• Πανεπιστήμιο Κρήτης + Χάρβαρντ ανακάλυψαν φάρμακο για τη ΣΚΠ

• Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #104863  από Φαίδρα
 Τετ Ιούλ 30, 2014 8:23 pm
Σε μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη-θαύμα πέτυχε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική στενότητα.

Αναπτύσσοντας εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, και σε συνεργασία με το Χάρβαρντ, ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από τη διάθεση του οποίου θα λαμβάνει σταθερό οικονομικό μέρισμα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του καθηγητή φαρμακολογίας, Αχιλλέα Γραβάνη, στο Βήμα το εργαστήριο φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου δεν περιμένει την κρατική χρηματοδότηση και αναπτύσσει τη δική του ανεξάρτητη πηγή εσόδων. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη δράση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το εργαστήριο κατάφερε να εξασφαλίσει πόρους ύψους 3.000.000 ευρώ από εγχώριες και διεθνείς πηγές. Με αυτό τον τρόπο αγοράστηκε εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας και πληρώθηκαν ταλαντούχοι επιστήμονες.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης εστίασε στην ανάπτυξη νέων συνθετικών ουσιών με νευροπροστατευτικές και νευροαναγγενητικές φαρμακολογικές ιδιότητες. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλτσχάιμερ και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

«Οι συνθετικές αυτές ουσίες που ονομάσαμε μικρονευροτροφίνες μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών, πολυτπεπτιδικών ουσιών που παράγει ο εγκέφαλος για την προστασία και ανάπτυξη των νευρώνων», ανέφερε ο κ. Γραβάνης.

Σημειώνεται πως το εργαστήριο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση ALS Worldwide και το τμήμα νευρολογίας και νευροεπιστημών του Χάρβαρντ. Την ίδια ώρα, είναι σε επαφή με το Εργαστήριο Ιστιδικής Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου MIT στις ΗΠΑ και την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cambridge της Μ. Βρετανίας.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν νευροεμφυτεύματα για τη θεραπεία του τραύματος του νωτιαίου μυελού και νευροαισθητήρες για την ανίχνευση νέων ουσιών με νευροαναγεννητική δράση και εφαρμογές στην ανάπλαση του γηράσκοντος ή πάσχοντος νευρικού ιστού.

ΠΗΓΗ
 #105068  από teo78
 Παρ Αύγ 08, 2014 11:30 am
Φαίδρα έγραψε:Σε μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη-θαύμα πέτυχε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική στενότητα.

Αναπτύσσοντας εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, και σε συνεργασία με το Χάρβαρντ, ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από τη διάθεση του οποίου θα λαμβάνει σταθερό οικονομικό μέρισμα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του καθηγητή φαρμακολογίας, Αχιλλέα Γραβάνη, στο Βήμα το εργαστήριο φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου δεν περιμένει την κρατική χρηματοδότηση και αναπτύσσει τη δική του ανεξάρτητη πηγή εσόδων. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη δράση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το εργαστήριο κατάφερε να εξασφαλίσει πόρους ύψους 3.000.000 ευρώ από εγχώριες και διεθνείς πηγές. Με αυτό τον τρόπο αγοράστηκε εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας και πληρώθηκαν ταλαντούχοι επιστήμονες.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης εστίασε στην ανάπτυξη νέων συνθετικών ουσιών με νευροπροστατευτικές και νευροαναγγενητικές φαρμακολογικές ιδιότητες. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλτσχάιμερ και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

«Οι συνθετικές αυτές ουσίες που ονομάσαμε μικρονευροτροφίνες μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών, πολυτπεπτιδικών ουσιών που παράγει ο εγκέφαλος για την προστασία και ανάπτυξη των νευρώνων», ανέφερε ο κ. Γραβάνης.

Σημειώνεται πως το εργαστήριο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση ALS Worldwide και το τμήμα νευρολογίας και νευροεπιστημών του Χάρβαρντ. Την ίδια ώρα, είναι σε επαφή με το Εργαστήριο Ιστιδικής Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου MIT στις ΗΠΑ και την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cambridge της Μ. Βρετανίας.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν νευροεμφυτεύματα για τη θεραπεία του τραύματος του νωτιαίου μυελού και νευροαισθητήρες για την ανίχνευση νέων ουσιών με νευροαναγεννητική δράση και εφαρμογές στην ανάπλαση του γηράσκοντος ή πάσχοντος νευρικού ιστού.

