• Γιατί;

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #795  από Παναγιώτα
 Τετ Νοέμ 26, 2008 12:50 am
Kalhspera Ritsa sugoura exeis ena dikaio apla opws kseroume o ka8e an8rwpos pou exei ΣΚΠ einai mia ksexoristei diaforetikh peiptwsh... esena mporei auto na sou dine dunamh k na mhn sou prokalouse wsh...kai emena mou dinei dunamh alla me mia leptomeria oti egw hmoun sto paratrixa na mpw sto nosokomeio gia korntizonh k glitwsa thn upotroph!kai ola auta apo thn piesh kai to agxos!!Eimai dunath kai 8a palepsw gia na ftasw ston stoxo mou apla egw prepei na prosexw akoma perissotero kai pisteuw katalabeneis ton logo!!!
kalhnuxta kai na eisai panta toso dunath!!
sugxarhtiria (gia auto pou exeis kataferei)!! ;)
 #796  από ΡΙΤΣΑ
 Τετ Νοέμ 26, 2008 2:31 pm
Παναγιώτα δε νιώθω ότι έχω καταφέρει κάτι, η ζωή είναι δύσκολος αγώνας και τώρα αρχίζουν τα δύσκολότερα και για μένα. Εννοείται ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περιπτωση. Απλά ήθελα να τονίσω ότι δεν πρέπει να διστάζουμε να παλεύουμε μήπως και κάτι κακό πάθουμε, εννοω να μην αυθυποβαλλόμαστε.Να παλεύουμε βέβαια χωρίς να ξεπερνάμε κάποια όρια, αν θυμάσαι έγραψα το κατα δύναμιν, όχι το κατ'εξάντλησιν!Απλά να μην παραιτούμαστε. Να μη χάνουμε τη δύναμη της ψυχής μας και να ξανασηκωνόμαστε! Και έτσι όταν θα κοιτάζουμε πίσω,ακόμη και όταν δεν θα μας βγαίνουν όλα όπως τα επιδιώκαμε, θα ξέρουμε ότι ακόμη και γι αυτά τουλάχιστον προσπαθήσαμε!
 #802  από Παναγιώτα
 Πέμ Νοέμ 27, 2008 11:23 am
Kalhmera ritsa den lew oti paretoume apo ton agwna ths zwhs mou...paleuw gia na kataferw polla,
exw dunamh mesa mou k paleuw!!Auto pou eipa egw htan oti piezomai polu k oti blepw pws den mporw na ftasw ton eauto mou sta oria tou gia na dw ti mporw na kataferw pou mporw na ftasw..!!
panta paleuw k panta 8a paleuw oso eimai kala!!
den paraitoume apo thn zwh apla einai kati pou me peirazei to 8ema oti den mporw na ftasw ta oria mou!!
 #803  από ΡΙΤΣΑ
 Πέμ Νοέμ 27, 2008 12:30 pm
Καλημέρα Παναγιώτα! Κανείς δεν είπε ότι παραιτείσαι, απλά έστειλα ένα μήνυμα παρότρυνσης προς όλους μας!Όσον αφορά την ανάγκη να αποδίδουμε στο maximum των δυνατοτήτων μας όλοι, ειδικα οι νέοι, τη νιώθουμε. Πολύ συχνά με πιάνουν και μένα κάτι τέτοιες σκέψεις και ώρες ώρες αναλογίζομαι μήπως είναι η ίδια η πάθηση που μου δίνει τη λαχτάρα αυτή, την ανάγκη να κάνω την υπέρβαση! Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο υπό διαφορετιkές συνθήκες να μην είχα μπει στην ιατρική που τόσο μου αρέσει, να μην είχα κάνει τόσα ταξίδια και τόσους καλούς φίλους,να μην έβαζα στόχους που τώρα βάζω..Δε θυμάμαι από πότε έχω να πω βαριέμαι, θα πέρασαν χρόνια..Να σκεφτόμαστε τι καταφέραμε, τι ακόμη μπορούμε να κάνουμε, και όχι τι δεν κάναμε! Σίγουρα για μας και για πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους που έχουμε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες ο πήχυς είναι πιο ψηλά, μήπως όμως αυτό μας δίνει και παραπάνω κίνητρα? Και εν τέλει ας μην αφήνω να με πειράζει και τόσο που δεν κάνω πια μπαλέτο ή δεν κάνω σκι, αφού διασκεδάζω και κανοντας ελκηθράκι και διατηρώ τη φόρμα μου με κολύμπι και ασκήσεις στο νερό που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου άρεσαν τόσο!(παράδειγμα έφερα). Θέλω να πω ότι προτιμώ να ψάχνω εναλλακτικές από το να κάθομαι και να σκέφτομαι τι θα έκανα αν δεν είχα ms..Στο κάτω κάτω καθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους δεν υποψιαζόμαστε καν ότι μπορούμε να φτάσουμε στα όριά μας,ας πειραματιστούμε. Τhat's life!
 #804  από Παναγιώτα
 Πέμ Νοέμ 27, 2008 4:54 pm
S'euxaristw polu gia oles tis sumboules sou!!
