• Δευτεροπαθως προιουσα

• Ειδικά θέματα της πρωτογενώς (PPMS), δευτερογενώς προϊούσας (SPMS) ΣΚΠ και προσβασιμότητας.
Ειδικά θέματα της πρωτογενώς (PPMS), δευτερογενώς προϊούσας (SPMS) ΣΚΠ και προσβασιμότητας.
 #102388  από arn
 Πέμ Μάιος 01, 2014 8:28 pm
Καλησπερα και καλο μηνα.
Μπορει καποιος ή καποια να μου εξηγησει τι ακριβως συμβαινει σε αυτη τη φαση της νοσου?
(Εχω ψαξει λιγο, αλλα δεν βρηκα κατι περα απο τα "λιγο θεωρητικα". Δηλαδη, οτι εμφανιζεται μετα απο καποια χρονια σε ενα μεγαλο ποσοστο των ασθενων, που ειχαν την υποτροπιαζουσα μορφη,
οι ωσεις σχεδον σταματουν αλλα ταυτοχρονα η κατασταση του ασθενη επιδεινωνεται)

Εν ολιγοις, ξερω οτι στην υποτροπιαζουσα, το ανοσοποιητικο στρεφεται εναντιον των νευρικων κυτταρων και καταστρεφει καποια απο την μυελινη τους.Αυτη η καταστροφη της μυελινης μας δημιουργει καποια απο τα προβληματα, που καποιοι απο εμας εχουμε, και ταυτοχρονα αυτη η καταστροφη της μυελινης απεικονιζεται και στην μαγνητικη που κανουμε(εστιες). Αν υπαρξει αλλη ωση, επιπλεον μυελινη θα καταστραφει, επιπλεον εστιες θα εμφανιστουν στη μαγνητικη, επιπλεον επιβαρυνση του ασθενη θα υπαρξει(εστω και παροδικη) (κανω καπου λαθος στα παραπανω; )

Στην δευτεροπαθως προιουσα, τι συμβαινει ακριβως; Υπαρχει μια επιδεινωση της καταστασης που δεν απεικονιζεται πουθενα;
 #102389  από billios
 Πέμ Μάιος 01, 2014 9:40 pm
Το σκεπτικο σου ειναι σωστο βαση αυτων που μας λενε οι γιατροι,αφου λοιπον μπηκες σε αυτο το τρυπακι σιγουρα θα γνωριζεις οτι η απικονιστικη εικονα δεν συμβαδιζει με την κλινικη σε πολλες περιπτωσεις,βασικα υπαρχουν πολλα παραδειγματα ασθενων που αποδυκνιουν πως το απικονιστηκο δεν ειναι μετρο συγκρισης για την κατασταση του ασθενη,αρα μην ψαχνεις να βρεις σε ενα φιλμ το αποτυπωμα της ζημιας που εχεις,πιθανον να μην το δειξει γιατι η ζημια δεν εχει γινει στην μυελινη αλλα στον αξονα
 #102426  από arn
 Σάβ Μάιος 03, 2014 4:30 pm
Σε ευχαριστω πολυ billios.
Δηλαδη, αν καταλαβα καλα, η μαγνητικη δειχνει την οποια καταστροφη της μυελινης(που περιβαλλει τους νευροαξονες) μονο και οχι οποιαδηποτε φθορα πανω στους νευροαξονες.
Προφανως, η φθορα των νευροαξονων ξεκινα μολις εχει καταστραφει πληρως η μυελινη που τους περιβαλλει και λογικα αυτο γινεται περιπου στο σταδιο της δευτεροπαθως προιουσας.

Λεγοντας οτι στην δευτεροπαθως προιουσα σταματουν σχεδον οι ωσεις, τι εννοουν?
Οτι σταματουν οι επιθεσεις του ανοσοποιητικου;(...δεν ειναι λογικο.Τοτε τι ειναι αυτο που καταστρεφει σιγα-σιγα τους νευροαξονες;)
Ή απλως οτι σταματουν να εμφανιζονται νεες εστιες στην μαγνητικη;
 #102433  από billios
 Σάβ Μάιος 03, 2014 6:50 pm
Εχεις καταλαβει αυτο ακριβως που εχω καταλαβει και εγω,δεν περνω ορκο οτι ειναι το σωστο αλλα μου μοιαζει να ειναι λογικο.
Ωση ειναι η αντιδραση του οργανισμου στην προσπαθεια του να φτιαξει τη ζημια στην μυελινη,οπως και ο πυρετος ενα πραγμα,μολις φαγωθει η μυελινη και ξεκιναει το μαμ του αξονα δεν υπαρχει αντιδραση επουλωσης του γι αυτο και ο ασθενης δεν αντιλαμβανεται υποτροπη αλλα βουβά μονο το αποτελεσμα.
 #102437  από Nick.
 Σάβ Μάιος 03, 2014 8:43 pm
Γειά σας παιδιά, εγώ απ'ό,τι κατάλαβα δημιουργούνται φλεγμονές στην επιφάνεια του εγκεφάλου για αδιευκρίνιστους λόγους, οι οποίες φλεγμονές καταστρέφουν τη μυελίνη. Αν το σημείο του εγκεφάλου όπου βρίσκεται η φλεγμονή ελέγχει κάποια λειτουργία του σώματος στην κίνηση, στην αίσθηση κλπ, τότε έχουμε και τα ανάλογα συμπτώματα της νόσου που μας στέλνουν στο γιατρό. Λέμε τότε ότι ο ασθενής είναι σε ώση. Μπορεί όμως να υπάρχει ενεργή φλεγμονή και επειδή βρίσκεται σε σημείο του εγκεφάλου που "δεν χρησιμοποιείται" από το σώμα, να μην δίνει συμπτώματα και να νομίζουμε ότι είμαστε καλά.
Στη δευτεροπαθώς προϊούσα το πρόβλημα πλέον έχει προχωρήσει βαθύτερα προς το κέντρο του εγκεφάλου. Οι βλάβες δεν αφορούν συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου. Δεν υπάρχουν φλεγμονές. Νοσεί όλος ο εγκέφαλος, σαν όργανο πλέον.
 #102444  από Tania
 Κυρ Μάιος 04, 2014 11:01 am
Δηλαδη,αν υπαρχει μια εστία σε ένα συγκεκριμενο σημειο,π.χ.α3α4 στον αυχένα,εκεί θα γίνει η βλάβη στον αξονα,οπότε θα σου δώσει τα ανάλογα συμπτώματα που αντιστοιχούν στο σημείο αυτο; Ο νευρολογος μου είχε πει οτι ο,τι ζημια εγινε εγινε.Τι ισχύει τελικά;
 #102452  από Nick.
 Κυρ Μάιος 04, 2014 1:40 pm
Tania έγραψε:Δηλαδη,αν υπαρχει μια εστία σε ένα συγκεκριμενο σημειο,π.χ.α3α4 στον αυχένα,εκεί θα γίνει η βλάβη στον αξονα,οπότε θα σου δώσει τα ανάλογα συμπτώματα που αντιστοιχούν στο σημείο αυτο; Ο νευρολογος μου είχε πει οτι ο,τι ζημια εγινε εγινε.Τι ισχύει τελικά;
Δεν χρειάζεται να βλαφτεί ο άξονας, και μόνο με την καταστροφή της μυελίνης, δηλαδή του περιβλήματος, ξεκινούν να ανάλογα συμπτώματα.
Αν η εστία είναι ενεργή τότε υπάρχει φλεγμονή που μπορεί να αναχαιτιστεί με κορτιζόνη, ή τουλάχιστον αυτό κάνουν οι νευρολόγοι απ'ό,τι κατάλαβα. Αν πρόκειται για "παλιά" εστία τότε δεν μπορούν να κάνουν κάτι και ίσως γι'αυτό να λένε πως ό,τι ζημιά έγινε έγινε.

