• ερωτηση

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #86054  από Κώστας
 Τετ Φεβ 20, 2013 11:52 pm
Αυτό που λέει ο basilis361, ισχύει αλλά νομίζω για ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ μέχρι 31-12-1992
Ρίξε μια ματιά
http://www.oaee.gr/syntaxeis.asp?catsyn ... ner_pgc=10

Στο παραπάνω site γράφει και το εξής:

Οι ασφαλισμένοι που ήδη λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης δικαιούνται δεύτερη σύνταξη λόγω αναπηρίας εφόσον εκτός των άλλων προϋποθέσεων έχουν:
ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 12 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Προϋπόθεση να υπάρχει ασφαλιστικός δεσμός δηλ. 600 ημέρες ασφάλισης τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη από εκείνο που έγινε ανάπηρος ο /η ασφαλισμένος /η

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται; Δηλαδή εγώ που παίρνω σύνταξη γήρατος μπορώ να διεκδικήσω και δεύτερη σύνταξη;
 #86056  από lamprini
 Πέμ Φεβ 21, 2013 12:34 am
αυτο θελω να διευκρινησω και εγω ασφαλιστηκα το 1997
 #86057  από lamprini
 Πέμ Φεβ 21, 2013 12:39 am
το 97 ασφαλιστηκα στο οαεε εχω ομως το 86 και 87 ενσημα ικα
 #86083  από giannis
 Πέμ Φεβ 21, 2013 1:56 pm
Παιδιά, μισό λεπτό.

Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα σε συνδυασμό με την πολυνομία έχει καταντήσει σαν τη ΣκΠ: Για κάθε ασφαλισμένο είναι διαφορετικό!

Λοιπόν, για τη διαδοχική ασφάλιση (δυο ή περισσσότερα διαφορετικά ταμεία) τα πράγματα είναι μπλεγμένα και προσοχή διότι μειώνεται το ποσό της σύνταξης που θα απονεμηθεί. Συνεπώς, όποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένσημα από ένα ταμείο.

Κώστα, αυτό που γράφεις είναι πρώτο ένσημο. Δηλαδή, το πρώτο ένσημο του δικαιούχου να είναι ως τις 31/12/1992 (νόμος Σιούφα). Και για τη δεύτερη σύνταξη έλεγξέ το καλά διότι έχουμε και την τρόικα και με το νόμο Λοβέρδου οι δεύτερες συντάξεις έχουν τσακιστεί. Προτού μπερδέψεις τα πράγματα λοιπόν, ψάξ' το καλά μη βρεθείς στον αέρα.

Για τα 15 έτη ασφάλισης και ποσοστό 67% και άνω του 67%, η σύνταξη λέγεται γήρατος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει επανεξετάσεις, δεδομένου ότι ο νόμος λέει "για όσο διαρκεί η αναπηρία", άρα πάλι έχει επανεξέταση, απλά δεν είναι αναπηρική, αλλά γήρατος και χάνονται προνόμια (περικοπές λόγω τρόικα κλπ).

Γενικά, είναι λάθος τόσο σοβαρά θέματα να τα λύνουμε μεταξύ μας. Να ρωτάμε δικηγόρους με άρτια γνώση στο ασφαλιστικό, παιδιά. Είναι πολύ σοβαρά θέματα για να τα λύνουμε μεταξύ μας, νομίζω...
 #86085  από basilis361
 Πέμ Φεβ 21, 2013 2:32 pm
giannis έγραψε:
Για τα 15 έτη ασφάλισης και ποσοστό 67% και άνω του 67%, η σύνταξη λέγεται γήρατος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει επανεξετάσεις, δεδομένου ότι ο νόμος λέει "για όσο διαρκεί η αναπηρία", άρα πάλι έχει επανεξέταση, απλά δεν είναι αναπηρική, αλλά γήρατος και χάνονται προνόμια (περικοπές λόγω τρόικα κλπ).
Γιαννη ,ολως παραδοξως αυτο που λες ισχυει σε καποια ταμεια ,αλλα οχι στο ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ) και νομιζω μπορει να το επιβεβαιωσει ο Κωστας ,που εχει παρει την συνταξη εδω και πολυ καιρο..

