• Γριφος !

• Αναρτήσεις και συζητήσεις άσχετες με την νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Αναρτήσεις και συζητήσεις άσχετες με την νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #41617  από panos59
 Πέμ Οκτ 14, 2010 11:46 am
Η μαμά με τα 3 παιδιά (για γερά μαθηματικά μυαλά!)

Συναντιούνται στο δρόμο δύο κυρίες, Μαθηματικοί και οι δύο, παλιές συμφοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο …..
Μετά τα σχετικά (πώς είσαι, πού μένεις, παντρεύτηκες, πού δουλεύεις, βλέπεις κανέναν από τους παλιούς συμφοιτητές κλπ κλπ) ρωτάει η Α την Β :
(Α) έχεις παιδιά ?
(Β) ναι, έχω τρία παιδιά!
(Α) τι ηλικίας ?
(Β) κοίτα .. επειδή θυμάμαι ότι πάντα σου άρεσαν τα μαθηματικά κουίζ και τα προβλήματα λογικής, θα σου απαντήσω έμμεσα …
Το γινόμενο των 3 ηλικιών των παιδιών μου (ακέραιοι αριθμοί) κάνει 36
Και
Το άθροισμα των 3 ηλικιών είναι όσο το νούμερο του απέναντι κτιρίου ……..
Γυρνάει πίσω της η Α, βλέπει του νούμερο (του δρόμου) του απέναντι κτιρίου και, έχοντας το άθροισμα και το γινόμενό τους, ξεκινάει να βρει τις τρεις ηλικίες ………….
(μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ακέραιους, οπότε δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση το: 3 άγνωστοι, 3 εξισώσεις)
Κάνει πράξεις … κάνει πράξεις η (Α), … ξανακοιτάει το νούμερο του απέναντι κτιρίου, … αλλά τελικά αναφωνεί απογοητευμένη :
(Α) τα στοιχεία που μου έδωσες είναι λίγα …… θέλω ακόμα ένα……
(Β) (χαμογελάει η Β και της λέει) χεχεχε .. το ήξερα …το περίμενα ότι θα το πεις … Όντως θέλεις ακόμα κάποιο στοιχείο! Ορίστε λοιπόν! Ο μικρότερος είναι γιός και είναι ο μόνος Υδροχόος (ζώδιο) στην οικογένεια!
….
Μετά από αυτό, σχεδόν άμεσα, η Α της λέει σωστά τις τρεις ηλικίες των παιδιών …..!!!
……….
Και ερωτώ λοιπόν εγώ, τώρα, εσάς :
Ποιες οι τρεις ηλικίες ???????????????
Μη μου πείτε ότι εσείς έχετε ένα λιγότερο δεδομένο από την (Α) [αφού ούτε το νούμερο του απέναντι κτιρίου ξέρετε]
.. γιατί θα διαφωνήσω ……..
Εσείς έχετε κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό ….
ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ!
Που είναι ΠΑΡΑ πολύ σημαντικό!
Αρα, μπορείτε να βρείτε τις 3 ηλικίες και μπορείτε να βρείτε ακόμα και το νούμερο του απέναντι κτιρίου!
………..
Μην γελάτε ………
ΔΕΝ είναι καλαμπουράκι, λογοπαίγνιο, ευφυολόγημα, αστείο, τρικ, ανέκδοτο, φάρσα ή οτιδήποτε άλλο ……….
Είναι ένα ΚΑΘΑΡΑ μαθηματικό ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα! Έχετε το λόγο μου! Σέβομαι άλλωστε την προσπάθεια και τον χρόνο σας!
(Νομίζω) κάποτε είχε απασχολήσει και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία!
……….
Ξαναδιαβάστε το στόρυ! Κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της!
Σκεφθείτε λοιπόν μαθηματικά, βάλτε τα δυνατά σας, καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!
……..
Περιμένω σωστές απαντήσεις και -κυρίως- την εξήγηση του μοναδιαίου της λύσης (του αμφιμονοσήμαντου, που λένε και οι μαθηματικοί) !!!!!!!!!!!!!
Αν θέλτε, τις απαντήσεις σας στείλτετές μου με Προσωπικό Μήνυμα!
thanx
:greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
 #41641  από maestro
 Πέμ Οκτ 14, 2010 5:28 pm
Οι πιθανοι συνδιασμοι ηλικιών των παιδιων με γινομενο 36, είναι οι παρακατω:
18, 2, 1 _ αθροισμα 21
12, 3, 1 _ αθροισμα 16
9, 4, 1 __ αθροισμα 14
6, 6, 1 __ αθροισμα 13
6, 3, 2 __ αθροισμα 11
9, 2, 2 __ αθροισμα 13 αποκλειεται ενας ειναι ο μικροτερος
3, 3, 4 __ αθροισμα 10