Arn - κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα - η μαγνητική δείχνει τις ενεργές εστίες, δηλαδή τα σημεία όπου υπάρχουν φλεγμονές που καταστρέφουν τη μυελίνη τώρα, τις μη ενεργές εστίες δηλαδή τις πλάκες (ουλές) από παλιές φλεγμονές, αλλά και αρχόμενες ή εγκατεστημένες ατροφίες τμημάτων του εγκεφάλου όπως το μεσολόβιο, η υπόφιση κλπ. αλλά και του εγκεφάλου γενικότερα σαν όργανο. Δηλαδή εγώ κατέληξα στο συμπέρασμα πως αν στο πρώτο στάδιο καταστρέφεται η μυελίνη, το περίβλημα του άξονα, στο δεύτερο στάδιο ο εκτεθειμένος άξονας σιγά σιγά εκφυλίζεται, το κακό μεταδίδεται στους παρακείμενους άξονες και ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό μέχρι την ατροφία.
Γι'αυτό και σου λένε πως ό,τι συμπτώματα είναι να δώσεις θα τα δώσεις τα πρώτα 10 χρόνια. Μετά δεν υπάρχει καινούργιο σύμπτωμα, μόνο επιβάρυνση των υπάρχοντων.
 #102455  από Tania
 Κυρ Μάιος 04, 2014 2:53 pm
Το " ό,τι ζημιά έγινε έγινε'', το αντελήφθην ως κάτι που τέλειωσε με την εστία αυτή και τα αποτελέσματά της με ή χωρίς τη χρήση κορτιζόνης. Ούτε για νευράξονα, ούτε για ατροφίες ειπώθηκε κάτι. Θα είναι μάλλον στα κατοπινά που θα ειπωθούν: ''Μάθε να ζεις έτσι'', ''Δεν πήρες φάρμακα για αυτό''.''Είναι από το άγχος σου''. :scared-shocked: :scared-shocked:
 #102460  από arn
 Κυρ Μάιος 04, 2014 4:26 pm
Να σται καλά παιδιά. Σας ευχαριστώ πολύ ολους. Νομιζω οτι μου λύθηκαν αρκετές απορίες. Τα λες λίγο απαισιοδοξα nick αλλά μάλλον έτσι είναι. Έχω δυο απορίες ακομη:
1) Η αποκατάσταση της ΧΕΝΦΑ,νομιζετε, οτι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα σε εναν ασθενή που βρίσκεται ηδη στην δευτεροπαθως προϊούσα μορφή της σκπ;
2) Ποιο, εντελώς στο περιπου, είναι το κοστος αποκατάσταση της ΧΕΝΦΑ;
 #102465  από billios
 Κυρ Μάιος 04, 2014 7:27 pm
arn έγραψε:Να σται καλά παιδιά. Σας ευχαριστώ πολύ ολους. Νομιζω οτι μου λύθηκαν αρκετές απορίες. Τα λες λίγο απαισιοδοξα nick αλλά μάλλον έτσι είναι. Έχω δυο απορίες ακομη:
1) Η αποκατάσταση της ΧΕΝΦΑ,νομιζετε, οτι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα σε εναν ασθενή που βρίσκεται ηδη στην δευτεροπαθως προϊούσα μορφή της σκπ;

--Υπαρχει σχετικο θεμα στο φορουμ για να βγαλεις το συμπερασμα σου.--

2) Ποιο, εντελώς στο περιπου, είναι το κοστος αποκατάσταση της ΧΕΝΦΑ;

--Αναλογος το ποσες φορες θα χρειαστει να την αποκαταστησεις.. --
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7