Na eisai kala ,na pernas kala k na prosexeis!!! ;)
 #806  από ΡΙΤΣΑ
 Πέμ Νοέμ 27, 2008 5:47 pm
N'σαι καλά Παναγιώτα! 'Ολοι βοηθάμε εδώ ο ένας τον άλλον. Και νιώθω πολύ καλύτερα από τότε που μπήκα στην ''ομάδα''! Και εσύ να περνάς καλά!! :)
 #808  από litsa
 Πέμ Νοέμ 27, 2008 6:46 pm
Ρίτσα μπράβο για τον τρόπο σκέψης σου! Μου αρέσει πολύ και συμφωνώ! μια χαρά τα λές.
Στην πράξη βέβαια είναι λίγο δύσκολα. Και εγώ στέκομαι γιατί σκέφτομαι τους εναλλακτικούς τρόπους που θα μπορέσω να κάνω αυτά που θέλω. Ακόμα όμως δεν μπορώ να τους εφαρμόσω. Π.χ πήρα κιλά, δεν γυμνάζομαι τις τρεις φορές την εβδομάδα που θα ήθελα, και δεν μπορώ - αν και αρχίζω δειλά- δειλά- να βγω από την αδράνεια που έχω περιέλθει εδώ και καιρό. Αδράνεια που προήλθε γιατί ήξερα ότι έπρεπε σωματικά να ξεκουραστω μετά την διάγνωση και την ώση..
Αδράνεια με τα δικά μου μέτρα.. γιατί για τους γιατρούς όλα καλά είναι..
είμαι όμως αισιόδοξη και συνέχιζε να μας ''τα λες'', είναι πράγματι πολύτιμα ...
 #809  από litsa
 Πέμ Νοέμ 27, 2008 6:51 pm
Ρίτσα αν θέλεις πες κάτι για την αυθυποβολή γιατί μου το είπε ένας γιατρός στην αρχή -πριν 2.5 μήνες- και δεν το πολυκατάλαβα κιόλας.... Νομίζω ότι το κάνω ... ευχαριστώ πολύ!!
 #816  από ΡΙΤΣΑ
 Παρ Νοέμ 28, 2008 1:43 pm
Γεια σε όλους! Λιτσάκι με τον όρο αυθυποβολη εννοούμε την υποβολή του εαυτού μας, το ψυχικό φαινόμενο κατά το οποίο όχι ξένες αλλά δικές μας σκέψεις και επιθυμίες ενεργούν πάνω μας και επηρεάζουν τον ψυχικό μας βίο και συχνά μπορούν να προκαλέσουν και σωματικές διαταραχές. Είναι παραδεκτό πλέον καποιες νοσηρές καταστάσεις να χαρακτηρίζονται ως ψυχοσωματικές. Στη ΣΚΠ φαίνεται ότι κρίσιμο (αλλά όχι και αποκλειστικό) ρόλο στην εκδήλωση της νόσου και των υποτροπών της διαδραματίζει η παθολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, πολυπαραγοντικής αιτιολογίας ( πχ γενετικό υποβαθρο, εξωγενείς περιβαλλοντικές επιδράσεις ). Απ' όσο έχω διαβάσει η ψυχολογία μας ως ένα βαθμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ποικιλοτρόπως. Ψυχολογική βάση έχει και το φαινόμενο placebo ( βελτίωση της κλινικής εικόνας ενός ασθενούς και μόνο στην ιδέα ότι το χορηγούμενο φάρμακο τον βοηθά, ακόμη κι αν εν αγνοία του παίρνει στην πραγματικότητα εικονικό φάρμακο ). Εδώ μιλάμε για θετική αυθυποβολή. Αντίθετες επιδράσεις μπορεί να έχει μια αρνητική, ''πεσμένη'' ψυχολογία. Γι'αυτό και παροτρύνω τουλάχιστον να μην αυθυποβαλλόμαστε αρνητικά! Και να μη μπαίνουμε στο φαύλο κύκλο σκέψης ''Αν κάνω αυτό θα πιεστώ, θα στεναχωρεθώ , θα πάθω ώση..'' . Δεν εννοώ να εξαντλούμαστε ψυχοσωματικά απλά και μόνο για ένα πείσμα, αλλά να μην είναι ο φόβος αιτία παραίτησης γιατί τότε ήδη θα έχουμε αυθυποβληθεί αρνητικά! Με απλά λόγια θετική σκέψη. Αναμένεται ακόμα πολλή ερευνα όσον αφορά τα μονοπάτια της ψυχοβιολογίας-ψυχοποθολογίας,το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θετικός τροπος σκέψης αποβαίνει ωφέλιμος. Ελπιζω λιγάκι να βοήθησα!
 #817  από Παναγιώτα
 Παρ Νοέμ 28, 2008 2:59 pm
Kalhspera Ritsa!!
Sugoura oloi boh8ame o enas ton allon edw mesa. Kai prwsopika mou kanei polu kalo
to oti mporw k boh8aw estw k ligo tous allous opws me boh8ane kai ekeinoi!!
Eixa arketo kairo pou eixa kanei eggrafh sto forum alla prosfata arxisa na asxoloume kai na eimai ena energo melos s'authn thn "omada"!!
opws exw ksanapei sugxarhtiria se osous dhmiourghsan auto to forum!!!