η Α δινει σαν προσθετη πληροφορια στην Β, ότι το μικροτερο παιδι ειναι υδροχόος (ένα παιδι ειναι το μικροτερο και οχι διδυμα). αυτο το ειπε γιατι υπαρχουν οι παραπανω συνδιασμοί, αλλα μόνο δυο απο αυτους δινουν ιδιο αθροισμα:
6, 6, 1 __ αθροισμα 13
9, 2, 2 __ αθροισμα 13 αποκλειεται ενας ειναι ο μικροτερος
και ο ενας αποκλειεται γιατι περιεχει διδυμα στις μικροτερες ηλικιες.
ο αριθμος του απεναντι κτιρίου ειναι 13.
Αρα απο τους συνδιασμους, ο επικρατέστερος συνδιασμός είναι ο:
6 + 6 + 1 = 13
 #41649  από panos59
 Πέμ Οκτ 14, 2010 7:05 pm
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ maestro!!!!!!!!!!
Ο - ΛΟ - ΣΩ - ΣΤΟΣ, ΦΥΣΙΚΑ !!!
:-D :-D :-D :-D

respect!!!!!!!!!!!!
:handgestures-salute:
 #43028  από panos59
 Τετ Νοέμ 10, 2010 9:10 pm
Να και ένα πρόβλημα για φυσικούς!

"Επιβατικό αυτοκίνητο κινείται στη Εθνική Οδό, με ταχύτητα ας πούμε 100χλμ/ω ....
Στο πίσω κάθισμα, δεμένη με τη ζώνη της, κάθεται η μικρή Δανάη ....
Η μικρή Δανάη λοιπόν κρατάει από το σχοινί του ένα μπαλόνι ....
Ένα ωραίο κόκκινο μπαλόνι, φουσκωμένο με ελαφρύ αέριο (Ήλίο, ας πούμε)
Το μπαλόνι, καθότι ελαφρύτερο από τον αέρα, ''στέκεται'' στον αέρα και αιωρείται, δεμένο με το σχοινί, και πάει προ τα πάνω φυσικά, αλλά δεν ακουμπάει και στο ταβάνι του κλειστού αυτοκινήτου, (το σκοινι δεν είναι πολύ μακρυ), αιωρείται λοιπόν ελεύθερα, στο αέρα, στο ύψος του προσώπου της μικρής....
(έχετε λοιπόν στο μυαλό σας μια πλήρη εικόνα, φαντάζομαι......)
Κάποια στιγμή, το αυτοκίνητο, σχετικά απότομα (μη φανταστείτε όμως και κάτι το επικίνδυνο):
περίπτωση 1) φρενάρει .......
περίπτωση 2) στρίβει αριστερά (πχ 90 μοίρες).......
και σας ρωτώ : κατά την ώρα της στροφής ή του φρεναρίσματος
Το τεντωμένο σχοινί του μπαλονιού θα παραμείνει κατακόρυφο?
Αν όχι, προς τα πού θα πάει το μπαλόνι στις δύο περιπτώσεις ?
Γιατί?
Εξηγήστε την απάντησή σας... "

Καλή περίσκεψη και διασκέδαση
:-D

υ/γ (μετά από 2 λανθασμένες απαντήσεις)
δεν είναι μια απλή αδρανιακή περίπτωση ........
δεν είναι καθόλου το ίδιο με το να κράταγε στα χέρια της μια κούκλα, που της ξέφυγε
 #43064  από maestro
 Πέμ Νοέμ 11, 2010 4:25 pm
Προς την αντιθετη κατευθυνση θα παει το μπαλονι, αλλα κατσε να σκεφτω την τεκμηριωση της απάντησης μου!!!
Φυγόκεντρος δύναμη, αν θυμαμαι καλά, πρεπει να το ειχαμε πει στο σχολείο!!!
'Ενα είδος "φυγόκεντρου Επίδρασης", μάλλον καλύτερα, και η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για το σφαιροειδές σχήμα της Γης (Νεύτωνας, Maupertuis και του Clairaut).
Η so-fi θα τα ξερει καλυτερα αυτα!!!
 #43074  από panos59
 Παρ Νοέμ 12, 2010 12:16 am
maestro έγραψε:Προς την αντιθετη κατευθυνση θα παει το μπαλονι, αλλα κατσε να σκεφτω την τεκμηριωση της απάντησης μου!!!
Φυγόκεντρος δύναμη, αν θυμαμαι καλά, πρεπει να το ειχαμε πει στο σχολείο!!!
'Ενα είδος "φυγόκεντρου Επίδρασης", μάλλον καλύτερα, και η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για το σφαιροειδές σχήμα της Γης (Νεύτωνας, Maupertuis και του Clairaut).
Η so-fi θα τα ξερει καλυτερα αυτα!!!
γίνε πιο σαφής!
δηλαδή ???????
στο φρενάρισμα προς τα πού θα κινηθεί ????? μπρος ή πίσω ??????
όταν στριψει αριστερα προς τα πού θα πάει ??? δεξιά ή αριστερά ????

:character-oldtimer:
 #43079  από Κατερίνα
 Παρ Νοέμ 12, 2010 8:46 am
Λοιπόν θα απαντήσω εγώ ο Αϊνστάιν :laughing-rolling: :laughing-rolling:
νομίζω πως το μπαλόνι δεν θα κουνηθεί!βλακεία είπα? :shifty:
απαντήστε μου για να ξέρω πόσο άχρηστη είμαι στην φυσική! :-D
 #43084  από alex_1983
 Παρ Νοέμ 12, 2010 9:49 am
panos59 έγραψε:Να και ένα πρόβλημα για φυσικούς!

"Επιβατικό αυτοκίνητο κινείται στη Εθνική Οδό, με ταχύτητα ας πούμε 100χλμ/ω ....
Στο πίσω κάθισμα, δεμένη με τη ζώνη της, κάθεται η μικρή Δανάη ....
Η μικρή Δανάη λοιπόν κρατάει από το σχοινί του ένα μπαλόνι ....
Ένα ωραίο κόκκινο μπαλόνι, φουσκωμένο με ελαφρύ αέριο (Ήλίο, ας πούμε)
Το μπαλόνι, καθότι ελαφρύτερο από τον αέρα, ''στέκεται'' στον αέρα και αιωρείται, δεμένο με το σχοινί, και πάει προ τα πάνω φυσικά, αλλά δεν ακουμπάει και στο ταβάνι του κλειστού αυτοκινήτου, (το σκοινι δεν είναι πολύ μακρυ), αιωρείται λοιπόν ελεύθερα, στο αέρα, στο ύψος του προσώπου της μικρής....
(έχετε λοιπόν στο μυαλό σας μια πλήρη εικόνα, φαντάζομαι......)
Κάποια στιγμή, το αυτοκίνητο, σχετικά απότομα (μη φανταστείτε όμως και κάτι το επικίνδυνο):
περίπτωση 1) φρενάρει .......
περίπτωση 2) στρίβει αριστερά (πχ 90 μοίρες).......
και σας ρωτώ : κατά την ώρα της στροφής ή του φρεναρίσματος
Το τεντωμένο σχοινί του μπαλονιού θα παραμείνει κατακόρυφο?
Αν όχι, προς τα πού θα πάει το μπαλόνι στις δύο περιπτώσεις ?
Γιατί?
Εξηγήστε την απάντησή σας... "

Καλή περίσκεψη και διασκέδαση
:-D

υ/γ (μετά από 2 λανθασμένες απαντήσεις)
δεν είναι μια απλή αδρανιακή περίπτωση ........
δεν είναι καθόλου το ίδιο με το να κράταγε στα χέρια της μια κούκλα, που της ξέφυγε

1) :Όταν ο οδηγός φρενάρει το μπαλόνι το οποίο έχει αποκτήσει την ίδια ταχύτητα με το όχημα (όπως ξέρουμε και με το πείραμα του φωτός στο βαγόνι τραίνου) θα μετακινηθεί προς τα εμπρός .Αλλά επειδή το μπαλόνι έχει πολύ μικρό βάρος και μεγάλη αντίσταση λόγο όγκου η μετακίνηση του προς τα εμπρός θα έιναι λιγότερη και με μικρότερη ταχύτητα από τον άνθρωπο. Όποτέ θα ηπάρξει και σύγκρουση με το κεφάλι του ανθρώπου.
2)Στη περίπτωση που στρίβει αριστερά κατά 90 μοίρες λόγο της φυγόκεντρου δύναμης το μπαλόνι θα μετακινηθεί προς τα δεξια αλλά πάλι με μικρότερη ταχύτητα λόγο της πολύ μεγαλύτερης αντίστασης του μπαλονιού.
3) Στην περίπτωση που θες απλά να κάνεις πλάκα τότε ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !!!
Σε όλε τις παραπάνω περιπτώσης το σχοινί του μπαλονού παραμένει τεντωμένο λόγο του αερίου που το ωθεί προς τα πάνω. Επειδή η δύναμη αυτή δεν σταμάτησε και δεν εξισοροπήθηκε από μία αντίστηχης ιχύος αλλά αντίθετης κατεύθυνσης δύναμη .

Περνάω ?
 #43164  από ahilleas
 Παρ Νοέμ 12, 2010 8:48 pm
Δείτε τι βρήκα πριν λιγο καιρό ,σερφάροντας.
grifos4u.com
Απίστευτοι γρίφοι,για πολλή σκέψη,ψάξιμο και....γερά νεύρα !
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 44