πληρώνει καμία κράτηση γιατί αυτή έχει πληρωθεί από τον άμεσα ασφαλισμένο. Πχ αν κάποιος παίρνει σύνταξη και εξωιδρυματικό επίδομα, οι κρατήσεις υγείας γίνονται ΜΟΝΟΝ από το ένα από τα δύο. Παιδιά θέλει ερώτηση σε δικηγόρο που να γνωρίζει. Πάντως διπλές κρατήσεις σίγουρα δεν γίνονται.
 #110273  από ΑΝΝΑ59
 Σάβ Μαρ 28, 2015 8:06 am
Κώστας έγραψε:Δεν θυμάμαι ποιος νόμος ή εγκύκλιος το λέει αλλά ο ασφαλισμένος, επιβαρύνεται επιπλέον με 0,25% για την ασφάλιση της/του συζύγου και του κάθε παιδιού. Σύμφωνα με αυτό ο έμμεσα ασφαλισμένος δεν υποχρεούται να πληρώνει καμία κράτηση γιατί αυτή έχει πληρωθεί από τον άμεσα ασφαλισμένο. Πχ αν κάποιος παίρνει σύνταξη και εξωιδρυματικό επίδομα, οι κρατήσεις υγείας γίνονται ΜΟΝΟΝ από το ένα από τα δύο. Παιδιά θέλει ερώτηση σε δικηγόρο που να γνωρίζει. Πάντως διπλές κρατήσεις σίγουρα δεν γίνονται.
Καλημερα Κώστα ! Αυτα σκεφτομαι κι εγω . Ομως ...με ολη αυτη την ΚΕΠΑ-παρανοια, που εζησα τα τελευταια χρονια , πού να βρω κουραγιο να ασχοληθω με κατι αλλο. Παντως , κατι πρεπει να γινει . Αυτα τα 30ευρω/μηνα των κρατησεων ειναι......ολοκληρη περιουσια .....Αχχχχχχχχχχ....Πού καταντησαμε........ :emojis-18: :emojis-1: :emojis-18: :emojis-1: :emojis-1: :emojis-1: :emojis-1: :emojis-1:
 #110279  από dimos
 Σάβ Μαρ 28, 2015 1:42 pm
Εγώ ξέρω πως για την περίπτωση που συζητάμε, έμμεσα ασφαλισμένου, οι κρατήσεις στον κλάδο υγείας γίνονται υποχρεωτικά στον επιδοματούχο, δηλαδή πάνω στο εξωιδρυματικό επίδομα. Οπότε στην περίπτωση της Άννας και βάσει αυτού που ανέφερα, ο σύζυγος θα πρέπει να αποτανθεί στο ταμείο του (όπου θα έχει αποδεικτικά των κρατήσεων που γίνονται). Εκεί ίσως μπορεί να βγει κάποια άκρη.....
 #110284  από Κώστας
 Σάβ Μαρ 28, 2015 4:26 pm
Δήμο, μήπως ξέρεις που αναφέρεται αυτό (νόμος, εγκύκλιος κλπ);
 #110285  από dimos
 Σάβ Μαρ 28, 2015 4:49 pm
Κώστας έγραψε:Δήμο, μήπως ξέρεις που αναφέρεται αυτό (νόμος, εγκύκλιος κλπ);
Δυστυχώς δεν θυμάμαι, αλλά μου είχε μείνει σαν πληροφορία. Μέχρι τον Μάιο ευελπιστώ να έχω βγάλει άκρη, τουλάχιστον να ξέρω, που θα είμαι δικαιούχος-πληρωθώ το παραπληγικό δημοσίου.
 #110289  από Κώστας
 Σάβ Μαρ 28, 2015 6:59 pm
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε αυτό σημαίνει πως πληρώνονται δύο φορές οι κρατήσεις. Μία από τον άμεσα και μία από τον έμμεσα ασφαλισμένο κάτι που δεν είναι λογικό. Βέβαια θα μου πείτε υπάρχει τίποτα λογικό σ΄ αυτή τη χώρα;!