οσο αφορα αυτο που λες οτι αυτα ειναι θεματα σοβαρα και δεν πρεπει να τα λυνουμε μεταξυ μας ,δεν νομιζω οτι και να ηθελε καποιος ,να μπορει να λυσει ετσι απλα το προβλημα του αλλου..απλα παραθετει ο καθενας καποιες γνωσεις που μπορει να εχει επειδη πιθανον να ειχε βρεθει στην ιδια θεση καποια στιγμη,η απλα το εχει ψαξει λιγο περισσοτερο και προσπαθει να βοηθησει δινοντας εναν μπουσουλα στον ενδιαφερομενο ,πως μπορει να κινηθει..
 #86092  από Hristos!
 Πέμ Φεβ 21, 2013 4:36 pm
Συμφωνω απολυτα με το Βασιλη.
Και ο δικηγορος ψαχνοντας θα παει. Αφηστε πλεον που πληρωνουμε ενα σωρο "παροχες" που παλιοτερα δεν μας επιβαρυναν και επιπλεον εχουν μειωθει και οι μισθοι (οπου δινονται ακομα...) Επομενως δεν ειμαστε για δικηγορους ουτε απο οικονομικης αποψης. Μια καλη συζητηση μεταξυ μας μπορει να μας βοηθησει στο να καταληξουμε τι να κανουμε τελικα, χωρις να "τα σκασουμε" για να μας πει "καποιος ειδικος" να κανουμε το ιδιο πραγμα που εν τελει θα πραξουμε. :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
 #86093  από giannis
 Πέμ Φεβ 21, 2013 5:05 pm
Παιδιά, συμφωνώ και με τους δυο σας. Δεν είπα να μη ρωτάμε μεταξυ μας, αλλά να μην "πιανόμαστε" από τις απαντήσεις που δίνουμε εδώ μέσα και πέσουμε σε παγίδα ή δημιουργήσουμε φρούδες ελπίδες.
Αν θεωρούσα λάθος την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων δεν θα έδινα κι εγώ απαντήσεις, ούτε και θα ρωτούσα με τη σειρά μου, για διάφορα που με απασχολούν.
Φυσικά και πρέπει να το κάνουμε, αλλά να μην θεωρούμε ότι οι όποιες απαντήσεις είναι δεδομένες και για τη δική μας περίπτωση.

:greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
 #86094  από LL--MM
 Πέμ Φεβ 21, 2013 5:46 pm
Ο Γιάννης έχει δίκαιο. Aκόμα και δικηγόρος ΠΡΕΠΕΙ, για να δώσει σωστη "εμπεριστατωμένη" συμβουλή, να δεί όλα τα χαρτιά, να μιλήσει με όποιον πάει να ζητήσει συμβουλή, :confusion-scratchheadblue: και φυσικά, αν είναι ευσυνειδητος, να μη δώσει απάντηση δίχως άμεση αναφορά όχι μόνο στη "σωστή" διάταξη, αλλά και σε άλλες, ενδεχομένως εφαρμοζόμενες στην περίπτωση. :techie-studyingbrown: :confusion-shrug: Eτσι θα μπορέσει ν'αντιδράσει σε λανθασμένη απάντηση της διοίκησης με σαφή όχι μόνο "επιχειρήματα", αλλά και την αναφορά του κάθε γεγονότος που προκαλεί πρόβλημα... όπως ακριβώς φαίνεται εδώ...
:chores-chopwood:
Αν μη τι άλλο, και σε περίπτωση που καταλήξει στα Διοικητικά δικαστήρια, να μπορέσει να ζητήσει όχι μόνο την εφαρμογή της διάταξης, αλλά να πείσει και το :royalty-pharaoh:

Η γιαγιά η Κασσάνδρα
 #86107  από lamprini
 Πέμ Φεβ 21, 2013 9:20 pm
ετσι ειναι η δικηγορος δεν μπορεσε να μου απαντησει σημερα θελει μερικες μερες