ΠΗΓΗ
Είναι σχετικά παλιά είδηση η ανακάλυψη αυτών των ουσιών αλλά το καλό νέο είναι ότι βρήκαν χρηματοδότηση και δεν θα μείνει στα συρτάρια μια πιθανότητα για καλή θεραπεία στο μέλλον.
Μπράβο στα παιδιά γιατί δυστυχώς εκτός από έρευνα χρειάζεται και καλή προώθηση αυτού που ανακάλυψες.
 #105075  από neroxytis
 Παρ Αύγ 08, 2014 12:08 pm
Μικρό καλάθι, αφού μάλλον για τα τρισέγγονά μας είναι.
 #105676  από ΧΡΗΣΤΟΣ 76
 Τετ Σεπ 03, 2014 12:12 am
 #106480  από giannis
 Κυρ Σεπ 28, 2014 10:59 pm
Παιδιά, μήπως θα ήταν φρόνιμο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο θεραπεία και να προτιμούμε το χαρακτηρισμό "φαρμακευτική αγωγή"; Η θεραπεία εμπεριέχει νοηματικά την ίαση. Με τον τρόπο αυτό παραπληροφορείται ο κόσμος...
 #106482  από Κώστας
 Κυρ Σεπ 28, 2014 11:46 pm
neroxytis έγραψε:Μικρό καλάθι, αφού μάλλον για τα τρισέγγονά μας είναι.
Δεν ξέρω τι ηλικία έχεις, στο forum μας όμως υπάρχουν και νέα άτομα που πάσχουν, τα οποία είναι κρίμα να απογοητεύουμε και να τους κόβουμε τα "φτερά" και τις ελπίδες με απαισιόδοξες προβλέψεις του τύπου "για τα τρισέγγονά μας είναι". Πιστεύω πως η ψυχολογία του πάσχοντα, είναι πολύ σημαντική τουλάχιστον για τη διατήρηση του υψηλού του ηθικού ιδιαίτερα όταν αγωνίζεται με άγνωστο εχθρό και αντιξοότατες συνθήκες. Ας μην τους την καταρρακώνουμε!...
 #106486  από neroxytis
 Δευ Σεπ 29, 2014 9:50 am
Έχεις δίκιο.

Πωπωπωπω! Καταπληκτικό νέο! Σε 1 μήνα θα τρέχουμε σε υπερμαραθώνιο 750 χλμ!

Καλύτερα τώρα;

Απαγορεύεται να έχω άποψη που οι υπόλοιποι δεν θεωρούν αισιόδοξη (αλήθεια, εσύ πού βασίζεις την αισιοδοξία σου;) ή δεν πρέπει να την εκθέτω; Είτε μας αρέσει είτε όχι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι καν σε κλινικό στάδιο, ενώ το υπερβολικό πλήθος συνάψεων που δημιουργεί λέγεται "αυτισμός" και δεν είναι καθόλου ωραία κατάσταση. Είναι πολύ επικίνδυνο να πειράζεις το ΚΝΣ με αυτόν τον τρόπο.

Σε παρακαλώ θερμά, πριν κάνεις κριτική αισιοδοξίας να παραθέτεις τα στοιχεία στα οποία βασίζεσαι ώστε να γίνει συζήτηση. Διαφορετικά με μέμφεσαι "έτσι, επειδή δε μου αρέσει η φάτσα σου". Δικαίωμά σου, αλλά έχουμε ακόμα δημοκρατία.
 #106487  από giannis
 Δευ Σεπ 29, 2014 10:00 am
Ρε μεγάλε, ξύπνησες με νεύρα; Ο Κώστας δεν διάβασα πουθενά να διαφωνεί μαζί σου στην ουσία της τοποθέτησής σου. Απλά έκανε πρόταση να διατυπώνεται αυτή με λιγότερη υπερβολή. Ακόμη κι αν είναι έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να παραμυθιάζονται. Εσύ πάλι, τι ζόρι τραβάς αν θέλει κάποιος να παραμυθιαστεί; Όπως γράφεις κι εσύ "έχουμε ακόμα δημοκρατία". Θέμα διατύπωσης έθεσε, απ' ό,τι κατάλαβα. Τίποτε περισσότερο. Χαλαρά. Όλοι στο ίδιο βρωμοκάζανο βράζουμε. Μαζί είμαστε, όχι απέναντι...

Όμορφα και με χαμόγελο.

Την καλημέρα μου...
 #106488  από dm123
 Δευ Σεπ 29, 2014 10:38 am
Ο neroxytis που τον έχω παρακολουθήσει και σε άλλα Post μου θυμίζει τους ΑΜΑΝ που κάνανε την Παπαρήγα και ξεκινούσε την ομιλία της με " Πριν μου κάνετε όποια ερώτηση να σας πω ότι ΔΙΑΦΩΝΩ"...αλίμονο αν ζουμε με καμία ελπίδα για το μέλλον..μου φαίνεται σαν παραίτηση, σαν άρνηση για ζωή..
 #106489  από litsa
 Δευ Σεπ 29, 2014 10:39 am
ε μα πια!!!!!!!!!!

neroxytis ακριβώς όπως σου τα πανε!!!

άσε τους αισιόδοξους ή όπως θες να τους πεις στην ελπίδα τους... και εσύ αν θες να τα βλέπεις ολόμαυρα, δες τα!!!

ΑΛΛΑ .... ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!!!

πχ εγώ εχω σκπ, η γειτόνισσα έπαθε ανακοπή.... !! εγώ μόνο έφαγα μια τούμπα...!

καλημέρες και καλή εβδομάδα με πολύ φώτιση!! :happy-cheerleadersmileygirl: