sia_thessal έγραψε:popi έγραψε:Soulla ευχαριστω!δεν ειχα ωση, εχω την πρωιουσα, αλλα σκεφτηκαμε με τον γιατρο να κανω το σχημα για καποια βοηθεια. Μακαρι να γινει οπως λες, θα περιμενω, δεν εχω κι αλλα περιθωρια.
Καλησπέρα φίλοι και φίλες μου. Πόπη τι εννοείς όταν λες ότι έχεις την πρωϊούσα? Δεν κατάλαβα ρε παιδιά πως τα ξεχωρίζουμε αυτά? Εγώ ποιά έχω μπορώ να το καταλάβω απο κάτι ενδεικτικό? Πολλές ώσεις? συμπτώματα? τι ακριβώς είναι αυτό που μας κατατάσσει σε κατηγορίες? Αν μπορείτε βοηθήστε με να καταλάβω 
Μορφές Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
* Υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα
* Δευτεροπαθής προϊούσα
* Πρωτοπαθής προϊούσα
Η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της ΣΚΠ (RRMS) είναι η συχνότερη μορφή και εμφανίζεται περίπου στο 85% των ατόμων με ΣΚΠ. Τα άτομα με αυτή τη μορφή ΣΚΠ παρουσιάζουν επεισόδια νευρολογικών διαταραχών. Αυτά τα επεισόδια - τα οποία ονομάζονται υποτροπές, εξάρσεις ή παροξύνσεις- ακολουθούνται από περιόδους πλήρους ή μερικής αποκατάστασης, κατά τη διάρκεια των οποίων η νόσος παραμένει σε ύφεση. Μία ειδική κατηγορία της RRMS είναι η καλοήθης ΣΚΠ. Αποτελεί έναν τύπο RRMS στον οποίο οι υποτροπές είναι σπάνιες. Οι υποτροπές που εμφανίζονται, προκαλούν ήπια συμπτώματα, τα οποία υποχωρούν χωρίς να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη, ενώ οι ασθενείς δεν εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα λειτουργικότητας μακροπρόθεσμα. Περίπου το 10% έως 20% των ατόμων με ΣΚΠ έχουν καλοήθη ΣΚΠ. Εκτιμάται ότι με την πάροδο του χρόνου, κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς θα εισέλθουν στη φάση της δευτεροπαθούς εξέλιξης.
Εάν υπάρχει εξέλιξη της νόσου ανάμεσα στις υποτροπές, τότε η νόσος χαρακτηρίζεται ως δευτεροπαθής προϊούσα ΣΚΠ. Πριν από τις τροποποιητικές της νόσου θεραπείες, πολλά άτομα με RRMS ανέπτυσσαν δευτεροπαθή προϊούσα ΣΚΠ μέσα σε 10 χρόνια. Όμως οι νέες θεραπείες, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου, προοιωνίζουν ένα καλύτερο μέλλον.
Η πρωτοπαθής προϊούσα μορφή της ΣΚΠ εμφανίζεται περίπου στο 10% των ατόμων με ΣΚΠ. Σε αυτήν παρατηρείται σταθερά επιδεινούμενη νευρολογική λειτουργία, χωρίς υποτροπές ή υφέσεις.